Actualitate

Nicolae Negru: Cauza adevărată a desfacerii blocului ACUM

Semne diacritice

Cauza desfacerii blocului ACUM, deplâns de multă lume, pare evidentă: nu mai e nevoie de această construcție bicefală. ACUM și-a îndeplinit misiunea, l-a dat jos pe Plahotniuc, instalându-l trainic pe Dodon, oferindu-i pe tavă toată puterea râvnită de el. Sigur, unii preferă să vadă doar înlăturarea lui Plahotniuc, dar e bine ca tabloul să fie prezentat în întregime, ca să știm unde ne aflăm.

Inițiativa separării PAS și PPDA vine din anturajul Maiei Sandu, pe când Andrei Năstase și ceilalți reprezentanți ai platformei DA și-au exprimat dorința menținerii unei singure fracțiuni ACUM atât în Parlament, cât și în Consiliul Municipal Chișinău. Să fie la mijloc vechea problemă cu două săbii care nu încap într-o singură teacă? Apropierea alegerilor prezidențiale să fi schimbat optica liderilor PAS?

Unii platformiști consideră că Maia Sandu i-a rămas datoare lui Andrei Năstase, după ce liderul PPDA s-a retras din campania prezidențială precedentă. Demisia inopinată, stupidă a Guvernului, provocată de Maia Sandu, fără să se consulte cu Năstase, a grăbit deznodământul, zgândărind vechea rană. Sfârșitul blocului ACUM a devenit inevitabil după ce PPDA a decis că va avea propriul candidat la prezidențiale, dacă forțele proeuropene nu identifică un candidat comun neafiliat politic. Aceasta însemna că PPDA nu o va susține pe Maia Sandu în campania prezidențială. A anticipat PAS acest moment când a decis să formeze propria fracțiune parlamentară?

De acum înainte, PAS și PPDA își pot urma propriile obiective programatice, care, de altfel, nu sunt atât de diferite, ambele aparținând aceleiași familii europene a PPE. Doar că în calea fuzionării, dorite de Bruxelles, stau nu numai visele liderilor PAS și PPDA de a deveni președinți. Rezultatele sondajului IRI, publicate recent, scot la iveală faptul că o mare parte din simpatizanții PAS nu agreează partidul lui Năstase, PPDA.

Întrebați pentru care partid ar vota, dacă duminica viitoare s-ar ține alegeri parlamentare, 21% din respondenți au numit PAS ca primă opțiune, iar 3% – au ales PAS în al doilea rând. PPDA este partidul primei opțiuni doar pentru 3% din respondenți, în schimb a fost preferat, ca a doua opțiune, de tocmai 10% din respondenți. Este logic să presupunem că votanții PPDA (3%) au ales PAS ca a doua opțiune (3%), în timp ce doar mai puțin de jumătate (10%, nu toți 21% ) din votanții PAS au declarat că ar vota cu PPDA, ca a doua opțiune, restul preferând PL, PLDM sau chiar neparticiparea la vot.

De ce o mare parte din simpatizanții PAS (care se regăsesc, putem presupune, și în anturajul Maiei Sandu) nu agreează PPDA nici măcar ca a doua opțiune? Din cauza lui Năstase, fără îndoială, care nu a strălucit la postul de ministru și nici în bătălia electorală pentru Chișinău. Ca tribun, lider al protestelor, el avea niște avantaje față de Maia Sandu, dar ca politician pierde în fața ei în mod evident.

O reflectă același sondaj IRI. 24 la sută au numit-o pe Maia Sandu printre primii trei politicieni în care au cea mai mare încredere, în timp ce Andrei Năstase a figurat în răspunsurile a 13 la sută din respondenți. Deoarece respondenții au avut posibilitatea să dea trei nume, procentajul obținut de Maia Sandu și Andrei Năstase ar fi putut să fie mai strâns sau chiar egal, dacă cei care au exprimat încredere față de Sandu ar fi avut încredere și în Năstase.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *