Actualitate

OFICIAL: Transnistria recunoaște că România nu a fost implicată în războiul ruso-moldovenesc din 1992

România nu a fost niciodată parte beligerantă a conflictului de pe Nistru din 1992, și nu a participat în vreun fel la acesta. Din neatenție sau din sentimente de profundă profesionalitate ,,Arhiva Națională de Stat” din Transnistria denumită în continuare ЦГА ПМР confirmă lipsa documentelor care ar atesta participarea României în războiul din Transnistria, potrivit 10tv.md.

„Mercenarii români” și „fasciștii români” sunt principalele mituri care circulă în regiunea transnistreană ocupată de Rusia. Aceste minciuni propagandistice au fost promovate de serviciile speciale din Federația Rusă, pentru a desena în mințile oamenilor imaginea de dușman român. Din informațiile mincinoase lansate de propaganda rusă mai pot fi enumerate cele despre „fasciștii români care au violat fetele de la Colegiul de medicină din Bender” și cea despre „fasciștii români care aruncau mine antipersonal, deghizate în jucării”.

Activistului civic Dicusar Constantin a obținut răspunsurile oficiale de la Arhivele de Stat din Transnistria, SIS (Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova), cât și de la Ministerul Afacerilor Externe din România în care se constată lipsa oricăror dovezi documentare care ar vorbi despre o posibilă participare a României în războiul din Transnistria din 1992.

Astfel, activistul civic a demantelat fir cu fir un mare neadevăr istoric prezentat de către propaganda rusofilă de la Chisinau și Tiraspol drept o justețe. Despre așa-zisa participare a României în conflictul din 1992 s-au creat mari mituri înfricoșătoare în Transnistria, iar unele dintre acestea reușesc să-i dogmatizeze la modul serios pe băștinași, care văd în ostașul român drept un: ,,Violator”, ,,Asasin cu baioneta”, ,,Fascist”, ,,Antropofag”.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *