Cultură

Muzeul de Literatură „Mihail Kogălniceanu” pe cale de dispariţie?

Problema a fost abordată şi la ultima şedinţă a Consiliului lărgit al Uniunii Scriitorilor din Moldova de către prozatorul Vladimir Beşleagă. Solicitat de TIMPUL, el ne-a spus că muzeul trebuie finanţat de către guvern, aşa cum a fost anterior. „Uniunea Scriitorilor din Moldova, din lipsă de finanţe, vrea să scape de el. Tocmai de aceea am propus ca muzeul să treacă în gestiunea Ministerului Culturii. Însă, chiar dacă va trece, muzeul trebuie să rămână al Uniunii Scriitorilor. Altfel, dacă o să dispară, noi rămânem fără memorie, pentru că fiecare scriitor, mai devreme sau mai târziu, devine o piesă de muzeu”, a afirmat Vladimir Beşleagă.

La rândul său, directorul muzeului, Valeriu Nazar, ne-a declarat că, pentru a salva instituţia, s-a adresat Svetlanei Borţoi, şefă de direcţie la Ministerul Finanţelor, care i-a explicat că există un proiect de hotărâre de guvern, elaborat de către Ministerul Culturii, ce prevede ca muzeul să fie subvenţionat în 2012 de către stat. Întrebată de noi, ea ne-a spus că anul curent muzeul va primi bani din Fondul de rezervă al Guvernului. „Mai departe nu ştim ce va fi, fără mijloace financiare”, ne-a declarat ea.

În acelaşi timp, Tatiana Nicolaescu, consultant principal în Direcţia patrimoniu şi arte vizuale a Ministerului Culturii, ne-a spus că, pentru a lua muzeul sub egida instituţiei, trebuie să fie suplimentat bugetul. „Noi nu dispunem de finanţe în plus. Dacă luăm muzeul la gestiunea noastră, trebuie să tăiem ca-n varză din banii altor instituţii. Ministerul Finanţelor ne-a dat de trei ori aviz negativ la proiectul hotărârii de guvern. Acum, l-am prezentat la Ministerul Justiţiei. Aşteptăm rezultatul. Oricum, proiectul va ajunge la Guvern şi vom vedea ce decizie va fi luată”, ne-a mai declarat Tatiana Nicolaescu.

„Muzeul dispune de peste 100 mii de unităţi, adunate de-a lungul anilor. Ar fi păcat ca acest patrimoniu unicat să se piardă”, consideră Valeriu Nazar. Anul trecut, devizul de cheltuieli al instituţiei a fost de peste 300 mii lei. Cei 12 angajaţi primesc câte un salariu mizerabil – puţin peste o mie de lei.

Nu există, însă, nicio siguranţă că în viitorul apropiat îl vor mai ridica. Astfel, muzeul e pe cale de dispariţie. Cine-l va salva?

Preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, consideră că muzeul nu trebuie să dispară: „Am vorbit cu prim-ministrul Vlad Filat şi cu ministrul Culturii, Boris Focşa. Căutăm o formulă. Vrem să trecem muzeul sub egida Ministerului Culturii, dar să rămână, totuşi, al nostru”. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *