Actualitate

O activistă de mediu din Uganda a fost ştearsă dintr-o fotografie în care apărea alături de Greta Thunberg la Davos

 "De ce m-aţi scos din fotografie? Eram parte a grupului!", a scris ea pe Twitter.

Nakate a comentat această situaţie într-un videoclip care a devenit viral pe internet, adăugând că acum înţelege "ce înseamnă cuvântul rasism" pentru prima dată în viaţa ei.

Grupul a susţinut o conferinţă la Davos, vineri, când Nakate a fost tăiată din fotografia publicată de agenţia americană Associated Press.

Alte agenţii, printre care şi Reuters, au confundat-o pe Nakate cu activista din Zambia Natasha Mwansa. Fotografia disponibilă pe Reuters le menţionează pe cele patru activiste dar şi nu pe Nakate.

David Ake, şeful departamentul foto de la AP, a declarat pentru Buzzfeed Marea Britanie că, fiind presat de timp, fotograful "a tăiat imaginea din punct de vedere al compoziţiei". "El a crezut că o clădire aflată în spate ar fi stricat imaginea", a precizat Ake.

În videoclipul devenit viral, Nakate a criticat faptul că persoanele de culoare sunt excluse din sfera discursurilor legate de schimbările climatice.

"Nu merităm asta. Africa este regiunea cu cele mai puţine emisii cu dioxid de carbon, dar suntem cei mai afectaţi de criza climatică. Dacă ne închideţi gura, nu se va schimba nimic. Dacă ne ştergeţi povestea, nu va schimba nimic".

Mai mulţi susţinători şi activişti i-au luat apărarea, ceea ce a dus la o dezbatere cu privire la rasism în domeniul protecţiei mediului.

După acest scandal, AP a înlocuit fotografia criticată cu cea originală, precizând că nu a fost nimic "intenţionat". Explicaţia foto pentru noua imagine, totuşi, nu explică modificarea precedentă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *