Astăzi 21 Mai 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 18:00
Abonamente

Social 25 Noiembrie 2011, ora 05:56    Din editia print

O nouă-veche caracatiţă: mafia „certificatelor de invalid”

Marime Font

Important e să ştii cât şi cui să dai…
 

În timp ce unii moldoveni, sănătoşi tun, primesc pensii generoase pe motiv că ar fi invalizi, alţii, cu-adevărat bolnavi, trebuie să facă zile întregi coadă la cabinetele medicilor, în speranţa că nu li se va spune că sunt sănătoşi. Astfel, sărăcia unora şi lăcomia altora au generat un fenomen fraudulos - mafia certificatelor de invaliditate. Respectiv, dacă nu le acordă „atenţia” cuvenită, medicii îi poartă pe drumuri şi, în multe cazuri, se comportă de parcă ar fi înscăunaţi pe viaţă în comisiile pentru evaluarea vitalităţii. Sunt poveşti din care auzi cu zecile dacă discuţi cu oamenii care stau pe holurile „comisiilor de invaliditate” - le auzi, cu condiţia să nu spui că eşti ziaristă.
 

Comisiile pentru invaliditate - adevărate pepiniere ale corupţiei

Mă aflam la Consiliul de Expertiză Medicală a Vitalităţii din sectorul Râşcani al capitalei. Era puţin trecut de amiază. Pe holul instituţiei nu era multă lume, doar un bărbat de vreo 67 de ani. Omul stătea aşezat pe scaun, cu mâna dreaptă sprijinea un baston, iar în cealaltă ţinea o pungă cu un teanc de acte. Avea faţa foarte posomorâtă, din când în când mai tresărea la vederea unui doctor ori când cineva trăgea de uşa de la intrare, pe care trebuia s-o forţezi ca s-o poţi deschide. Zgomotul maşinilor de afară îi acoperea oftatul lung şi greoi. Aveam sentimentul că voia să fie descusut despre ceea ce îl aduce pe aici. A fost suficient să-l întreb cine-i la urmă, că şi începu să-mi deruleze întreaga lui poveste de viaţă.

Omul venea de la Grătieşti ca să-şi reconfirme pentru al patrulea an gradul II de invaliditate. Cei 400 de lei pe care îi primeşte nu îi ajung, „dar bine că n-am rămas la ei”, mi se plânge el. „Am şi eu o pensie mizerabilă, că n-am avut un loc de lucru stabil - când pe ici, când pe acolo -, dar să umblu acum după toate certificatele, mai bine dă-le în mă-sa!… Ştiu că tot una nu m-or hrăni banii pe care mi i-o da nebunul ista de stat. Azi am venit să mi-o prelungească, că se termină anul. E nevoie de documente şi de multă umblătură, ca prima dată”, îmi povesteşte el, adăugând că, în opinia sa, medicul-şef de care depinde soarta bolnavilor nu ar acorda grade de invaliditate conform legii, ci aşa cum consideră el de cuviinţă. „Trăim într-un stat debil… Vii, stai aici şi transpiri, da’ el îşi bate joc de tine. Să-l fi văzut cum răcnea la mine, ooofff. E trist, dar asta-i realitatea. Cere bani cu nemiluita şi nu se sperie deloc. A plătit pentru postul ista şi trebuie să şi-l achite. Logic, nu-i aşa?”, mă întreabă el cu o privire iscoditoare. Îmi zice că la el în localitate este o familie unde soţul şi soţia sunt invalizi de gradul II, dar nici măcar în cârjă nu merg. „E sora unui fost prim-ministru - Elena şi bărbatul său, Ion. Au o cogeamite gospodărie, 600 de hectare de teren, combine nemţeşti…, una din aia costă 150 de mii de euro”, spune el. Trage două sudălmi, apoi iarăşi se ia de doctor. „Dar aista, la câte au fost scrise în gazete despre el, cum a dat documente false la tineri sănătoşi, demult trebuia dat afară. Da’ ce, s-a schimbat ceva? Nu, el a fost instituit în funcţia asta încă pe vremea comuniştilor. El, pur şi simplu, îşi bate joc de noi. Eu i-am zis: băi, omule, ce te costă să-mi înregistrezi documentele astea? Vai, când a început să urle la mine...”, trânteşte cu putere cârja, bolborosind cu dinţii încleştaţi. „Eu cred că, dacă eşti în funcţia asta, trebuie să ştii să comunici cu oamenii. Dar, pe de altă parte, ca să-ţi permiţi să-ţi baţi joc de lume în aşa hal, trebuie să ai susţinere de undeva de sus. Cine împarte parte-şi face…”.


La un moment dat, schimbă nota, invocând o altă istorie. Râde, parcă forţat, apoi îşi pleacă ochii în jos, în semn de deznădejde. Avea un prieten care a venit pentru confirmarea invalidităţii în vederea prelungirii pensiei, e invalid de gradul II. Şi-a pregătit toate documentele necesare pentru a trece reexaminarea medicală. Medicul i-a vorbit despre una, despre alta, bătând apropouri şi jucându-se cu creionul deasupra certificatelor. Invalidul, însă, nu se dumerea despre ce-i vorba, că el, săracul, a venit după dreptatea lui. La care doctorul, pierzându-şi răbdarea, îl întreabă: da’ mata crezi că noi degeaba stăm aici? Dacă vrei, pot să-ţi plătesc un prânz, da’ nimic mai mult, îi răspunde pacientul. „I-a cerut 500 de lei, că, cică, şi el trebuie să mai hrănească pe cineva…”.

…Eleonora este bolnavă din ’97, suferă de epilepsie. După ce s-a îmbolnăvit, soţul a părăsit-o. A rămas cu patru copii, pe care trebuia să-i întreţină din cei 300 de lei pe care statul îi dădea pentru boală. La început, doctorii i-au dat gradul II, după care, peste un timp, i l-au schimbat cu al III-lea, considerând ca s-a însănătoşit între timp. Abia din 2011 au trecut-o din nou la gradul II. Numai ea ştie cum s-a descurcat. „Mi-a fost foarte greu, spune într-un oftat femeia. Nu doresc nimănui aşa necaz, nici duşmanilor mei. Dar ce să fac? Probabil, asta mi-a fost dat să trag”. Copiii i-au crescut şi s-au împrăştiat prin lume, unii au plecat chiar prea departe şi ea a rămas singură cu boala. Bine că asistenţii n-au reuşit să-i ia copiii când erau mai mici, ei fiind singura ei bucurie. De multe ori, copiii au fost martori la crizele ei şi au învăţat cum să-i acorde primul ajutor. Norocul i-a fost că doctoriţa de la ea, din Criuleni, i-a adunat toate actele pentru a avea azi o pensie de 825 de lei. Nu se plânge de nimic. „Mulţam Domnului pentru sănătatea pe care o am. Bine că nu-i mai rău…”, spune ea, optimistă. Într-o vreme, se angajase paznic la grădiniţa din satul vecin. A fost şi fochist, desigur nu cu acte în regulă, ci la negru, deoarece, cu problemele ei, n-o angajează nimeni. Cu cei de la comisia de examinare nu are probleme. Medicii de la Spitalul din Codru i-au scris negru pe alb ce are şi nu este nevoie de controale minuţioase, are trecere liberă în faţa lor.

„Un doctor bun, aranjează orice”

În timp ce stăteam de vorbă cu pacienţii, aud cum se deschide uşa doctorului cu pricina şi văd ieşind doi tineri - unul de vreo 17 ani, iar celălalt cam de 30. „Ei, vezi cum faci. Dacă intervine ceva, să-mi spui”, se adresă specialistul unuia dintre cei doi. După ce acesta intră în cabinet, eu o zbughesc afară, după flăcăi. În plină stradă, mă apropii de ei şi îi întreb pe de-a dreptul cum mă pot înţelege cu preşedintele comisiei pentru un certificat de invaliditate, desigur - fals. Cel mai mare ezită un pic, apoi se dă mai spre mine şi îmi zice, zâmbind în colţul gurii, că se poate aranja. „El îi doctor bun, dar important e cum îi chică „nastroenia”. Ce vreţi?”. „Păi, am venit pentru o rudă, şi…”. Nici nu apuc să termin vorba, că mi-o taie din nou cu un calificativ: „El îi tare bun doctor, dacă vă trebuie ceva de făcut, eu pot să grăiesc cu dânsul. Suntem prieteni buni. Orice, dacă vreţi să treceţi mai repede, dar şi altceva… Numai că o să trebuiască să împingeţi ceva…”. „Şi cam cât mă costă afacerea asta, o mie, două?”. „Nu pot să vă spun acum, „smotrea” ce vreţi, ce grupă? Nu ştiu, trebuie să grăiesc, că el tot se teme de asta”. Îmi dădu în schimb numărul lui de telefon, ca să-mi spună mai târziu cât face tranzacţia. La despărţire, îi mulţumesc cordial, iar în spate aud un „îi tare bun om…”.

„Invalizi” care fură statul

Sub protecţia anonimatului, un „invalid de grupa a II-a” ne-a povestit cum s-a pricopsit cu acest grad pe viaţă. Omul nostru spune că afacerea a fost aranjată de un doctor neurolog, care l-a pus în posesia actelor necesare ce îi confirmă „handicapul”. Prin urmare, statul îi plăteşte lunar câte 2000 de lei, bani care, în mod normal, ar fi trebuit să ajungă la persoanele bolnave cu adevărat. Nu se jenează să motiveze cu: „De ce să nu profit, dacă am posibilitatea? Statul nostru, oricum, ne jefuieşte pe alte căi”. În documentele medicale se atestă că omul este incapabil de muncă, în realitate, însă, deţine un job bine plătit, cu un salariu de 6000 mii lei, la care se mai adaugă şi plata pentru prestarea altor servicii, ceea ce îi ridică bugetul familial cu încă vreo 4000 mii de lei. Aici mai adăugăm şi ajutorul social şi, în total, ajungem la o sumă destul de frumuşică – circa 1000 de dolari. Cu aceşti bani, în R. Moldova poţi trăi pe picior mare…

Cât timp statul este în căutarea unor soluţii mai restrictive, în măsură să stopeze fenomenul în cauză, unii cetăţeni nu se sfiiesc să beneficieze din plin de indulgenţa şi dărnicia lui. Alţii, în schimb, îşi duc zilele aşa cum pot - de azi pe mâine.


Potrivit viceministrului Muncii, Vadim Pistrinciuc (foto), sistemul asistenţei sociale în Moldova este unul arhaic şi necesită modificări urgente. Recent, a fost aprobată o strategie care vizează: deschiderea, în perioada 2011-2012, a circa 40 de servicii familiale şi comunitare pentru persoanele cu dizabilităţi, plasament profesionist, modificarea legislaţiei şi schimbarea mecanismului de determinare a dizabilităţii. Prin aceasta se încearcă a se dovedi abilitatea de muncă a persoanei şi nu dizabilitatea ei, susţine viceministrul.

El recunoaşte că printre persoanele bolnave care necesită grade de invaliditate se strecoară şi din cele sănătoase. Asta - din motiv că mecanismul clasic de combatere a acestor cazuri este ineficient. Viceministrul mai spune că, începând cu 2012, va fi creat un sistem informaţional prin care va fi urmărit în regim live oferirea gradelor de invaliditate.

Conform statisticilor, în R. Moldova există circa 175 mii de persoane cu grade de invaliditate. Aproximativ 70% din ele necesită reconfirmare. Revizuibile sunt cele de gradul II şi III. Nu se reconfirmă invaliditatea doar la cei cu gradul I de dizabilitate - boli cronice sau cu traume pe viaţă.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 18:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:34

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 13:15

Partidul Democrat a adoptat o poziție rațională și înțeleaptă în ultima perioadă, în comparație cu celelalte partide parlamentare. Este opinia politologului Zurab Todua, exprimată în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVC 21.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:42

O echipă de cercetători a reuşit să rescrie codul genetic al unui organism de la zero. Primele organisme create prin această metodă sunt câteva bacterii de E. coli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:41

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinții împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți luni, 21 mai, de către creștini. De numele acestor sfinţi, primii împăraţi creştini,sunt legate multe tradiţii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:38

Între așa-zișii jurnaliști sau experți din presa occidentală, care sunt plătiți de Fundația Soros pentru a denigra PDM și pe liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, figurează personaje care l-au servit cu dedicație pe fostul premier Vlad Filat, condamnat pentru corupție și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:17

Partidul Politic “ȘOR” a finisat lucrările de iluminare stradală a satului Cișmea, raionul Orhei, una din cele 104 localități unde formațiunea a câștigat alegerile parlamentare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:14

Partidul Socialiștilor a respins invitația PAS-DA la ședința Parlamentului, preconizată pentru zilele de 21 și 22 mai. În opinia socialiștilor, propunerea blocului ACUM esteb populistă și nu merită să fie luată în considerare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 11:26

Cel de-al 73-lea episod - care a fost totodată ultimul - al serialului "Game of Thrones", difuzat duminică seară în Statele Unite, a doborât recordul de audienţă al postului HBO, care a difuzat această producţie începând din 2011, după ce 19,3 milioane de telespectatori americani au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 11:18

Valul de plecări din PPDA ar putea continua. După ce întreaga conducere a filialei din Soroca a partidului condus de fostul procuror din perioada regimului comunist, Andrei Năstase, a plecat, în următoarele zile ar putea să le urmeze exemplul echipa de la Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 10:46

Traian Băsescu a fost invitatul Nataliei Morari, la emisiunea „Politica”, de la postul de televiziune TV8. În cadrul acestei emisiuni, fostul președinte al României a declarat că Uniunea Europeană va relua finanțarea Republicii Moldova imediat după alegerea unui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 10:45

Deputatul Partidului Democrat Sergiu Sîrbu a făcut o interpelare în adresa instituţiei fiscale din Germania, pentru a afla sursa de provenienţă a veniturilor obţinute de liderul PPDA, Andrei Năstase, finul oligarhului Victor Ţopa, în acest stat, în ultimii zece...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 10:44

Astăzi, cerul va fi variabil. Pe arii extinse vor cădea ploi de scurtă durată cu descărcări electrice. La Briceni și Soroca se vor înregistra 22 de grade, iar la Bălți cu un grad mai mult.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 10:37

Fostul procuror în perioada regimului comunist, Andrei Năstase, a lansat noi acuzaţii mincinoase la adresa Publika TV. Într-o emisiune de la un post privat de televiziune, finul oligarhului penal Victor Ţopa a declarat că Publika TV ar fi scris despre el că a fost în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 10:30

Noul președinte al Ucrainei a cerut SUA să continue înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei, potrivit comunicatului serviciului de presă al lui Zelenski, despre întâlnirea șefului statului cu reprezentanții administrației și al Congresului SUA, care au sosit la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 09:05

Șeful SBU și de la apărare din Ucraina și-au depus demisiile

Șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Vasili Hrițak, și ministrul apărării, Stepan Poltorak, au demisionat la scurt timp după inaugurarea mandatului noului președinte Vladimir Zelenski, transmite Radio Liberty.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 08:40

După ce i-au tot înjurat ca la ușa cortului în ultima perioadă, deputații PAS și PPDA invită socialiștii la așa-zisa sesiunea specială a Parlamentului, pe care doresc organizată astăzi. Aleșii blocului politic ACUM susțin că îi vor aștepta pe cei de la PSRM...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 08:35

Ce trebuie să știe posesorii de telefoane Huawei, după interdicțiile impuse de SUA

Ce trebuie să știe posesorii de telefoane Huawei, după interdicțiile impuse de SUA

Grupul chinez Huawei Technologies a anunţat luni că va continua să ofere actualizări de securitate şi servicii Google pentru toate smartphone-urile şi tabletele Huawei şi Honor existente deja pe piață.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)