Constantin Tănase

N. Timofti nu va participa la JO de la Soci? Dar I. Leancă?

Gestul președintelui molodvean nu e unul insolit și inedit. Refuzul de a participa la olimpiada găzduită de Rusia a fost anunțat până acum și de alți șefi de state și de guverne, cum ar fi cei ai Germaniei, Joachim Gauck, Statelor Unite, Barack Obama, Franței, Francois Hollande. La Jocurile Olimpice de la Soci nu vor participa nici reprezentanții Congresului american și nici vicepreședintele Comisiei Europene (CE), Viviane Reding.

R. Moldova are mai motive serioase să anunțe boicotarea JO de la Soci. Să amintim aici doar două: prezența trupelor armate rusești pe teritoriul nostru național și embargo ridicat de Rusia la producția agricolă moldovenească. În condițiile când Moscova are atâtea pârghii de influență împotriva R. Moldova, pe care nu se sinchisește să le utilizeze ori de câte ori crede că e nevoie, refuzul R. Moldova de a participa la JO de la Soci ar fi un gest firesc și motivat. E încă o ocazie să atragem atenția comunității internaționale asupra politicii neoimperiale a Rusiei față de R. Moldova care e tratată în continuare ca o colonie sovietică. Dacă ne-am angajat la modul serios în opera de integrarea europeană trebuie să demonstrăm că avem curajul politic să cerem Rusiei să fim respectați. Astfel, refuzul R. Moldova de a participa la JO de la Soci nu ar fi un gest excentric și extremis, ci o o acțiune firească, democratică și utilă mai ales dacă ne gândim la faptul că președintele rus V. Putin speră mult că aceste Jocuri ar putea să-i remedieze imaginea de lider de tip stalinist.

Refuzul președintelui N. Timofti de a nu participa la JO, este un gest corect, dar care naște și niște întrebări. Prima: De ce nu a anunțat motivele refuzului? Fără a motiva refuzul, gestul își pierde din simbolică și din eficiență. A doua: Neparticiparea președintelui N. Timofti înseamnă și neparticiparea lotului nostru olimpic? A treia: Neparticiparea președintelui Timofti înseamnă și neparticiparea premierului Leancă?

…Sau e vorba din nou de „variantă moldovenească” de a face politică care se numește umblarea cu fundul în două luntre – nu participăm, dar participăm? La asemenea politică se răspunde tot moldovenește, într-un singur fel: vă respectăm, dar nu vă respectăm… 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *