Astăzi 12 Noiembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 19:14
Abonamente

Externe 15 Iulie 2017, ora 14:17

Nisa este în doliu: A trecut un an de la atentatul soldat cu 86 de victime

Marime Font

86 de candele vor fi aprinse vineri dimineaţă, pentru fiecare victimă a atentatului de la Nisa, iar preşedintele Emmanuel Macron va susţine un discurs pe Promenade des Anglais. Aici, în urmă cu un an, mii de persoane s-au adunat pentru a urmări focul de artificii, tradiţional pentru ziua de 14 iulie, ziua naţională a Franţei. Familii întregi s-au adunat pentru a petrece. Evenimentul s-a încheiat tragic.

14 iulie 2016. Puţin după 22h30, un camion de 19 tone intră pe acest bulevard emblematic de pe Coasta de Azur – Promenade des Anglais. Loveşte marea de oameni, mergând în zig-zag pentru a face cât mai multe victime. În mai puţin de 3 minute, camionul, condus de un tunisian în vârstă de 31 de ani, a lăsat fără viaţă 86 de oameni printre care 15 copii. 450 de oameni au fost răniţi.

A doua zi au fost formulate şi primele critici la adresa dispozitivului de securitate, a crescut tensiunea în rândul comunităţii musulmane într-o regiune extrem de sensibilă la discursul anti-migraţie.


Atacul a fost revendicat de gruparea Stat Islamic. Ancheta nu a stabilit însă vreo legătură între acest şofer tunisian, ucis la finalul cursei sale şi jihadiştii acestei organizaţii. François Hollande, pe atunci preşedinte declara imediat că "Franţa a fost lovită pe 14 iulie, de ziua sa, o zi a libertăţii, pentru că drepturile omului sunt negate de fanatici iar Franţa a devenit ţinta lor. După atacul din Paris, în ianuarie şi noiembrie 2015, iată, a urmat Nisa. Întreaga noastră ţară este sub ameninţarea terorismului islamist."

Aurélie Coré a supravieţuit acestui atac cu camion şi povesteşte ceea ce a văzut în acea seară : « În seara aceea eram la plajă cu amicii mei. Ne pregăteam de plecare când camionul intra în mulţime. A fost oribil. Am auzit împuşcături, nu ştiam de unde veneau ele, cine trăgea aşa că am început să alergăm. Am văzut răniţi. Unii s-au aruncat peste parapetul care desparte promenada de plajă. Aveam cu noi un copil de patru ani iar să vezi aşa ceva ne era nouă greu dar mai lui. Mergeam şi vedeam corpuri peste tot, oameni care urlau alături de familiile lor, femei, copii întinşi pe jos. Am încercat să închidem ochii dar ne era greu ».

200 de oameni au fost salvaţi după ce au fost adăpostiţi într-un restaurant din apropiere. Yoana lucra în acea seară aici: “În panica creată, oamenii s-au ascuns în restaurant. Le-am spus să intre şi să se adăpostească în sala şi în garajul aflate sub restaurant. Am închis grilajul exterior iar poliţia a ajuns şi ea în scurt timp şi a baricadat restaurantul. Toată lumea era în stare de şoc, obosită căci era o oră târzie, erau copii, oameni care nu ştiau de familiile lor ori cand vor putea ieşi de aici ».

Tunisianul care s-a aflat la bordul acestui camion se instalase în Nisa în 2007. Era fascinat de violenţa extremă şi de execuţiile jihadiste şi este possíbil să fi răspuns astfel la apelurile lansate de jihadiştii aflaţi în zona irakiano-siriană.

Îndoliată de un val de atentate în urma cărora au murit 239 de oameni, Franţa numai ce şi-a extins, pentru a şasea oară, starea de urgenţă.

Vineri, comemorarea de la Nisa începe cu un serviciu interreligios. Începând cu 14h30, familiile îndoliate, personalul de securitate şi cel medical care a intervenit în acea seară şi care a trăit o noapte de coşmar căci spitalele au fost pline atunci de răniţi, îl vor acompania pe şeful statului la o defilare militară, o ceremonie solemnă. De altfel, preşedintele Emmanuel Macron care va ajunge aici după ce a asitat la parada militară naţională de pe Champs-Elysées alături de omologul său american Donald Trump, se va întâlni în privat, fără presă, cu familiile celor care au murit sau au fost răniţi în atacul de la Nisa.

Seara, un concert este deschis publicului dar fără ca focuri de artificii să fie lansate, în semn de doliu. Cerul va fi luminat de 86 de baloane luminate în memoria celor ucişi. Primăria Nisa, împărţită de un an între a ajuta victimele şi eforturile de a relansa turismul local – un motor crucial al economiei regionale, promite o Promenade des Anglais « festivă » după toate aceste festivităţi, după 14 iulie.

Ïn aşteptarea unui memorial definitiv, un monument provizoriu pe care au fost scrise numele celor 86 de morţi, 37 de străini cu 19 naţionalităţi diferite, a fost realizat în grădina aflată la doi paşi de masacru.

Sursa: Rfi

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 19:14

Lista companiilor cu credite neperformante de peste 3 miliarde de lei din BEM, Banca Socială și Unibank

Lista companiilor cu credite neperformante de peste 3 miliarde de lei din BEM, Banca Socială și Unibank

Aproape 70 de companii au luat de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank credite neperformante în sumă de peste 3 miliarde de lei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 16:56

Centrul Analitic Independent „Expert-Grup" lansează astăzi publicația „Impactul economic după 4 ani de implementare a Acordului de Asociere RM-UE" realizată în cadrul proiectului finanțat de Uniunea Europeană „Vizibilitate și comunicare pentru acțiunile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 16:55

Trenul suburban de pasageri nr. 6826, Ungheni-Chișinău, va circula permanent cu un număr de 6 vagoane, care pot acomoda 568 de persoane pe scaune și încă 300 de persoane în picioare. Cele 2 garnituri a câte 3 vagoane, urmează să fie încălzite pe perioada rece a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 16:06

Este concluzia la care ajuns Asociația Promo-LEX, exponenții căreia au participat astăzi la audierile Comisiei de anchetă „pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind imixtiunea Fundației „Otwarty Dialog” (Dialog Deschis) și a Ludmilei Kozlowska...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 16:04

Angajații companiei petroliere Bemol se bucură deja de adaosuri la salarii, în urma implementării de către Guvernul Filip a micii reforme fiscale, începând cu data de 1 octombrie. Într-o circulară internă, conducerea întreprinderii informează oamenii că vor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 15:52

Anna Fotyga, deputatul european, care a participat alături de Maia Sandu la conferința organizată la Parlamentul European de Fundația Open Dialog, s-a dezis la scurt timp de ONG-ul condus de Ludmila Kozlovska. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 15:28

Curtea de Apel Chişinău a menţinut hotărârea instanţei primare privind arestul preşedintelui "Partidului Nostru" (PN), Renato Usatîi, a comunicat avocatul politicianului, Anatol Istrate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 14:36

Rusia nu îşi va retrage pacificatorii din Transnistria, pentru că, în caz contrar, acolo vor începe epurări naţionale. O declaraţie în acest sens a făcut membrul Comitetului pentru apărare şi securitate al Consiliului Federaţiei al Adunării Federale Ruse, Franţ...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 14:29

Un tren marfar a luat foc, astăzi, în apropiere de localitatea Stolniceni, raionul Ungheni. Două locomotive au fost parțial distruse. Pompierii au reușit să împiedice extinderea focului către vagoane. În urma incendiului nimeni nu a avut de suferit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 14:23

Banca Mondială consideră că recent aprobatele amendamente la Legea privind declararea voluntară și stimularea fiscală sunt un pas înainte și îndeamnă autoritățile ca ele să intre în vigoare fără întârziere, transmite IPN cu referire la un comentariu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:56

Fostul vicepremier Dmitri Rogozin, acum șeful agenției spațiale ruse, propune reintroducerea unei practici de pe vremea lui Stalin, aceea de a folosi proiectanții de echipamente drept cobai la testele de siguranță, scrie Moscow Times.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:14

Ai grijă de sănătatea ta în tinerețe, ca să fii „verde” la bătrânețe! Sănătatea bărbaților în noul produs B!tonic MAN

Ai grijă de sănătatea ta în tinerețe, ca să fii „verde” la bătrânețe! Sănătatea bărbaților în noul produs B!tonic MAN

Concurs inedit cu premii... pline de adrenalină lansat pe rețelele de socializare de către B!tonic Moldova, brand sănătos PREMIUM de suplimente alimentare germane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:06

Un designer autohton sparge tiparele modei. A creat colecţia care uneşte două generaţii

Un designer autohton sparge tiparele modei. A creat colecţia care uneşte două generaţii

Moda ultimei generații sovietice și a primei generații independente au reînviat. Totul graţie designerului autohton Lilia Moraru, care a creat o colecție pentru toamnă-iarnă. Prezentarea ținutelor a avut loc aseară, în cadrul Alternative Fashion Show.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:03

Trei persoane s-au ales cu amenzi și țigaretele confiscate, după ce au încercat să evite controlul vamal. Produsele din tutun au fost descoperite de vameșii de la Aeroport. În total, au fost reținute 13 000 de țigarete de diverse mărci, marcate cu timbru de acciz al RM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:01

Pe bulevardul central și pe alte câteva străzi din centrul istoric al Chișinăului au fost montate indicatoare către principalele atracții turistice din oraș. Lucrările au fost executate de către Direcția generală locativ-comunală și amenajare în cadrul unui proiect...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 12:27

Motivele pe care liderii PAS și PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase, le invocă pentru a nu se prezenta la audierile Comisiei parlamentare care anchetează prezumata implicare a fundației Open Dialog în politica moldovenească sunt neserioase. Declarația aparține președintelui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 12:16

Declarațiile incendiare ale fostului şef-adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman, sunt trecute sub tăcere de către o parte a presei din Moldova, cea care se autoproclamă echidistantăși independentă. Acest fapt are o explicație,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 12:15

Marea Britanie este „deschisă altor relații cu Rusia”, dar Moscova trebuie să schimbe cursul și să oprească atacurile împotriva securității globale și a tratatelor internaționale. Ideea va fi exprimată de premierul Regatului Unit, Theresa May, la banchetul anual al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 12:12

 Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, dar și al PPDA, Andrei Năstase, refuză să se prezinte la audierile Comisiei parlamentare de anchetă, care investighează implicarea Fundației Open Dialog, condusă de Ludmila Kozlovska, în politica din Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 08:36

În ianuarie-septembrie 2018 exporturile de mărfuri au totalizat 1960,0 mil. dolari SUA, volum superior celui realizat în perioada corespunzătoare din anul 2017 cu 18,7%.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 08:29

Ucraina: Victorie a liderilor actuali în „alegerile” din estul separatist

Liderii separatişti actuali sunt arătaţi învingători potrivit primelor rezultate parţiale după alegerile organizate duminică în estul prorus al Ucrainei, în pofida criticilor Kievului şi Occidentului care au denunţat aceste scrutinuri ca ilegale, comentează AFP,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 08:08

Horoscop 12 noiembrie 2018. Intenţii ascunse, bani și o întâlnire romantică

Horoscop 12 noiembrie 2018. Vin momente cruciale în dragoste, în care se iau decizii importante cu privire la viitor. Va fi totul sau nimic, iar cine vrea o relație serioasă trebuie să-și asume și responsabilități.

( ) Citeşte tot articolul

Frumusețe 12 Noiembrie 2018, ora: 07:23

10 mituri despre îngrijirea pielii

Apelezi de obicei la sfaturi citite pe internet pentru a-ți rezolva diferite probleme ale pielii, dar nu știi dacă functionează cu adevarat? Este timpul să separam adevărul de mit și să aflăm cum stau lucrurile de fapt.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)