Astăzi 13 Noiembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la 12 Noiembrie 2018
Abonamente

Auto 2 Mai 2012, ora 06:48

O nouă viaţă pentru „Volga” şi „Moskvici”

Marime Font

Foto: Ramin Mazur

Studenţii de la Colegiul de Transporturi şi-au propus să facă din două maşini de marca „Volga”, trecute de prima tinereţe, o limuzină modernă, decapotabilă. 

Chiar dacă pare de necrezut că asemenea automobile vor mai merge vreodată, la colegiu există deja un precedent. În ultimii trei ani, elevii de la cercul automobilistic au reuşit să restaureze patru maşini uzate, iar în curând vor demara lucrările la cea de-a cincea - un „Rosengart” de 73 de ani.

De cum intri în curtea din spatele Colegiului de Transporturi, îţi atrag atenţia câteva maşini vechi, ruginite, care nu mai funcţionează de ani de zile. Unii ar putea compara curtea cu un cimitir de maşini, dar orice student al colegiului i-ar contrazice, şi asta pentru că aici maşinile îşi aşteaptă „rândul” la a doua viaţă. Cea mai nouă achiziţie este un „Moskvici” 403, din 1952, aflat într-o stare jalnică, dar despre care şi elevii, şi administraţia sunt siguri că într-un an sau doi va deveni o nouă piesă din colecţia de maşini retro a colegiului.


„Dacă se vor termina toate automobilele retro din Moldova, vom face altfel de automobile. Iată laboranţii noştri sunt necăsătoriţi şi le-am propus ca din aceste două maşini de marca „Volga” să facă o limuzină decapotabilă, potrivită pentru deplasarea mirilor în cortegiile nupţiale. De asemenea, vrem să facem maşini sportive pe care de luni până vineri să le utilizăm ca material didactic, iar la sfârşit de săptămână stăpânul maşinii să o poată lua şi să facă ce vrea cu ea”, spune Boris Russu, directorul instituţiei, în timp ce-mi arată viitoarea limuzină.

„Pobeda” în schimbul unui „Rosengart”

Deocamdată, principala ocupaţie a celor circa 60 de elevi care fac parte din cercul automobilistic, împreună cu cinci profesori ai colegiului, este restaurarea maşinilor retro. Până în prezent au restaurat un GAZ 69, un LUAZ, o NIVA şi un UAZ, iar de curând au primit, în cadrul unui parteneriat cu un muzeu din Franţa, un „Rosengart” de 73 de ani. Bijuteria franceză a fost adusă la Chişinău în schimbul unui automobil „Pobeda”, fabricat în 1956 şi restaurat de elevii colegiului. „Prietenii francezi au reparat motorul şi suspensiile, nouă ne-a rămas să facem lucrările de tinichigerie, vopsire, lucrările galvanice. După restaurare îl vom instala în holul instituţiei ca machetă didactică”, a menţionat directorul instituţiei.

După ce a pornit „Rosengart”-ul şi ne-a făcut o demonstraţie în curtea colegiului, profesorul Eduard Antoci a declarat: „Avem planuri măreţe pentru el. Vrem să-l facem să arate impecabil. Procesul de restaurare ar putea dura chiar şi doi ani. Sunt elemente care-i lipsesc şi care vor trebui făcute. Iniţial vom dezasambla automobilul, să vedem ce piese lipsesc, care trebuie schimbate, după aceea îl vom reasambla”.

Prima piesă din colecţia de maşini retro a colegiului este un GAZ 69, produs în anul 1965 ca automobil militar pentru transportarea răniţilor şi a muniţiilor uşoare pe câmpul de luptă. „Această maşină am cumpărat-o din Căuşeni. Se afla într-o stare deplorabilă, dar a fost dezasamblată, reparată şi vopsită. Costurile nu pot să le estimez, pentru că, de exemplu, roţile mi le-a adus un cumnat din Italia, banchetele sunt de la două maşini mai vechi”, povesteşte directorul.

O plimbare cu maşina retro

A doua maşină reparată de elevii Colegiului de Transporturi este un LUAZ de 35 de ani. Acesta este un vehicul pentru pescuit şi vânătoare realizat pe baza automobilului „Zaporojeţ”. La fel ca şi prima, este o maşină militară. A fost descoperită la o fermă de porcine, de unde administraţia a procurat-o. De asemenea, la cercul automobilistic elevii au transformat un UAZ de peste 20 de ani, cu patru uşi, într-o maşină superbă, roşie, fără uşi. Potrivit profesorului Eduard Antoci, unul dintre coordonatorii cercului automobilistic, aceasta era complet defectă şi a fost nevoie ca motorul şi transmisia să fie construite de la zero. „Din trei motoare am asamblat unul”, îşi aminteşte Antoci.

Cea mai nouă maşină refăcută este o NIVA, primită de la Ministerul Afacerilor Interne. „Când am primit-o era doar o grămadă de fiare, dar acum cu ea elevii se plimbă prin curtea colegiului”, povesteşte directorul, în timp ce îmi arată inscripţiile cu numele elevilor care-au reparat maşina. Întrebat fiind la ce sunt folosite maşinile din colecţie, Boris Russu spune că ele sunt utilizate ca piese de laborator şi că, dacă elevii vor să facă un cerc în jurul colegiului cu una dintre maşini, o pot face oricând, dar nu au voie să părăsească teritoriul colegiului.

La Colegiul de Transporturi studiază în prezent 2060 de elevi.

„Rosengart” - motor de 0,7 litri, 19 cai putere. Fabricat în 1939. Uzina franceză „Rosengart” a produs acest model numai cinci ani, din 1935 până în 1940. Maşina a fost procurată de la o franţuzoaică. „Rosengart”-ul respectiv este relativ nou, în ciuda aparenţelor, el având doar 3000 km parcurşi.
 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 19:14

Lista companiilor cu credite neperformante de peste 3 miliarde de lei din BEM, Banca Socială și Unibank

Lista companiilor cu credite neperformante de peste 3 miliarde de lei din BEM, Banca Socială și Unibank

Aproape 70 de companii au luat de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank credite neperformante în sumă de peste 3 miliarde de lei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 16:56

Centrul Analitic Independent „Expert-Grup" lansează astăzi publicația „Impactul economic după 4 ani de implementare a Acordului de Asociere RM-UE" realizată în cadrul proiectului finanțat de Uniunea Europeană „Vizibilitate și comunicare pentru acțiunile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 16:55

Trenul suburban de pasageri nr. 6826, Ungheni-Chișinău, va circula permanent cu un număr de 6 vagoane, care pot acomoda 568 de persoane pe scaune și încă 300 de persoane în picioare. Cele 2 garnituri a câte 3 vagoane, urmează să fie încălzite pe perioada rece a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 16:06

Este concluzia la care ajuns Asociația Promo-LEX, exponenții căreia au participat astăzi la audierile Comisiei de anchetă „pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind imixtiunea Fundației „Otwarty Dialog” (Dialog Deschis) și a Ludmilei Kozlowska...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 16:04

Angajații companiei petroliere Bemol se bucură deja de adaosuri la salarii, în urma implementării de către Guvernul Filip a micii reforme fiscale, începând cu data de 1 octombrie. Într-o circulară internă, conducerea întreprinderii informează oamenii că vor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 15:52

Anna Fotyga, deputatul european, care a participat alături de Maia Sandu la conferința organizată la Parlamentul European de Fundația Open Dialog, s-a dezis la scurt timp de ONG-ul condus de Ludmila Kozlovska. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 15:28

Curtea de Apel Chişinău a menţinut hotărârea instanţei primare privind arestul preşedintelui "Partidului Nostru" (PN), Renato Usatîi, a comunicat avocatul politicianului, Anatol Istrate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 14:36

Rusia nu îşi va retrage pacificatorii din Transnistria, pentru că, în caz contrar, acolo vor începe epurări naţionale. O declaraţie în acest sens a făcut membrul Comitetului pentru apărare şi securitate al Consiliului Federaţiei al Adunării Federale Ruse, Franţ...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 14:29

Un tren marfar a luat foc, astăzi, în apropiere de localitatea Stolniceni, raionul Ungheni. Două locomotive au fost parțial distruse. Pompierii au reușit să împiedice extinderea focului către vagoane. În urma incendiului nimeni nu a avut de suferit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 14:23

Banca Mondială consideră că recent aprobatele amendamente la Legea privind declararea voluntară și stimularea fiscală sunt un pas înainte și îndeamnă autoritățile ca ele să intre în vigoare fără întârziere, transmite IPN cu referire la un comentariu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:56

Fostul vicepremier Dmitri Rogozin, acum șeful agenției spațiale ruse, propune reintroducerea unei practici de pe vremea lui Stalin, aceea de a folosi proiectanții de echipamente drept cobai la testele de siguranță, scrie Moscow Times.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:14

Ai grijă de sănătatea ta în tinerețe, ca să fii „verde” la bătrânețe! Sănătatea bărbaților în noul produs B!tonic MAN

Ai grijă de sănătatea ta în tinerețe, ca să fii „verde” la bătrânețe! Sănătatea bărbaților în noul produs B!tonic MAN

Concurs inedit cu premii... pline de adrenalină lansat pe rețelele de socializare de către B!tonic Moldova, brand sănătos PREMIUM de suplimente alimentare germane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:06

Un designer autohton sparge tiparele modei. A creat colecţia care uneşte două generaţii

Un designer autohton sparge tiparele modei. A creat colecţia care uneşte două generaţii

Moda ultimei generații sovietice și a primei generații independente au reînviat. Totul graţie designerului autohton Lilia Moraru, care a creat o colecție pentru toamnă-iarnă. Prezentarea ținutelor a avut loc aseară, în cadrul Alternative Fashion Show.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:03

Trei persoane s-au ales cu amenzi și țigaretele confiscate, după ce au încercat să evite controlul vamal. Produsele din tutun au fost descoperite de vameșii de la Aeroport. În total, au fost reținute 13 000 de țigarete de diverse mărci, marcate cu timbru de acciz al RM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:01

Pe bulevardul central și pe alte câteva străzi din centrul istoric al Chișinăului au fost montate indicatoare către principalele atracții turistice din oraș. Lucrările au fost executate de către Direcția generală locativ-comunală și amenajare în cadrul unui proiect...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 12:27

Motivele pe care liderii PAS și PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase, le invocă pentru a nu se prezenta la audierile Comisiei parlamentare care anchetează prezumata implicare a fundației Open Dialog în politica moldovenească sunt neserioase. Declarația aparține președintelui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 12:16

Declarațiile incendiare ale fostului şef-adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman, sunt trecute sub tăcere de către o parte a presei din Moldova, cea care se autoproclamă echidistantăși independentă. Acest fapt are o explicație,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 12:15

Marea Britanie este „deschisă altor relații cu Rusia”, dar Moscova trebuie să schimbe cursul și să oprească atacurile împotriva securității globale și a tratatelor internaționale. Ideea va fi exprimată de premierul Regatului Unit, Theresa May, la banchetul anual al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 12:12

 Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, dar și al PPDA, Andrei Năstase, refuză să se prezinte la audierile Comisiei parlamentare de anchetă, care investighează implicarea Fundației Open Dialog, condusă de Ludmila Kozlovska, în politica din Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 08:36

În ianuarie-septembrie 2018 exporturile de mărfuri au totalizat 1960,0 mil. dolari SUA, volum superior celui realizat în perioada corespunzătoare din anul 2017 cu 18,7%.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 08:29

Ucraina: Victorie a liderilor actuali în „alegerile” din estul separatist

Liderii separatişti actuali sunt arătaţi învingători potrivit primelor rezultate parţiale după alegerile organizate duminică în estul prorus al Ucrainei, în pofida criticilor Kievului şi Occidentului care au denunţat aceste scrutinuri ca ilegale, comentează AFP,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 08:08

Horoscop 12 noiembrie 2018. Intenţii ascunse, bani și o întâlnire romantică

Horoscop 12 noiembrie 2018. Vin momente cruciale în dragoste, în care se iau decizii importante cu privire la viitor. Va fi totul sau nimic, iar cine vrea o relație serioasă trebuie să-și asume și responsabilități.

( ) Citeşte tot articolul

Frumusețe 12 Noiembrie 2018, ora: 07:23

10 mituri despre îngrijirea pielii

Apelezi de obicei la sfaturi citite pe internet pentru a-ți rezolva diferite probleme ale pielii, dar nu știi dacă functionează cu adevarat? Este timpul să separam adevărul de mit și să aflăm cum stau lucrurile de fapt.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)