Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 13:13
Abonamente

Bună Dimineața 28 Mai 2015, ora 06:51

Marime Font

O copilărie ca altădată

Mulți spun că astăzi, copilăria înseamnă clar iPad, Facebook, jocuri pe calculator. Cărți răsfoite? Dar de unde... dăm ușor cu degetul pe ecranul unui kindle și s-a rezolvat. 

 
 

Părinții fac orice doar, doar odraslele lor să citească, chiar și pe suport electronic. Foșnetul paginilor nu se mai aude, iar mirosul de cerneală demult s-a împrăștiat prin vreme.

Până mai ieri credeam că micuții se transformă ușor în niște roboți. Dar până mai ieri… când pierdută prin gânduri și zgomotul din oraș am auzit țipetele unui copil care îi tot explica mamei sale că nu vrea să poarte sandalele în picioare și că ar vrea să simtă în tălpi iarba verde din parc. Am rămas cu gura căscată, la propriu. Nu credeam ce aud urechile mele. Oare copiii din epoca tehnologiei și a vitezei au timp și pentru lucruri banale, dar care pot umple sufletul de bucurie. Se pare că da.Cândva copilărie însemna să mănânci căpșuni cu toată fața, în grădina bunicii, astăzi nu ai voie, căci petele de pe haine se scot greu, unele rămân în țesătură. Cândva alergai desculț pe ulițele de la țară, în vacanța de vară, până făceai bătături, iar spinul din tălpi îl scotea tot bunica cu acul, astăzi mergi la tabără, căci acolo e disciplină, la bunici nu ai voie căci ei te alintă și te fac copil rău. Cândva aruncai o felie de pâine în găleata cu apă, după care o tăvăleai prin zahăr și fugeai din nou la joacă, astăzi în meniu e sushi, pizza, prosciutto (un fel de carne crudă), iar mâncarea de la McDonalds e rege în casă. Cândva practicarea sportului în rândul copiilor nu era o problemă, căci nu îi țineai nici legați în casă, astăzi specialiștii bat alarma: tot mai mulți copiii sunt obezi.

Micii ștrengari, oricât de cuceriți ar fi de tehnologie și noul din orice domeniu, vor să simtă acea copilărie despre care le tot povestesc părinții și bunicii. Acea copilărie când peste rănile pline de sânge de la genunchi și coate, se punea frunză de pătlagină, căci jocul ”Împărate, împărate”, sau ”De-a rața împușcată” nu poate fi întrerupt de o ”neînsemnată căzătură”. Iar părinții știu cum e, căci au fost și ei copii și nu au fost mai buni.
Oricât de ciudat ar fi, cei care au trăit această copilărie încă mai tânjesc după ea, iar de Ziua copilului, copilul din suflet le reamintește acele momente, cum o fac și cicatricile de la genunchi sau coate.  

Un articol de: Tatiana T. Macovei Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Septembrie 2018, ora: 23:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 26 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Râmătorii de sensuri

Totul e înspăimântător de simplu: când ne naștem, fiecăruia, Dumnezeu îi dă câte un Boț de lut, căruia noi îi zicem DESTIN, îi pune în față un CRONOMETRU, dă startul și în perioada de timp rezervată noi trebuie să reușim să modelăm ceva din el.

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md