Astăzi 24 Septembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 16:51
Abonamente

Internațional 1 Noiembrie 2015, ora 08:19

Noua Zeelandă a câştigat Cupa Mondială la rugby, după o finală fabuloasă cu Australia! Selecţionata All-Blacks a rescris istoria sportului cu balonul oval / VIDEO

Marime Font

Noua Zeelandă a câştigat Cupa Mondială din Anglia, după o finală palpitantă cu Australia, scor 34-17. Selecţionata All-Blacks a devenit astfel prima din lume care a cucerit trei titluri mondiale (1987, 2011 şi 2015). Neo-zeelandezii sunt şi primii rugbişti din istoria competiţiei care şi-au apărat cu succes trofeul Webb Ellis, după ce l-au câştigat şi în 2011, în faţa Franţei.

Finala perfectă, aşa a fost descrisă în aceste zile partida dintre Noua Zeelandă şi Australia, disputată de Stadionul Twickenham din Londra, cea care avea să încheie ediţia a 8-a a Cupei Mondiale. Deşi pare surprinzător, cele mai bune două naţionale de rugby din lume nu s-au întâlnit niciodată într-o finală a unui turneu final, deşi la ora jocului fiecare se lăuda cu câte două titluri.

Dacă Noua Zeelandă a revenit într-o finală după 4 ani, în schimb Australia nu mai reuşise acest lucru de 12 ani. Iar ultimul trofeu cucerit de Wallabies a fost în urmă cu 16 ani. Înaintea finalei de sâmbătă seara, cele două reprezentative au avut câteva lucruri în comun, printre altele faptul că au câştigat ultimul titlu în faţa Franţei.
Noua Zeelandă a intrat destul de tare în această finală şi după câteva încercări de a sparge defensiva adversarei, MA Nonu fiind omul care a ieşit în evidenţă, a avut şi prima şansă de a înscrie, dintr-o lovitură de pedeapsă. Dan Carter şi-a potrivit balonul şi a transformat cu siguranţă (scor 3-0, min. 8). 


Replica selecţionatei Wallabies nu s-a lăsat mult aşteptată, după numai 6 minute fiind restabilită egalitatea. Australia a beneficiat însă de două gafe în defensivă ale adversarilor, iar Bernard Foley a înscris tot dintr-o lovitură de pedeapsă.

Imediat, selecţionata All-Blacks a plecat din nou în atac şi a încercat să hărţuiască în permanenţă apărarea adversă. Dominarea teritorială a început să devină tot mai susţinută - 81% (min. 25), însă australienii au rezistat pentru moment cu brio, reuşind să blocheze orice tentativă mai îndrăzneaţă a rivalilor. Noua Zeelandă nu a ajuns cu balonul în terenul de ţintă, dar a preluat din nou conducerea după un blocaj la gât al lui Sekope Kepu. Acelaşi Dan Carter a transformat lovitura de pedeapsă, iar scorul a devenit 6-3 în minutul 27.

De această dată, reacţia Australiei a întârziat să apară, având în faţă o echipă aflată în vârf de formă sportivă. Ba mai mult, după o perioadă echilibrată de câteva minute, Noua Zeelandă s-a dezlănţuit înainte de pauză. După ce acelaşi Carter a făcut 9-3 (lp), Nehe Milner-Skudder a pătruns în terenul de ţintă şi a culcat balonul. Carter a convertit eseul, iar selecţionata All-Blacks a intrat la pauză cu un rezultat confortabil: 16-3!

Statistica înregistrată la pauză a confirmat faptul că Noua Zeelandă a fost naţionala care a controlat aproape în totalitate primele 40 de minute:

dominare teritorială: 79%-21%
posesie 71%-29%
metri alergaţi cu balonul în mână: 293 vs 110


Totodată, Noua Zeelandă a stabilit şi o nouă premieră în istoria unei finale de Cupă Mondială, cele mai multe puncte (16) realizate de o naţională în prima repriză.

Australia s-a apropiat periculos de terenul de ţintă al Australiei abia în minutul 50! Din acel moment a şi renăscut

La reluare, tot Noua Zeelandă a fost cea care a fost la comandă. Ca şi în prima repriză, MA Nonu a avut "explozie" în picioare. Acum, jucătorul de 33 de ani, aflat la final de carieră, a făcut o cursă solitară după ce a scăpat de mai multe placaje şi a reuşit al doilea eseu al finalei. Carter a avut prima şi singura ratare, astfel că scorul a rămas 21-3 (min. 43).

Australia s-a apropiat periculos de terenul de ţintă al adversarilor abia în minutul 50! La scurt timp s-a consemnat şi un moment important al partidei. Ben Smith a văzut cartonaşul galben pentru un placaj periculos, astfel că neo-zeelandezii au rămas în inferioritate numerică pentru următoarele 10 minute. Iar Australia a profitat cu vârf şi îndesat!

Pentru început, selecţionata Wallabies a culcat balonul în terenul de ţintă prin Pocock (min. 53). Foley a convertit eseul, iar scorul a devenit 21-10 (min. 55).

Nici nu s-a reluat bine jocul de la centru, iar la o fază care nu anunţa nimic Australia a dat o nouă lovitură. Tevita Kuridrani a finalizat cu un eseu o acţiune de contraatac a echipei sale, Foley l-a transformat şi în mai puţin de 10 minute finala a fost relansată, 21-17 (min. 63).

Într-o perioadă în care partida a fost reechilibrată, Dan Carter a luat o decizie surprinzătoare, să înscrie dintr-un drop gol de la o distanţă destul de mare. Noua Zeelandă s-a desprins la un eseu distanţă cu 10 minute înainte de final (scor 24-17). Omul cu peste 1.500 de puncte înscrise pentru All-Blacks avea să fie şi jucătorul decisiv al finalei. După ce Australia a prăbuşit o grămadă la mijlocul terenului, transformerul neo-zeelandez a decis să încerce să aducă alte 3 puncte din lovitura de pedeapsă. Şi a reuşit să trimită balonul de la centru terenului dincolo de buturi pentru 27-17 (min. 75)!

Australia s-a aruncat cu disperare în atac, dar a pierdut mingea, reuşind chiar să pună pe contră Noua Zeelandă. Ben Smith, cel care îşi lăsase echipa în inferioritate, a trimis mingea înainte, Barrett a făcut o cursă de urmărire extraordinară şi a marcat un nou eseu. Dan Carter, cel care a şi fost declarat jucătorul meciului, a transformat cu siguranţă, iar selecţionata All-Blacks a pus mâna pe trofeu, după ce a câştigat cu 34-17.

prosport.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md