Astăzi 21 Mai 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 18:00
Abonamente

Opinii & Editoriale 15 Februarie 2019, ora 07:22    Din editia print

Marime Font

Nică cultură!

Redusă la statutul de simplă direcție în cadrul unui minister, cultura și-a pierdut din atractivitatea pe care a avut-o până acum doi-trei ani

Marele absent al campaniei electorale care bate plinul în R. Moldova nu este un partid politic și nici bloc electoral. Nu este vorba nici de vreun foarte cunoscut om politic, providențial salvator, așteptat de mult timp de către masele care tot nu încetează să voteze răul cel mai mic. Marele absent al acestei campanii electorale este un domeniu întreg - cel al culturii. Nici unul dintre programele partidelor politice, care participă la acest scrutin, nu conține referințe la acest domeniu important al vieții publice. Dacă e să fim sinceri, ar trebui să recunoaștem că sfera culturii nu a reținut niciodată prea mult din atenția politicienilor de la noi. Totuși, în alte scrutine, mai puteau fi auzite și propuneri legate de dezvoltarea, susținerea sau promovarea culturii. Ar fi o exagerare dacă am spune că respectivele promisiuni se plasau în centrul atenției publicului și se transformau în teme majore de campanie. Nu, așa ceva nu s-a întâmplat niciodată, dar oricum se făceau observate anumite încercări, fie ele și pur formale, de a plasa cultura în topul preocupărilor unei viitoare guvernări.

Care ar trebui să fie relația dintre stat și oamenii de cultură?

Constatarea de mai sus este cu atât mai surprinzătoare, cu cât se referă și la partidele de dreapta, care participă în aceste alegeri. Pentru că, în mod tradițional, intelectualitatea formează soclul electoratului partidelor de dreapta din R. Moldova. Deosebit de sensibili la chestiuni legate de felul în care statul gestionează domeniul culturii, intelectualii au fost practic lipsiți de o ofertă electorală pe acest palier, față de care se simt atașați.

Aș dori să fiu înțeles corect. Nu sunt în niciun caz părtaș al unei implicări prea puternice a statului în domeniul culturii. Consider că vremurile când statul este cel care dictează orientările, gusturile și estetica fenomenului cultural sunt demult apuse. Uniunile de creație, care pe vremea URSS erau organizații de temut, la vârful cărora se făceau și se desfăceau destinele oamenilor de cultură, nu-și mai au locul în aceeași formă într-o societate modernă. Pe vremuri, aceste uniuni funcționau mai degrabă pe post de curele de transmisie între partidul comunist și scriitori, artiști plastici, muzicieni etc. Astăzi însă, chiar dacă au mai fost conservate anumite aspecte ale vieții din „epoca de aur”, ne putem mândri totuși cu faptul că libertatea de creație și de exprimare artistică este o realitate. În prezent, uniunile de creație ar fi mult mai potrivite într-un rol de reprezentare a oamenilor de cultură și de apărare a drepturilor lor.


Cu alte cuvinte, dintr-un „dictator” care își impunea pe vremuri ideologia politică în domeniul cultural, un stat modern trebuie să se transforme într-un partener de încredere al mediului cultural, care elaborează și implementează în mod eficient politici echitabile de sprijinire și de promovare a culturii. Evident, o susținere reală a culturii nu se poate realiza fără un buget corespunzător, dar în condițiile noastre este esențial ca resursele alocate acestui domeniu să nu fie distribuite pe criterii de afinitate politică. În același timp, fără a pretinde la vreun „drept” de a impune standarde estetice, statul trebuie să asigure și să protejeze libera exprimare a creatorilor de valori artistice.

Rezolvarea problemelor magistrale este imposibilă fără o viață culturală

În ce mod ar putea fi explicată în această campanie electorală lipsa de interes a partidelor politice pentru cultură? O posibilă explicație ar putea rezida în faptul că, odată cu recenta reformă a administrației publice centrale și comasarea Ministerului Culturii cu cel al Educației, respectivul domeniu a dispărut, pur și simplu, de pe orizontul oamenilor politici. Fără un minister, adică fără o funcție de ministru care poate fi partajată de către o viitoare coaliție majoritară, cultura a devenit brusc neinteresantă pentru cei care ne permit o viață mai bună, în schimbul unei ștampile pe buletinul de vot. Redusă la statutul de simplă direcție în cadrul unui minister, cultura și-a pierdut din atractivitatea pe care a avut-o până acum doi-trei ani.

Bineînțeles, ar putea fi evocate și alte posibile motive care au condus la neglijarea culturii în campania pentru parlamentarele din acest an. Unii ar putea invoca, de exemplu, faptul că, în condițiile unui stat capturat, cu o justiție controlată politic și o economie subjugată intereselor oligarhice, niciun fel de dezvoltare a culturii nu este posibilă. Alții ar putea prezenta argumente în favoarea necesității stringente de a eradica sărăcia, de a ridica nivelul de viață al populației, de a asigura oamenilor salarii și pensii bune, fără de care nu este posibilă o viață culturală de calitate. O a treia partidă politică ar putea avansa argumente majore de ordin geopolitic, față de care preocupările de ordin cultural pălesc în intensitate și importanță. Toți au dreptate, în felul lor. Dar, în aceeași măsură, toți uită că rezolvarea problemelor magistrale pe care le-au identificat și le-au plasat în fruntea priorităților este absolut imposibilă fără o viață culturală, așa cum poate fi ea într-o societate a mileniului al treilea. Adică, fără o cultură dinamică, liberă, îndrăzneață și curajoasă.


Un articol de: Dorin Dusciac Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 18:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:34

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 13:15

Partidul Democrat a adoptat o poziție rațională și înțeleaptă în ultima perioadă, în comparație cu celelalte partide parlamentare. Este opinia politologului Zurab Todua, exprimată în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVC 21.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:42

O echipă de cercetători a reuşit să rescrie codul genetic al unui organism de la zero. Primele organisme create prin această metodă sunt câteva bacterii de E. coli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:41

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinții împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți luni, 21 mai, de către creștini. De numele acestor sfinţi, primii împăraţi creştini,sunt legate multe tradiţii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:38

Între așa-zișii jurnaliști sau experți din presa occidentală, care sunt plătiți de Fundația Soros pentru a denigra PDM și pe liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, figurează personaje care l-au servit cu dedicație pe fostul premier Vlad Filat, condamnat pentru corupție și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:17

Partidul Politic “ȘOR” a finisat lucrările de iluminare stradală a satului Cișmea, raionul Orhei, una din cele 104 localități unde formațiunea a câștigat alegerile parlamentare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:14

Partidul Socialiștilor a respins invitația PAS-DA la ședința Parlamentului, preconizată pentru zilele de 21 și 22 mai. În opinia socialiștilor, propunerea blocului ACUM esteb populistă și nu merită să fie luată în considerare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 11:26

Cel de-al 73-lea episod - care a fost totodată ultimul - al serialului "Game of Thrones", difuzat duminică seară în Statele Unite, a doborât recordul de audienţă al postului HBO, care a difuzat această producţie începând din 2011, după ce 19,3 milioane de telespectatori americani au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 11:18

Valul de plecări din PPDA ar putea continua. După ce întreaga conducere a filialei din Soroca a partidului condus de fostul procuror din perioada regimului comunist, Andrei Năstase, a plecat, în următoarele zile ar putea să le urmeze exemplul echipa de la Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 10:46

Traian Băsescu a fost invitatul Nataliei Morari, la emisiunea „Politica”, de la postul de televiziune TV8. În cadrul acestei emisiuni, fostul președinte al României a declarat că Uniunea Europeană va relua finanțarea Republicii Moldova imediat după alegerea unui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 10:45

Deputatul Partidului Democrat Sergiu Sîrbu a făcut o interpelare în adresa instituţiei fiscale din Germania, pentru a afla sursa de provenienţă a veniturilor obţinute de liderul PPDA, Andrei Năstase, finul oligarhului Victor Ţopa, în acest stat, în ultimii zece...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 10:44

Astăzi, cerul va fi variabil. Pe arii extinse vor cădea ploi de scurtă durată cu descărcări electrice. La Briceni și Soroca se vor înregistra 22 de grade, iar la Bălți cu un grad mai mult.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 10:37

Fostul procuror în perioada regimului comunist, Andrei Năstase, a lansat noi acuzaţii mincinoase la adresa Publika TV. Într-o emisiune de la un post privat de televiziune, finul oligarhului penal Victor Ţopa a declarat că Publika TV ar fi scris despre el că a fost în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 10:30

Noul președinte al Ucrainei a cerut SUA să continue înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei, potrivit comunicatului serviciului de presă al lui Zelenski, despre întâlnirea șefului statului cu reprezentanții administrației și al Congresului SUA, care au sosit la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 09:05

Șeful SBU și de la apărare din Ucraina și-au depus demisiile

Șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Vasili Hrițak, și ministrul apărării, Stepan Poltorak, au demisionat la scurt timp după inaugurarea mandatului noului președinte Vladimir Zelenski, transmite Radio Liberty.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 08:40

După ce i-au tot înjurat ca la ușa cortului în ultima perioadă, deputații PAS și PPDA invită socialiștii la așa-zisa sesiunea specială a Parlamentului, pe care doresc organizată astăzi. Aleșii blocului politic ACUM susțin că îi vor aștepta pe cei de la PSRM...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 08:35

Ce trebuie să știe posesorii de telefoane Huawei, după interdicțiile impuse de SUA

Ce trebuie să știe posesorii de telefoane Huawei, după interdicțiile impuse de SUA

Grupul chinez Huawei Technologies a anunţat luni că va continua să ofere actualizări de securitate şi servicii Google pentru toate smartphone-urile şi tabletele Huawei şi Honor existente deja pe piață.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)