Astăzi 19 August 2019, Luni - Ultima actualizare la 23 August 2019
Abonamente

Social 25 Noiembrie 2011, ora 05:56    Din editia print

O nouă-veche caracatiţă: mafia „certificatelor de invalid”

Marime Font

Important e să ştii cât şi cui să dai…
 

În timp ce unii moldoveni, sănătoşi tun, primesc pensii generoase pe motiv că ar fi invalizi, alţii, cu-adevărat bolnavi, trebuie să facă zile întregi coadă la cabinetele medicilor, în speranţa că nu li se va spune că sunt sănătoşi. Astfel, sărăcia unora şi lăcomia altora au generat un fenomen fraudulos - mafia certificatelor de invaliditate. Respectiv, dacă nu le acordă „atenţia” cuvenită, medicii îi poartă pe drumuri şi, în multe cazuri, se comportă de parcă ar fi înscăunaţi pe viaţă în comisiile pentru evaluarea vitalităţii. Sunt poveşti din care auzi cu zecile dacă discuţi cu oamenii care stau pe holurile „comisiilor de invaliditate” - le auzi, cu condiţia să nu spui că eşti ziaristă.
 

Comisiile pentru invaliditate - adevărate pepiniere ale corupţiei

Mă aflam la Consiliul de Expertiză Medicală a Vitalităţii din sectorul Râşcani al capitalei. Era puţin trecut de amiază. Pe holul instituţiei nu era multă lume, doar un bărbat de vreo 67 de ani. Omul stătea aşezat pe scaun, cu mâna dreaptă sprijinea un baston, iar în cealaltă ţinea o pungă cu un teanc de acte. Avea faţa foarte posomorâtă, din când în când mai tresărea la vederea unui doctor ori când cineva trăgea de uşa de la intrare, pe care trebuia s-o forţezi ca s-o poţi deschide. Zgomotul maşinilor de afară îi acoperea oftatul lung şi greoi. Aveam sentimentul că voia să fie descusut despre ceea ce îl aduce pe aici. A fost suficient să-l întreb cine-i la urmă, că şi începu să-mi deruleze întreaga lui poveste de viaţă.

Omul venea de la Grătieşti ca să-şi reconfirme pentru al patrulea an gradul II de invaliditate. Cei 400 de lei pe care îi primeşte nu îi ajung, „dar bine că n-am rămas la ei”, mi se plânge el. „Am şi eu o pensie mizerabilă, că n-am avut un loc de lucru stabil - când pe ici, când pe acolo -, dar să umblu acum după toate certificatele, mai bine dă-le în mă-sa!… Ştiu că tot una nu m-or hrăni banii pe care mi i-o da nebunul ista de stat. Azi am venit să mi-o prelungească, că se termină anul. E nevoie de documente şi de multă umblătură, ca prima dată”, îmi povesteşte el, adăugând că, în opinia sa, medicul-şef de care depinde soarta bolnavilor nu ar acorda grade de invaliditate conform legii, ci aşa cum consideră el de cuviinţă. „Trăim într-un stat debil… Vii, stai aici şi transpiri, da’ el îşi bate joc de tine. Să-l fi văzut cum răcnea la mine, ooofff. E trist, dar asta-i realitatea. Cere bani cu nemiluita şi nu se sperie deloc. A plătit pentru postul ista şi trebuie să şi-l achite. Logic, nu-i aşa?”, mă întreabă el cu o privire iscoditoare. Îmi zice că la el în localitate este o familie unde soţul şi soţia sunt invalizi de gradul II, dar nici măcar în cârjă nu merg. „E sora unui fost prim-ministru - Elena şi bărbatul său, Ion. Au o cogeamite gospodărie, 600 de hectare de teren, combine nemţeşti…, una din aia costă 150 de mii de euro”, spune el. Trage două sudălmi, apoi iarăşi se ia de doctor. „Dar aista, la câte au fost scrise în gazete despre el, cum a dat documente false la tineri sănătoşi, demult trebuia dat afară. Da’ ce, s-a schimbat ceva? Nu, el a fost instituit în funcţia asta încă pe vremea comuniştilor. El, pur şi simplu, îşi bate joc de noi. Eu i-am zis: băi, omule, ce te costă să-mi înregistrezi documentele astea? Vai, când a început să urle la mine...”, trânteşte cu putere cârja, bolborosind cu dinţii încleştaţi. „Eu cred că, dacă eşti în funcţia asta, trebuie să ştii să comunici cu oamenii. Dar, pe de altă parte, ca să-ţi permiţi să-ţi baţi joc de lume în aşa hal, trebuie să ai susţinere de undeva de sus. Cine împarte parte-şi face…”.


La un moment dat, schimbă nota, invocând o altă istorie. Râde, parcă forţat, apoi îşi pleacă ochii în jos, în semn de deznădejde. Avea un prieten care a venit pentru confirmarea invalidităţii în vederea prelungirii pensiei, e invalid de gradul II. Şi-a pregătit toate documentele necesare pentru a trece reexaminarea medicală. Medicul i-a vorbit despre una, despre alta, bătând apropouri şi jucându-se cu creionul deasupra certificatelor. Invalidul, însă, nu se dumerea despre ce-i vorba, că el, săracul, a venit după dreptatea lui. La care doctorul, pierzându-şi răbdarea, îl întreabă: da’ mata crezi că noi degeaba stăm aici? Dacă vrei, pot să-ţi plătesc un prânz, da’ nimic mai mult, îi răspunde pacientul. „I-a cerut 500 de lei, că, cică, şi el trebuie să mai hrănească pe cineva…”.

…Eleonora este bolnavă din ’97, suferă de epilepsie. După ce s-a îmbolnăvit, soţul a părăsit-o. A rămas cu patru copii, pe care trebuia să-i întreţină din cei 300 de lei pe care statul îi dădea pentru boală. La început, doctorii i-au dat gradul II, după care, peste un timp, i l-au schimbat cu al III-lea, considerând ca s-a însănătoşit între timp. Abia din 2011 au trecut-o din nou la gradul II. Numai ea ştie cum s-a descurcat. „Mi-a fost foarte greu, spune într-un oftat femeia. Nu doresc nimănui aşa necaz, nici duşmanilor mei. Dar ce să fac? Probabil, asta mi-a fost dat să trag”. Copiii i-au crescut şi s-au împrăştiat prin lume, unii au plecat chiar prea departe şi ea a rămas singură cu boala. Bine că asistenţii n-au reuşit să-i ia copiii când erau mai mici, ei fiind singura ei bucurie. De multe ori, copiii au fost martori la crizele ei şi au învăţat cum să-i acorde primul ajutor. Norocul i-a fost că doctoriţa de la ea, din Criuleni, i-a adunat toate actele pentru a avea azi o pensie de 825 de lei. Nu se plânge de nimic. „Mulţam Domnului pentru sănătatea pe care o am. Bine că nu-i mai rău…”, spune ea, optimistă. Într-o vreme, se angajase paznic la grădiniţa din satul vecin. A fost şi fochist, desigur nu cu acte în regulă, ci la negru, deoarece, cu problemele ei, n-o angajează nimeni. Cu cei de la comisia de examinare nu are probleme. Medicii de la Spitalul din Codru i-au scris negru pe alb ce are şi nu este nevoie de controale minuţioase, are trecere liberă în faţa lor.

„Un doctor bun, aranjează orice”

În timp ce stăteam de vorbă cu pacienţii, aud cum se deschide uşa doctorului cu pricina şi văd ieşind doi tineri - unul de vreo 17 ani, iar celălalt cam de 30. „Ei, vezi cum faci. Dacă intervine ceva, să-mi spui”, se adresă specialistul unuia dintre cei doi. După ce acesta intră în cabinet, eu o zbughesc afară, după flăcăi. În plină stradă, mă apropii de ei şi îi întreb pe de-a dreptul cum mă pot înţelege cu preşedintele comisiei pentru un certificat de invaliditate, desigur - fals. Cel mai mare ezită un pic, apoi se dă mai spre mine şi îmi zice, zâmbind în colţul gurii, că se poate aranja. „El îi doctor bun, dar important e cum îi chică „nastroenia”. Ce vreţi?”. „Păi, am venit pentru o rudă, şi…”. Nici nu apuc să termin vorba, că mi-o taie din nou cu un calificativ: „El îi tare bun doctor, dacă vă trebuie ceva de făcut, eu pot să grăiesc cu dânsul. Suntem prieteni buni. Orice, dacă vreţi să treceţi mai repede, dar şi altceva… Numai că o să trebuiască să împingeţi ceva…”. „Şi cam cât mă costă afacerea asta, o mie, două?”. „Nu pot să vă spun acum, „smotrea” ce vreţi, ce grupă? Nu ştiu, trebuie să grăiesc, că el tot se teme de asta”. Îmi dădu în schimb numărul lui de telefon, ca să-mi spună mai târziu cât face tranzacţia. La despărţire, îi mulţumesc cordial, iar în spate aud un „îi tare bun om…”.

„Invalizi” care fură statul

Sub protecţia anonimatului, un „invalid de grupa a II-a” ne-a povestit cum s-a pricopsit cu acest grad pe viaţă. Omul nostru spune că afacerea a fost aranjată de un doctor neurolog, care l-a pus în posesia actelor necesare ce îi confirmă „handicapul”. Prin urmare, statul îi plăteşte lunar câte 2000 de lei, bani care, în mod normal, ar fi trebuit să ajungă la persoanele bolnave cu adevărat. Nu se jenează să motiveze cu: „De ce să nu profit, dacă am posibilitatea? Statul nostru, oricum, ne jefuieşte pe alte căi”. În documentele medicale se atestă că omul este incapabil de muncă, în realitate, însă, deţine un job bine plătit, cu un salariu de 6000 mii lei, la care se mai adaugă şi plata pentru prestarea altor servicii, ceea ce îi ridică bugetul familial cu încă vreo 4000 mii de lei. Aici mai adăugăm şi ajutorul social şi, în total, ajungem la o sumă destul de frumuşică – circa 1000 de dolari. Cu aceşti bani, în R. Moldova poţi trăi pe picior mare…

Cât timp statul este în căutarea unor soluţii mai restrictive, în măsură să stopeze fenomenul în cauză, unii cetăţeni nu se sfiiesc să beneficieze din plin de indulgenţa şi dărnicia lui. Alţii, în schimb, îşi duc zilele aşa cum pot - de azi pe mâine.


Potrivit viceministrului Muncii, Vadim Pistrinciuc (foto), sistemul asistenţei sociale în Moldova este unul arhaic şi necesită modificări urgente. Recent, a fost aprobată o strategie care vizează: deschiderea, în perioada 2011-2012, a circa 40 de servicii familiale şi comunitare pentru persoanele cu dizabilităţi, plasament profesionist, modificarea legislaţiei şi schimbarea mecanismului de determinare a dizabilităţii. Prin aceasta se încearcă a se dovedi abilitatea de muncă a persoanei şi nu dizabilitatea ei, susţine viceministrul.

El recunoaşte că printre persoanele bolnave care necesită grade de invaliditate se strecoară şi din cele sănătoase. Asta - din motiv că mecanismul clasic de combatere a acestor cazuri este ineficient. Viceministrul mai spune că, începând cu 2012, va fi creat un sistem informaţional prin care va fi urmărit în regim live oferirea gradelor de invaliditate.

Conform statisticilor, în R. Moldova există circa 175 mii de persoane cu grade de invaliditate. Aproximativ 70% din ele necesită reconfirmare. Revizuibile sunt cele de gradul II şi III. Nu se reconfirmă invaliditatea doar la cei cu gradul I de dizabilitate - boli cronice sau cu traume pe viaţă.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Politică 23 August 2019, ora: 09:00

George Damian: Pactul Ribbentrop Molotov este în vigoare. De ce Basarabia nu a avut soarta balticilor

George Damian: Pactul Ribbentrop Molotov este în vigoare. De ce Basarabia nu a avut soarta balticilor

Îndrăznesc să spun că Pactul Ribbentrop Molotov este în continuare în vigoare. Ruşii se apără spunând că înţelegerea dintre Hitler şi Stalin a fost denunţată de multă vreme, din 24 decembrie 1989. Doar că foarte puţini au citit documentul acestei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 14:53

Noul șef al Curții Constituționale din Moldova este Vladimir Țurcan, ales prin votul secret al membrilor. Țurcan, fost activist de partid cu funcții în timpul URSS, este un aliat politic al președintelui Igor Dodon și are un discurs profund anti-românesc și anti-NATO, dar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 14:38

Mânâncă tot din farfurie este un îndemn pe care mulţi l-am auzit de-a lungul vieţii, în special în perioada copilăriei. Un restaurant din Cehia a început însă să-i amendeze pe clienţii care lasă mâncare în farfurie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 14:05

Valul de caniculă din aceste zile care a pus stăpânire pe ţara noastră creşte numărul celor care solicită ajutor medical de specialitate. Fie că este vorba despre lipotimie, ritm cardiac accelerat sau insolaţie, temperaturile extreme sunt greu de suportat chiar şi de cei mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 13:57

Compania Avia-Invest, care a obținut concesiunea Aeroportului Internațional Chișinău, a fost vândută NR Investments Ltd, potrivit unui comunicat de presă al companiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 13:27

Maia Sandu este nemulțămită de numirea colegului său de coaliție guvernamentală - socialistul Vladimir Țurcan președinte al Curții Constituționale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 12:51

Încă o victorie strategică pentru Dodon, după numirea consilierului său șef la CNA / Socialistul Țurcan cu studii la Moscova în anii 70 a fost „ALES” Președinte al CCM

Încă o victorie strategică pentru Dodon, după numirea consilierului său șef la CNA / Socialistul Țurcan cu studii la Moscova în anii 70 a fost „ALES” Președinte al CCM

Judecătorii constituţionali îşi vor alege luni, 19 august, preşedintele prin vot secret, pentru un termen de trei ani, comunică MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 12:36

„Boierii Moldovei sărăcite” // Angajat la stat, şi deputatul socialist Vladimir Ţurcan a reușit să adune o avere impresionantă - aceasta scria actuala presă pro-guvernamentală despre cel pe care Alianța PSRM-PPDA-PAS l-au numit în funcția de Președinte al Curții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 12:23

Primăria Chișinău s-a „răzgândit” - Limba Noastră este... cea română (DOC)

Primăria Chișinău s-a „răzgândit” - Limba Noastră este... cea română (DOC)

„Limba Noastră cea Română” a revenit la Chișinău. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 12:06

alegeri 2019 Astăzi începe campania electorală pentru alegerile locale și pentru Parlament / Partidele SFIDEAZĂ alegătorii și sunt „în vacanță” / Nu știm niciun candidat

Astăzi începe campania electorală pentru alegerile locale și pentru Parlament / Partidele SFIDEAZĂ alegătorii și sunt „în vacanță” / Nu știm niciun candidat

Campania electorală pentru alegerile locale din R. Moldova, din 20 octombrie, va începe la 19 august.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 11:59

Angajații poliției de patrulare nu vor mai face asta! Andrei Năstase a semnat Ordinul

Angajații poliției de patrulare nu vor mai face asta! Andrei Năstase a semnat Ordinul

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase a semnat, astăzi, Ordinul cu privire la asigurarea respectării prevederilor actelor normative în domeniul controlului traficului rutier.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 11:18

Dionis Cenușă: 3 judecători la Curtea Constituțională din 6 vin de la socialiști. Asta da - REVOLUȚIE, asta da - DEPOLITIZARE

Dionis Cenușă: 3 judecători la Curtea Constituțională din 6 vin de la socialiști. Asta da - REVOLUȚIE, asta da - DEPOLITIZARE

„Probabil, sunt considerat cel mai dur critic al actualei guvernări. Dar prognozele mele se adevaresc pe zi ce mandatul guvernării avansează. Mai relevantă decât orice este afirmația că “în Moldova nu are loc revoluție, ci redistribuire a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 10:38

​Victor Ponta susține că premierul Viorica Dăncilă i-a cerut sprijinul pentru a-și securiza madatul la Palatul Victoria, spunându-i că va da afară ALDE de la Guvernare și cerându-i să recupereze parlamentarii în Pro România căreia îi va da ce ministere...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 10:20

Jurnalist: Iată de ce nu cred că Iurie Luncașu s-a sinucis

Jurnalist: Iată de ce nu cred că Iurie Luncașu s-a sinucis

Jurnalistul Artur Efremov, unul din puținii din mass-media care se poate lăuda că l-a cunoscut mai îndeaproape pe omul de afaceri Iurie Luncașu, a comentat tragedia, explicând de ce, în opinia sa nu poate fi vorba de suicid, iar acest omor este un semnal clar pentru Vlad...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 09:49

FOTO DE LA LOCUL EVENIMENTULUI - Un om de afaceri din anturajul lui Vlad Plahotniuc, s-ar fi împușcat. Ce a scris pe bilețelul de adio

FOTO DE LA LOCUL EVENIMENTULUI - Un om de afaceri din anturajul lui Vlad Plahotniuc, s-ar fi împușcat. Ce a scris pe bilețelul de adio

Iurie Luncașu, omul de afaceri care deține "Casă Albă" din parcul "Valea Morilor", a fost găsit fără suflare în această noapte.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 09:07

Dăncilă, despre vizita lui Iohannis în SUA: Subiectele care vor fi abordate trebuiau discutate înainte cu Guvernul / Să te duci doar ca sa faci o fotografie, nu este in beneficiul României

Dăncilă, despre vizita lui Iohannis în SUA: Subiectele care vor fi abordate trebuiau discutate înainte cu Guvernul / Să te duci doar ca sa faci o fotografie, nu este in beneficiul României

Viorica Dăncilă a declarat, duminică seară, că este importantă vizita președintelui Klaus Iohannis în SUA, unde se va întâlni cu omologul său, Donald Trump, dar a subliniat că la întoarcere trebuie să spună și ce a obținut pentru România și să nu se...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 08:50

Lider PLDM: Anticipatele sunt inevitabile. Care ar fi „salvarea țării” de PSRM

Lider PLDM: Anticipatele sunt inevitabile. Care ar fi „salvarea țării” de PSRM

Vicepreședintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Alexandru Bujorean, susține că lupta cu oponenții politici a fost confundată cu lupta cu cei care gândesc la fel.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 08:48

Cum au lansat doi ruși din greșeală o RACHETĂ în Crimeea, și au mai stricat încă una. Armata rusă a ținut incidentul SECRET doi ani

Cum au lansat doi ruși din greșeală o RACHETĂ în Crimeea, și au mai stricat încă una. Armata rusă a ținut incidentul SECRET doi ani

Militari ruşi din cadrul forţei aeriene navale a Flotei Rusiei din Marea Neagră au lansat, accidental, o rachetă ghidată de aviaţie de tipul X-29TD (aer-sol) pe aeroportul militar din Saki (Crimeea), au relatat sâmbătă agenţiile de presă Unian şi RIA Novosti, citate de Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 19 August 2019, ora: 08:35

19 august: Sfântul Mucenic Andrei Stratilat, cel ce și-a convertit armata la creștinism

19 august: Sfântul Mucenic Andrei Stratilat, cel ce și-a convertit armata la creștinism

Sfântul Mucenic Andrei Stratilat este pomenit în calendarul creștin ortodox la 19 august.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 08:28

ATENȚIE / O stradă din Chișinău va fi închisă pentru traficul rutier

ATENȚIE / O stradă din Chișinău va fi închisă pentru traficul rutier

În perioada 19.08.2019 – 24.08.2019 va fi suspendat traficul rutier pe str. Mitropolit Petru Movilă, în perimetrul str. 31 August 1989 și str. A. Corobceanu. Măsura este luată în contextul desfășurării lucrărilor de reabilitare a rețelelor inginerești din zona...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 19 August 2019, ora: 08:21

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 19 AUGUST 2019. MARTE A INTRAT ÎN ZODIA FECIOARĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 19 AUGUST 2019. MARTE A INTRAT ÎN ZODIA FECIOARĂ

Horoscopul zilei de 19 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 19 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 19 august...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 07:37

Descoperire arheologică uluitoare în România. Experți străini au venit să o vadă

Descoperire arheologică uluitoare în România. Experți străini au venit să o vadă

Descoperire arheologică importantă la Boldești Grădiștea, în județul Prahova, unde au fost găsite mai multe morminte, vechi de 5000 de ani, care au aparținut unei civilizații mai puțin cunoscute - Yamnaya.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 August 2019, ora: 04:55

(Calendar istoric) Pe 19 august s-a născut cel mai important compozitor român - George Enescu

(Calendar istoric) Pe 19 august s-a născut cel mai important compozitor român - George Enescu

George Enescu (n. 19 august 1881, Liveni-Vârnav, județul Botoșani, România - d. 4 mai 1955, Paris, Franța) a fost compozitor, violonist, pedagog, pianist și dirijor. Este considerat cel mai important muzician român. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)