Astăzi 13 Iulie 2020, Luni - Ultima actualizare la 12 Iulie 2020
Abonamente

Social 30 Noiembrie 2012, ora 11:56    Din editia print

O afacere înfloritoare cu flori

Marime Font

Foto: Ramin Mazur

Lipsa banilor și școala din Sankt Petersburg a motivat-o să-și deschidă un „boutique” de flori în inima Chișinăului.

Dacă la început era o afacere ca toate celelalte, treptat, a descoperit pasiunea sa pentru compozițiile florale și, astfel, buticul s-a transformat într-un „centru de creație” al celor mai neobișnuite aranjamente florale. Vorbim despre florăreasa Aurica Malai, care, recent, a împlinit 12 ani de când lucrează în acest domeniu și spune că nu există o profesie mai frumoasă.

Am întâlnit-o pe florăreasă în timp ce confecționa o ikebană din flori naturale. Femeia ne spune că în perioada rece a anului trebuie să ai mare grijă de flori, pentru că ele devin mai fragile. Apoi ne arată niște floricele care nu vor mai putea fi incluse într-o compoziție, pentru că au anumite defecte.

Loading...


„Îmi face plăcere ceea ce fac, cu toate că de la început asta a fost doar o simplă afacere, cu timpul am început să țin foarte mult la florile mele, să le apreciez, să mă bucur de frumusețea lor. Oamenii creativi sunt oamenii dispoziției, iar eu întotdeauna încerc să împart această dispoziție cu clienții mei”, spune zâmbind femeia.

Florăreasa afirmă că, dacă cineva crește flori și altcineva le vinde, atunci ea creează compoziții florale.
„Îmi place să vin cu ceva inedit pentru fiecare client în parte. Există un simplu buchet de flori, dar există și posibilitatea de a crea un aranjament floral care, într-un final, este o artă. Totuși, îmi pare rău că la noi această activitate este privită cu suspiciune, iar oamenii nu pun preț pe astfel de compoziții”, spune Aurica Malai.


Moldovenii, suspecți și în privința numărului de flori din ikebane

Femeia ne povestește că, de cele mai multe ori, cumpărătorii numără câte floricele sunt în compoziție și cât costă ele angro, fără a lua în considerare munca pe care o depune floristul, impozitele și chiria pe care acesta o plătește. Potrivit femeii, există compoziții foarte complicate, la care se lucrează câte trei ore și chiar mai mult, deoarece, de multe ori, clientul are nevoie de ceva special. Mai mult, Aurica Malai ne mărturisește că niciodată nu a făcut două lucrări identice.
„Zilele trecute a venit un domn care a dorit ceva deosebit pentru un nou-născut. În aceste cazuri, doar imaginația este cea care te salvează și, cu acest prilej, un ursuleț din flori este darul ideal, prețul căruia poate ajunge până la 800 de lei”, a spus florăreasa.
Totodată, Aurica Malai afirmă că atunci când aranjamentele florale sunt destinate copiilor, trebuie să se țină cont că acestea trebuie realizate din flori fără miros, pentru a nu-i provoca alergie micuțului. De altfel, un alt secret ar fi că acestea trebuie să aibă culoarea galbenă, care, după spusele femeii, este culoarea puiului și a soarelui.
„În floristică, trebuie să fii un pictor al florilor vii, trebuie să deții simțul esteticului, să ai în gând multiple asocieri și să ai idee cum se face o compoziție. Nu este atât de ușor precum pare la prima vedere. Fiecare lucrare are ceva inedit, iar acest lucru necesită multă inspirație”, povestește Aurica Malai.

Florile „dure”, cadoul perfect pentru un bărbat

Florăreasa recunoaște că îi place să lucreze mai mult cu bărbații, pentru că ei sunt mai răbdători, privesc lucrurile în ansamblu și țin cont întotdeauna de sfaturile specialistei, iar femeile, în acest sens, sunt mai rezervate.
„De multe ori am observat că femeile nu țin cont de sfatul meu. Pentru a face un cadou unui bărbat, le propun buchete cu flori „dure”, flori pe care pur și simplu nu le poți dărui unei femei. Totuși, doamnele se uită la buchete cu flori crem-roz, care, în acest caz, nu sunt tocmai binevenite”, afirmă Aurica Malai.
Femeia ne spune că moldovenii solicită mereu buchete mari, însă, după părerea ei, un buchet mare nu întotdeauna este frumos, iar o compoziție mică, chiar dacă îți ia mai mult timp pentru a fi confecționată, bucură ochii și sufletul.
„Până la sfârșit, majoritatea cumpărătorilor care revin îmi mulțumesc pentru originalitatea aranjamentelor. Aceste cuvinte sunt pentru mine foarte importante, mai mult nici nu-mi trebuie”, spune femeia.


O altă premieră florală - compoziție pentru divorț

În ceea ce privește prețurile aranjamentelor florale, acestea variază în funcție de complexitatea lucrării. „Sunt compoziții care ajung până la o sută cincizeci de dolari, însă acestea se realizează strict la comandă. Unii oameni vin special să cumpere o compoziție de flori, pentru că este un lucru original și nou pentru piața noastră”. Totuși, femeia ne spune că, din păcate, trandafirul rămâne oricum a fi floarea preferată a moldovenilor, deoarece mulți nu au avut posibilitatea să vadă câte specii de flori există în afară de trandafiri.

Florăreasa Aurica Malai a afirmat că în țara noastră este o tradiție de a oferi buchete de flori, fie că este un prilej, fie că nu.
„Sunt mulți clienți care cumpără flori până cuceresc o fată, după care trec pe la butic o dată în an - de 8 Martie. Totuși, am avut și situații puțin mai neobișnuite. Spre exemplu, am creat o compoziție pentru divorț, după ce un bărbat mi-a spus că dorește să-și ia rămas bun de la soția sa într-un mod neobișnuit...”, își amintește Aurica Malai.


Floriștii moldoveni, apreciați peste hotare

Aurica Malai povestește că își permite să facă lucrări inedite foarte rar, deoarece, de obicei, cu asemenea compoziții, floriștii participă doar la concursuri, însă la noi nu se organizează competiții de acest gen.

„A fost mai demult o tentativă de a organiza un concurs, dar, până la urmă, a eșuat. Cu toate acestea, avem concetățeni care s-au afirmat peste hotare. Spre exemplu, Veaceslav Roșca este unul dintre cei mai buni floriști de talie internațională, iar lucrările lui au fost incluse în registrul celor mai buni specialiști în domeniu din lume”, a remarcat creatoarea compozițiilor florale.
În sezonul rece, circa 80% din flori din R. Moldova sunt importate din Olanda. Chiar dacă florile de acolo sunt mai scumpe, ele sunt de o calitate înaltă.

„Încheiem contract pentru un an de zile cu producătorii olandezi. După aceea, dacă e necesar, prelungim contractul. La noi este foarte dificil să crești flori, deoarece, dacă în alte țări oamenii cultivă zeci de hectare cu flori, în R. Moldova, antreprenorii din acest domeniu pot cultiva flori pe cel mult două hectare, de frică să nu falimenteze afacerea, întrucât piața de la noi este limitată”, a menționat florăreasa.
De asemenea, conform spuselor femeii, floriștii de la noi importă doar câteva specii de trandafir sau două-trei de iris, în timp ce în Europa poți găsi mii de specii de flori.

„Lumea crede că avem foarte multe flori, însă, în majoritatea cazurilor, sunt aceleași”, ne spune zâmbind Aurica Malai.

Ikebana este tehnica artistică de aranjare a florilor în stil japonez sau arta tablourilor vii.

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Internațional 12 Iulie 2020, ora: 10:51

40.000 de ruși au scandat „PUTIN, DEMISIA” în timpul protestelor față de arestarea unui guvernator din Orientul Îndepărtat

40.000 de ruși au scandat „PUTIN, DEMISIA” în timpul protestelor față de arestarea unui guvernator din Orientul Îndepărtat

Zeci de mii de oameni au strigat "Putin, demisia" în timpul unui protest față de arestarea unui guvernator local dintr-un oraș aflat la granița cu China și aproape de oceanul Pacific, scrie Digi24.ro

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Iulie 2020, ora: 11:29

Față de iunie 2019 prețurile la Fructe au crescut cu aproape 40% la ouă cu 57% iar la energia electrică cu 10%

Față de iunie 2019 prețurile la Fructe au crescut cu aproape 40% la ouă cu 57% iar la energia electrică cu 10%

Biroul Naţional de Statistică informează că în luna iunie 2020 inflaţia anuală (pentru ultimele 12 luni) a constituit 4,25%, inclusiv la: produse alimentare – 8,48%, mărfuri nealimentare 0,30% și servicii prestate populaţiei – 3,53%.

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 11 Iulie 2020, ora: 10:53

Statele Unite ar urma să investească peste 130 de milioane de dolari pentru modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, cea mai mare investiție într-un proiect militar american în Europa pentru anul 2021

Statele Unite ar urma să investească peste 130 de milioane de dolari pentru modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, cea mai mare investiție într-un proiect militar american în Europa pentru anul 2021

Potrivit publicației Stars and Stripes, citată de hotnews.ro, baza de la Câmpia Turzii va deveni un hub pentru operațiunile Forțelor Aeriene SUA în sud-estul Europei.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 11 Iulie 2020, ora: 10:17

CNA-ul condus de consilierul lui Dodon anunță un „mare” caz de corupție / A încercat să mituiască un polițist de frontieră cu... 100 de dolari. MARELE CORUPT riscă 5 ani de închisoare

CNA-ul condus de consilierul lui Dodon anunță un „mare” caz de corupție / A încercat să mituiască un polițist de frontieră cu... 100 de dolari. MARELE CORUPT riscă 5 ani de închisoare

Un bărbat din Ceadîr-Lunga este cercetat penal de ofițerii Direcției Generale Teritoriale Sud a CNA și procurorii anticorupție într-un dosar de corupere activă. Acesta ar fi propus unui ofițer de investigații din cadrul Direcției regionale Sud a Poliției de frontieră 100 de...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 11 Iulie 2020, ora: 10:09

Fostă ministră a Justiției, despre rezilierea contractului de concesionare a aeroportului: „Dodon face în fel și chip ca țara să piardă 900 mln USD”

Fostă ministră a Justiției, despre rezilierea contractului de concesionare a aeroportului: „Dodon face în fel și chip ca țara să piardă 900 mln USD”

Urmăriți acțiunile lui Dodon dacă vreți să vedeți cum mai zboară un miliard de dolari din Republica Moldova. Astfel a comentat fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate, acțiunile de ieri ale guvernării privind rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 09:01

O familie din România câștigă, în medie, puțin peste 1.000 euro/lună

O familie din România câștigă, în medie, puțin peste 1.000 euro/lună

Veniturile totale medii lunare ale unei gospodării din România, în termeni nominali, au fost de 5.119 lei în primul trimestru al acestui an, din care s-au cheltuit în medie 4.269 de lei, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 08:40

Ungurii tocmai au luat o decizie scandaloasă. Au bătut palma cu rușii într-un domeniu sensibil

Ungurii tocmai au luat o decizie scandaloasă. Au bătut palma cu rușii într-un domeniu sensibil Foto: simbol

Conform unui comunicat, compania energetică controlată de statul ungar MVM Zrt. și Rusatom Service Rt., filială a corporației ruse de stat pentru energie atomică Rosatom, au înființat o firmă mixtă în Ungaria.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 08:30

Republica Moldova primeşte a doua tranşă din asistenţa macrofinanciară oferită de Uniunea Europeană

Republica Moldova primeşte a doua tranşă din asistenţa macrofinanciară oferită de Uniunea Europeană

Comisia Europeană, în numele UE, a aprobat vineri, 10 iulie, debursarea a 30 de milioane de euro din asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova. Aceasta este cea de-a doua și ultima tranșă din cadrul actualului program de asistență macrofinanciară, prima tranșă în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Iulie 2020, ora: 07:37

Alina Bica, condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, a fost prinsă de poliţişti în Italia

Alina Bica, condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, a fost prinsă de poliţişti în Italia

Fosta şefă a DIICOT Alina Bica va fi adusă în ţară, vineri seară, după ce fusese dată în urmărire de poliţie, potrivit conducerii Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 07:37

Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu a fost diagnosticat cu leucemie: „Este internat la Iași și are nevoie de sânge pentru transfuzii”

Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu a fost diagnosticat cu leucemie: „Este internat la Iași și are nevoie de sânge pentru transfuzii”

 Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu, cel care l-a interpretat pe Mihai Eminescu în filmul „Luceafărul”, ar fi fost diagnosticat cu leucemie, iar în aceste clipe se află în stare gravă la Institutul Regional de Oncologie Iași. Potrivit prietenilor și...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 11 Iulie 2020, ora: 07:30

Condamnare la închisoare pe viaţă pentru intenţia de a ataca locaţii turistice din Londra

Condamnare la închisoare pe viaţă pentru intenţia de a ataca locaţii turistice din Londra

 Justiţia britanică a condamnat joi la închisoare pe viaţă un fost şofer al companiei Uber care intenţiona să comită atacuri cu armă de foc şi cuţit în locaţii turistice din Londra, după ce fusese achitat de acuzaţii de terorism, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 11 Iulie 2020, ora: 07:28

Un francez suspectat de abuzarea sexuală a peste 300 de minori, arestat la Indonezia

Un francez suspectat de abuzarea sexuală a peste 300 de minori, arestat la Indonezia

Poliţia din capitala indoneziană Jakarta a anunţat vineri arestarea unui bărbat cu cetăţenie franceză suspectat că a abuzat sexual peste 300 de minori, transmite dpa.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 11 Iulie 2020, ora: 07:08

Coronavirus: O echipă specializată a OMS se îndreaptă spre China pentru a organiza o investigaţie asupra originii virusului

Coronavirus: O echipă specializată a OMS se îndreaptă spre China pentru a organiza o investigaţie asupra originii virusului

 Experţii OMS, specialişti în biologie şi epidemiologie, vor colabora cu oameni de ştiinţă din China pentru a stabili sfera de acţiune şi parcursul investigaţiei, după cum a declarat purtătoarea de cuvânt a OMS, Margaret Harris, în cadrul unei informări de presă.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 11 Iulie 2020, ora: 07:00

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 11 IULIE 2020. Chiron intră în retrograd! Adevărul iese la iveală

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 11 IULIE 2020. Chiron intră în retrograd! Adevărul iese la iveală

Chiron isi incepe astazi miscarea retrograde si simti ca vrei sa tipi. Tipi de durere? Plangi de furie? Strigi dupa ajutor? Sau toate la un loc? Luna intra in Berbec, iar Berbecul nu stie de gluma. Este timpul sa iti onorezi propriile sentimente si sa actionezi. Pe masura de Luna face cuadratura...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 11 Iulie 2020, ora: 06:50

A patra seară de proteste în Belgrad. Sârbii au rupt gardul din fața Parlamentului

A patra seară de proteste în Belgrad. Sârbii au rupt gardul din fața Parlamentului

Mii de protestatari din Belgrad au rupt gardul din fața clădirii Parlamentului sârbesc și au urcat scările acestuia pentru a aprinde torțe, potrivit Balkan Insight. Aceasta este a patra seară de proteste în capitala Serbiei față de modul în care guvernul a gestionat perioada de...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 11 Iulie 2020, ora: 06:48

CINE SUNT GĂGĂUZII / Rătăciți prin istorie

CINE SUNT GĂGĂUZII / Rătăciți prin istorie

Dosarul găgăuzilor se constituie într-unul dintre cele mai interesante şi mai puţin cunoscute episoade ale istoriei moderne ale românilor de pe ambele maluri ale Prutului. 

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 11 Iulie 2020, ora: 00:58

Sfânta Sofia: Grecia condamnă gestul Turciei pe care-l consideră „o provocare a lumii civilizate”

Sfânta Sofia: Grecia condamnă gestul Turciei pe care-l consideră „o provocare a lumii civilizate”

„Grecia condamnă cu tărie” decizia Turciei care deschide calea transformării fostei Hagia Sofia din Istanbul în moschee, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis, vineri seara, potrivit AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Editorial 10 Iulie 2020, ora: 20:40 de Alecu Reniță

STATALITATEA DODONISTĂ – CÂT DE REPREZENTATIVĂ ESTE?

În spaţiul public se aruncă mesaje-cheie menite să buimăcească lumea şi să-l avantajeze pe Igor Dodon. Nu ştiu câte din mesajele-cheie sunt lansate din prostie sau la comanda stăpânilor lui Igor Dodon. În ultimele 2-3 luni, „cârtiţele” din...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)