Sănătate

Ne afectează Internetul puterea de gândire?

 Faptul că utilizatorii au devenit producatori de content, erodând normele culturale ale calitătii, conduce la ingrijorare şi la posibilitatea apariţiei unui haos intelectual.

De la tipărirea Bibliei pana la postarea unui clip pe Youtube, amândouă apariţii care au schimbat sisteme de gândire, oamenii obişnuiţi cu vechiul sistem şi-au pus problema scăderii nivelului intelectual la cei care le folosesc.

Potrivit studiilor, oamenii care citesc texte cu linkuri integrate înţeleg mai puţin decât cei care citesc un text tradiţional.

Cei care urmăresc o prezentare multimedia îşi amintesc mai puţin din prezentare decât îşi amintesc cei care citesc informaţiile într-o carte.

Oamenii distraşi zilnic de e-mailuri, alerte, mesaje pe programele de instant messaging, comentarii pe profilele de reţele sociale înţeleg o problemă mai greu decât cei care reuşesc să le controleze şi să îşi stabilească în mod corect lista de priorităţi.

În cele din urmă, angajaţii care jonglează cu multe taskuri online sunt mai puţin creativi şi mai puţin productivi decât cei care fac un singur lucru, asupra căruia se concentrează total.

Puterea de gândire şi memoria unui om depind într-un grad foarte mare de capacitatea acestuia de a se concentra.

"Numai atunci când acordăm atenţie sporită unei informaţii noi, o vom putea asimila şi asocia cu informaţii deja acumulate", sustine Eric Kandel, laureat Nobel pentru descoperiri în domeniul neurochirurgiei.

Deşi jocurile video pot dezvolta abilitătile de recunoaştere vizuală, prin schimbarea rapidă a atenţiei de la o imagine la alta, studiile cercetătorilor americani au arătat că efectul secundar este automatizarea şi scăderea rigurozităţii procesului de gândire.

Efectele PC-urilor şi a telefoanelor mobile asupra atenţiei nu dispar odată cu închiderea acestora, deoarece structura celulară a creierului uman se adaptează la instrumentele pe care le folosim.

Fiecare tehnologie folosită va întari anumite căi neurale şi le va slăbi pe altele. Aceste alteraţii celulare ne formeaza felul în care gândim, chiar şi atunci când nu folosim tehnologiile respective.

Sursa: Bloombiz

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *