Actualitate

Olaf Scholz este noul cancelar al Germaniei. „Era Merkel” a luat oficial sfârşit

Predarea puterii marchează încheierea carierei politice întinsă pe 31 de ani a Angelei Merkel. Noua alianță reprezintă, de altfel, sfârşitul celor mai bine de 16 ani de guvernare ai Angelei Merkel, care a ales să nu mai candideze pentru un alt mandat.

Merkel a gestionat unele dintre cel mai grave crize de la începutul secolului XXI prin care a trecut Germania şi Europa: criza zonei euro, criza migraţiei, dar şi Brexitul, scrie BBC News.

Votul de dimineață din Parlamentul federal al Germaniei a fost secret și fără dezbateri, fiind considerat o simplă formalitate. 395 de voturi din 707 exprimate au fost pentru ca Olaf Scholz să devină noul șef al guvernului Germaniei. Cu toate acestea, nu toți membrii așa-numitei „coaliții de semafor” a lui Scholz au votat pentru instalarea în funcție a acestuia. Dacă ar fi făcut-o toți parlamentarii coaliției, Scholz ar fi primit 416 voturi. Cei care s-au opus au fost în număr de 303, iar 6 parlamentari s-au abținut.

Social-democratul va prelua oficial postul după o întâlnire cu președintele Frank-Walter Steinmeier și o scurtă ceremonie de învestire. Este un nou început, după 16 ani în care guvernul a fost condus de conservatoarea Angela Merkel. Dar în același timp nu vorbim despre o ruptură. Scholz a promis continuitate – exact ce își doresc germanii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *