Externe

Noi servicii consulare gratuite la ambasadele şi consulatele R. Moldova

Iurie Leancă, ministru al Afacerilor Externe şi Integrarii Europene, a menţionat în cadrul şedinţei plenare că servicii consulare gratuite vor fi acordate persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani la perfectarea titlurilor de călătorie, precum şi cetăţenilor Republicii Moldova născuţi pe teritoriul statului de reşedinţă, la înregistrarea actelor de naştere.

Totodată, Leanca a comunicat că proiectul prevede eliminarea taxelor consulare pentru autentificarea cererii tatalui sau cererii comune a părinţilor copilului privind paternitatea şi remiterea către organul de stare civilă, precum şi pentru serviciile consulare, acordate persoanelor identificate drept victime ale traficului de fiinţe umane.

Potrivit proiectului, cetăţenii moldoveni vor fi scutiţi de taxele consulare pentru luarea la evidenţă în misiunile diplomatice. Conform autorilor acesta va îmbunătăţi semnificativ mecanismul de evidenţă a numărului cetăţenilor aflaţi peste hotare, deoarece până în prezent moldovenii sunt nevoiţi să achite o taxă consulară pentru luarea la evidenţă, ceea ce duce la refuzul multora de a se înregistra.

Proiectul mai prevede şi returnarea banilor solicitanţilor de servicii consulare, care din anumite motive nu au beneficiat de ele. De asemenea, proiectul mai prevede egalarea costurilor pentru aceleasi servicii consulare prestate în diferite ţări, actualmente aceste costuri diferă de la stat la stat. Documentul mai stipuleaza înlocuirea actualei valute de referinţă – dolarul, utilizat la achitarea taxelor consulare, cu euro.

După Moldpres
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *