UE / Nato

Nicolae Timofti: Prioritatea R. Moldova pentru anul 2014 este semnarea Acordului de Asociere cu UE

Declaraţia îi aparţine şefului statului, Nicolae Timofti, şi a fost făcută la recepţia oficială organizată cu ocazia primei întâlniri din acest an cu corpul diplomatic din Republica Moldova, scrie IPN cu referire la un comunicat de presă al Preşedinţiei.

În discursul său de salut, Nicolae Timofti, a menţionat că Moldova traversează o etapă importantă, cu valenţe istorice în afirmarea pe plan internaţional.„Ne dorim un stat puternic, coerent din punct de vedere administrativ şi economic. Dezvoltarea democratică, integrarea europeană şi creşterea economică reprezintă esenţa politicii noastre”, a spus şeful statului.

Recomandarea Comisiei Europene către Parlamentul European de abolire a regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova constituie o recunoaştere a reformelor înfăptuite în justiţie, în afacerile interne şi gestionarea procesului migraţional. Preşedintele Republicii Moldova a subliniat că, pe parcursul anului trecut au fost depuse eforturi consistente în construirea unor relaţii pragmatice şi reciproc avantajoase cu Federaţia Rusă, care rămâne unul dintre principalii parteneri politici şi comerciali ai ţării noastre. Republica Moldova pledează în continuare pentru eliminarea barierelor din comerţul moldo-rus, precum şi pentru definitivarea negocierilor privind cooperarea în sfera energetică.

Cu referire la reglementarea conflictului transnistrean, Nicolae Timofti a precizat că acest aspect rămâne un obiectiv de bază al politicii interne. Şeful statului a reiterat necesitatea retragerii trupelor şi stocurilor de muniţii ale Federaţiei Ruse şi transformarea misiunii de menţinere a păcii în Zona de Securitate într-un contingent civil cu mandat internaţional corespunzător.

Şeful statului a venit cu un mesaj şi către cetăţenii Republicii Moldova din stânga Nistrului, în care i-a îndemnat să construiască împreună o ţară democratică, europeană, de succes, o ţară care va garanta bunăstarea şi respectul pentru drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului. Acelaşi mesaj a fost transmis şi cetăţenilor din regiunea autonomă găgăuză. Totodată, Nicolae Timofti a făcut apel către toţi cetăţenii Republicii Moldova, ca într-un an electoral, în care vom urmări poziţii divergente ale actorilor politici, să păstreze pacea, democraţia şi libertatea statului Republica Moldova. 

SURSA: IPN.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *