Negocieri trilaterale UE-Rusia-Ucraina pe 26 septembrie la Berlin

publicat în CSI / Rusia pe 23 Septembrie 2014, 11:19

Comisia Europeană şi-a confirmat luni, 22 septembrie, participarea la o nouă rundă de negocieri trilaterale UE-Rusia-Ucraina pe 26 septembrie la Berlin pentru a încerca soluţionarea divergenţelor dintre Moscova şi Kiev privind livrările de gaze, relatează agenţia EFE.

La reuniune vor lua parte comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, ministrul rus al Energiei, Alexandr Novak, şi omologul său ucrainean Iuri Prodan.

Reamintim că, Rusia a sistat pe 16 iunie livrările de gaze pentru Ucraina, în urma eşecului negocierilor privind achitarea datoriei de 4,5 miliarde de dolari acumulate de guvernul de la Kiev, care în plus nu acceptă să plătească noul tarif de 385 de dolari mia de metri cubi de gaze cerut de Gazprom după înlăturarea de la putere a preşedintelui Viktor Ianukovici. Pe vremea acestuia din urmă, preţul achitat Gazpromului era de 268 de dolari mia de metri cubi.

Toate rundele de negocieri pe această temă desfăşurate în ultimele luni între Moscova şi Kiev, cu medierea Comisiei Europene, s-au încheiat fără rezultat.

Guvernul de la Kiev încearcă în prezent să compenseze lipsa gazului rusesc prin importuri de la partenerii europeni cu ajutorul unui sistem de inversare a fluxurilor prin conductele folosite pentru transportul gazelor dinspre Rusia şi Ucraina către UE.

sursa: moldpres.md