Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 25 Septembrie 2018
Abonamente

Externe 15 Iulie 2017, ora 14:17

Nisa este în doliu: A trecut un an de la atentatul soldat cu 86 de victime

Marime Font

86 de candele vor fi aprinse vineri dimineaţă, pentru fiecare victimă a atentatului de la Nisa, iar preşedintele Emmanuel Macron va susţine un discurs pe Promenade des Anglais. Aici, în urmă cu un an, mii de persoane s-au adunat pentru a urmări focul de artificii, tradiţional pentru ziua de 14 iulie, ziua naţională a Franţei. Familii întregi s-au adunat pentru a petrece. Evenimentul s-a încheiat tragic.

14 iulie 2016. Puţin după 22h30, un camion de 19 tone intră pe acest bulevard emblematic de pe Coasta de Azur – Promenade des Anglais. Loveşte marea de oameni, mergând în zig-zag pentru a face cât mai multe victime. În mai puţin de 3 minute, camionul, condus de un tunisian în vârstă de 31 de ani, a lăsat fără viaţă 86 de oameni printre care 15 copii. 450 de oameni au fost răniţi.

A doua zi au fost formulate şi primele critici la adresa dispozitivului de securitate, a crescut tensiunea în rândul comunităţii musulmane într-o regiune extrem de sensibilă la discursul anti-migraţie.Atacul a fost revendicat de gruparea Stat Islamic. Ancheta nu a stabilit însă vreo legătură între acest şofer tunisian, ucis la finalul cursei sale şi jihadiştii acestei organizaţii. François Hollande, pe atunci preşedinte declara imediat că "Franţa a fost lovită pe 14 iulie, de ziua sa, o zi a libertăţii, pentru că drepturile omului sunt negate de fanatici iar Franţa a devenit ţinta lor. După atacul din Paris, în ianuarie şi noiembrie 2015, iată, a urmat Nisa. Întreaga noastră ţară este sub ameninţarea terorismului islamist."

Aurélie Coré a supravieţuit acestui atac cu camion şi povesteşte ceea ce a văzut în acea seară : « În seara aceea eram la plajă cu amicii mei. Ne pregăteam de plecare când camionul intra în mulţime. A fost oribil. Am auzit împuşcături, nu ştiam de unde veneau ele, cine trăgea aşa că am început să alergăm. Am văzut răniţi. Unii s-au aruncat peste parapetul care desparte promenada de plajă. Aveam cu noi un copil de patru ani iar să vezi aşa ceva ne era nouă greu dar mai lui. Mergeam şi vedeam corpuri peste tot, oameni care urlau alături de familiile lor, femei, copii întinşi pe jos. Am încercat să închidem ochii dar ne era greu ».

200 de oameni au fost salvaţi după ce au fost adăpostiţi într-un restaurant din apropiere. Yoana lucra în acea seară aici: “În panica creată, oamenii s-au ascuns în restaurant. Le-am spus să intre şi să se adăpostească în sala şi în garajul aflate sub restaurant. Am închis grilajul exterior iar poliţia a ajuns şi ea în scurt timp şi a baricadat restaurantul. Toată lumea era în stare de şoc, obosită căci era o oră târzie, erau copii, oameni care nu ştiau de familiile lor ori cand vor putea ieşi de aici ».

Tunisianul care s-a aflat la bordul acestui camion se instalase în Nisa în 2007. Era fascinat de violenţa extremă şi de execuţiile jihadiste şi este possíbil să fi răspuns astfel la apelurile lansate de jihadiştii aflaţi în zona irakiano-siriană.

Îndoliată de un val de atentate în urma cărora au murit 239 de oameni, Franţa numai ce şi-a extins, pentru a şasea oară, starea de urgenţă.

Vineri, comemorarea de la Nisa începe cu un serviciu interreligios. Începând cu 14h30, familiile îndoliate, personalul de securitate şi cel medical care a intervenit în acea seară şi care a trăit o noapte de coşmar căci spitalele au fost pline atunci de răniţi, îl vor acompania pe şeful statului la o defilare militară, o ceremonie solemnă. De altfel, preşedintele Emmanuel Macron care va ajunge aici după ce a asitat la parada militară naţională de pe Champs-Elysées alături de omologul său american Donald Trump, se va întâlni în privat, fără presă, cu familiile celor care au murit sau au fost răniţi în atacul de la Nisa.

Seara, un concert este deschis publicului dar fără ca focuri de artificii să fie lansate, în semn de doliu. Cerul va fi luminat de 86 de baloane luminate în memoria celor ucişi. Primăria Nisa, împărţită de un an între a ajuta victimele şi eforturile de a relansa turismul local – un motor crucial al economiei regionale, promite o Promenade des Anglais « festivă » după toate aceste festivităţi, după 14 iulie.

Ïn aşteptarea unui memorial definitiv, un monument provizoriu pe care au fost scrise numele celor 86 de morţi, 37 de străini cu 19 naţionalităţi diferite, a fost realizat în grădina aflată la doi paşi de masacru.

Sursa: Rfi

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul