Sănătate

Ne pregătim pentru dieta de toamnă

La început e simplu – meriţi o dietă! Problema se complică atunci când te întrebi ce fel de dietă este adecvată pentru această perioadă.

Eu rezolv problema repede şi îţi spun că există „dieta de toamnă”. Această dietă are principii simple şi e uşor de urmat, ceea ce o face un regim de slăbire şi chiar de viaţă, în general, foarte sănătos. Fie că doreşti să te menţii în formă, fie că vrei să dai jos câteva kilograme, dieta de toamnă pe care ţi-o propun reprezintă un bun punct de plecare. Iar dacă nu vrei neapărat să slăbeşti, mănâncă o cantitate mai mare cu o jumătate de măsură faţă de cea recomandată.

Principiile de bază

– Dieta ta zilnică trebuie să conţină cel puţin trei porţii de fructe şi legume, două de proteine (carne albă, peşte, ouă) şi una de carbohidraţi. De asemenea, trebuie să îţi hidratezi organismul cu doi litri de apă pe zi – bea apă chiar dacă nu simţi senzaţia de sete, ca în zilele fierbinţi ale verii.

– Mergi zilnic pe jos 20 de minute. Dacă ploile de sezon sau frigul te împiedică, fă exerciţii cardio, mergi pe bandă sau pe bicicleta eliptică, într-o sală de fitness.

– Încălzeşte-te cu ceai de plante şi evită, pe cât posibil, cafeaua, ceaiul negru sau alcoolul în exces. Totuşi, poţi bea un pahar cu vin roşu, seara.

– Consumă cât mai multe legume proaspete sau preparate fără ulei, de sezon sau care se găsesc tot timpul anului: andive, vinete, ţelină, morcovi, varză. Dacă gustul acestora ţi se pare prea fad, asezonează-le cu sosuri simple, pregătite de tine, cu suc proaspăt de lămâie, o linguriţă de muştar bio (fără conservanţi) sau iaurt degresat.

– Pregăteşte-ţi de cu seară câte o punguţă care să conţină o mână de seminţe crude şi nuci – acestea conţin oligoelemente şi reprezintă gustarea ideală pentru zilele de toamnă în care ai nevoie de un impuls de energie.

– Încearcă să-ţi stabileşti ore fixe pentru a lua masa şi nu mânca nimic după ora 19.00.

Exemplu de meniu pentru o zi de dietă de toamnă:

Mic dejun: cinci linguri de cereale integrale, naturale (ovăz, germeni de grâu, musli) cu o cană mică de lapte.

Gustare: 100 g struguri sau o mână de seminţe şi nuci.

Prânz: 150 g carne de vită, pui sau peşte, cu garnitură de legume fierte, la grătar sau preparate la abur (dovlecei, vinete, varză, morcovi, ţelină), plus un bol mic de supă uşoara (de pui sau legume).

Gustare: un fruct de sezon (măr, pară) sau o mâna de seminţe şi nuci.

Cină: 50 g brânzeturi şi salată de legume, preparată din crudităţi de sezon, oţet balsamic şi un strop de ulei de măsline extravirgin.

www.culinar.md

Timpul.Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *