Timpul Local

O limba din Asia a murit odata cu ultimul ei vorbitor

Normal
0

false
false
false

MicrosoftInternetExplorer4


/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}

Moartea lui Boa Sr, ultima persoana fluenta in limba Bo, vorbita pe insulele Andaman, duce la ruperea unei legaturi cu o civilizatie veche de 65.000 de ani.Boa Sr a supravietuit tsunami-ului din 2004, a rezistat ocupatiei japoneze si bolilor aduse de colonialistii britanici, fiind singurul bastinas de pe lantul de insule care vorbea fluent limba Bo.

Luandu-si numele de la un trib disparut, Bo este una dintre cele 10 limbi andamaneze, despre care se crede ca dateaza de dinainte de Neolitic, cand oamenii s-au stabilit in sud-estul Asiei.

Desi a fost indeaproape urmarita de istorici in lingvistica, Boa Sr si-a petrecut ultimii ani din viata fara sa fie capabila sa vorbeasca cu nimeni in limba sa nativa, spune The Guardian. Nici macar membri ai unor triburi inrudite nu au fost in stare sa inteleaga repertoriul de cantece si povesti ale femeii care avea in jur de 80 de ani, care mai vorbea hindi, precum si o alta limba locala.

“Pierderea pe care o suferim in aceasta clipa nu este resimtita doar de comunitatea andamaneza. Este o pierdere resimtita de mai multe discipline la un loc: antropologie, lingvistica, istorie, psihologie si biologie”, spune Narayan Choudhary, lingvist la Universitatea Jawaharlal Nehru.

Insulele Andaman, aflate in Golful Bengal, se afla sub stapanire indiana. Populatia indigena din aceasta zona a scazut simtitor din momentul colonizarii britanice, petrecute in 1858, insula devenind timp de 100 de ani o colonie de detinuti coloniali.
In ultimii 150 de ani, populatia din insulele Andaman a scazut de la 5.000 la 52, una dintre principalele cauze fiind alcoolismul.

Boa Sr a reusit sa scape de tsunami-ul din 2004 urcand intr-un copac pentru a se feri de valuri. Ulterior a povestit lingvistilor ca a fost prevenita asupra dezastrului: “Toti eram acolo sus cand a venit cutremurul. Cel mai in varsta ne-a spus ca Pamantul se va desparti. Ne-a spus sa nu fugim si nici sa nu ne miscam din loc”.

Dupa Realitatea.net

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *