Astăzi 25 Aprilie 2019, Joi - Ultima actualizare la ora 18:30
Abonamente

Auto 2 Mai 2012, ora 06:48

O nouă viaţă pentru „Volga” şi „Moskvici”

Marime Font

Foto: Ramin Mazur

Studenţii de la Colegiul de Transporturi şi-au propus să facă din două maşini de marca „Volga”, trecute de prima tinereţe, o limuzină modernă, decapotabilă. 

Chiar dacă pare de necrezut că asemenea automobile vor mai merge vreodată, la colegiu există deja un precedent. În ultimii trei ani, elevii de la cercul automobilistic au reuşit să restaureze patru maşini uzate, iar în curând vor demara lucrările la cea de-a cincea - un „Rosengart” de 73 de ani.

De cum intri în curtea din spatele Colegiului de Transporturi, îţi atrag atenţia câteva maşini vechi, ruginite, care nu mai funcţionează de ani de zile. Unii ar putea compara curtea cu un cimitir de maşini, dar orice student al colegiului i-ar contrazice, şi asta pentru că aici maşinile îşi aşteaptă „rândul” la a doua viaţă. Cea mai nouă achiziţie este un „Moskvici” 403, din 1952, aflat într-o stare jalnică, dar despre care şi elevii, şi administraţia sunt siguri că într-un an sau doi va deveni o nouă piesă din colecţia de maşini retro a colegiului.


„Dacă se vor termina toate automobilele retro din Moldova, vom face altfel de automobile. Iată laboranţii noştri sunt necăsătoriţi şi le-am propus ca din aceste două maşini de marca „Volga” să facă o limuzină decapotabilă, potrivită pentru deplasarea mirilor în cortegiile nupţiale. De asemenea, vrem să facem maşini sportive pe care de luni până vineri să le utilizăm ca material didactic, iar la sfârşit de săptămână stăpânul maşinii să o poată lua şi să facă ce vrea cu ea”, spune Boris Russu, directorul instituţiei, în timp ce-mi arată viitoarea limuzină.

„Pobeda” în schimbul unui „Rosengart”

Deocamdată, principala ocupaţie a celor circa 60 de elevi care fac parte din cercul automobilistic, împreună cu cinci profesori ai colegiului, este restaurarea maşinilor retro. Până în prezent au restaurat un GAZ 69, un LUAZ, o NIVA şi un UAZ, iar de curând au primit, în cadrul unui parteneriat cu un muzeu din Franţa, un „Rosengart” de 73 de ani. Bijuteria franceză a fost adusă la Chişinău în schimbul unui automobil „Pobeda”, fabricat în 1956 şi restaurat de elevii colegiului. „Prietenii francezi au reparat motorul şi suspensiile, nouă ne-a rămas să facem lucrările de tinichigerie, vopsire, lucrările galvanice. După restaurare îl vom instala în holul instituţiei ca machetă didactică”, a menţionat directorul instituţiei.

După ce a pornit „Rosengart”-ul şi ne-a făcut o demonstraţie în curtea colegiului, profesorul Eduard Antoci a declarat: „Avem planuri măreţe pentru el. Vrem să-l facem să arate impecabil. Procesul de restaurare ar putea dura chiar şi doi ani. Sunt elemente care-i lipsesc şi care vor trebui făcute. Iniţial vom dezasambla automobilul, să vedem ce piese lipsesc, care trebuie schimbate, după aceea îl vom reasambla”.

Prima piesă din colecţia de maşini retro a colegiului este un GAZ 69, produs în anul 1965 ca automobil militar pentru transportarea răniţilor şi a muniţiilor uşoare pe câmpul de luptă. „Această maşină am cumpărat-o din Căuşeni. Se afla într-o stare deplorabilă, dar a fost dezasamblată, reparată şi vopsită. Costurile nu pot să le estimez, pentru că, de exemplu, roţile mi le-a adus un cumnat din Italia, banchetele sunt de la două maşini mai vechi”, povesteşte directorul.

O plimbare cu maşina retro

A doua maşină reparată de elevii Colegiului de Transporturi este un LUAZ de 35 de ani. Acesta este un vehicul pentru pescuit şi vânătoare realizat pe baza automobilului „Zaporojeţ”. La fel ca şi prima, este o maşină militară. A fost descoperită la o fermă de porcine, de unde administraţia a procurat-o. De asemenea, la cercul automobilistic elevii au transformat un UAZ de peste 20 de ani, cu patru uşi, într-o maşină superbă, roşie, fără uşi. Potrivit profesorului Eduard Antoci, unul dintre coordonatorii cercului automobilistic, aceasta era complet defectă şi a fost nevoie ca motorul şi transmisia să fie construite de la zero. „Din trei motoare am asamblat unul”, îşi aminteşte Antoci.

Cea mai nouă maşină refăcută este o NIVA, primită de la Ministerul Afacerilor Interne. „Când am primit-o era doar o grămadă de fiare, dar acum cu ea elevii se plimbă prin curtea colegiului”, povesteşte directorul, în timp ce îmi arată inscripţiile cu numele elevilor care-au reparat maşina. Întrebat fiind la ce sunt folosite maşinile din colecţie, Boris Russu spune că ele sunt utilizate ca piese de laborator şi că, dacă elevii vor să facă un cerc în jurul colegiului cu una dintre maşini, o pot face oricând, dar nu au voie să părăsească teritoriul colegiului.

La Colegiul de Transporturi studiază în prezent 2060 de elevi.

„Rosengart” - motor de 0,7 litri, 19 cai putere. Fabricat în 1939. Uzina franceză „Rosengart” a produs acest model numai cinci ani, din 1935 până în 1940. Maşina a fost procurată de la o franţuzoaică. „Rosengart”-ul respectiv este relativ nou, în ciuda aparenţelor, el având doar 3000 km parcurşi.
 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 18:30

Autoritatea Aeronautică Civilă anunţă că furnizorul de servicii de navigație aeriană Î.S. MoldATSA a raportat despre intrarea în spațiul aerian al Republicii Moldova a unei aeronave străine Boeing 737-800 fără autorizația de zbor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 18:29

Alături de Daniel Craig, actorul Rami Malek, premiat recent cu Oscar pentru rolul din „Bohemian Rhapsody”, va face parte din distribuţia noului film al francizei „James Bond”, au anunţat, joi, din Jamaica, producătorii Barbara Broccoli şi Michael G. Wilson, alături...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 18:27

Decizia Rusiei de a înlesni acordarea cetăţeniei ruse pentru locuitorii regiunilor separatiste din Ucraina constituie un alt atac al Moscovei asupra suveranităţii ucrainene, a declarat joi un purtător de cuvânt al diplomaţiei europene, cerându-i Rusiei să înceteze...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 16:30

Fondul Monetar Internațional recomandă politicienilor de la Chișinău să evite orice inițiative care ar atenta la independența și funcționalitatea Băncii Naționale a Moldovei. «FMI va monitoriza îndeaproape evoluțiile din acest domeniu», se spune într-un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:44

Rada Supremă a Ucrainei a votat astăzi un proiect de lege care prevede că limba ucraineană este unica limbă de stat și de utilizare la nivel oficial în țară. Astfel, președintele țării, deputații, judecătorii, procurorii, funcționarii Băncii Naționale, persoanele care dețin...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:37

În Estonia, partidul care a luat cele mai multe voturi la ultimele alegerile parlamentare, a rămas în opoziție, din cauza aroganței liderului acestuia, Kaja Kallas.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:34

Alegerea actorului de comedie Volodimir Zelenski în funcţia de preşedinte al Ucrainei la sfârşitul săptămânii trecute ar putea fi mai puţin neobişnuită decât ar fi tentaţi să creadă oamenii, scrie joi săptămânalul german Die Zeit, transmite dpa.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:33

Autoritățile ucrainene au cerut președintelui Consiliului de Securitate al ONU să convoace o întrunire de urgență în legătură cu decizia lui Vladimir Putin, presedintele Rusiei, de simplificare a eliberării de cetățenii ruse locuitorilor din zonele controlate de forțele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:22

La doar două săptămâni de la anunțarea noului program infrastructural de anvergură, care prevede iluminarea a 104 localități din Republica Moldova, Partidul Șor a început lucrările în al treilea sat deja – Furceni, raionul Orhei. Astfel, peste aproximativ o lună,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:41

Deputații din fostul bloc electoral ACUM se pare că sunt cu gândul numai la alegeri, chiar dacă organizarea acestora costă bugetul de stat sute de milioane de lei. Cel puțin asta reiese din declarațiile făcute de Dumitru Alaiba, deputat din fracțiunea PAS. Alaiba a declarat că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:40

Stadiul actual al cooperării Republica Moldova-UE, importanța aprofundării Parteneriatului Strategic cu țara vecină dar și sprijinul României acordat autorităților Republicii Moldova în continuarea procesului de reformă în spirit european a fost discutat de secretarii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:39

Implementarea micii reforme fiscale de către actuala guvernare are un efect pozitiv asupra economiei naționale. Este opinia lui Iurie Bezer, directorul companiei farmaceutice Becor și al rețelei de farmacii Elody, exprimată într-un interviu pentru pavelzingan.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:38

Către finele anului 2019, împrumuturile imobiliare ar putea să se plaseze pe locul doi în structura creditului bancar, depășindu-le pe cele pentru consum și industrie. Este concluzia la care au ajuns autorii unei analize publicată pe pagina de Facebook Poșta de Știri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:35

În ajunul sărbătorilor pascale, Partidul Politic ”ȘOR” a mai inițiat un program menit să schimbe viața oamenilor în bine. Este vorba de proiectul ”Fapte Bune”, care, la prima etapă, este implementat în localitățile în care cetățenii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 10:08

Deputatul PAS, Dumitru Alaiba ar fi ocupat abuziv un teren de doi ari ari din proprietatea Primăriei Chișinău, iar valoarea cadastrală a bunurilor deținute de acesta este de peste 82 mii euro. Cu toate acestea, scrie bloggerul Corneliu Grandrabur, într-un articol publicat azi, Alaiba a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 09:37

România și Bulgaria sunt țările din Uniunea Europeană cu cel mai mare procent - peste 31 la sută - al fetelor care studiază în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor. Aceasta, în condițiile în care la nivelul Uniunii Europene fetele reprezintă,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 09:36

JOIA MARE. Dacă până acum au fost ocupate să facă curăţenie în case şi în curţi, de joi gospodinele lasă mătura jos şi încep să pregătească masa de Paşti. Tradiţia spune că Joia Mare, numită şi Joia Patimilor, este ziua în care gospodinele vopsesc...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 08:36

Dronele, utilizate doar cu permisiunea scrisă a Autorității Aeronautice Civile

Dronele, utilizate doar cu permisiunea scrisă a Autorității Aeronautice Civile

Utilizarea dronelor, în scop de aerofotografiere și filmare, va fi posibilă doar cu permisiunea scrisă a Autorității Aeronautice Civile, pentru asigurarea siguranței zborurilor, a securității aeronautice, a vieții private și a datelor cu caracter personal. De asemenea, vor fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 08:30

O explozie a fost auzită joi în localitatea Pugoda, aflată la 40 de kilometri de Colombo, capitala statului Sri Lanka, au informat autoritățile și rezidenții orașului, relatează Mediafax, citând site-ul agenției Reuters. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 08:07

Un şofer a intrat cu maşina în trecători în orașul Sunnyvale, din nordul Californiei, provocând rănirea a opt persoane, informează autoritățile.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 08:06

Un tânăr de 34 de ani, din Straja, a fost preluat de o ambulanță în stare gravă și dus la spital în cursul nopţii, înjunghiat în piciorul stâng.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 08:01

Sfânta şi Marea Joi. Ce trebuie să faci astăzi, în Joia Neagră sau Joimăriţa, ca să ai noroc şi să fii ferit de rele

Sfânta şi Marea Joi. Ce trebuie să faci astăzi, în Joia Neagră sau Joimăriţa, ca să ai noroc şi să fii ferit de rele

În cea de-a patra zi din Săptămâna Patimilor se rememorează Cina cea de Taină. Atunci, Mântuitorul le-a spălat picioarele ucenicilor. Tot în Joia Mare, avut loc rugăciunea din Grădina Ghetsimani și prinderea lui Iisus.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 07:59

TIR răsturnat pe Autostrada Soarelui, după ce a spulberat o dubă şi un taxi. Traficul este blocat spre Constanţa (Video)

TIR răsturnat pe Autostrada Soarelui, după ce a spulberat o dubă şi un taxi. Traficul este blocat spre Constanţa (Video)

Accident grav în urmă cu puţin timp pe Autostrada Soarelui, în apropiere de Cernavodă. Un TIR încărcat cu fier vechi s-a răsturnat după ce a izbit o dubă şi un taxi în care se afla un client. Sunt patru răniţi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 07:55

Cozonacul moldovenesc PIERDE TEREN în faţa celui italian

Cozonacul moldovenesc PIERDE TEREN în faţa celui italian

De la an la an, tradiţionalul cozonac moldovenesc pierde teren în faţa celui italian. Brutarii de la cel mai mare combinat de panificaţie spun că, în ultimii 14 ani, producţia de cozonac fabricat după reţeta de import a crescut cu 15 procente şi a ajuns la 23 de tone. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 07:52

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 25 APRILIE 2019. RACII SUNT AGRESIVI ÎN COMUNICARE

Horoscopul zilei de 25 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 25 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 25...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)