Social

O femeie poate invinge cancerul

Daca esti femeie, precis te va interesa aceasta istorie, care este unul dintre miile de cazuri din jurul tau. Daca esti barbat, cu siguranta, ar fi bine sa afli despre aceasta poveste, ca sa fii mai sensibil cu mama, bunica, sora, iubita ori sotia ta. Am decis sa ti-o povestesc in Vinerea Mare a patimilor Mantuitorului, inaintea Sfintelor Pasti, o perioada a reculegerii asupra celor sufletesti, cand suntem chemati sa inaltam rugaciuni si sa fim mai buni cu cei mai tristi dintre apropiatii nostri – fie aflati pe patul durerilor, fie ajunsi pe nedrept in inchisori sau pur si simplu care au nevoie de sustinerea noastra.

Cand am intrat in salonul de la Institutul Oncologic, am zarit o doamna de vreo 60 de ani, care gemea de durere pe pat si ma ruga sa ma apropii de ea. Cu o voce stinsa, femeia m-a implorat sa nu-i divulg numele, pentru ca nu si-ar dori ca prietenii si cunostintele ei sa afle despre calvarul prin care trece, despre faptul ca a ajuns la un moment dat la marginea gropii. In urma cu doi ani, a descoperit intamplator un nodul la san, diagnosticat de medici drept cancer la glanda mamara. I-a fost extirpat sanul si a reusit sa treaca peste aceasta suferinta, gratie sotului iubitor, a copiilor si a nepotilor. In urma unui tratament complex, parea ca a scapat de maladia ucigatoare. O perioada s-a simtit bine, era energica si plina de viata, facea zilnic gimnastica. Fericirea a durat pana in octombrie anul trecut, cand femeia a inceput sa acuze dureri de spate, simptome de osteocondroza si deplasari de discuri. Medicul de familie i-a prescris masaj si medicamente, care n-au ajutat-o cu nimic, starea ei devenind tot mai grava. In urma unor investigatii, avea sa afle ca, de fapt, tumoarea de la san a evoluat in metastaza multipla in oase. La spital a fost adusa in brate de sotul disperat, care-si pierduse orice speranta in vindecarea nevestei.

„Rugati-va lui Dumnezeu pentru un om strain”

„Nici prin cap sa-mi fi trecut vreodata ca voi ajunge in starea asta. Desigur, boala e legata de genotip, dar si de caracter, de felul de-a fi al fiecaruia. Toata viata am avut functii de raspundere. E bine stiut faptul ca, daca esti binevazut si ai merite, desigur, ai si multi dusmani. Omului nostru ii trebuiesti atata timp, cat esti cineva in societate. Daca nu mai reprezinti nimic, te tradeaza. Am fost o persoana combativa pentru ceva frumos. M-am sacrificat in adevaratul sens al cuvantului, am fost o energie. Prea tarziu am inteles ca in viata asta este mult prea importanta autoconservarea, mai ales pentru o femeie sensibila”, mi-a marturisit doamna inghitind fortat un gat de vin rosu.
Nici prietenii de familie si nici colegii nu-i cunosc durerea. A fost o perfectionista, generoasa cu toata lumea, dar si s-a consumat sufleteste foarte mult pentru fiecare esec si frustratie. „Vreau sa stie toti un lucru pe care l-am inteles prea tarziu. Important e sa-ti reprimi emotiile negative si stresul, care te pot aduce la boala secolului. Pe langa ascensiunile profesionale in cariera, am suferit din cauza unei prapastii create din invidia si ura tacita a multora. Partea mea de viata, care a fost umbrita cu esecuri si dezamagiri, nu si-a mai recapatat culorile”.
Acum femeia nu vrea sa-si impovareze prietenii cu suferintele ei. Doar familia este alertata si o ingrijeste ca pe un copil. „Sa ne ocrotim climatul psihologic, gandirea pozitiva, sa iertam si sa nu ne razbunam. Sa nu ne suparam pe nimeni, sa acceptam oamenii asa cum sunt, pentru ca negresit e unul Dumnezeu. Fiecare om are dreptul de a gresi si sa-l ajutam. N-ai sa schimbi lumea. Rugati-va lui Dumnezeu pentru un om strain”.
Prietena noastra e un om puternic si nu-si pierde niciodata speranta, dragostea si credinta. Ea a rabdat dureri cumplite, dar le-a invins prin tratamente de ultima ora, finantate de cunoscuta firma farmaceutica internationala „Hoffman-La Roche”. Daca acum doua luni se misca ajutata de fiica si sotul ei, acum merge singura. A pus-o pe picioare, inainte de toate, rugaciunea la Domnul, crede pacienta Institutului Oncologic.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *