Astăzi 17 Ianuarie 2019, Joi - Ultima actualizare la ora 12:36
Abonamente

Muzică 9 Aprilie 2012, ora 06:45    Din editia print

MUZICĂ: Două decenii „trigonice” cu Anatol Ştefăneţ

Marime Font

„Trigonii” draconici au uzurpat puterea timpului, dar şi harta muzicală a lumii, pe care au străbătut-o în lung şi-n lat. 

La o distanţă de 20 de ani, amiralii jazzului autohton arată corifeic şi adolescentin, în acelaşi timp, dezbrăcaţi parcă de orice obligaţii statutare. Pare-se, eternul concept al libertăţii artistice le-a asigurat longevitatea şi succesul, pe care ei îl savurează dozat, printre ţigări, cafea şi mulţi km de note muzicale...

Pe virtuozul violonist Anatol Ştefăneţ l-am găsit în studioul său, pierdut printre mormane de texte care vor face cuprinsul viitoarei sale cărţi. Liderul trupei „Trigon” mi-a vorbit despre ideile sale estetice, corelaţia dintre nou şi vechi, inovaţie şi tradiţie şi selecţia dură pe care le-a impus-o timpul. Dincolo de entuziasmul cu care l-am ascultat, nu am putut să trec cu vederea atmosfera de acalmie suspectă ce domnea în bârlogul „Trigonului”. Era oare liniştea dinaintea furtunii?

Omagiu Mariei Tănase

Am aflat că „se întâmplă ceva frumos” în formaţia „Trigon”. Deocamdată, membrii ei se destind puţin, după care vor declanşa o furtună artistică. Serviciul nostru „meteo-muzical” vă va spune despre ce este vorba. Actualmente, fiecare instrumentist este preocupat de proiecte individuale: Gari Tverdohleb, Alexandru Arcuş, Dorel Burlacu, nou-venitul chitarist Gheorghe Postoroncă, la fel şi liderul Anatol Ştefăneţ ticluiesc ceva. „În ce mă priveşte, lucrez la finisarea cărţii „Cinci studii folclorice pentru vioară şi violă”. Manualul cuprinde un set de cinci studii folclorice axate pe tradiţia interpretativă academică şi cea autohtonă. Sunt foarte bucuros că am acest răgaz pentru a-mi aşterne pe hârtie rodul experienţei mele muzicale; au stat prea mult timp în sertar, iar acum le-a venit vremea...”, ne-a povestit violonistul. El a mai spus că materialul didactic este dedicat studenţilor de la instituţiile de învăţământ superior cu profil muzical.


După finisarea „minivacanţei”, membrii formaţiei urmează să revină în sânul „Trigonului”, unde vor desfăşura un proiect-bombă. Este vorba despre colaborarea cu o interpretă de jazz din România, conlucrare ce se va solda cu cel de-al nouălea disc al formaţiei, care va cuprinde piese din repertoriul Mariei Tănase. „Am o simpatie aparte faţă de ea. De altfel, „Trigonul” mai are melodii readaptate ale distinsei cântăreţe, precum „Dodă-dodă”, „Tudoriţă lele” şi altele. Dar acum ne-am propus să imprimăm vreo şapte melodii ale ei, care vor fi interpretate de Maria Răducanu, în „limbajul” specific al formaţiei „Trigon”. Este o mărturie şi un omagiu pentru a readuce în conştiinţa noastră ceea ce a însemnat Maria Tănase pentru întreg arealul spiritual românesc”, a remarcat solitarul artist.

Finisarea discului va fi urmată de participarea trupei la Festivalul de ethno-jazz, turnee şi concerte prin oraşe europene, dar şi la Chişinău. „Vom avea o serie de concerte în Suedia, după care vom trece „prin curţile Chişinăului”, împreună cu invitaţii Anatolie Lapicus şi Iurie Mahovici, acţiune culturală care va începe în luna iunie. În fiece curte cu multe blocuri va fi plasată o scenă, pe care va evolua „Trigon”, a explicat Ştefăneţ. Instrumentistul spune că, prin aceasta, vor da o palmă subculturii, care s-a extins tot mai mult în ultima vreme. El califică gestul drept o clauză a trupei sale.

Convertiţi la „Trigon”

Anatol Ştefăneţ este de părere că proiectele ce nu ţin nemijlocit de „Trigon” sunt extrem de utile şi benefice, de aceea a optat pentru o formă de organizare mai democrată, oarecum atipică pentru nişte grei ai jazzului. „Conceptul muzical al formaţiei îmbină în sine muzica clasică, rock, jazz şi folclor, iar fără aceste incursiuni în alte genuri muzicale nu ar fi existat formula actuală. Consider nedrept să-i mistui pe muzicieni în „Trigon”, iar experienţa acumulată de prin alte părţi se reflectă totuşi aici - prin tehnică, manieră interpretativă şi cunoaşterea genurilor”, remarcă cu satisfacţie virtuozul.

Deşi, pe parcursul celor două decenii, unele salturi au fost în disonanţă cu „ideologia muzicală” a lui Anatol Ştefăneţ, acesta a ştiut să menţină echilibrul formaţiei. „Desigur, acest frumos parcurs muzical nu a fost lipsit de trădări de idei, scandaluri, supărări, nervozitate – ceea ce, în fond, este o rutină a fiecărei formaţii. Eu însă am încercat să mediez toate neînţelegerile şi să-i menţin în parametrii muzicali ai „Trigonului”. Dar a meritat, recunoaşte el, amintindu-şi cu nostalgie despre începuturi... „Prima noastră repetiţie am avut-o pe 7 octombrie 1992, încă pe vremea când erau cupoanele. Era dificil să subzişti. De altfel, nici acum nu stăm în lux, însă primii cinci ani au fost cei mai grei, nu aveam nici măcar unde să facem repetiţii”. Succesul pe care l-au avut în primele şase luni i-a încurajat pentru câteva decenii.

Emisari la „Ethno-Jazz”

Astăzi, de la această înălţime artistică, Anatol Ştefăneţ priveşte cu tact şi mulţumire: jos se văd oameni frumoşi, jazzmeni renumiţi, personalităţi marcante, „prieteni-rivali” ai genului, multe amintiri plăcute şi mai puţin plăcute, dar care fac priveliştea amintirilor sale vie şi colorată. Se amuză când îşi aduce aminte de perioada comunistă, rezervându-i o bilă mare şi neagră...

„Peste zece ani, am reprezentat România la diverse festivaluri de jazz. Acest lucru însă l-a deranjat pe un ex-ministru al Culturii din perioada comunistă. Apărusem în „Bila albă” a TIMPULUI, unde era scris despre faptul că am fost delegaţi în Franţa la acest festival. Respectiv, în „Bila neagră” era ministrul Afacerilor Interne, care era taxat pentru evadarea unui deţinut. Pe la 8 dimineaţă, mă trezesc cu un apel al ministrului Culturii, care îmi reproşa participarea noastră la festival. Cică, cine ne-a permis? Vă rog să daţi oproverjenie! La care eu i-am spus că din salariul meu de 800 de lei nu pot să subzist şi l-am întrebat dacă este gata să-mi asigure o existenţă decentă. Iar el a răspuns cu un „Nu”. La rândul meu, i-am zis la revedere!

Serbare doar cu artificii muzicale

Jazzul are mai multe ramificaţii – jazz-rock, clasic, contemporan, avangardist şi alte genuri. Formaţia „Trigon” posedă însă un jazz personificat, axat pe tradiţiile folclorice şi care mai poate fi regăsit în America Latină, Brazilia şi unele ţări din Africa. Anatol Ştefăneţ are o definiţie aparte pentru genul său artistic, supranumindu-l improvizaţie în stil folcloric. „De câte ori am încercat să ne ataşăm unui gen anume, spre exemplu - clasic, rock sau altele, întotdeauna ne-am ciocnit de nişte piloni bine plasaţi. Iar în momentul în care începi să împrumuţi ceva de la cineva, ajungi să semeni cu acel cineva, lucru care îmi displace. De aceea ne-am creat propria identitate artistică, ca să nu fim confundaţi cu nimeni”, a remarcat liderul trupei „Trigon”. Cât priveşte reacţia întârziată a publicului autohton, el explică că asta ţine de disponibilitatea şi abilitatea fiecăruia de a aprecia lucrurile - capitol la care suntem din nou codaşi. „Am cultivat mai multe generaţii de ascultători şi nu am făcut niciodată diferenţă între publicul francez, canadian sau moldovean. El este acela care vrea să vină ca să se bucure ascultând ceva frumos. Dar vă pot spune că, şi în cazul nostru, parabola „nu poţi fi profet în ţara ta” a fost valabilă”, ne-a mărturisit cu amuzament Anatol Ştefăneţ. Întrebat cum vor sărbători Ziua „Trigonului”, liderul acestuia s-a rezumat să remarce la fel de jovial că nu-i plac sărbătorile bombastice. „Nu consider că e necesar să ies şi să cânt în scenă cu toate diplomele şi medaliile... Vom evolua în vechiul stil, propriu „Trigonului”. Va fi un spectacol obişnuit, desfăşurat în cadrul „Ethno-jazz festival”. Probabil, o să avem şi nişte invitaţi mai speciali...”. 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 12:36

Un procent de 61% dintre ruși sunt rușinați de faptul că poporul rus trăiește „în sărăcie veșnică și nesiguranță”, rezultă din rezultatele sondajului realizat de ”Levada Center”, potrivit Meduza.io.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 12:05

Reprezentantii Partidului Democrat din Moldova au depus la CEC o contestatie impotriva blocului electoral ACUM. Democratii il acuza pe liderul PPDA, Andrei Nastase, ca si-a facut campanie electorala folosind retelele de socializare si le cer membrilor CEC sa examineze actiunile acestuia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 11:59

Jurnalistul român Victor Nichituș scoate în evidență carențele rapoartelor prezentate de către Promo-LEX, organizație care monitorizează procesul electoral. În opinia lui Nichituș, principala problemă este că autorii rapoartelor despre campanie nu verifică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 10:27

Dezastru total în Europa! Autoritățile din Cernăuți, Ucraina, au luat măsuri extrem de dure împotriva străinilor din administrație Așadar, în această provincie funcționarii publici care dețin dublă cetățenie vor fi demiși din funcții.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 10:13

Compania românească „Transgaz” a început lucrările de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău. Administratorii „Vestmoldtransgaz” au semnat la începutul săptămânii contractul de achiziție de lucrări pentru construirea complexului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 10:02

Gigantul chinez de telecomunicaţii Huawei a refuzat să comenteze joi informaţiile potrivit cărora procurori americani investighează compania pentru furt de secrete comerciale de la parteneri de afaceri din Statele Unite, notează agenţia DPA, citând presa de peste Ocean.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 09:36

Autorităţile sârbe au reuşit să dejoace un complot pentru uciderea lui Vladimir Putin, cu o zi înainte de vizita liderului rus în Belgrad.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 09:35

”Reprezentanța” Transnistriei de la Moscova va fi condusă de Leonid Manakov, avocat rus și fost ofițer al serviciilor secrete din Rusia, se arata pe site-ul așa-zisului ”Minister al Afacerilor Externe” al Transnistriei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 09:34

Organizația internațională pentru drepturile omului Open Doors a prezentat lista anuală a 50 de țări în care sunt persecutați creștinii minoritari. Anul acesta Rusia a fost plasată pe locul 41, între Kenya și Malaezia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 09:31

Vor fi construite inclusiv noi clădiri şi vor modernizate, între altele, secţiile de Montaj, Caroserii şi Vopsitorie, pentru ca producţia să crească, în medie, cu 15 maşini pe oră.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 09:02

Prim-ministrul Pavel Filip a solicitat instituțiilor abilitate din domeniul sănătății să examineze și să identifice mecanisme de reducere a adaosului comercial aplicat la medicamentele comercializate în rețeaua farmaceutică.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 17 Ianuarie 2019, ora: 08:48

Horoscop 17 ianuarie 2019. O zi cu multe surprize pentru nativi, în ceea ce priveşte dragostea. S-ar putea să plecaţi într-o scurtă vacanţă sau să aveţi parte de o întâlnire care vă va schimba viaţa. Faceţi ceea ce vă ghidează inima.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 17 Ianuarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 23:13

 Facebook a anunţat că va lansa în Europa un sistem de verificare a reclamelor electorale care va intra în funcţiune în următoarele luni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 22:59

 Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România după fuziunea cu Bancpost, a transmis, la solicitarea Ziarului Financiar, prima reacţie, foarte critică, faţă de decizia guvernului a impozita suplimentar băncile.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 22:51

 Fostul preşedinte Traian Băsescu, senator PMP, a declarat, miercuri seara, că Brexitul se amână, primul pas pentru rămânerea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în Uniunea Europeană fiind făcut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 22:42

O întrebare dificilă pusă de un prieten din Chişinău. Primul răspuns care mi-a venit: nu ştiu, mai întreb. Şi am întrebat, răspunsul a fost: niciuna dintre cele două. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 22:38

 Liderii Uniunii Europene analizează posibilitatea amânării până în anul 2020 a termenului ieşirii Marii Britanii din Blocul comunitar, în contextul în care Germania şi Franţa au exprimat disponibilitatea de a prelungi negocierile, după ce Camera...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 22:34

 Primarul Londrei, Sadiq Khan, un politician laburist, s-a declarat "profund dezamăgit" că Guvernul Theresa May nu a fost demis de Camera Comunelor şi cere organizarea unui nou referendum pe tema apartenenţei Marii Britanii la Uniunea Europeană.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 21:29

 Simona Halep (27 de ani, 1 WTA) e aproape să dea o mare lovitură şi să-l coopteze ca antrenor pe Andre Agassi (48 de ani), legendarul jucător recomandat de Darren Cahill, cel care a lucrat cu el în perioada de glorie a americanului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 21:25

 Camera Comunelor a respins la limită, miercuri seară, moţiunea de cenzură depusă de opoziţia laburistă la adresa Guvernului Theresa May, care rămâne astfel în funcţie şi încearcă să găsească soluţii pentru depăşirea impasului în procedura Brexit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 21:21

 Transportul de mărfuri pe calea ferată în Uniunea Europeană a crescut în 2017 cu 13 miliarde tonă-kilometru (tkm), ajungând la 416 miliarde tkm, iar Polonia, Ungaria, Lituania şi România au raportat cele mai mari creşteri,arată datele publicate miercuri de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 20:54

 Ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Meleşcanu, vine mâine, 17 ianuarie, în Republica Moldova la invitaţia Ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tudor Ulianovschi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 19:42

 Fostul judecător la Curtea Constituţională Nicolae Osmochescu a oferit un interviu postului de Radio Europa Liberă în care a comentat cazul agentului de patrulare care a refuzat să vorbească în rusă cu un șofer găgăuz.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Ianuarie 2019, ora: 19:06

Binomul PAS-DA a fost prins cu minciuna. Unul dintre candidații blocului format de Maia Sandu și Andrei Năstase au acuzat guvernarea că ar fi pus la cale un atac asupra unui colector de semnături, o femeie de 65 de ani, în raionul Străşeni. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)