Astăzi 15 Noiembrie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 09:44
Abonamente

Interviu 23 Februarie 2012, ora 05:45    Din editia print

Octavian Ţâcu: „Moldovenizarea societăţii noastre este un proiect de inspiraţie rusească”

Marime Font

Octavian Ţâcu s-a născut la 21 august 1972 în satul Costuleni, raionul Ungheni, R. Moldova. 

Este absolvent al Facultăţii de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, 1994. Actualmente activează în calitate de şef de catedră la Facultatea de Istorie Contemporană Universală şi Ştiinţe Politice la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova (ULIM). Este multiplu campion al R. Moldova la box, participant la Jocurile Olimpice din Atlanta 1996 şi medaliat cu argint la Cupa Europei 1999. Autor al monografiei „Problema Basarabiei şi relaţiile sovieto-române în perioada interbelică” (1919-1939). Octavian Ţâcu este considerat şi unul dintre cei mai buni istorici basarabeni.

- Domnule Ţâcu, cum aţi diagnostica societatea noastră care, de la o vreme, are restanţe la multe capitole, mai cu seamă în problema identitară, una departe de a fi încheiată?
- Societatea este una postsovietică şi posttotalitară, se află într-un proces infinit de tranziţie. Statul R. Moldova este un produs al ingineriilor sociale şi naţionale sovietice care, din punct de vedere istoric, nu are legitimitate. Necesitatea de legitimitate istorică a determinat mai multe încercări de construcţie naţională şi statală în R. Moldova, dintre care trei sunt cele mai importante: un proiect de românizare, ancorat în jurul Declaraţiei de Independenţă şi a politicilor de întoarcere la spaţiul cultural şi spiritual românesc; un proiect moldovenist, inspirat de argumentele istoriografice sovietice în mare parte, dar care şi-au găsit un dinamism propriu legat de necesitatea justificării statalităţii şi al treilea - un proiect de transnistrizare, aflat în desfăşurare din 1924, de la crearea RASSM, rearticulat de către Rusia în contextul postindependenţă şi care este asemănător proiectului moldovenist, fiind totodată divergent din punctul de vedere al finalităţilor sale.


- Ce zădărniceşte funcţionarea statului R. Moldova?
- Marea noastră problemă este că noi nu avem cum să facem să coabiteze aceste trei proiecte de statalitate şi identitate. Convieţuirea lor este în mare parte îngreunată şi de faptul că avem o mentalitate sovietică, ceea ce a refulat şi a obstrucţionat memoria colectivă românească. Iar politicile de după 1992 au fost făcute de foste elite nomenclaturiste. Astfel, am ajuns în situaţia în care suntem - un stat lipsit de un grup de politicieni care ar fi dat încredere în viitor. Toţi suporterii acestor proiecte nu sunt în măsură să genereze suficiente argumente politice, sociale, economice şi culturale, ceea ce zădărniceşte funcţionarea statului R. Moldova.

- Neagu Djuvara spunea că, după schimbare, prima generaţie de politicieni este reprezentată de nişte proşti. Apare la noi o a doua generaţie, avem azi politicieni autentici?
- Noi nu avem tradiţie de politicieni pentru că cei mai serioşi oameni politici pe care i-am avut au făcut unirea din 1918. Mă refer la generaţia lui Stere, Inculeţ, Halippa şi alţii. Dar, după 1940, 1944 elitele au fost în mare parte cultivate în termenii acţiunii afirmative sovietice de indigenizare. Iar noi, ca societate în contextul sovietic, nu am avut elite care ar fi reprezentat populaţia locală nici la nivelul guvernării de partid, nici la cel al guvernării economice. Mai mult: chiar şi intelectualitatea - care a reuşit, în aparenţă, să menţină caracterul românesc al limbii, în ciuda tuturor asalturilor - era divizată şi şlefuită după şabloanele sovietice. Aşa am ajuns că în 1989 eram o societate cu elite politice precare, în definire. În perioada postindependenţă, societatea era controlată de nomenclatura comunistă, reprodusă după tipare democratice. Din această cauză, apariţia unei noi elite politice a fost îngreunată de faptul că clanul nomenclaturist a reprodus în spaţiul moldovenesc mentalităţi sovietice. O reală transformare a elitelor, cred eu, s-a produs abia în primul deceniu al secolului curent. Risc să menţionez câţiva oameni politici care fac parte din această nouă pleiadă: Oleg Serebrian, Dorin Chirtoacă, Oazu Nantoi…

- Deci, până la urmă, politicul este şi un reflex al educaţiei…
- Este mai degrabă o consecinţă a schimbărilor care s-au produs în societatea noastră, a occidentalizării ei, a luptei dintre nou şi vechi, dintre Est şi Vest. Spun asta, deoarece avem o nouă generaţie care priveşte spre Occident, şcolită în România sau în altă parte, care vorbeşte câteva limbi străine. Deci asta este linia de divizare între elita nouă şi cea veche.

- Adesea eşecurile noastre sunt puse în cârca alegătorului. Într-adevăr, avem ceea ce merităm?
- Problema clasei politice este decisivă în procesele de tranziţie, deoarece ei îi aparţine monopolul deciziei, în condiţiile în care societatea civilă a fost completamente absentă. Clasa politică este o consecinţă a mediului în care trăieşte. Nu sunt de acord cu afirmaţia „noi avem clasa politică pe care o merităm”. De-ar fi aşa, generaţia care a făcut modernizarea României în secolul IX ar fi trebuit să aştepte ca ţăranul român să se ridice la nivelul ei pentru a face modernizarea.

- Deci, rămânem marcaţi de „metabolismul” sovietic…
- Contextul postindependenţă şi, în mod special, războiul din Transnistria au convins elitele noastre politice că aici problema statului este una extrem de confuză şi imposibil de realizat cu forţe proprii, din cauza presiunii Rusiei.

Noi nu am făcut decât să reacţionăm la iniţiativele propuse. Cu o mică excepţie. Asta s-a întâmplat în 2004, atunci când UE şi NATO au ajuns la frontierele noastre, cele două nu au mai putut tolera o influenţa decisivă în acest spaţiu. Politicile europene şi americane au făcut ca R. Moldova să poată realiza apropierea sa de Europa, ceea ce, în mare parte, a contrabalansat influenţa Rusiei. Asta explică şi schimbarea elitelor politice de după 2005, care au adus o nouă viziune, un nou limbaj, un nou suflu şi, în cele din urmă, o nouă dimensiune a clasei politice.

- Avem modele culturale viabile care să reziste unei eventuale integrări în UE, mai ales că suntem atât de fragili din punct de vedere identitar?
- Chestiunea cu identitatea este un rezultat al propagandei ruse. Suntem fragili deoarece nu suntem stabili ca stat, nu avem un fundament care ar da consistenţă statului, fie el de orice sorginte. M-aş referi mai mult la dimensiunea românească, pe care o văd singura valabilă pentru aderarea noastră la UE. Pentru a fi membru al UE, trebuie să avem un proces amplu de decomunizare a societăţii, o decomunizare atât istorică şi morală, cât şi juridică, după care trebuie să ne asumăm plenar valorile identităţii culturale româneşti. Fără ele, suntem „morţi” în acest spaţiu al UE. Ele ne oferă legitimate istorică şi ne dau o consistenţă lingvistică şi culturală adecvată, pentru a face parte nu numai din spaţiul european, dar şi din cel românesc. Anume în această ambianţă de unitate culturală şi spirituală vom rezista tentativelor de rusificare şi, implicit, moldovenizare. Moldovenizarea societăţii noastre este tot un proiect de inspiraţie rusească.

- Ce riscăm în cazul moldovenizării?
- Dacă nu vom reuşi impunerea modelului român de construcţie identitară a statului nostru, riscăm să fim transnistrizaţi în modul în care a fost Basarabia la 1940 sau după 1944.

- Permiteţi-mi să vă întreb şi altceva. Mai practicaţi boxul?
- Desigur. De regulă, duminica merg la sală, unde am antrenamente cu grupul meu de la clubul de box. Sunt preşedintele Ligii de box profesionist, mă ocup cu organizarea galelor de profil. Este o meserie căreia i-am dat şaptesprezece ani din viaţă şi care îmi marchează în continuare, aş spune, identitatea. Dar de când am intrat în mediul academic, iar mai recent - în cel al expertizei politice, lumea a început să uite că am fost un sportiv de performanţă, ceea ce uneori mă deranjează. Sportul este o lume aparte, opusă politicului. Cred că politicul ar avea ce învăţa din sport, nu invers.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 09:44

 Graba indecentă cu care a fost format și învestit noul Guvern creează impresia că Dodon se temea că Maia Sandu se va răzgândi și îi va accepta condițiile de formare a unei noi alianțe, renunțând la funcția de premier în favoarea altcuiva din blocul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 09:25

Victor Chironda a acceptat propunerea lui Ceban și devine viceprimar de Chișinău

Victor Chironda a acceptat propunerea lui Ceban și devine viceprimar de Chișinău

 Activistul Victor Chironda, care a candidat la alegerile din capitală din partea Mișcării politice „Forța Nouă”, acumulând 2,73% din voturi, în turul I, a anunțat că a acceptat funcția de viceprimar, propusă de Ion Ceban.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 09:01

Turul 2, alegeri prezidențiale 2019. Klaus Iohannis vs Viorica Dăncilă, start oficial pentru lupta electorală

Turul 2, alegeri prezidențiale 2019. Klaus Iohannis vs Viorica Dăncilă, start oficial pentru lupta electorală

Campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale, în care se înfruntă Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă, a început oficial de azi, 15 noiembrie, de la miezul nopții și se va încheia sâmbătă, 23 noiembrie, ora 7:00. Cei doi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 08:59

Vladimir Putin amenință din nou Europa cu „arma energetică”: Există riscul ca tranzitul gazului prin Ucraina să se întrerupă

Vladimir Putin amenință din nou Europa cu „arma energetică”: Există riscul ca tranzitul gazului prin Ucraina să se întrerupă

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că există riscuri ca tranzitul de gaz natural spre Europa prin Ucraina să se întrerupă, relatează Reuters, preluată de Agerpres. Prezentul acord privind tranzitul de gaz între Rusia şi Ucraina expiră la finalul acestui an şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 08:39

Fosta europarlamentară Monica Macovei: „Maia Sandu poate în continuare să facă o alianță cu PD și să dea jos acest guvern”

Fosta europarlamentară Monica Macovei: „Maia Sandu poate în continuare să facă o alianță cu PD și să dea jos acest guvern”

Ex-ministra justiției din România, Monica Macovei, susține că Maia Sandu ar putea aplica același scenariu, ca și al socialiștilor, pentru a demite Guvernul Chicu, învestit în grabă. Fosta europarlamentară propune ca Sandu să creeze o alianță cu Partidul Democrat și să dea jos...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 15 Noiembrie 2019, ora: 07:48

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 NOIEMBRIE 2019. RACII SE POT ÎNDRĂGOSTI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 NOIEMBRIE 2019. RACII SE POT ÎNDRĂGOSTI

Horoscopul zilei de 15 noiembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 15 noiembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 15...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 17:16

Care sunt cele mai cuminți femei în funcție de zodie

Care sunt cele mai cuminți femei în funcție de zodie

Vă întrebați dacă mai există astăzi femei cuminți? Dacă ne-am lua după standardele de acum 100 de ani, răspunsul ar fi, cu siguranță, nu. Dar ce înseamnă să fii cu adevărat cuminte? Criteriile sunt destul de subiective, mai ales când ești înconjurată de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:58

Caz dramatic. Un adolescent a avut nevoie de transplant pulmonar din cauza ţigărilor electronice

Caz dramatic. Un adolescent a avut nevoie de transplant pulmonar din cauza ţigărilor electronice

 Plămânii adolescentului de 17 ani erau prea deterioraţi pentru a mai putea funcţiona optim. În luna octomibrie a avut loc primul transplant pulmonar ca urmare a folosirii ţigărilor electronice. Pacientul, un adolescent de 17 din Detroit, prezenta semnele afecţiunii care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:55

Rețeta zilei: Salată cu piept de pui și crutoane

Rețeta zilei: Salată cu piept de pui și crutoane

 Iata o delicioasa reteta de salata cu piept de pui si crutoane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:53

Poliția britanică a destructurat o grupare de români care ținea în sclavie 29 de femei

Poliția britanică a destructurat o grupare de români care ținea în sclavie 29 de femei

Poliția britanică a arestat 17 persoane, în urma unei operațiuni care a vizat destructurarea unei rețele internaționale de trafic de carne vie, informează The Evening Standard. Au fost efectuate raiduri în 16 orașe din Marea Britanie, echipa britanică de intervenție fiind...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:47

Un moldovean stabilit în Marea Britanie, rănit grav de către un hoț care a încercat să-i fure automobilul. Prietenii au inițiat o campanie de caritate

Un moldovean stabilit în Marea Britanie, rănit grav de către un hoț care a încercat să-i fure automobilul. Prietenii au inițiat o campanie de caritate

Un moldovean a suferit un grav accident în Marea Britanie, în timp ce era la muncă. Bărbatul are nevoie de peste 50 de mii de dolari pentru tratament. Accidentul a avut loc pe data de 9 noiembrie anul curent, în timp ce Vadim Cangea făcea livrări, în calitate de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:40

O mamă și-a găsit copilul însângerat la grădiniță. Micuții ar fi fost lăsați fără supraveghere

O mamă și-a găsit copilul însângerat la grădiniță. Micuții ar fi fost lăsați fără supraveghere

O mama care-și duce copilul la o grădiniță din Capitală acuză personalul instituției că ar fi lăsat copiii nesupravegheați. Aceasta și-a găsit copilul cu fruntea tăiată adânc de marginea unui scaun. Ulterior, băiețelul a avut nevoie de o intervenție chirurgicală....

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 14 Noiembrie 2019, ora: 14:20

Duș RECE pentru Maia Sandu și „ACUM” din partea lui Sturza: „Nu vă mai PLÂNGEȚI de milă pe la TV. Devine PENIBIL. Aveți curajul să vă asumați măcar o parte din vină. Modelul cu guvern ONG nu a funcționat”

Duș RECE pentru Maia Sandu și „ACUM” din partea lui Sturza: „Nu vă mai PLÂNGEȚI de milă pe la TV. Devine PENIBIL. Aveți curajul să vă asumați măcar o parte din vină. Modelul cu guvern ONG nu a funcționat”

Ex-premierul Ion Sturza este extrem de dezamăgit că Maia Sandu a admis să fie demis Guvernul R. Moldova, iar în loc să vină reprezentanții lui „Dodon&Co”. Acesta îi îndeamnă pe cei de la „ACUM” să înceteze cu plânsetele pe la TV...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 14 Noiembrie 2019, ora: 11:52

VIDEO LIVE /// GUVERNUL ION CHICU A FOST VOTAT DE 62 DE DEPUTAȚI DIN PD și PSRM / Membrii executivului depun jurământul

VIDEO LIVE /// GUVERNUL ION CHICU A FOST VOTAT DE 62 DE DEPUTAȚI DIN PD și PSRM / Membrii executivului depun jurământul

Ion Chicu a fost votat în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. Programul de activitate și componența Guvernului au fost votate de deputații fracțiunilor PSRM și PDM. În cadrul prezentării programului de activitate, Chicu a declarat că Printre prioritățile...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 14 Noiembrie 2019, ora: 11:44

„După modelul rusesc - țarul și asistenul”. Igor Grosu: Ion Chicu va sta cuminte în anticameră și va face tot ce-i va spune Dodon (agora.md)

„După modelul rusesc - țarul și asistenul”. Igor Grosu: Ion Chicu va sta cuminte în anticameră și va face tot ce-i va spune Dodon (agora.md)

„Este profilul de candidat care o să stea cuminte în anticameră și o să facă tot ce o să-i spună Dodon. Atât. Dacă vreți, după modelul rusesc. Este țarul și este asistentul”, a declarat deputatul PAS. Potrivit lui, deputații blocului ACUM nu au discutat cu Ion...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)