Astăzi 27 Mai 2020, Miercuri - Ultima actualizare la 26 Mai 2020
Abonamente

Actualitate 5 Ianuarie 2020, ora 19:21

The Guardian O nouă scurgere a zeci de mii de documente ale Cambridge Analytica arată o reţea de manipulare globală „scăpată de sub control”

Marime Font

 O nouă scurgere a zeci de mii de documente ale fostei companii de consultanţă Cambridge Analytica e de natură sa scoată la iveală cum opera firma la o scară mult mai mare, în zeci de ţări, după ce, în 2018, a fost deconspirată că a manipulat voturile a milioane de americani, relatează The Guardian.

 Peste 100.000 de documente referitoare la operarea firmei în 68 de ţări vor fi făcute publice în următoarele luni fiind de natură să expună infrastructura utilizată în scopul manipulării votanţilor „la scară industrială”.

Publicaţia Observer a dezvăluit în 2018 că Cambridge Analytica a accesat ilegal datele a 87 de milioane de profile Facebook, în marea lor majoritate aparţinând utilizatorilor americani.

Loading...


Publicarea documentelor a început de anul nou, pe un cont anonim de Twitter, @HindsightFiles, care a furnizat linkuri la materiale despre alegerile din Malaysia, Kenya şi Brazilia. Documentele provin de la Brittany Kaiser, o fostă angajată a Cambridge Analytica, şi au fost folosite în ancheta procurorului special Robert Mueller cu privire la interferenţa Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016.


FOTO David Becker/Getty Images for Netflix

Kaiser, fost director de programe al firmei de consultanţă, a apărut în documentarul Netflix „The Great Hack” şi a făcut declaraţii publice luna trecută, după alegerile din Marea Britanie. Documentarul face referire şi la România. Ea spune că există dovezi foarte clare: sistemele electorale lasă loc abuzurilor, iar informarea cât mai cuprinzătoare este unul dintre puţinele mijloace „prin care ne putem proteja” de ele - de aceea a ales să vorbească.

„Mă gândesc cu teamă la ceea ce se va întâmpla la alegerile din SUA din acest an”, spune ea.

Christopher Steele, fostul ofiţer de informaţii britanic, coordonatorul biroului pentru Rusia al MI6, expertul din spatele dosarului cu privire la legăturile lui Trump cu Rusia, care se bucură de mare credibilitate, a exprimat aceleaşi îngrijorări – manipularea voturilor se poate repeta şi la alegerile din 2020 din SUA şi poate fi şi de mai mare anvergură, întrucât cei implicaţi nu au fost traşi la răspundere într-un mod proporţional cu ceea ce au făcut.

Documentele au fost recuperate din emailurile şi hard discurile lui Brittany Kaiser şi arată „extinderea şi profunzimea” operaţiunilor de manipulare care sunt mult peste „ceea ce oamenii credeau că ştiu despre scandalul Cambridge Analytica”.

Într-o intervenţie publică rară, Steele a comentat noile scurgeri de documente spunând că nu ştie ce conţin, dar au apărut într-un moment important, întrucât putem avea de-a face cu situaţii mai grave decât în trecut, iar „în contextul alegerilor cruciale din 2020 din America şi alte părţi ale lumii, perspectivele sunt înfiorătoare. Trebuie făcut ceva, ceva cu adevărat radical, iar asta în cel mai scurt timp”.

Cum autorităţile din Vest nu i-au pedepsit corespunzător pe cei implicaţi în manipulări în media şi reţele sociale, „consecinţa va fi că …alţi actori, poate unii chiar mai sofisticaţi, vor fi încurajaţi să intervină în scrutinul nostru şi să sădească divizări în societate”.

La rândul său, Kaiser a spus că scandalul cu datele exploatate din Facebook este doar o parte dintr-o operaţiune mult mai extinsă, desfăşurată la nivel global, în care există colaborări cu guverne, agenţii de informaţii, comercianţi şi echipe de campanie electorală, menite a manipula şi influenţa opţiunile oamenilor – cu implicaţii la nivelul securităţii naţionale.

Documentele ce urmează a deveni publice în câteva luni conţin informaţii care sugerează că Cambridge Analytica avea drept client un partid politic din Ucraina pentru care lucra în 2017 chiar în vreme ce firma era vizată de anchetai lui Mueller. Totodată, spune Kaiser, între documente se află emailuri care arată cum firma a facilitat dezvoltarea unor „infrastructuri sofisticate ale unor companii fantomă care circulau bani negri destinaţi finanţării politicii”.

Mai specific este vorba de schimburi de mailuri între donatori importanţi ai lui Trump, care se consultă asupra modurilor de ascundere a sursei donaţiilor prin diverse mijloace financiare.
„Aceste emailuri scot la iveală întreaga maşinărie de spălare a banilor care alimentează politica americană”, spune fosta angajată precizând că firma de consultanţă avea acelaşi mod de operare şi în alte ţări.

O cercetătoare în domeniul propagandei de la Brad College din New York , Emma Briant, care a avut acces la o parte din documente a spus că acestea oferă o imagine mult mai clară a ceea ce s-a întâmplat la alegerile prezidenţiale americane din 2016 şi au impact asupra celor din 2020, întrucât „Sunt implicaţi oamenii despre care ştim că folosesc aceleaşi tehnici”.

„Se găsesc dovezi ale unor experimente cu adevărat tulburătoare făcute pe votanţii americani: mesaje care induc frica, sunt ţintiţi cei mai vulnerabili dintre ei, iar aceste lucruri continuă să se întâmple. Este o întreagă industrie extinsă la nivel global cu totul scăpată de sub control, iar aceste documente dezvăluie aceste lucruri aşa cum se desfăşurau în această companie”, a spus Briant.

Documentele ar putea conţine informaţii şi despre alegerile din România

Potrivit Mediafax, în documentarul The Great Hack, România apare pe harta ţărilor în care angajaţi ai Cambridge Analytica sau ai companiei de comunicare şi strategie a firmei, SCL Group, acţionau pentru a reduce sau mări participarea la vot.

Consultantul Rupert Wolfe-Murray a povestit pe emerging-europe.com că unul dintre directorii SCL i-a cerut să lucreze cu ei pentru alegerile din România în 2016 şi că a aflat că e vorba despre clientul PSD „cel mai dubios partid din România” în legătură cu „aranjarea” alegerilor. El a refuzat după ce au apărut înregistrări cu camera ascunsă în care fostul CEO al Cambridge Analytica, Alexander Nix, a povestit unei televiziuni despre o operaţiune sub acoperire dintr-o ţară est-europeană.

„Am realizat atunci, stupefiat, că ţara la care se refereau ar fi putut să fie România, iar eu eram pe cale să fiu parte a unei echipe sub acoperire care urmărea subminarea democraţiei. În momentul ăla m-am simţit de parcă aş fi evitat, la limită, un glonţ. Primul meu gând a fost, apoi, să împărtăşesc această poveste, să ajungă şi la oamenii din România, pentru ca ei să ştie ce i-a pândit”, scria Wolfe-Murray, citat de Mediafax.

https://www.theguardian.com 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 26 Mai 2020, ora: 16:25

Singurele autorități care pot aduce moldovenii de peste hotare, chiar dacă-s domiciliați în stânga Nistrului, sunt cele de la Chișinău

Singurele autorități care pot aduce moldovenii de peste hotare, chiar dacă-s domiciliați în stânga Nistrului, sunt cele de la Chișinău

În legătură cu declarațiile reprezentanților așa-zisei administrații de la Tiraspol privind organizarea repatrierii în regiune a cetățenilor și a persoanelor cu domiciliu sau reședință în Republica Moldova, Biroul Politici de Reintegrare, informează cetățenii moldoveni cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Mai 2020, ora: 16:21

Iată cine ar putea conduce staff-ul de campanie al lui Ion Sturza, dacă va candida la Președinție!

Iată cine ar putea conduce staff-ul de campanie al lui Ion Sturza, dacă va candida la Președinție!

Dacă ex-premierul Ion Sturza va decide și va candida la funcția de Președinte la alegerile prezidențiale din acest an, staff-ul său de campanie ar putea fi condus de către actualul arhitect-șef al capitalei, Svetlana Dogotaru. Despre aceasta ne-au comunicat surse bine informate care au...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 26 Mai 2020, ora: 14:02

Cele mai puternice ZODII din horoscop. Au lumea la picioare

Cele mai puternice ZODII din horoscop. Au lumea la picioare

 Fiecare semn zodiacal are cateva trasaturi tipice, care ii confera un anume tip de personalitate. Cele de pamant sunt ambitioase, cele de foc pline de energie, cele de aer au o curiozitate innascuta, iar cele de apa sunt sensibile si nu pot fi intotdeauna usor de descifrat. Astazi, vom...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 26 Mai 2020, ora: 13:53

O singură linguriţă din acest amestec te scapă de 10 kg într-o lună

O singură linguriţă din acest amestec te scapă de 10 kg într-o lună

 Vrei să scapi cât mai sănătos de kilogramele în plus? Un amestec natural, foarte uşor de preparat, te poate ajută să ai o siluetă de vis.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 26 Mai 2020, ora: 13:40

Alertă în Sîngerei! O femeie a dispărut. Poliția cere ajutorul tuturor

Alertă în Sîngerei! O femeie a dispărut. Poliția cere ajutorul tuturor

O femeie de 47 de ani din satul Dumbrăvița, raionul Sîngerei a plecat de acasă și nu s-a mai întors, iar rudele nu mai știu unde să o caute.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 26 Mai 2020, ora: 13:13

Medic român: În R. Moldova a fost cea mai grea experiență din viața mea

Medic român: În R. Moldova a fost cea mai grea experiență din viața mea

Giorgiana Matei este unul dintre medicii români care s-au oferit să plece în misiunea de ajutor trimisă de România în Republica Moldova. Medic la SMURD Iași, ea a povestit, la Digi24, că ceea ce a văzut în cele două săptămâni petrecute la Chișinău a...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 26 Mai 2020, ora: 13:08

Danezii își pot întâlni iubiții sau soții din alte țări doar dacă relația este mai veche de 6 luni

Danezii își pot întâlni iubiții sau soții din alte țări doar dacă relația este mai veche de 6 luni

 Soții, partenerii de viață sau iubiții cetățenilor danezi li se permite acum să vină în țară atât din Germania, cât și din țările scandinave. Potrivit actualizărilor recente de călătorie ale Poliției Naționale din Danemarca, persoanele din aceste...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 26 Mai 2020, ora: 12:58

În sfârșit au apărut măștile de față cu care poți mânca / FOTO

În sfârșit au apărut măștile de față cu care poți mânca / FOTO

Compania Avtipus Patents and Inventions a prezentat săptămâna asta o mască pe care o poți controla prin telecomandă. În timp ce din ce în ce mai multe țări ridică din restricții, proprietarii restaurantelor și managerii au sarcina incredibilă să-și dea seama cum...

( ) Citeşte tot articolul

Muzică 26 Mai 2020, ora: 12:30

„EU-S FATĂ MARE, DAC-AIST-I PREZIDENT” / Dora Show - Coroana Mă-tii - Un cântec viral despre COVID-19 și Dodon (VIDEO)

„EU-S FATĂ MARE, DAC-AIST-I PREZIDENT” / Dora Show - Coroana Mă-tii - Un cântec viral despre COVID-19 și Dodon (VIDEO)

Actorul Emilian Crețu a lansat un adevărat hit la tema noului coronavirus.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 26 Mai 2020, ora: 12:01

10 locuri pe care să le vizitezi neapărat dacă mergi în Turcia

10 locuri pe care să le vizitezi neapărat dacă mergi în Turcia

 Pentru turiştii din întreaga lume, Turcia rerezintă una dintre cele mai atractive regiuni turistice, aflată la intersecţia a mai multor spaţii culturale această ţară oferă o experienţă completă. Cei care au vizitat această ţară ne povestesc despre o diversitate...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 26 Mai 2020, ora: 11:37

Descoperirea uluitoare care adânceşte misterul manuscriselor de la Marea Moartă. „Prima dată am crezut că nu văd bine“

Descoperirea uluitoare care adânceşte misterul manuscriselor de la Marea Moartă. „Prima dată am crezut că nu văd bine“

 O descoperire recentă a cercetătorilor britanici schimbă tot ce se ştia despre o parte dintre enigmanticele manuscrise aflate în custodia Universităţii Manchester. Pentru oamenii de ştiinţă care se ocupă de ele, surpriza a fost totală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Mai 2020, ora: 10:24

VIDEO / INCENDIU LA MOLDEXPO!

VIDEO / INCENDIU LA MOLDEXPO!

Magazinul „Casa Moderna” din incinta MoldExpo este în flăcări. Pompierii încearcă să stingă focul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Mai 2020, ora: 10:14

Un bărbat din Anenii Noi a câștigat la loterie 77 777 de lei și își va construi o saună

Un bărbat din Anenii Noi a câștigat la loterie 77 777 de lei și își va construi o saună

Andrei Gobjilă din satul Roșcani, raionul Anenii Noi, a prins norocul de coadă! Biletul ”Șeptarul de Aur”, ediția a treia, i-a oferit un câștig sclipitor de 77 777 de lei. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Mai 2020, ora: 09:43

opinie Chicu nu mai este frecventabil nici la București, nici în Europa. Este punctul final al „carierei”

Chicu nu mai este frecventabil nici la București, nici în Europa. Este punctul final al „carierei”

Ion Sturza consideră că premierul Chicu nu mai are un viitor politic.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Mai 2020, ora: 09:17

România oferă 35.000 viziere pentru cadrele medicale R. Moldova / FOTO

România oferă 35.000 viziere pentru cadrele medicale R. Moldova / FOTO

Asociația VeDem Just din România a trimis către Republica Moldova un transport cu 35.000 viziere care urmează a fi donate cadrelor medicale implicate în lupta cu COVID-19.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Mai 2020, ora: 08:20

Deciziile luate după ședința Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică (DOC) / Promisiunile lui Dodon, un nou „fake news”

Deciziile luate după ședința Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică (DOC) / Promisiunile lui Dodon, un nou „fake news” Foto: simbol

Comisia Națională de Sănătate Publică nu a „acceptat”  re-deschiderea HoReCa și a centrelor comerciale din 1 iunie, așa cum „promis” ieri Dodon. 

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 26 Mai 2020, ora: 08:11

Caz ȘOCANT la Sângerei. Un bărbat a fost găsit carbonizat / VIDEO

Caz ȘOCANT la Sângerei. Un bărbat a fost găsit carbonizat / VIDEO

  Un bărbat de 56 de ani anunțat în căutare a fost găsit carbonizat, la un kilometru de casa sa.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Mai 2020, ora: 08:04

Lilian Carp: Dodon vrea să SCAPE de guvernare, să arunce iresponsabilitatea sa pe umerii altor politicieni

Lilian Carp: Dodon vrea să SCAPE de guvernare, să arunce iresponsabilitatea sa pe umerii altor politicieni

Deputatul Lilian Carp s-a referit la inițiativele pe care le-a anunțat, ieri, 25 mai Igor Dodon de a dubla salariile medicilor și de a oferi un ajutor unic în valoare de 700 lei pentru toți pensionarii care primesc o pensie mai mică de 3000 de lei. Carp susține că acesta sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 26 Mai 2020, ora: 08:04

Horoscopul zilei de azi, MARȚI 26 MAI 2020. Conversații secrete!

Horoscopul zilei de azi, MARȚI 26 MAI 2020. Conversații secrete!

Luna in Rac iti intensifica emotiile, iar Mercur aduce la lumina conversatii secrete. Jupiter in Capricorn are si el secretele sale. Ce vrea sa-ti transmita Universul? Schimbari de stare de la Luna in Rac Luna este in Rac, iar tu poti avea schimbari de stare pe care ti-e greu sa le maschezi....

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)