Astăzi 14 Noiembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 19:20
Abonamente

Actualitate 20 Iunie 2017, ora 09:00    Din editia print

Nuferii lumii înfloresc la Bardar

Marime Font

Anual, tot mai mulți moldoveni aleg să-și construiască un viitor prosper departe de hotarele țării. O bună parte dintre aceștia sunt tineri care, odată plecați la studii în străinătate, nu se mai întorc în Republica Moldova. Însă, există și excepții de la această regulă nescrisă. Protagonistul următorului reportaj a renunțat la un job bine plătit în SUA și, după ce a obținut doctoratul la Universitatea din Florida, s-a reîntors în satul natal cu un vis încolțit, pe care în mai bine de trei ani l-a transformat în realitate. În continuare, aflați cum e să ai o baltă cu 50 de soiuri de nuferi, de unde vine pasiunea pentru aceste plante, ce profit aduc, dar și cum e să-ți construiești propria insulă.

„M-a atras frumusețea și inaccesibilitatea nuferilor”

Satul Bardar este recunoscut în Republica Moldova, inclusiv, datorită lalelelor care bucură ochii turiștilor în fiecare primăvară. Puțini, însă cunosc că vara în această localitate există o altă atracție florală mult mai impresionantă. Gheorghe, feciorul familiei Luchița, cunoscută pentru imensele plantații de lalele, are o pasiune aparte pentru nuferi. Bărbatul a descoperit această plantă acvatică, pe când era în SUA, s-a îndrăgostit iremediabil și de atunci în inima sa a încolțit un vis, pe care l-a adus acasă și l-a transformat în realitate. „Pentru prima oară am văzut aceste plante în Florida. Acolo era o asemenea baltă, în care pe lângă nuferi mai viețuiau și niște crocodili. M-a atras frumusețea florilor, dar și faptul că erau plante inaccesibile. Nu puteai să le atingi pentru că erau pe apă și înotau crocodilii pe acolo. Așa că mi-am promis că, atunci când voi reveni în țară, voi colecționa nuferi, cu atât mai mult că balta exista deja”, recunoaște Gheorghe.

Chiar dacă după obținerea doctoratului la Universitatea din Florida, bărbatului i s-a propus un post de muncă bine plătit, acesta nu s-a putut acomoda cu munca de birou. Așa că după câțiva ani, a decis să revină în țară, să se ocupe de afacerea familiei, dar și să-și înfăptuiască visul. „Paradoxal, în SUA avem un salariu bun, dar nu aveam libertate. Nu m-am putut obișnui cu regimul de a pierde zilnic opt ore din viață la birou și de a chefui în weekend, pentru că altceva nu prea aveai ce face. Îmi lipsea libertatea de a fi stăpân pe propriul pământ, avantaj pe care în Republica Moldova oricine îl poate avea”, explică bărbatul.„Pentru a planta nuferi, am luptat cu peștii”

Reîntors în țară, Gheorghe a mărit balta construită inițial pentru a uda plantațiile de lalele și a început a căuta nuferi pentru a-și realiza visul. Așa a întâlnit întâmplător la piață o femeie care vindea aceste plante. După ce a văzut câteva fotografii, a plecat la ea acasă și a cumpărat doi nuferi. Însă, aventura sa în realizarea visului abia acum începea „Am plantat nuferii în baltă, dar în scurt timp aceștia au fost mâncați de pești. Îmi plăceau prea mult ca să mă resemnez și să renunț, așa că am tot luptat cu peștii până i-am învins. Îmi amintesc că am organizat chiar și o competiție de pescuit. Sătenii au fost fericiți că au petrecut timpul cu spor, eu - că am scăpat de pești și raci”, își amintește Gheorghe.

Un an mai târziu, bărbatul a cunoscut un colecționar de la Tiraspol, care pe atunci avea 30 de soiuri de nuferi și a aflat că acesta căuta demult alte trei. Așa că nu a stat mult pe gânduri și le-a cumpărat online din Marea Britanie. „Primele trei soiuri au fost cumpărate din Marea Britanie pentru colecționarul de la Tiraspol, atunci când a avut loc și primul schimb de nuferi. Ulterior, am mai cumpărat plante din Thailanda, Franța, chiar și Ucraina. Iar anul acesta am adus două soiuri de nuferi pitici din Japonia”, spune colecționarul.


Un vis în valoare de zece mii de dolari

În prezent, în balta de la Bardar, puteți admira peste 50 de soiuri de nuferi. Plantele acvatice au diferite forme, culori și dimensiuni. Însă florile, care pot bucura privirea oricărui sceptic, necesită investiții mari și nu aduc profit. „Pentru realizarea acestui vis am investit, aproape toate economiile din salariul obținut în SUA. O singură plantă costă peste o mie de lei, iar investiția totală, care include și reconstrucția bălții, a valorat zece mii de dolari. Nuferii nu aduc profit, deoarece florile lor nu pot fi comercializate. Și asta pentru că odată rupte, majoritatea se ofilesc, există totuși câteva excepții. Din cele 50 de soiuri de nuferi, doar trei sau patru flori pot fi rupte și păstrate în vază”, susține bărbatul.


„Un hotel plutitor va fi pe balta cu nuferi”

Gheorghe nu regretă nimic și crede că frumusețea din jur a meritat toți banii. Mai mult de atât bărbatul are încă planuri mărețe. Acesta a construit pe lac o mică insulă, pe care în mai puțin de două săptămâni va apărea un hotel, cu acoperiș transparent de unde vor putea fi admirate stelele, iar mai apoi o plajă. „Pentru că nu am putut trăi fără insulă, mi-am făcut-o acasă. Acum urmează să înalț pe această insulă, care aparent pare mică, un hotel din lemn cu acoperiș transparent. Va fi construit după modelul locuințelor chinezești, compact și funcțional. Mai apoi, sper să extindem fermă și să amplasăm o mică plajă. Iar la bătrânețe când nu voi mai putea munci, voi primi aici turiști. Mi-am creat viața la care am visat acasă cu propriile mâini și pot spune cu certitudine că sunt fericit. Oamenii pleacă în străinătate pentru că nu au nimic frumos în țară, pe mine această baltă mă ține legat de casă”, precizează Gheorghe.


La Bardar nuferii înfloresc de la sfârșitul primăverii până toamna, astfel balta, cu peste 50 de soiuri de flori plutitoare, poate fi admirată până în luna octombrie.

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 19:20

Guvernul a adoptat astăzi hotărârea, potrivit căreia, din data de 1 ianuarie 2019, bătrânii care au o pensie mai mică decât minimul de existență, adică 1.589 de lei, vor primi pensii majorate cu 10 la sută. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 17:36

Preşedinta UNJR Dana Gîrbovan: Rezolutia Parlamentului European impotriva Romaniei, sub pretextul ca apara statul de drept, desconsidera insasi valorile cuprinse in conventiile si tratatele invocate in preambul, valori pe care s-a fondat Uniunea Europeana.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 17:35

Guvernul a aprobat astăzi regulamentul privind funcționarea căminelor studențești. Documentul prevede îmbunătățirea condițiilor de trai în căminele studențești, precum și condiții facilitate de acces pentru persoanele cu nevoi speciale. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 17:06

Proiectele sociale de anvergură, derulate de Guvernul Filip sunt apreciate de cetățeni. Cel puțin așa arată datele ultimului sondaj de opinie, realizat de IMAS și prezentat astăzi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 16:58

Europarlamentarul Andi Cristea, copreședintele grupului de prietenie parlamentară UE-RM, susține că votul de astăzi al Parlamentului European, care vizează Republica Moldova, este un document politizat, care nu-şi are locul în context electoral. Amintim că Parlamentul European a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 15:13

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a păstrat astăzi, 14 noiembrie, verdictul Curții de Apel în dosarul lui Veaceslav Platon. Magistrații CSJ au declarat drept neîntemeiat recursul depus de avocații acestuia împotriva deciziei CA. Prin urmare, a fost menținută condamnarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 15:09

Raportorul Parlamentului European pentru Georgia, Andrej Mamikins, a criticat, într-un discurs rostit marți seara, dorința unor deputați de a critica această țară, în condițiile în care acolo se desfășoară alegeri prezidențiale. Înaltul oficial de a Bruxelles...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 14:46 de Natalia Hadârcă

La această concluzie a ajuns un grup de cercetători care a studiat situația comunităților din apropierea frontierei Localitățile de pe ambele maluri ale Prutului au fost puternic ideologizate în perioada sovietică. Oamenilor li se impunea ideea că, pe celălalt mal, nu pot...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 13:34

ULTIMA ORĂ // SIS anunță că „a destructurat o grupare paramilitară”

ULTIMA ORĂ // SIS anunță că „a destructurat o grupare paramilitară”

Serviciul de Informaţii şi Securitate de comun cu Procuratura mun. Chişinău, Oficiul Principal au realizat o operaţiune complexă în cadrul căreia a fost destructurată activitatea unei formaţiuni paramilitare ilegale, care acţiona sub paravanul aşa-numitor jocuri de tip...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 13:29

O petiţie însoţită de peste 100 de mii de semnături a fost depusă, astăzi, de către secretarul general-adjunct al PDM, deputatul Eugen Nichiforciuc, la sediul Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova. Prin acestă petiție se solicită sprijinul instituţiilor europene...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 12:57

Partidul Democrat din Moldova se bucură acum de cea mai mare încredere din ultimii ani. Peste 16 la sută dintre cetățeni sunt gata să voteze pentru această formațiune, dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare. Această tendință se menține timp de doi ani. Celelalte partide...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 12:38

Ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, consideră că poliţiştii care stau ascunşi pe traseele naţionale cu scopul de a obţine bani de la şoferii care depăşesc limita de viteză trebuie să stea la puşcărie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 12:06

Secretarul american al Energiei, Rick Perry, a cerut Ungariei și vecinilor săi să renunțe la conductele rusești de gaze, care, potrivit Washingtonului, sunt folosite pentru a întări presiunea Moscovei în Europa Centrală și de Est, scrie Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 11:56

Iernile lungi şi grele din România intră în istorie. După zece luni de extreme şi recorduri naţionale, în ţara noastră urmează o iarnă blândă, cu episoade scurte de zăpadă şi ger.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 11:53

„Politica externă a Rusiei este alcătuită dintr-un amestec bizar de tradiții ale birocrației corupte și ale lumii interlope. Europenii încearcă să-și bazeze acțiunile pe cu totul alte idei despre realitate, de aceea, aceleași lucruri pentru Kremlin și Europa au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 11:51

Europarlamentarul lituanian Petras Austrevicius este una dintre vocile critice la adresa ţării noastre. Acesta și-a exprimat în repetate rânduri nemulţumirea faţă de adoptarea legii votului mixt din Republica Moldova. Asta deşi a fost ales de trei ori în Parlamentul de la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 08:40

 Moldova așteaptă de la Uniunea Europeană un raport instituțional echilibrat, obiectiv, care să analizeze implementarea Acordului de Asociere, nu un document politizat, care face jocul electoral al opoziției de la Chișinău. Declarația a fost făcută de către președintele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 08:20

Rusia blochează accesul observatorilor internaționali la depozitul de armament de la granița dintre Ucraina și Moldova, unde sunt stocate mai mult de 20.000 tone de muniție, a declarat Vadim Cernîș, ministrul pentru teritoriile ocupate temporar și persoanele strămutate intern din...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 14 Noiembrie 2018, ora: 08:06

Organizațiile maghiare de extrema dreapta desfășoară contra cost campanii agresive împotriva NATO și UE și alimentează conflictul interetnic din vestul Ucrainei, scrie astazi publicatia EUobserver.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:44

Prețul barilului de petrolul a scăzut puternic, marți, accentuând tendința de scădere abruptă, pe măsură ce oferta tot mai mare pare pregătită să depășească cererea anul viitor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:24

Un preot care s-a urcat la volan beat a provocat o nenorocire marţi seară, în Suceava. Ameţit bine de aburii alcoolului, George Ionuţ Apetrei a scăpat maşina de sub control şi a intrat în plin două femei care mergeau pe margine unui drum din Mitocu Dragomirnei. După impactul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:23

Cel de-al optulea și ultimul sezon al serialului Game of Thrones (n.r. Urzeala Tronurilor) va fi lansat în luna aprilie, 2019, au anunțat producătorii. Reprezentanții HBO au confirmat că serialul se va întoarce în prima jumătate a anului 2019, însă nu au dezvăluit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:14

 Horoscopul din 14 noiembrie favorizează planul profesional al zodiilor. Astrele sunt binefăcătoare cu nativii zodiacului. Horoscopul zilnic din 14 noiembrie anunță succese profesionale și bani pentru o zodie! Viața i se schimbă radical!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:11 de Ana Marchitan

reportaj Preotul care muncește în construcții peste hotare

Preotul care muncește în construcții peste hotare Din editia print

Parohul bisericii din s. Teleșeuca, r-nul Dondușeni, a plecat în concediu în Franța pentru a-și cumpăra lemne de foc și a-și putea întreține familia

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:00

Un val de aer siberian lovește spațiul românesc. Meteorologii anunţă IARNĂ AUTENTICĂ peste doar câteva zile

Un val de aer siberian lovește spațiul românesc. Meteorologii anunţă IARNĂ AUTENTICĂ peste doar câteva zile

Vremea continuă să se răcească, iar mâine am putea avea parte şi de primii fulgi. Noaptea izolat, iar ziua pe arii extinse vor cădea precipitații slabe sub formă de ploaie, la nord sub formă de lapoviță. Vântul va sufla din Sud-Est slab la moderat.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)