Actualitate

Nord Stream 2. Spionii lui Putin încearcă să recruteze oamenii Angelei Merkel

Unul din cei doi diplomați ruși expulzați din Germania în urma asasinării unui fost rebel cecen la Berlin a fost identificat drept Evgheni Suțki, un ofițer al agenției de informații militare externe a statului major al Forțelor Armate ale Federației Ruse, temuta GRU (cunoscută și sub denumirea Direcția Principală de Informații)

La începutul acestei luni, Germania a expulzat doi angajați neidentificați ai ambasadei Rusiei, Berlinul declarând că Moscova nu a colaborat suficient în ancheta cu privire la asasinarea, în august, a lui Zelimkhan Khangoshvili, fost lider insurgent cecen.

Un cetățean rus a fost arestat pentru că l-a împușcat pe Khangoshvili ar fi primit sprijin de la statul rus pentru această operațiune, scrie Moscow Times.

Potrivit informațiilor dezvăluite de Bild și Bellingcat, Evgheni Suțki lucra la ambasada rusă din Berlin din 2017, ca „atașat militar”.

Serviciile de informații germane au început să-l supravegheze pe Suțki în acest an, fiind bănuit că a intrat în contact cu politicieni germani pentru a influența proiectul gazoductului rus Nord Stream 2.

„Un act de spionaj deliberat”, titrează Bild, pentru că Suțki vroia să-l recruteze pe fostul candidat al partidului Angelei Merkel, CDU, Salahdin Koban, în condițiile în care acesta din urmă a lucrat timp de trei luni, în perioada 2016-2017, în biroul parlamentarului german Joachim Pfeiffer (CDU).

Pfeiffer este purtător de cuvânt al CDU pentru politică economică și energetică și membru al Comisiei economice și energetice din Bundestag, care este motorul proiectului Nord Stream 2.

Potrivit Bild, au existat trei întâlniri între Suțki și Koban, una din ele fiind la ambasada Chinei, în cadrul unei recepții.

Salahdin Koban a confirmat pentru Bild întâlnirile dar nu a furnizat informații cu privire la discuțiile cu Evgheni Suțki.

Născut în sud-estul Rusiei, în 1984, Suțki a studiat la Universitatea de Mine din Moscova și a fost transferat la academia ministerului Apărării unde sunt formați ofițerii GRU, înainte de a pleca la Berlin, împreună cu soția și cei doi copii. Potrivit media germane, și soția lui Suțki lucrează pentru GRU.

Potrivit Bild, Suțki a „îndoctrinat” copiii diplomaților ruși ținându-le cursuri la școala ambasadei Rusiei din capitala Germaniei.

După extrădarea sa din Germania, ambasada Rusiei a suprimat mesajele referitoare la aceste cursuri dar a uitat să șteargă și fotografiile în care apare Suțki în fața elevilor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *