Astăzi 4 Iulie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la 3 Iulie 2020
Abonamente

Eveniment 4 Martie 2010, ora 14:16

O noua viata pentru corabiile lui Stefan cel Mare

Marime Font
Imagini: 3

Vreti sa stiti mai multe despre istoria flotei moldovenesti? Aceasta intrebare ne-a adresat-o la redactie un fost marinar, astazi pensionar, care s-a recomandat scurt: Ion Friptu, din Chisinau. Ceea ce ne-a povestit a fost o adevarata lectie, pe care putini dintre noi au auzit-o la scoala. Gratie pasiunii sale pentru ape si corabii, Ion Friptu a devenit un bun cunoscator al flotei, dar si unul dintre putinii experti de la noi care pot sa reconstituie, dupa desene, o replica fidela a unei corabii cu panze de pe vremea lui Stefan cel Mare.

Dupa pensionare, Ion Friptu si-a ocupat timpul cu realizarea modelelor de corabii cu panze din diferite tari, insa replici ale navelor moldovenesti a inceput sa faca dupa ce, intr-o buna zi, fiul sau mai mic l-a intrebat: „Bine, aceasta este flota internationala, dar noi, moldovenii, am avut corabii?”. Intrebarea l-a intrigat. „Am mers pe la biblioteci sa caut literatura, dar mi-am dat seama ca exista foarte putine studii despre ceea ce ma interesa. Am reusit sa gasesc in diferite carti doar mici insemnari in baza carora am reconstituit modelele navelor”, imi povesteste Ion Friptu.

Primul lucru pe care l-a aflat atunci cand a inceput sa studieze istoria flotei noastre a fost acela ca nave asemanatoare cu cele construite de stramosii nostri nu mai exista nicaieri in lume. Documentele vremii confirma ca, din timpurile stravechi, ei intrebuintau cel mai simplu si mai ieftin mijloc de transportare a marfurilor pe rauri si pe mare - plutele. Acestea au fost primele ambarcatiuni mesterite din trunchiuri de copaci sau barne, legate intre ele cu chingi din ramuri, fiind si cele mai usoare si simple mijloace de transportare pe apa a diverselor incarcaturi si marfuri. Treptat, plutele sunt perfectionate si apar primele specialitati marinaresti - plutasii, podarii, luntrasii si barcagiii.

Inca in secolul VI i.e.n., geto-dacii navigau intens pe raurile interne, transportand cu plutele si barcile scobite, numite monoxile, numeroase incarcaturi spre litoralul Pontului Euxin (Marea Neagra) unde erau situate factoriile si orasele-colonii grecesti. O alta ambarcatiune antica, construita de geto-daci prin arderea si scobirea unui trunchi mare de copac, provenita de la stravechea monoxila este tumbuza (dumbasa).

„Cand am vazut desenele si schitele acestor nave, am ramas frapat si mi-am dat seama ca avem o istorie marina extraordinara. Navele au un design original si exclusiv, pentru ca niciuna dintre ele nu se aseamana nici dupa forma, nici dupa velatura cu o alta nava. Daca atragem atentia la monoxila, vedem constructia originala a carmei, forma incovoiata fiind caracteristica doar pentru navele moldovenesti”, imi descrie cu entuziasm descoperirile fostul marinar care, pentru a reproduce modelul ambarcatiunilor, respectand toate dimensiunile si elementele specifice, a studiat aprofundat evolutia constructiilor navale romane.

Barca de comert si de lupta a geto-dacilor

Ion Friptu ne spune ca stramosii nostri au fost niste marinari desavarsiti si ca nu in zadar erau numiti „lupi de mare“. Stravechiul simbol al geto-dacilor - capul de lup cu colti fiorosi si corpul de sarpe, ce simboliza rezistenta dura in fata cotropitorilor si intelepciunea stramosilor - era fixat de marinarii geto-daci pe varfurile catargelor de pe navele maritime pentru a fi vazut din departare. Nava comerciala a geto-dacilor cu vasle si panze avea elementele constructive destul de dezvoltate. Corpul barcii, cu capete inalte ale prorei si pupei, era cioplit dintr-un trunchi intreg si mare de stejar. Bordurile barcii erau marite cu scanduri late, imbinate la etambou si pe coaste cu cavile. Barca era manevrata cu o vasla mare cu eche legata la carma, pe bordul drept, pe pupa, avea o platforma cu o constructie suprapusa in forma de mic castel deschis, pentru timonier. Barca era folosita la pescuit, la transportarea incarcaturilor pe rauri si pe mare. Avea o lungime de pana la zece metri si o latime de pana la trei metri.

Loading...


Corabiile lui Stefan cel Mare navigau pana in Creta

In sec. al XII-lea in porturile din Cetatea Alba, Chilia, Vicina, Braila si Galati soseau foarte multe nave genoveze si venetiene. Volumul tranzactiilor prin portul Vicina, de exemplu, era egal cu cel al tuturor porturilor Crimeei luate la un loc. Avand o prezenta mai indelungata la litoralul Marii Negre, Moldova a avut si o activitate maritima bogata. Navele comerciale isi aveau bazele in porturile Galati, Chilia si Cetatea Alba, care erau puternice centre comerciale si de transport. ?ara Moldovei din acea perioada avea si o puternica flota militara, condusa de comandanti de flota care purtau numele de Duce Campestru.

La sfarsitul secolului XIV, cetatile si porturile Moldovei de la gurile Dunarii si de pe litoralul Marii Negre au devenit portile comerciale ale Europei la Marea Neagra. Aici se acumulau imense cantitati de marfuri si incarcaturi comerciale din toate colturile Moldovei precum si cele aduse din tarile europene pe Dunare, pe mare si pe uscat - din Ungaria, Austria, Germania, Polonia si ?arile Baltice. Siruri de care incarcate cu marfuri ale negustorilor rasariteni din Kiev si Rusia, venind prin vadurile Nistrului, erau primite in porturile moldovenesti unde se intalneau caile comerciale de pe rauri si mare cu cele de pe uscat. Aici se realizau schimburi comerciale cu negustorii-navigatori din Turcia, Venetia, Franta, Spania, Genova, Egipt, Siria, Grecia, s.a. Avand o flota comerciala puternica, negustorii si navigatorii moldoveni transportau pe mare nu numai marfurile si produsele proprii, ci si incarcaturile de tranzit ale negustorilor straini. In prima jumatate a sec. XV, nobilii feudali si negustorii bogati din ?ara Moldovei aveau corabii mari, ca, de exemplu, caraca venetiana cu care participau si la traficul maritim indepartat prin Marea Egee, Marea Mediterana, pana si in Oceanul Atlantic.

Primele consemnari referitoare la flota Moldovei medievale dateaza de la asediul Chiliei din 1465. Moldova maritima, cu porturile Cetatea Alba si Chilia, era la acea vreme singura opozanta a turcilor pe ape, dupa ce cetatea genoveza Caffa fusese ocupata de turci la asediul din 6 iunie 1475, iar comertul genovez la Marea Neagra incetase. Documentele vremii confirma forta militara a „flotei” moldovenesti. In 1475, navele turcesti care se intorceau cu prada de la asediul Caffei au fost capturate de catre panzarele moldovenesti din Chilia si Cetatea Alba. Istoricii mentioneaza ca, in sec. al XV-lea, flota Moldovei realiza transporturi pe Marea Neagra spre Istanbul, trecea in Mediterana, prezenta panzarelor moldovenesti fiind semnalata chiar in Insula Creta.

Reconstructia dupa desene

„Inginerii navali din Cetatea Alba, Chilia si din leaganul flotei moldovenesti - portul Galati - au perfectat si unificat in aceasta nava cele mai reusite realizari constructive proprii cu cele mediteraneene. Impodobind panzarul cu elemente originale moldovenesti, ei i-au dat o forma unica, fara asemanare”, imi demonstreaza Ion Friptu. Din considerente financiare fostul inginer naval nu a putut realiza pana in prezent reproducerea la scara 1:1 a panzarului. Ceea cu ce se poate lauda este reproducerea cu exactitate a modelului vaselor moldovenesti de pe la anul 1500 care aveau prora inalta si intoarsa ca la gondole, pupa taiata drept si terminata cu doua coarne. Carma panzarelor era formata din doua rame solide, cate una in fiecare bord, intarite cu fier la pana, iar copastia era inchisa numai in parte, pentru a putea fi utilizate si rame.

Ion Friptu spune ca este pasionat nu doar de corabiile Moldovei, dar si de istoria acestora. Chiar daca a fost destul de dificil sa stabileasca nomenclatorul si terminologia ramurii studiate, el a reusit sa descrie cu exactitate toate elementele folosit de strabuni la constructia navelor. Acum isi doreste cel mai mult ca flota moldoveneasca sa nu ramana doar in istorie, dar sa revina ca un prilej de mandrie pentru noi. „Traiesc cu ideea de a executa reproduceri, nu la scara 1:1, dar mai mici, de salupe care ar fi perfecte pentru a naviga pe Nistru sau pentru a fi antrenate in cercetari stiintifice importante”, imi destainuieste pasionatul meu interlocutor. Doar argumentul ca pe o astfel de nava marinarii moldoveni navigau, in urma cu o jumatate de mileniu, pe Mediterana pana in Insula Creta sau in porturile italiene ar insemna pentru turisti o atractie deosebita, considera Ion Friptu.

Pana atunci, insa, marinarul ramane fidel indeletnicirii de a construi nave in miniatura. Lucreaza asupra unei nave trei - patru luni si foloseste doar materiale identice celor pe care le utilizau stramosii nostri - din stejar si frasin. In prezent colectia sa include o monoxila, o tumbasa, panzarul militar si cel comercial, pe care insa nu doreste sa le vanda cu toate ca pe piata, de exemplu, pretul pentru modelul unei fregate sau al unui galion poate ajunge pana la sapte-opt sute de dolari.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:48

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

 Cazul deputatului Ștefan Gațcan, sechestrat, amenințat și forțat să depună mandatul de deputat creează deja precedente periculoase. Secretarul general al Partidului Democrat, deputatul Alexandru Jizdan, fost ministru de Interne le-a cerut joi, în plenul Parlamentului și altor...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 2 Iulie 2020, ora: 14:13

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

 O clădire de trei etaje s-a prăbuşit miercuri pe neaşteptate într-o zonă rezidenţială din cartierul Brooklyn (New York) din SUA, provocând un zgomot asurzitor şi un munte de moloz, fără ca autorităţile să fi raportat deocamdată victime, relatează EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 14:09

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

 Se știe că Jupiter este stăpânul norocului, în vreme ce Pluto este paznicul bogățiilor subpământene, asociat cu bunăstarea financiară. Scăpați din izolare, oamenii vor avea tendința să cheltuiască mai mult și să se bucure de vacanțe scumpe, iar astrele...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 14:09

exclusiv SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

Încă sub ministeriul lui Miliutin s-au luat nişte dispoziţiuni privitoare la poporaţiunile semi-civile, semi-militare ale imperiului, adică la aşa-numiţii cazaci. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 14:07

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

 Căldurile ridicate specifice verii sunt o adevărată provocare pentru organismul nostru. Este foarte important să ne hidratăm corespunzător și să consumăm cât mai multe legume și mai ales fructe.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:01

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

Într-un amplu interviu acordat în exclusivitate pentru Podul.ro, deputatul Iurie Reniță (fost ambasador al Basarabiei la București) avertizează că rusofilul, socialistul și românofobul Igor Dodon se pregătește să pună în aplicare o serie de scenarii hibride...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 12:34

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

Remediu pentru infecția provocată de mușcătura de căpușă. Încă din luna mai, vaccinul împotriva encefalitei de căpușă a fost adus la noi în țară. Vorbim de o boală infecțioasă care poate fi transmisă la oameni imediat, după o singură înțepătură. Boala...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 12:30

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații, partenerii de coaliție ai socialiștilor, îl acuză pe președintele Igor Dodon, liderul informal al PSRM că s-ar face vinovat de criza politică care s-a acutizat în ultimele zile. Întrebată la emisiunea „Politica” de la TV8 cine trebuie să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 11:58 de George Mărzencu

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici Din editia print / Foto: Nadejda Isofie

Femeile din Rezistența armată antisovietică

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 11:03

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Inițiativa de creare a Partidului Aducem Europa Acasă (PACE), condus de Gheorghe Cavcaliuc, care a fost lansată la mijlocul lunii iunie 2020, se bucură de tot mai mare succes în rândul cetățenilor R. Moldova. Zi de zi, numărul membrilor crește cu oameni de calitate,...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 Iulie 2020, ora: 10:53

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Cetăţenii ruşi au aprobat cu largă majoritate reforma constituţională supusă referendumului, permiţându-i astfel preşedintelui Vladimir Putin să candideze pentru încă două mandate şi să rămână şef al statului până în 2036, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 2 Iulie 2020, ora: 10:51

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

Numărul de trucuri pe care oamenii s-au gândit să le folosească în bucătărie de-a lungul anilor este uluitor. Dacă știți doar câteva secrete, nu numai că învăți să gătești ca un maestru, dar, de asemenea, împiedici produsele alimentare să se strice...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 2 Iulie 2020, ora: 09:00

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

 Ministerul ucrainean de Externe cere Franţei să reacţioneze în mod oficial faţă de sosirea marţi în Crimeea anexată de Moscova a cinci eurodeputaţi francezi din cadrul Partidului Rassemblement National (RN, fostul FN, extremă dreapta), invitaţi de Rusia în...

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 2 Iulie 2020, ora: 08:56

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Germania îşi începe miercuri preşedinţia foarte aşteptată a Uniunii Europene (UE) printr-un avertisment al cancelarului Angela Merkel cu privire la Brexit şi la riscul real al unui ”no deal”, care ar fragiliza şi mai mult o economie europeană deja afectată de...

( ) Citeşte tot articolul

Social 2 Iulie 2020, ora: 08:47

Lipsa educaţiei ecologice

Lipsa educaţiei ecologice

Societatea modernă, prin modul în care și-a asigurat, în ultimii ani, rezervele de hrană, apă potabilă, petrol, lemn, a provocat o reală secătuire a resurselor, dar și degradarea mediului înconjurător. Terra suferă şi suferim și noi, oamenii, sau vom suferi implicit....

( ) Citeşte tot articolul

Criza 2 Iulie 2020, ora: 08:44

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Peste 350 de elefanți au murit în ultimele două luni în Botswana, în ceea ce experții au numit „un dezastru al conservării speciilor”, relatază The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 2 Iulie 2020, ora: 08:36

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

 Meteorologii au instituit un nou Cod Galben de caniculă pentru 2-6 iulie. Pe arii extinse se prevăd temperaturi maxime ale aerului cuprinse între +33 și +35 de grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 08:22

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

 Multi oameni sunt preocupati de modul in care ar putea scapa de pungile de sub ochi. Femeile, in special, cheltuie bani si timp pentru a putea ascunde aceste „imperfectiuni”, fara sa se intrebe cum de le-au capatat. Pentru ca exista intotdeauna o cauza a pungilor de sub ochi si,...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 08:11

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Saturn s-a intors in Capricorn, oameni buni! Mai castigam putin timp. Perioada 22 martie – 1 iulie te-a pus in fata unei noi lumi, una pe care inca o construim. In aceasta perioada Saturn a intrat putin in Varsator, cat sa-ti atraga atentia. Acum, mesajul este clar. A venit acasa, in...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 1 Iulie 2020, ora: 13:08

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Traseismul politic, despre care este în vogă să se vorbească acum, fiind prezentat ca un fenomen prezent doar în ultimii ani exclusiv în politica moldovenească este, de fapt prezent începând cu primele parlamente de după independență. În plus, nu este...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)