Astăzi 19 Ianuarie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la 18 Ianuarie 2019
Abonamente

Actualitate 20 Iunie 2017, ora 09:00    Din editia print

Nuferii lumii înfloresc la Bardar

Marime Font

Anual, tot mai mulți moldoveni aleg să-și construiască un viitor prosper departe de hotarele țării. O bună parte dintre aceștia sunt tineri care, odată plecați la studii în străinătate, nu se mai întorc în Republica Moldova. Însă, există și excepții de la această regulă nescrisă. Protagonistul următorului reportaj a renunțat la un job bine plătit în SUA și, după ce a obținut doctoratul la Universitatea din Florida, s-a reîntors în satul natal cu un vis încolțit, pe care în mai bine de trei ani l-a transformat în realitate. În continuare, aflați cum e să ai o baltă cu 50 de soiuri de nuferi, de unde vine pasiunea pentru aceste plante, ce profit aduc, dar și cum e să-ți construiești propria insulă.

„M-a atras frumusețea și inaccesibilitatea nuferilor”

Satul Bardar este recunoscut în Republica Moldova, inclusiv, datorită lalelelor care bucură ochii turiștilor în fiecare primăvară. Puțini, însă cunosc că vara în această localitate există o altă atracție florală mult mai impresionantă. Gheorghe, feciorul familiei Luchița, cunoscută pentru imensele plantații de lalele, are o pasiune aparte pentru nuferi. Bărbatul a descoperit această plantă acvatică, pe când era în SUA, s-a îndrăgostit iremediabil și de atunci în inima sa a încolțit un vis, pe care l-a adus acasă și l-a transformat în realitate. „Pentru prima oară am văzut aceste plante în Florida. Acolo era o asemenea baltă, în care pe lângă nuferi mai viețuiau și niște crocodili. M-a atras frumusețea florilor, dar și faptul că erau plante inaccesibile. Nu puteai să le atingi pentru că erau pe apă și înotau crocodilii pe acolo. Așa că mi-am promis că, atunci când voi reveni în țară, voi colecționa nuferi, cu atât mai mult că balta exista deja”, recunoaște Gheorghe.

Chiar dacă după obținerea doctoratului la Universitatea din Florida, bărbatului i s-a propus un post de muncă bine plătit, acesta nu s-a putut acomoda cu munca de birou. Așa că după câțiva ani, a decis să revină în țară, să se ocupe de afacerea familiei, dar și să-și înfăptuiască visul. „Paradoxal, în SUA avem un salariu bun, dar nu aveam libertate. Nu m-am putut obișnui cu regimul de a pierde zilnic opt ore din viață la birou și de a chefui în weekend, pentru că altceva nu prea aveai ce face. Îmi lipsea libertatea de a fi stăpân pe propriul pământ, avantaj pe care în Republica Moldova oricine îl poate avea”, explică bărbatul.„Pentru a planta nuferi, am luptat cu peștii”

Reîntors în țară, Gheorghe a mărit balta construită inițial pentru a uda plantațiile de lalele și a început a căuta nuferi pentru a-și realiza visul. Așa a întâlnit întâmplător la piață o femeie care vindea aceste plante. După ce a văzut câteva fotografii, a plecat la ea acasă și a cumpărat doi nuferi. Însă, aventura sa în realizarea visului abia acum începea „Am plantat nuferii în baltă, dar în scurt timp aceștia au fost mâncați de pești. Îmi plăceau prea mult ca să mă resemnez și să renunț, așa că am tot luptat cu peștii până i-am învins. Îmi amintesc că am organizat chiar și o competiție de pescuit. Sătenii au fost fericiți că au petrecut timpul cu spor, eu - că am scăpat de pești și raci”, își amintește Gheorghe.

Un an mai târziu, bărbatul a cunoscut un colecționar de la Tiraspol, care pe atunci avea 30 de soiuri de nuferi și a aflat că acesta căuta demult alte trei. Așa că nu a stat mult pe gânduri și le-a cumpărat online din Marea Britanie. „Primele trei soiuri au fost cumpărate din Marea Britanie pentru colecționarul de la Tiraspol, atunci când a avut loc și primul schimb de nuferi. Ulterior, am mai cumpărat plante din Thailanda, Franța, chiar și Ucraina. Iar anul acesta am adus două soiuri de nuferi pitici din Japonia”, spune colecționarul.


Un vis în valoare de zece mii de dolari

În prezent, în balta de la Bardar, puteți admira peste 50 de soiuri de nuferi. Plantele acvatice au diferite forme, culori și dimensiuni. Însă florile, care pot bucura privirea oricărui sceptic, necesită investiții mari și nu aduc profit. „Pentru realizarea acestui vis am investit, aproape toate economiile din salariul obținut în SUA. O singură plantă costă peste o mie de lei, iar investiția totală, care include și reconstrucția bălții, a valorat zece mii de dolari. Nuferii nu aduc profit, deoarece florile lor nu pot fi comercializate. Și asta pentru că odată rupte, majoritatea se ofilesc, există totuși câteva excepții. Din cele 50 de soiuri de nuferi, doar trei sau patru flori pot fi rupte și păstrate în vază”, susține bărbatul.


„Un hotel plutitor va fi pe balta cu nuferi”

Gheorghe nu regretă nimic și crede că frumusețea din jur a meritat toți banii. Mai mult de atât bărbatul are încă planuri mărețe. Acesta a construit pe lac o mică insulă, pe care în mai puțin de două săptămâni va apărea un hotel, cu acoperiș transparent de unde vor putea fi admirate stelele, iar mai apoi o plajă. „Pentru că nu am putut trăi fără insulă, mi-am făcut-o acasă. Acum urmează să înalț pe această insulă, care aparent pare mică, un hotel din lemn cu acoperiș transparent. Va fi construit după modelul locuințelor chinezești, compact și funcțional. Mai apoi, sper să extindem fermă și să amplasăm o mică plajă. Iar la bătrânețe când nu voi mai putea munci, voi primi aici turiști. Mi-am creat viața la care am visat acasă cu propriile mâini și pot spune cu certitudine că sunt fericit. Oamenii pleacă în străinătate pentru că nu au nimic frumos în țară, pe mine această baltă mă ține legat de casă”, precizează Gheorghe.


La Bardar nuferii înfloresc de la sfârșitul primăverii până toamna, astfel balta, cu peste 50 de soiuri de flori plutitoare, poate fi admirată până în luna octombrie.

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 22:43

 Pe principul cui pe cui se scoate, un bărbat care putea să moară din cauza alcoolului a fost supus unei intervenții chirurgicale în care medicii au fost nevoiți să pompeze o cantitate impresionantă de bere în corpul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 16:00

 Rusia va înlocui legendarele pistoale de tip Makarov - în armată şi poliţie - cu o nouă armă armă care poate funcţiona la o temperatură de până la -70 de grade Celsius şi să străpungă o vestă antiglonţ de la distanţa de 100 de metri, a anunţat vineri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 14:18

Un fotograf profesionist a avut nevoie la Orheiland de ajutorul pazei pentru ași convinge copilul să meargă acasă, după 4 ore de distracții și plimbare. Alexandru Kiriak a fotografiat Orheiland-ul de noapte de la înălțime, iar pozele ilustrează o atmosferă parcă desprinsă din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 12:51

Încă o mostră de ipocrizie, oferită de liderul PPDA, Andrei Năstase. După ce, în anul 2015, a catalogat PLDM drept partid implicat în furtul din sistemul bancar, astăzi acesta cooperează intens cu cei pe care i-a blamat. Mai mult, oameni din anturajul fostului șef al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:48

Regele umorului din Moldova, Gheorghe Urschi,  împlinește astăzi 71 de ani!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:47

Nu există alternativă pentru Republica Moldova decât continuarea procesului de apropiere de Uniunea Europeană, a declarat ministrul de externe român, Teodor Meleşcanu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:43

 Rachete cu o rază de acțiune până la 500 kilometri se află acum la o distanță de 400 de kilometri de teritoriul ucrainean

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:16

Guvernul a dispus astăzi majorarea numărului buletinelor, dar și a secţiilor de vot pentru alegerile din 24 februarie, destinate moldovenilor de peste hotare. Astfel, numărul buletinelor va crește de la 3 mii la 5 mii la o secție. În total, numărul buletinelor va crește cu peste...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 09:15

 Fostul premier italian Silvio Berlusconi a anunţat joi că va candida în alegerile europene de la 26 mai, potrivit agenţiei italiene de ştiei Ansa şi Euronews.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 08:15

CRONICA UNEI PROVOCĂRI EȘUATE

CRONICA UNEI PROVOCĂRI EȘUATE

Dorita Afacere Dreyfus de pe malurile Bâcului nu s-a produs - muntele a născut un șoarece! Provocarea jucată cu atâta iscusință de agenții de influență a Moscovei la Chișinău, referitor la pretinsa „discriminare” a găgăuzilor de poliția moldovenească, s-a...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Ianuarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 18:06

 Poate că singurul lucru care îi revoltă mai mult pe apărătorii ruși ai lui Stalin decât paralelele evidente între regimul său și al lui Hitler este orice referire la alianța pe care cei doi dictatori au format-o în 1939 cu Pactul Ribbentrop-Molotov, care a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 17:59

 Între multele companii fondate de Elon Musk, se regăsește și Neuralink, o firmă al cărei scop ar fi să te transforme într-un fel de cyborg, cel puțin la nivelul minții.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 17:46

 Circa 25 mii de persoane s-au înregistrat prealabil pentru alegerile parlamentare din 24 februarie, relatează MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 17:00

Supărat că lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a declarat, recent, la o emisiune televizată că dânsa ar da toți procurorii afară și că Autoritatea Națională de Integritate a fost creată pentru ca statul „să mai fure” niște bani, fostul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:49

Guvernul va continua să muncească la capacitate maximă și să producă efecte pozitive pentru creșterea nivelului de trai al cetățenilor, îmbunătățirea mediului de afaceri, modernizarea țării în general. Declarația a fost făcută de către prim-ministrul Pavel Filip, care a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:49

Al doilea summit dintre Donald Trump şi Kim Jong-un ar putea să aibă loc în martie sau aprilie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:12

În cadrul raportului de guvernare la trei ani de activitate Pavel Filip a răspuns şi la întrebarea dacă Partidul Democrat se promovează folosind resursele Guvernului. Premierul a negat aceste declaraţii şi a comunicat că în campania electorală vom avea parte de multă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:10

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat prezenţa la Reuniunea informală a miniştrilor Apărării din ţările membre ale Uniunii Europene care este programată a avea loc la Bucureşti în zilele de 30 şi 31 ianuarie, a declarat ministrul Apărării, Gabriel Leş.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 15:19

Investiții, locuri de muncă mai bine plătite, venituri mai mari – adică bunăstare sunt principalele priorități ale Guvernului pentru a determina oamenii să rămână acasă, să nu plece din ţară. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 15:18

Autoritățile din Ucraina au anunțat reținerea unei jurnaliste ucrainene acuzate de subminarea integrității teritoriale a țării, potrivit Radio Liberty.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 14:01

Candidatul independent Andrei Nastas, care va candida la alegerile parlamentare în circumscripția nr. 33 din Chișinău, ar fi chiar proiectul liderului PPDA, Andrei Năstase, deși ultimul afirmă că guvernarea ar sta în spatele polițistului-„spoiler”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:59

Japonia a trimis o notă de protest Rusiei din cauza controlului efectuat de grănicerii ruși pe vasele pescarilor japonezi langă insulele Kurile, transmite RIA Novosti.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:56

Partidul Democrat din Moldova trimite a decis să trimită corpului diplomatic din țară, observatorilor OSCE, dar și finanțatorilor direcți ai Promo-Lex (USAID, Fundația Soros, Consiliul Europei și Ambasada Marii Britanii la Chișinău) analiza sa referitoare la două rapoarte emise...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:46

 Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Meleșcanu. Premierul a felicitat România cu ocazia preluării Președinției la Consiliul Uniunii Europene, menționând că Republica Moldova mizează...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)