Astăzi 22 Aprilie 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 17:23
Abonamente

Actualitate 20 Iunie 2017, ora 09:00    Din editia print

Nuferii lumii înfloresc la Bardar

Marime Font

Anual, tot mai mulți moldoveni aleg să-și construiască un viitor prosper departe de hotarele țării. O bună parte dintre aceștia sunt tineri care, odată plecați la studii în străinătate, nu se mai întorc în Republica Moldova. Însă, există și excepții de la această regulă nescrisă. Protagonistul următorului reportaj a renunțat la un job bine plătit în SUA și, după ce a obținut doctoratul la Universitatea din Florida, s-a reîntors în satul natal cu un vis încolțit, pe care în mai bine de trei ani l-a transformat în realitate. În continuare, aflați cum e să ai o baltă cu 50 de soiuri de nuferi, de unde vine pasiunea pentru aceste plante, ce profit aduc, dar și cum e să-ți construiești propria insulă.

„M-a atras frumusețea și inaccesibilitatea nuferilor”

Satul Bardar este recunoscut în Republica Moldova, inclusiv, datorită lalelelor care bucură ochii turiștilor în fiecare primăvară. Puțini, însă cunosc că vara în această localitate există o altă atracție florală mult mai impresionantă. Gheorghe, feciorul familiei Luchița, cunoscută pentru imensele plantații de lalele, are o pasiune aparte pentru nuferi. Bărbatul a descoperit această plantă acvatică, pe când era în SUA, s-a îndrăgostit iremediabil și de atunci în inima sa a încolțit un vis, pe care l-a adus acasă și l-a transformat în realitate. „Pentru prima oară am văzut aceste plante în Florida. Acolo era o asemenea baltă, în care pe lângă nuferi mai viețuiau și niște crocodili. M-a atras frumusețea florilor, dar și faptul că erau plante inaccesibile. Nu puteai să le atingi pentru că erau pe apă și înotau crocodilii pe acolo. Așa că mi-am promis că, atunci când voi reveni în țară, voi colecționa nuferi, cu atât mai mult că balta exista deja”, recunoaște Gheorghe.

Chiar dacă după obținerea doctoratului la Universitatea din Florida, bărbatului i s-a propus un post de muncă bine plătit, acesta nu s-a putut acomoda cu munca de birou. Așa că după câțiva ani, a decis să revină în țară, să se ocupe de afacerea familiei, dar și să-și înfăptuiască visul. „Paradoxal, în SUA avem un salariu bun, dar nu aveam libertate. Nu m-am putut obișnui cu regimul de a pierde zilnic opt ore din viață la birou și de a chefui în weekend, pentru că altceva nu prea aveai ce face. Îmi lipsea libertatea de a fi stăpân pe propriul pământ, avantaj pe care în Republica Moldova oricine îl poate avea”, explică bărbatul.„Pentru a planta nuferi, am luptat cu peștii”

Reîntors în țară, Gheorghe a mărit balta construită inițial pentru a uda plantațiile de lalele și a început a căuta nuferi pentru a-și realiza visul. Așa a întâlnit întâmplător la piață o femeie care vindea aceste plante. După ce a văzut câteva fotografii, a plecat la ea acasă și a cumpărat doi nuferi. Însă, aventura sa în realizarea visului abia acum începea „Am plantat nuferii în baltă, dar în scurt timp aceștia au fost mâncați de pești. Îmi plăceau prea mult ca să mă resemnez și să renunț, așa că am tot luptat cu peștii până i-am învins. Îmi amintesc că am organizat chiar și o competiție de pescuit. Sătenii au fost fericiți că au petrecut timpul cu spor, eu - că am scăpat de pești și raci”, își amintește Gheorghe.

Un an mai târziu, bărbatul a cunoscut un colecționar de la Tiraspol, care pe atunci avea 30 de soiuri de nuferi și a aflat că acesta căuta demult alte trei. Așa că nu a stat mult pe gânduri și le-a cumpărat online din Marea Britanie. „Primele trei soiuri au fost cumpărate din Marea Britanie pentru colecționarul de la Tiraspol, atunci când a avut loc și primul schimb de nuferi. Ulterior, am mai cumpărat plante din Thailanda, Franța, chiar și Ucraina. Iar anul acesta am adus două soiuri de nuferi pitici din Japonia”, spune colecționarul.


Un vis în valoare de zece mii de dolari

În prezent, în balta de la Bardar, puteți admira peste 50 de soiuri de nuferi. Plantele acvatice au diferite forme, culori și dimensiuni. Însă florile, care pot bucura privirea oricărui sceptic, necesită investiții mari și nu aduc profit. „Pentru realizarea acestui vis am investit, aproape toate economiile din salariul obținut în SUA. O singură plantă costă peste o mie de lei, iar investiția totală, care include și reconstrucția bălții, a valorat zece mii de dolari. Nuferii nu aduc profit, deoarece florile lor nu pot fi comercializate. Și asta pentru că odată rupte, majoritatea se ofilesc, există totuși câteva excepții. Din cele 50 de soiuri de nuferi, doar trei sau patru flori pot fi rupte și păstrate în vază”, susține bărbatul.


„Un hotel plutitor va fi pe balta cu nuferi”

Gheorghe nu regretă nimic și crede că frumusețea din jur a meritat toți banii. Mai mult de atât bărbatul are încă planuri mărețe. Acesta a construit pe lac o mică insulă, pe care în mai puțin de două săptămâni va apărea un hotel, cu acoperiș transparent de unde vor putea fi admirate stelele, iar mai apoi o plajă. „Pentru că nu am putut trăi fără insulă, mi-am făcut-o acasă. Acum urmează să înalț pe această insulă, care aparent pare mică, un hotel din lemn cu acoperiș transparent. Va fi construit după modelul locuințelor chinezești, compact și funcțional. Mai apoi, sper să extindem fermă și să amplasăm o mică plajă. Iar la bătrânețe când nu voi mai putea munci, voi primi aici turiști. Mi-am creat viața la care am visat acasă cu propriile mâini și pot spune cu certitudine că sunt fericit. Oamenii pleacă în străinătate pentru că nu au nimic frumos în țară, pe mine această baltă mă ține legat de casă”, precizează Gheorghe.


La Bardar nuferii înfloresc de la sfârșitul primăverii până toamna, astfel balta, cu peste 50 de soiuri de flori plutitoare, poate fi admirată până în luna octombrie.

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:23

Președintele rus Vladimir Putin nu-l va felicita oficial pe președintele ales al Ucrainei, Volodimir Zelenski după victoria clară obținută în weekend în alegeri,a transmis luni Kremlinul potrivit Moscow Times. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:22

Într-un număr de 60 de regiuni dintr-un total de 85 de regiuni ale Rusiei a fost înregistrat un declin demografic, transmite RIA „Știri”, potrivit datelor statistice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:21

Mai mult de douăzeci de persoane au fost rănite în timpul ciocnirilor dintre poliție și protestatarii ceceni împotriva construcției unei centrale hidroelectrice în Cheile Pankisi din Georgia, zona locuita predominant de ceceni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:20

 Aliaţii politici de la Bruxelles ai binomului PAS-PPDA îi atenţionează pe Maia Sandu şi Andrei Năstase asupra inoportunităţii crearăii unei alianţe cu PSRM, în Parlament. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:18

În pofida unor pronosticuri apocaliptice ale opoziţiei, datoria publică s-a diminuat cu 164 milioane de lei în primul trimestru al anului 2019. Ministrul Finanţelor Ion Chicu a spulberat, într-o postare pe Facebook, speculaţiile despre pretinsele împrumuturi masive ale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 13:15

O investigație a prestigioasei publicații britanice The Sunday Times scoate la iveală noi conexiuni dintre raiderul numărul 1 în CSI, Veaceslav Platon și președintele Fundației Open Dialog (FOD), Ludmila Kozlovska, expulzată din UE, la cererea Poloniei, pentru legături cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 13:14

După patru ani de cădere, volumul de credite acordat economiei de către sectorul bancar și nebancar a înregistrat o creștere de 4,4 miliarde lei, în 2018. Astfel, nivelul volumul creditelor a revenit la nivelul de până la criza din sistemul bancar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 10:19

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

An de an, cu ocazia Paştelui ortodox, credincioşii se bucură de ceea ce ei numesc minunea Sfintei Lumini. Acest eveniment miraculos se petrece an de an în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare,...

( ) Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 22 Aprilie 2019, ora: 09:28

Suma creditelor oferite tinerilor și familiilor în cadrul Programului guvernamental “Prima Casă” a depășit 1 miliard de lei, iar valoarea găranțiilor de stat depăşeşte 500 de milioane de lei. Datele Guvernului mai arată că, în total, peste două mii de familii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 09:03

În ianuarie-martie 2019, Moldova a importat din Ucraina bere în sumă de 1 milion 067 mii USD, clasându-se pe locul 2 în ceea ce privește importurile acesteia, cu o cotă de 15,81% din total.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 09:00 de George Mârzencu

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid Din editia print

După 6 și 7 iulie 1949, când o mare parte a basarabenilor a fost încărcată în vagoane și trimisă în Siberia, comuniști de tot soiul au rămas stăpâni pe gospodăriile confiscate și s-au apucat să bea și să mănânce din agoniseala celor deportați....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:59

Din cauza inflaţiei care se preconizează că va ajunge la opt milioane de procente în acest an, Venezuela şi-a câştigat titlul de cea mai slabă economie din lume. Naţiunea sud-americană a ocupat poziţia de top în cadrul clasamentului Misery Bloomberg, care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:23

Actorul de comedie Volodimir Zelenski, nou intrat în politică, a obţinut duminică o victorie zdrobitoare în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Ucraina în faţa preşedintelui în exerciţiu Petro Poroşenko, reflectând amploarea nemulţumirii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:21

Continuă să crească bilanţul masacrului din Sri Lanka unde, potrivit autorităţilor, extremişti religioşi au atacat biserici şi hoteluri în duminica de Paşte.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:20

Milioane de persoane folosesc combinația „123456” ca parolă pentru conturile lor, potrivit unei analize realizate de Centrul Național pentru Securitate Cibernetică din Marea Britanie.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 22 Aprilie 2019, ora: 07:15

Horoscopul zilei de 22 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 01:47

Oamenii de știință au explicat care sunt beneficiile în a avea o pisicuță ca animal de companie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 08:34

Președintele Partidului Liberal Democrat din Rusia, Vladimir Jirinovski, a criticat miercuri Guvernul rus pentru că nu ia măsurile necesare în regiunea transnistreană, scrie Deschide.md.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Aprilie 2019, ora: 08:21

Ieri am citit o scrisoare a unui basarabean exilat în oraşul Verholens. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Aprilie 2019, ora: 08:13

Horoscopul zilei de 21 aprilie 2119 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 aprilie 2119 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 07:18

FLORII. Tradiția spune că nu e bine să plantezi pomi înainte de Sărbatoarea Intrării Domnului în Ierusalim. Puieții care sunt băgați în pământ în această săptămână nu vor da roade. Indicat este să plantăm flori în săptămâna ce...

( ) Citeşte tot articolul

Film 21 Aprilie 2019, ora: 05:18

Lungmetraje regizate de Jim Jarmusch, Pedro Almodovar, Jean Pierre şi Luc Dardenne, Ken Loach şi Corneliu Porumboiu au fost incluse în competiţia pentru prestigiosul trofeu Palme d'Or la ediţia de anul acesta, a 72-a, a Festivalului de Film de la Cannes, au anunţat, joi, organizatorii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Aprilie 2019, ora: 04:47

Multe persoane se bucură să bea ceai, cafea sau alte băuturi fierbinţi. O cercetare publicată International Journal of Cancer arată însă că un astfel de obicei este riscant.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Aprilie 2019, ora: 07:46

Wafa şi Maha al-Subaie, două surori care au fugit din Arabia Saudită şi au ajuns în Georgia susţin că au fost tratate ca sclave în regat, scrie BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 20 Aprilie 2019, ora: 07:44

FLORII, obiceiuri și tradiții. De Florii, creștinii ortodocși sărbătoresc intrarea lui Iisus în Ierusalim. Tot atunci sunt sărbătoriți cei care poartă nume de flori. În acest an, sărbătoarea este pe 21 aprilie și se celebrează în duminica dinaintea Paștelui....

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)