Cultură

Nici eroi, nici tradatori

Sociologul Petru Negura si-a lansat astazi studiul in limba franceza „Ni héros, ni traitres. Les écrivains moldaves face au pouvoir soviétique sous Staline. 1924-1956” (Nici eroi, nici tradatori. Scriitorii moldoveni si puterea sovietica in epoca stalinista. 1924-1956).

Volumul analizeaza contextul social si politic al genezei si evolutiei literaturii moldovenesti sovietice de-a lungul perioadei staliniste. Potrivit autorului, titlul exprima perfect lupta si presiunea extraordinara la care au fost supusi intelectualii de catre autoritatile regimului represiv sovietic. „Am descoperit o lume fascinanta a unor oameni care, pusi in fata unor presiuni fara precedent, au incercat sa duca o viata suportabila si principiala, in ciuda presiunii anihilante”, a spus Petru Negura.

Pe marginea acestui studiu si-au expus opiniile mai multi specialisti si oameni de cultura. Istoricul Igor Casu a reliefat importanta studiilor despre scriitorii perioadei sovietice fara contributia carora renasterea nationala nu ar fi putut avea loc. Potrivit lui Casu, „fara efortul scriitorilor din anii 50, anul 1989 nu ar fi fost posibil”. Istoricul Andrei Cusco s-a referit la un alt aspect: „M-a interesat modul in care Petru Negura arata posibilitatea unor modernitati alternative. Pe de o parte, evolutia normala din Basarabia interbelica, pe de alta parte – ceea ce incercau sovieticii sa creeze in Republica Autonoma Moldoveneasca de peste Nistru”.

Regizorul Mihai Fusu s-a aratat impresionat de relatiile sinistre dintre autoritatile sovietice si scriitori. „Studiul lui Negura are o legatura cu subiectul unui spectacol la care lucrez si textele caruia sunt in intregime luate din literatura transnistreana. Desi ne asteptam la ceva haios, am dat de esenta tragica a acestei literaturi. Si, ce e interesant, in Republica Sovietica Socialista Moldova partida transnistreana era compusa din trei reprezentanti, restul au fost lichidati de autoritati. I-au utilizat, apoi i-au impuscat”, a mentionat Fusu.

Studiul a fost scris in limba franceza si a aparut la editura L’Harmattan din Paris. Traducerea romaneasca a cartii va aparea peste un an. Petru Negura este conferentiar la Universitatea de Stat din Moldova si doctor in sociologie. Titlul de doctor l-a obtinut la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales.

Info-Prim Neo

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *