Ultima oră

Ofiţeri ruşi din Tadjikistan, acuzaţi de violarea şi uciderea unei fete tadjice

Este vorba despre uciderea brutală a unei tinere tadjice – Shoira Dzhobirova – în noaptea de noiembrie 4-5, in acest caz fiind acuzati cativa ofițeri de la baza militară rusa a Diviziei 201 motorizate, staționata la Dusanbe.

Oficialii tadjici au cerut partii rusă să ia de urgență „măsuri pentru a preveni comiterea unor astfel de acte de către personalul militar de la baza militară rusă din Tadjikistan”, se spune nota oficiala a Ministerul de Externe tadjic, care a fost prezentata ambasadorului rus Igor Liakin-Frolov.

Potrivit BBC, corpul fetei a fost găsit la groapa de gunoi locala, într-o cutie, în apropierea bazei militare ruse. Corpul fetei avea urme de bătaie severă. Potrivit rudelor, întregul corp a fost acoperit cu vânătăi, iar maxilarul fetei era rupt. O sursa din MAI tadjic a declarat ca, inainte de moartea sa, fata a fost brutal bătută și violată.

În vârstă de 22 de ani, fata lucra la o cafenea din Dushanbe, un local deseori vizitat de soldații ruși.

Despre tragedie s-a aflat când Idigul Azimova – mama fetei ucise – a dat alarma dupa ce fiica sa nu s-a intors acasa de la muncă.

„Un șofer de taxi local s-a prezentat la politie povestind ca a transportat-o pe fata si patru militari ruși în oraselul militar, de langa bază militară rusească. Fata tot drumul a tăcut şi era evident că era speriata. Acest lucru i s-a parut suspect și în dimineața urmatoare, când au inceput sa caute fata, s-a prezentat la politie”- povesteste un văr al Shoirei.

Politia militara rusa a arestat sub suspiciunea de omor pe locotenentul Ivan Scerbakov, militar cu contract. Potrivit datelor preliminare, el a invitat-o pe Shoira Dzhobirova in camera sa, unde aceasta a fost mai târziu găsita moarta. Suspectul sustine ca nu tine minte nimic, pentru că era beat.

Potrivit conducerii bazei militare, alti trei militari aflati in taxi nu au legatura cu moartea fetei, fiind pasageri de ocazie in acelasi taxi cu Scerbakov şi ca principalul suspect este cel din urma.

Uciderea fetei tadjice nu este primul incident grav care a implicat militari rusi în Tadjikistan.

Astfel, la sfârșitul lunii august, un Tribunal Militar din Dushanbe i-a condamnat pe doi militari din Rusia – Ildar Sahapov și Fiodor Basimov – pentru uciderea unui șofer de taxi tadjic. Sahapov a fost condamnat pentru 13 ani, Basimov – 17 ani.

Tot anul acesta, la sfârșitul lunii iulie, un grup de militari rusi de la baza militara din Kulyab, aflati în stare de ebrietate alcoolică, au provocat o încăierare în masă cu locuitorii orașului, strigând insulte naționaliste la adresa tadjicilor. Militarii rusi au spart geamurile institutiilor din centrul orasului, au devastat cateva magazine si case și au rănit un număr de localnici.
 
paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *