Astăzi 14 Noiembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 21:01
Abonamente

Muzică 9 Aprilie 2012, ora 06:45    Din editia print

MUZICĂ: Două decenii „trigonice” cu Anatol Ştefăneţ

Marime Font

„Trigonii” draconici au uzurpat puterea timpului, dar şi harta muzicală a lumii, pe care au străbătut-o în lung şi-n lat. 

La o distanţă de 20 de ani, amiralii jazzului autohton arată corifeic şi adolescentin, în acelaşi timp, dezbrăcaţi parcă de orice obligaţii statutare. Pare-se, eternul concept al libertăţii artistice le-a asigurat longevitatea şi succesul, pe care ei îl savurează dozat, printre ţigări, cafea şi mulţi km de note muzicale...

Pe virtuozul violonist Anatol Ştefăneţ l-am găsit în studioul său, pierdut printre mormane de texte care vor face cuprinsul viitoarei sale cărţi. Liderul trupei „Trigon” mi-a vorbit despre ideile sale estetice, corelaţia dintre nou şi vechi, inovaţie şi tradiţie şi selecţia dură pe care le-a impus-o timpul. Dincolo de entuziasmul cu care l-am ascultat, nu am putut să trec cu vederea atmosfera de acalmie suspectă ce domnea în bârlogul „Trigonului”. Era oare liniştea dinaintea furtunii?

Omagiu Mariei Tănase

Am aflat că „se întâmplă ceva frumos” în formaţia „Trigon”. Deocamdată, membrii ei se destind puţin, după care vor declanşa o furtună artistică. Serviciul nostru „meteo-muzical” vă va spune despre ce este vorba. Actualmente, fiecare instrumentist este preocupat de proiecte individuale: Gari Tverdohleb, Alexandru Arcuş, Dorel Burlacu, nou-venitul chitarist Gheorghe Postoroncă, la fel şi liderul Anatol Ştefăneţ ticluiesc ceva. „În ce mă priveşte, lucrez la finisarea cărţii „Cinci studii folclorice pentru vioară şi violă”. Manualul cuprinde un set de cinci studii folclorice axate pe tradiţia interpretativă academică şi cea autohtonă. Sunt foarte bucuros că am acest răgaz pentru a-mi aşterne pe hârtie rodul experienţei mele muzicale; au stat prea mult timp în sertar, iar acum le-a venit vremea...”, ne-a povestit violonistul. El a mai spus că materialul didactic este dedicat studenţilor de la instituţiile de învăţământ superior cu profil muzical.


După finisarea „minivacanţei”, membrii formaţiei urmează să revină în sânul „Trigonului”, unde vor desfăşura un proiect-bombă. Este vorba despre colaborarea cu o interpretă de jazz din România, conlucrare ce se va solda cu cel de-al nouălea disc al formaţiei, care va cuprinde piese din repertoriul Mariei Tănase. „Am o simpatie aparte faţă de ea. De altfel, „Trigonul” mai are melodii readaptate ale distinsei cântăreţe, precum „Dodă-dodă”, „Tudoriţă lele” şi altele. Dar acum ne-am propus să imprimăm vreo şapte melodii ale ei, care vor fi interpretate de Maria Răducanu, în „limbajul” specific al formaţiei „Trigon”. Este o mărturie şi un omagiu pentru a readuce în conştiinţa noastră ceea ce a însemnat Maria Tănase pentru întreg arealul spiritual românesc”, a remarcat solitarul artist.

Finisarea discului va fi urmată de participarea trupei la Festivalul de ethno-jazz, turnee şi concerte prin oraşe europene, dar şi la Chişinău. „Vom avea o serie de concerte în Suedia, după care vom trece „prin curţile Chişinăului”, împreună cu invitaţii Anatolie Lapicus şi Iurie Mahovici, acţiune culturală care va începe în luna iunie. În fiece curte cu multe blocuri va fi plasată o scenă, pe care va evolua „Trigon”, a explicat Ştefăneţ. Instrumentistul spune că, prin aceasta, vor da o palmă subculturii, care s-a extins tot mai mult în ultima vreme. El califică gestul drept o clauză a trupei sale.

Convertiţi la „Trigon”

Anatol Ştefăneţ este de părere că proiectele ce nu ţin nemijlocit de „Trigon” sunt extrem de utile şi benefice, de aceea a optat pentru o formă de organizare mai democrată, oarecum atipică pentru nişte grei ai jazzului. „Conceptul muzical al formaţiei îmbină în sine muzica clasică, rock, jazz şi folclor, iar fără aceste incursiuni în alte genuri muzicale nu ar fi existat formula actuală. Consider nedrept să-i mistui pe muzicieni în „Trigon”, iar experienţa acumulată de prin alte părţi se reflectă totuşi aici - prin tehnică, manieră interpretativă şi cunoaşterea genurilor”, remarcă cu satisfacţie virtuozul.

Deşi, pe parcursul celor două decenii, unele salturi au fost în disonanţă cu „ideologia muzicală” a lui Anatol Ştefăneţ, acesta a ştiut să menţină echilibrul formaţiei. „Desigur, acest frumos parcurs muzical nu a fost lipsit de trădări de idei, scandaluri, supărări, nervozitate – ceea ce, în fond, este o rutină a fiecărei formaţii. Eu însă am încercat să mediez toate neînţelegerile şi să-i menţin în parametrii muzicali ai „Trigonului”. Dar a meritat, recunoaşte el, amintindu-şi cu nostalgie despre începuturi... „Prima noastră repetiţie am avut-o pe 7 octombrie 1992, încă pe vremea când erau cupoanele. Era dificil să subzişti. De altfel, nici acum nu stăm în lux, însă primii cinci ani au fost cei mai grei, nu aveam nici măcar unde să facem repetiţii”. Succesul pe care l-au avut în primele şase luni i-a încurajat pentru câteva decenii.

Emisari la „Ethno-Jazz”

Astăzi, de la această înălţime artistică, Anatol Ştefăneţ priveşte cu tact şi mulţumire: jos se văd oameni frumoşi, jazzmeni renumiţi, personalităţi marcante, „prieteni-rivali” ai genului, multe amintiri plăcute şi mai puţin plăcute, dar care fac priveliştea amintirilor sale vie şi colorată. Se amuză când îşi aduce aminte de perioada comunistă, rezervându-i o bilă mare şi neagră...

„Peste zece ani, am reprezentat România la diverse festivaluri de jazz. Acest lucru însă l-a deranjat pe un ex-ministru al Culturii din perioada comunistă. Apărusem în „Bila albă” a TIMPULUI, unde era scris despre faptul că am fost delegaţi în Franţa la acest festival. Respectiv, în „Bila neagră” era ministrul Afacerilor Interne, care era taxat pentru evadarea unui deţinut. Pe la 8 dimineaţă, mă trezesc cu un apel al ministrului Culturii, care îmi reproşa participarea noastră la festival. Cică, cine ne-a permis? Vă rog să daţi oproverjenie! La care eu i-am spus că din salariul meu de 800 de lei nu pot să subzist şi l-am întrebat dacă este gata să-mi asigure o existenţă decentă. Iar el a răspuns cu un „Nu”. La rândul meu, i-am zis la revedere!

Serbare doar cu artificii muzicale

Jazzul are mai multe ramificaţii – jazz-rock, clasic, contemporan, avangardist şi alte genuri. Formaţia „Trigon” posedă însă un jazz personificat, axat pe tradiţiile folclorice şi care mai poate fi regăsit în America Latină, Brazilia şi unele ţări din Africa. Anatol Ştefăneţ are o definiţie aparte pentru genul său artistic, supranumindu-l improvizaţie în stil folcloric. „De câte ori am încercat să ne ataşăm unui gen anume, spre exemplu - clasic, rock sau altele, întotdeauna ne-am ciocnit de nişte piloni bine plasaţi. Iar în momentul în care începi să împrumuţi ceva de la cineva, ajungi să semeni cu acel cineva, lucru care îmi displace. De aceea ne-am creat propria identitate artistică, ca să nu fim confundaţi cu nimeni”, a remarcat liderul trupei „Trigon”. Cât priveşte reacţia întârziată a publicului autohton, el explică că asta ţine de disponibilitatea şi abilitatea fiecăruia de a aprecia lucrurile - capitol la care suntem din nou codaşi. „Am cultivat mai multe generaţii de ascultători şi nu am făcut niciodată diferenţă între publicul francez, canadian sau moldovean. El este acela care vrea să vină ca să se bucure ascultând ceva frumos. Dar vă pot spune că, şi în cazul nostru, parabola „nu poţi fi profet în ţara ta” a fost valabilă”, ne-a mărturisit cu amuzament Anatol Ştefăneţ. Întrebat cum vor sărbători Ziua „Trigonului”, liderul acestuia s-a rezumat să remarce la fel de jovial că nu-i plac sărbătorile bombastice. „Nu consider că e necesar să ies şi să cânt în scenă cu toate diplomele şi medaliile... Vom evolua în vechiul stil, propriu „Trigonului”. Va fi un spectacol obişnuit, desfăşurat în cadrul „Ethno-jazz festival”. Probabil, o să avem şi nişte invitaţi mai speciali...”. 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 21:01

Președintele Comisiei parlamentare de anchetă, care investighează prezumata imixtiune a Fundației Open Dialog în politica moldovenească, Igor Vremea, a făcut astăzi publice întrebările la care urmau să răspundă lidera PAS, Maia Sandu, dar și liderul PPDA, Andrei Năstase,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 19:20

Guvernul a adoptat astăzi hotărârea, potrivit căreia, din data de 1 ianuarie 2019, bătrânii care au o pensie mai mică decât minimul de existență, adică 1.589 de lei, vor primi pensii majorate cu 10 la sută. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 17:36

Preşedinta UNJR Dana Gîrbovan: Rezolutia Parlamentului European impotriva Romaniei, sub pretextul ca apara statul de drept, desconsidera insasi valorile cuprinse in conventiile si tratatele invocate in preambul, valori pe care s-a fondat Uniunea Europeana.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 17:35

Guvernul a aprobat astăzi regulamentul privind funcționarea căminelor studențești. Documentul prevede îmbunătățirea condițiilor de trai în căminele studențești, precum și condiții facilitate de acces pentru persoanele cu nevoi speciale. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 17:06

Proiectele sociale de anvergură, derulate de Guvernul Filip sunt apreciate de cetățeni. Cel puțin așa arată datele ultimului sondaj de opinie, realizat de IMAS și prezentat astăzi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 16:58

Europarlamentarul Andi Cristea, copreședintele grupului de prietenie parlamentară UE-RM, susține că votul de astăzi al Parlamentului European, care vizează Republica Moldova, este un document politizat, care nu-şi are locul în context electoral. Amintim că Parlamentul European a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 15:13

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a păstrat astăzi, 14 noiembrie, verdictul Curții de Apel în dosarul lui Veaceslav Platon. Magistrații CSJ au declarat drept neîntemeiat recursul depus de avocații acestuia împotriva deciziei CA. Prin urmare, a fost menținută condamnarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 15:09

Raportorul Parlamentului European pentru Georgia, Andrej Mamikins, a criticat, într-un discurs rostit marți seara, dorința unor deputați de a critica această țară, în condițiile în care acolo se desfășoară alegeri prezidențiale. Înaltul oficial de a Bruxelles...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 14:46 de Natalia Hadârcă

La această concluzie a ajuns un grup de cercetători care a studiat situația comunităților din apropierea frontierei Localitățile de pe ambele maluri ale Prutului au fost puternic ideologizate în perioada sovietică. Oamenilor li se impunea ideea că, pe celălalt mal, nu pot...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 13:34

ULTIMA ORĂ // SIS anunță că „a destructurat o grupare paramilitară”

ULTIMA ORĂ // SIS anunță că „a destructurat o grupare paramilitară”

Serviciul de Informaţii şi Securitate de comun cu Procuratura mun. Chişinău, Oficiul Principal au realizat o operaţiune complexă în cadrul căreia a fost destructurată activitatea unei formaţiuni paramilitare ilegale, care acţiona sub paravanul aşa-numitor jocuri de tip...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 13:29

O petiţie însoţită de peste 100 de mii de semnături a fost depusă, astăzi, de către secretarul general-adjunct al PDM, deputatul Eugen Nichiforciuc, la sediul Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova. Prin acestă petiție se solicită sprijinul instituţiilor europene...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 12:57

Partidul Democrat din Moldova se bucură acum de cea mai mare încredere din ultimii ani. Peste 16 la sută dintre cetățeni sunt gata să voteze pentru această formațiune, dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare. Această tendință se menține timp de doi ani. Celelalte partide...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 12:38

Ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, consideră că poliţiştii care stau ascunşi pe traseele naţionale cu scopul de a obţine bani de la şoferii care depăşesc limita de viteză trebuie să stea la puşcărie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 12:06

Secretarul american al Energiei, Rick Perry, a cerut Ungariei și vecinilor săi să renunțe la conductele rusești de gaze, care, potrivit Washingtonului, sunt folosite pentru a întări presiunea Moscovei în Europa Centrală și de Est, scrie Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 11:56

Iernile lungi şi grele din România intră în istorie. După zece luni de extreme şi recorduri naţionale, în ţara noastră urmează o iarnă blândă, cu episoade scurte de zăpadă şi ger.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 11:53

„Politica externă a Rusiei este alcătuită dintr-un amestec bizar de tradiții ale birocrației corupte și ale lumii interlope. Europenii încearcă să-și bazeze acțiunile pe cu totul alte idei despre realitate, de aceea, aceleași lucruri pentru Kremlin și Europa au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 11:51

Europarlamentarul lituanian Petras Austrevicius este una dintre vocile critice la adresa ţării noastre. Acesta și-a exprimat în repetate rânduri nemulţumirea faţă de adoptarea legii votului mixt din Republica Moldova. Asta deşi a fost ales de trei ori în Parlamentul de la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 08:40

 Moldova așteaptă de la Uniunea Europeană un raport instituțional echilibrat, obiectiv, care să analizeze implementarea Acordului de Asociere, nu un document politizat, care face jocul electoral al opoziției de la Chișinău. Declarația a fost făcută de către președintele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 08:20

Rusia blochează accesul observatorilor internaționali la depozitul de armament de la granița dintre Ucraina și Moldova, unde sunt stocate mai mult de 20.000 tone de muniție, a declarat Vadim Cernîș, ministrul pentru teritoriile ocupate temporar și persoanele strămutate intern din...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 14 Noiembrie 2018, ora: 08:06

Organizațiile maghiare de extrema dreapta desfășoară contra cost campanii agresive împotriva NATO și UE și alimentează conflictul interetnic din vestul Ucrainei, scrie astazi publicatia EUobserver.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:44

Prețul barilului de petrolul a scăzut puternic, marți, accentuând tendința de scădere abruptă, pe măsură ce oferta tot mai mare pare pregătită să depășească cererea anul viitor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:24

Un preot care s-a urcat la volan beat a provocat o nenorocire marţi seară, în Suceava. Ameţit bine de aburii alcoolului, George Ionuţ Apetrei a scăpat maşina de sub control şi a intrat în plin două femei care mergeau pe margine unui drum din Mitocu Dragomirnei. După impactul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:23

Cel de-al optulea și ultimul sezon al serialului Game of Thrones (n.r. Urzeala Tronurilor) va fi lansat în luna aprilie, 2019, au anunțat producătorii. Reprezentanții HBO au confirmat că serialul se va întoarce în prima jumătate a anului 2019, însă nu au dezvăluit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:14

 Horoscopul din 14 noiembrie favorizează planul profesional al zodiilor. Astrele sunt binefăcătoare cu nativii zodiacului. Horoscopul zilnic din 14 noiembrie anunță succese profesionale și bani pentru o zodie! Viața i se schimbă radical!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:11 de Ana Marchitan

reportaj Preotul care muncește în construcții peste hotare

Preotul care muncește în construcții peste hotare Din editia print

Parohul bisericii din s. Teleșeuca, r-nul Dondușeni, a plecat în concediu în Franța pentru a-și cumpăra lemne de foc și a-și putea întreține familia

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)