Internațional

Nagorno-Karabah: Acord de încetare a focului între Azerbaidjan şi Armenia cu începere de sâmbătă la prânz

Azerbaidjanul şi Armenia au ajuns sâmbătă la un acord de încetare a focului cu începere de la orele prânzului în regiunea separatistă Nagorno-Karabah, pradă luptelor, a anunţat diplomaţia rusă după negocieri maraton la Moscova între şefii diplomaţiilor de la Erevan şi Baku, scrie AFP, citată de Agerpres. "Un acord de încetare a focului este anunţat cu începere de la orele 12.00, 10 octombrie 2020, în scopuri umanitare", a indicat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, citind un comunicat la finalul negocierilor.

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a precizat ulterior pentru agenţia France Presse că acordul de încetare a focului va începe sâmbătă la prânz.

Ministrul Serghei Lavrov a afirmat că acordul de încetare a focului va permite "schimbul de prizonieri de război, de alte persoane şi de corpuri ale celor ucişi, în acord cu criteriile Comitetului Crucii Roşii".

De asemenea, Armenia şi Azerbaidjanul au ajuns la o înţelegere să demareze "negocieri substanţiale" pentru o rezolvare paşnică a conflictului cu medierea copreşedinţilor Grupului de la Minsk al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), a precizat ministrul rus.

Coprezidat de Rusia, Statele Unite şi Franţa, Grupul de la Minsk este de la mijlocul anilor 1990 principalul mediator internaţional în acest conflict.

"Parametrii specifici" ai punerii în aplicare a acordului de încetare a focului vor fi conveniţi ulterior, a adăugat Serghei Lavrov.

Aceste negocieri între miniştrii de externe armean şi azer, la Moscova, au durat peste 10 ore şi s-au încheiat târziu în noaptea de vineri spre sâmbătă.

De la 27 septembrie, separatiştii armeni din autoproclamata republică Nagorno-Karabah, sprijiniţi de Armenia, şi forţele azere se înfruntă în această regiune muntoasă.

Bilanţul oficial a urcat vineri la peste 400 de morţi, dintre care 22 de civili armeni şi 31 azeri. El este însă foarte parţial şi ar putea fi mult mai ridicat, fiecare tabără afirmând că a eliminat mii de soldaţi inamici.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *