Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 16:56
Abonamente

Bună Dimineața 28 Iunie 2017, ora 10:00    Din editia print

Marime Font

Ne folosesc ca pe o basma de buzunar

Am mai scris despre subiectul care urmează să îl expun mai jos, cine știe aceasta îmi va spune că prea mă iau de ei. Cum să nu te iei dacă nu trece o săptămână, cel puțin, fără ca să auzi câte o pățanie făcută de frații de peste Nistru. 

„Nistrenii” noștri, așa cum singuri își spun, s-au așezat bine pe cuptor, cu picioarele pe exportul spre UE și România. Cu un cot pe ajutoare „milostive” din Rusia și cu toată greutate pe spatele Republicii Moldova. De care parcă tare ar vrea ei să scape aranjându-se călduț și comod din ce în ce mai mult.

Recent, am aflat că cetățenii „veselei Nistrenii”, chiar dacă nu achită contribuții, din venitul obținut, în bugetul asigurărilor sociale de stat al Republicii Moldova primesc fără nicio problemă pensii cu stagiu calculat în întregime. De rând cu pensionarii de la noi care plătesc impozite pe tot parcursul stagiului de muncă.Acești oameni din 1992 încoace nu au plătit niciun impozit în bugetul statului deși fără remușcări își așteptau lunar pensia și mergeau cu capul sus la data cu roșu în calendar și își primească bănuții.

Drept e că, și demnitarilor noștri le-au trebuit 25 de ani ca să înțeleagă că nu e chiar gândit acest sistem public de pensii. Așa că totuși s-au hotărât să îl schimbe și să îl aducă mai aproape de realitate. Și în curând perioada de activitate realizată în entitățile din partea stângă a Nistrului după 1 ianuarie 1992 se va regăsi în stagiul de cotizare ca perioadă necontributivă și nu se va calcula. Oricum, oamenii vor primi o pensie, însă fără acești ani.

Desigur acolo sunt și oameni care nu vreau să trăiască sub cheremul Rusie și situația în care se află nu le convine deloc, însă sunt mai mulți cărora la convine. Noi să le plătim gazul, datoriile și pensiile. Sunt oameni de acolo care vreau să trăiască în Moldova, dar sunt și unii care pentru un pahar de vin ne-ar vinde fără să clipească. Ultimele alegeri au demonstrat din plin aceasta.

Noi, moldovenii, suntem o băsmăluță bună de luat în buzunar și pentru cei din regiunea transnistreană și pentru ruși și pentru propria guvernare.

P.S: Cheltuielile necesare din bugetul de stat pentru acoperirea cheltuielilor aferente perioadelor necontributive cetățenilor din stânga Nistrului vor constituii până în anul 2020 – 1313,1 mii de lei. Suntem bogați! Avem de unde, nu?


 

Un articol de: Irina Tabaranu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md