Actualitate

Nostradamus e cel mai bun etalon pentru prostia oamenilor

Cei de la Discovery Channel și History Channel au fost fascinați de acest personaj atât de mult încât au realizat lungmetraje despre viața și profețiile lui. Totuși, epoca lui de glorie trebuie să apună mai devreme sau mai târziu – ideal ar fi mai devreme.        

Oamenii continuă să se agațe de profețiile pe care acesta le-a scris cu jumătate de mileniu în urmă. Cumva, credința absurdă că Nostradamus a prezis viitorul acum 500 de ani este mai reconfortantă decât confruntarea cu adevărul.

Care a fost, de fapt, treaba cu Nostradamus

Michel de Nostredame – cunoscut ca Nostradamus – a fost un astrolog și fizician francez care s-a născut în 1503. Pe parcursul vieții, a publicat mai multe colecții de profeții care i-au adus faimă și admiratori loiali. În 1555 a publicat „Les Propheties”, cea mai populară carte a sa cu predicții. Ulterior, au apărut peste 2.000 de ediții ale cărții.

În seara de 1 iulie a anului 1566, Nostradamus i-ar fi spus secretarului său, Jean de Chavigny, „Nu mă vei găsi viu la răsărit”. A doua zi, profetul ar fi fost găsit mort pe podea, lângă patul său, potrivit History.

Concepția generală este că Nostradamus a reușit să prezică evenimentele majore ale omenirii. Printre ele se numără marele incendiu din Londra, conducerea lui Napoleon și al lui Hitler, ambele războaie mondiale, crearea primei bombe atomice, asasinarea lui Kennedy și atacurile de la 11 septembrie.

Cât de multă dreptate a avut rămâne discutabil însă. Profețiile lui erau atât de vagi și interpretabile, încât ar fi putut fi atribuite multor evenimente. Mai mult, profețiile erau asociate cu întâmplările abia după ce acestea din urmă aveau deja loc.

Nu au fost folosite pentru a identifica situații, persoane sau locuri dinainte, ci doar după ce s-au întâmplat – cam ca la horoscop, de altfel, a cărui predicții vagi sunt aplicabile oricui.

Omul care l-a studiat cel mai bine pe Nostradamus i-a spulberat credibilitatea

Se pare că și istoricii pun la îndoială meritul reputației lui. Peter Lemesurier, un lingvist, profesor și translator profesionist, a vorbit mai pe larg despre Nostradamus, într-un interviu cu Super Consciousness.

Lemesurier este considerat expertul în limba engleză legat de tot ceea ce înseamnă Nostradamus. El a scris zece cărți pe acest subiect și a tradus în engleza modernă „Les Propheties”. Pentru a-și duce la capăt misiunea, el a studiat profund viața lui Nostradamus și a analizat cele mai vechi ediții ale materialelor scrise de acesta.          

La final, perspectiva lui asupra marelui profet se schimbase. După cum a povestit chiar el, pe măsură ce se uita la dovezi devenea mai sceptic, până când mitul a fost demontat.

„Ideea că a fost un profet extraordinar și un bărbat misterios a răsărit în primul rând de la Jean de Chavigny, secretarul lui, care era obsedat de acesta și mai ales de dovedirea că avea mereu dreptate”, a spus Lemesurier.

„Chavigny a publicat mai multe cărți în anii 1590, în care a încercat să facă acest lucru. Ulterior, alte persoane și-au adăugat comentariile la noile ediții și au dus lucrurile mai departe. Toate aceste povești s-au acumulat în jurul lui ca și cele ale lui Churchill sau ale oricărei alte figuri faimoase, unde cele mai multe dintre povești sunt pur apocrife. Asta s-a rostogolit mai degrabă un bulgăre de zăpadă de-a lungul secolelor.”
Așadar, fiecare din cele 2.000 de ediții ale cărții „Les Propheties” erau bazate pe ediția anterioară, nu pe cea originală. Fiecare altera conținutul original și aducea un nou comentariu care făcea referire la ceea ce oamenii doreau să se prezică.

Mai mult, Lemesurier a explicat că predicțiile lui Nostradamus s-au bazat, în mare parte, pe ideea că istoria are tendința să se repete. Ideea i-a aparținuit scriitorului grec Plutarch, care a spus că oamenii construiesc istoria, ei nu se schimbă, așa că istoria se repetă. Nostradamus nu credea neapărat în viitor, pe cât credea în repetiția trecutului.

Verdict despre mitul lui Nostradamus

Dacă ținem cont de ce a spus Lemesurier, dar și de rațiunea proprie, concluzia este că Nostradamus nu a prezis cu adevărat marile evenimente ale lumii. În cel mai bun caz, el a emis așa-numite post-dicții. Acestea sunt niște afirmații care par adevărate abia după ceva anume s-a întâmplat.

Data viitoare când dai de vreun articol bombastic cu predicțiile lui Nostradamus, nu te ambala. Amintește-ți că, mai mult ca sigur, ai lucruri mai bune de făcut decât să îți faci griji despre ce a spus un tip cu barbă acum 500 de ani.


Bianca Prangate

https://playtech.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *