Astăzi 19 Ianuarie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 12:54
Abonamente

Internațional 1 Noiembrie 2015, ora 08:19

Noua Zeelandă a câştigat Cupa Mondială la rugby, după o finală fabuloasă cu Australia! Selecţionata All-Blacks a rescris istoria sportului cu balonul oval / VIDEO

Marime Font

Noua Zeelandă a câştigat Cupa Mondială din Anglia, după o finală palpitantă cu Australia, scor 34-17. Selecţionata All-Blacks a devenit astfel prima din lume care a cucerit trei titluri mondiale (1987, 2011 şi 2015). Neo-zeelandezii sunt şi primii rugbişti din istoria competiţiei care şi-au apărat cu succes trofeul Webb Ellis, după ce l-au câştigat şi în 2011, în faţa Franţei.

Finala perfectă, aşa a fost descrisă în aceste zile partida dintre Noua Zeelandă şi Australia, disputată de Stadionul Twickenham din Londra, cea care avea să încheie ediţia a 8-a a Cupei Mondiale. Deşi pare surprinzător, cele mai bune două naţionale de rugby din lume nu s-au întâlnit niciodată într-o finală a unui turneu final, deşi la ora jocului fiecare se lăuda cu câte două titluri.

Dacă Noua Zeelandă a revenit într-o finală după 4 ani, în schimb Australia nu mai reuşise acest lucru de 12 ani. Iar ultimul trofeu cucerit de Wallabies a fost în urmă cu 16 ani. Înaintea finalei de sâmbătă seara, cele două reprezentative au avut câteva lucruri în comun, printre altele faptul că au câştigat ultimul titlu în faţa Franţei.
Noua Zeelandă a intrat destul de tare în această finală şi după câteva încercări de a sparge defensiva adversarei, MA Nonu fiind omul care a ieşit în evidenţă, a avut şi prima şansă de a înscrie, dintr-o lovitură de pedeapsă. Dan Carter şi-a potrivit balonul şi a transformat cu siguranţă (scor 3-0, min. 8).


 


Replica selecţionatei Wallabies nu s-a lăsat mult aşteptată, după numai 6 minute fiind restabilită egalitatea. Australia a beneficiat însă de două gafe în defensivă ale adversarilor, iar Bernard Foley a înscris tot dintr-o lovitură de pedeapsă.

Imediat, selecţionata All-Blacks a plecat din nou în atac şi a încercat să hărţuiască în permanenţă apărarea adversă. Dominarea teritorială a început să devină tot mai susţinută - 81% (min. 25), însă australienii au rezistat pentru moment cu brio, reuşind să blocheze orice tentativă mai îndrăzneaţă a rivalilor. Noua Zeelandă nu a ajuns cu balonul în terenul de ţintă, dar a preluat din nou conducerea după un blocaj la gât al lui Sekope Kepu. Acelaşi Dan Carter a transformat lovitura de pedeapsă, iar scorul a devenit 6-3 în minutul 27.

De această dată, reacţia Australiei a întârziat să apară, având în faţă o echipă aflată în vârf de formă sportivă. Ba mai mult, după o perioadă echilibrată de câteva minute, Noua Zeelandă s-a dezlănţuit înainte de pauză. După ce acelaşi Carter a făcut 9-3 (lp), Nehe Milner-Skudder a pătruns în terenul de ţintă şi a culcat balonul. Carter a convertit eseul, iar selecţionata All-Blacks a intrat la pauză cu un rezultat confortabil: 16-3!

Statistica înregistrată la pauză a confirmat faptul că Noua Zeelandă a fost naţionala care a controlat aproape în totalitate primele 40 de minute:

dominare teritorială: 79%-21%
posesie 71%-29%
metri alergaţi cu balonul în mână: 293 vs 110


Totodată, Noua Zeelandă a stabilit şi o nouă premieră în istoria unei finale de Cupă Mondială, cele mai multe puncte (16) realizate de o naţională în prima repriză.

Australia s-a apropiat periculos de terenul de ţintă al Australiei abia în minutul 50! Din acel moment a şi renăscut

La reluare, tot Noua Zeelandă a fost cea care a fost la comandă. Ca şi în prima repriză, MA Nonu a avut "explozie" în picioare. Acum, jucătorul de 33 de ani, aflat la final de carieră, a făcut o cursă solitară după ce a scăpat de mai multe placaje şi a reuşit al doilea eseu al finalei. Carter a avut prima şi singura ratare, astfel că scorul a rămas 21-3 (min. 43).

Australia s-a apropiat periculos de terenul de ţintă al adversarilor abia în minutul 50! La scurt timp s-a consemnat şi un moment important al partidei. Ben Smith a văzut cartonaşul galben pentru un placaj periculos, astfel că neo-zeelandezii au rămas în inferioritate numerică pentru următoarele 10 minute. Iar Australia a profitat cu vârf şi îndesat!

Pentru început, selecţionata Wallabies a culcat balonul în terenul de ţintă prin Pocock (min. 53). Foley a convertit eseul, iar scorul a devenit 21-10 (min. 55).

Nici nu s-a reluat bine jocul de la centru, iar la o fază care nu anunţa nimic Australia a dat o nouă lovitură. Tevita Kuridrani a finalizat cu un eseu o acţiune de contraatac a echipei sale, Foley l-a transformat şi în mai puţin de 10 minute finala a fost relansată, 21-17 (min. 63).

Într-o perioadă în care partida a fost reechilibrată, Dan Carter a luat o decizie surprinzătoare, să înscrie dintr-un drop gol de la o distanţă destul de mare. Noua Zeelandă s-a desprins la un eseu distanţă cu 10 minute înainte de final (scor 24-17). Omul cu peste 1.500 de puncte înscrise pentru All-Blacks avea să fie şi jucătorul decisiv al finalei. După ce Australia a prăbuşit o grămadă la mijlocul terenului, transformerul neo-zeelandez a decis să încerce să aducă alte 3 puncte din lovitura de pedeapsă. Şi a reuşit să trimită balonul de la centru terenului dincolo de buturi pentru 27-17 (min. 75)!

Australia s-a aruncat cu disperare în atac, dar a pierdut mingea, reuşind chiar să pună pe contră Noua Zeelandă. Ben Smith, cel care îşi lăsase echipa în inferioritate, a trimis mingea înainte, Barrett a făcut o cursă de urmărire extraordinară şi a marcat un nou eseu. Dan Carter, cel care a şi fost declarat jucătorul meciului, a transformat cu siguranţă, iar selecţionata All-Blacks a pus mâna pe trofeu, după ce a câştigat cu 34-17.

prosport.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 12:54

 Cel puţin o dată pe an – de Ziua Culturii Naţionale, pe 15 ianuarie (perfectă sincronizare a celor două ţări, România şi Republica Moldova!) – e de bun simţ să-i chestionăm pe urmaşii lui Vasile Alecsandri, cum e cu lectura poeziei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 12:22

Investiții masive, gazoducte, atragerea Serbiei în acordul de liber schimb al Uniunii Euroasiatice și alte „minuni”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:32

 Simona Halep, numărul 1 mondial a întâlnit-o în Turul III de la Australian Open pe jucătoarea americană Venus Williams. Simona a câștigat în două seturi 6-2 6-6-3. În sferturile de finală Simona Halep o va înfrunta pe mult mai celebră Serena...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:20

 Miliardarul Bill Gates, în vârstă de 63 de ani, a fost surprins, în weekend, în timp ce aștepta la coadă de la un fast-food din Seattle să-și cumpere burger, cartofi prăjiți și suc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:04

 Reporterii e la Deschide.MD , au reușit să afle cine este „eroul” pentru care mai mulți reprezentanți ai societății civile s-au grăbit să-l linșeze public pe polițist pentru faptul că a refuzat să-i răspundă acestuia în limba rusă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 08:08

Ex-primarul municipiului Chișinău, vine cu acuzații dure în adresa unuia dintre liderii ACUM – Andrei Nastase.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:41

 Abou Zakkour, un bărbat în vârstă de 68 de ani, locuitor al oraşului sirian, Aleppo, a devenit cunoscut drept Omul Galben. El se îmbracă în această culoare de 35 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:35

 Ministrul de stat pentru Europa şi America al Regatului Unit, Sir Alan Duncan, i-a transmis ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, că indiferent de deznodământul procesului Brexit, drepturile cetăţenilor români din Marea Britanie vor fi respectate,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:25

 Dacia Duster cu șenile este unul dintre cele mai utile automobile create vreodată. Și asta nu doar pentru că ne-ar fi tuturor necesară, la ce drumuri avem.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 22:43

 Pe principul cui pe cui se scoate, un bărbat care putea să moară din cauza alcoolului a fost supus unei intervenții chirurgicale în care medicii au fost nevoiți să pompeze o cantitate impresionantă de bere în corpul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 16:00

 Rusia va înlocui legendarele pistoale de tip Makarov - în armată şi poliţie - cu o nouă armă armă care poate funcţiona la o temperatură de până la -70 de grade Celsius şi să străpungă o vestă antiglonţ de la distanţa de 100 de metri, a anunţat vineri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 14:18

Un fotograf profesionist a avut nevoie la Orheiland de ajutorul pazei pentru ași convinge copilul să meargă acasă, după 4 ore de distracții și plimbare. Alexandru Kiriak a fotografiat Orheiland-ul de noapte de la înălțime, iar pozele ilustrează o atmosferă parcă desprinsă din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 12:51

Încă o mostră de ipocrizie, oferită de liderul PPDA, Andrei Năstase. După ce, în anul 2015, a catalogat PLDM drept partid implicat în furtul din sistemul bancar, astăzi acesta cooperează intens cu cei pe care i-a blamat. Mai mult, oameni din anturajul fostului șef al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:48

Regele umorului din Moldova, Gheorghe Urschi,  împlinește astăzi 71 de ani!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:47

Nu există alternativă pentru Republica Moldova decât continuarea procesului de apropiere de Uniunea Europeană, a declarat ministrul de externe român, Teodor Meleşcanu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:43

 Rachete cu o rază de acțiune până la 500 kilometri se află acum la o distanță de 400 de kilometri de teritoriul ucrainean

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:16

Guvernul a dispus astăzi majorarea numărului buletinelor, dar și a secţiilor de vot pentru alegerile din 24 februarie, destinate moldovenilor de peste hotare. Astfel, numărul buletinelor va crește de la 3 mii la 5 mii la o secție. În total, numărul buletinelor va crește cu peste...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 09:15

 Fostul premier italian Silvio Berlusconi a anunţat joi că va candida în alegerile europene de la 26 mai, potrivit agenţiei italiene de ştiei Ansa şi Euronews.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 08:15

CRONICA UNEI PROVOCĂRI EȘUATE

CRONICA UNEI PROVOCĂRI EȘUATE

Dorita Afacere Dreyfus de pe malurile Bâcului nu s-a produs - muntele a născut un șoarece! Provocarea jucată cu atâta iscusință de agenții de influență a Moscovei la Chișinău, referitor la pretinsa „discriminare” a găgăuzilor de poliția moldovenească, s-a...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Ianuarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 18:06

 Poate că singurul lucru care îi revoltă mai mult pe apărătorii ruși ai lui Stalin decât paralelele evidente între regimul său și al lui Hitler este orice referire la alianța pe care cei doi dictatori au format-o în 1939 cu Pactul Ribbentrop-Molotov, care a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 17:59

 Între multele companii fondate de Elon Musk, se regăsește și Neuralink, o firmă al cărei scop ar fi să te transforme într-un fel de cyborg, cel puțin la nivelul minții.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 17:46

 Circa 25 mii de persoane s-au înregistrat prealabil pentru alegerile parlamentare din 24 februarie, relatează MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 17:00

Supărat că lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a declarat, recent, la o emisiune televizată că dânsa ar da toți procurorii afară și că Autoritatea Națională de Integritate a fost creată pentru ca statul „să mai fure” niște bani, fostul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:49

Guvernul va continua să muncească la capacitate maximă și să producă efecte pozitive pentru creșterea nivelului de trai al cetățenilor, îmbunătățirea mediului de afaceri, modernizarea țării în general. Declarația a fost făcută de către prim-ministrul Pavel Filip, care a...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)