Moldova

Oleg Voronin, suspectat de evaziune fiscala si spalare de bani?

Audiat de CCCEC, dupa investigatiile publicate de TIMPUL

Tranzactiile de milioane de dolari ale lui Oleg Voronin sunt examinate de catre Centrul Anticoruptie sub aspectul evaziunii fiscale si spalarii de bani. In comun cu Procuratura Anticoruptie, CCCEC urmeaza sa decida daca initiaza sau nu un dosar penal pe numele fiului ex-presedintelui RM. Luni, Voronin Jr. a dat explicatii, mai bine de o ora, in fata ofiterilor anticoruptie referitor la sursele de alimentare a cardului bancar cu care a platit in 2008-2009, in afara RM, marfuri si servicii in valoare de 67 mln. lei, mult peste veniturile sale declarate la Fisc.

O armata intreaga de ziaristi l-a asteptat la CCCEC. Este si de inteles: dincolo de subiectul scandalos, a fost si prima iesire publica a lui O. Voronin, care pana acum, cu exceptia unui interviu oferit unei reviste „glamour”, n-a dialogat cu presa. Desi usor emotionat de atatea camere si microfoane, Voronin Jr., in maniera lui taica-sau, in loc sa explice de unde-s milioanele, a contraatacat, spunand ca va intreba Procuratura cum au ajuns in TIMPUL informatiile care constituie „secret bancar”.

Daca, saptamana trecuta, cand a fost chemat prima data, n-a venit pe motiv ca este in Austria, ieri, Oleg Voronin s-a prezentat, punctual, chiar inainte de ora 11.00, indicata in citatie. A venit cu un BMW X5, insotit de doi bodyguarzi, unul dintre care a lucrat in paza ex-presedintelui Voronin. In blugi, camasa lila, scurta neagra, afisand un zambet degajat, el crea impresia ca nu-si face griji ca ar putea fi cercetat penal. Faptul ca a venit fara avocat, dar si declaratiile pe care le-a facut, chinuindu-se sa raspunda si in romana, nu doar in rusa, au vrut sa arate acelasi lucru.

Revoltat ca TIMPUL a publicat informatiile despre cheltuielile sale, Oleg Voronin le-a dezmintit ca neadevarate, dar s-a facut ca ploua cand a fost rugat sa precizeze cat anume a cheltuit in ultimii ani si din ce surse si-a alimentat cu zeci de milioane de lei cardul peste hotare. „Nu stiu, nu tin minte”, a raspuns, lasand sa se inteleaga ca toate tranzactiile ar fi legale si ca a platit corect impozitele. „Sunt in business din 1988, pana in 1998 a fost perioada de acumulare a veniturilor, am fost platitor de impozite in diferite tari”. Intrebat despre averea sa, Oleg Voronin a spus ca este „bogat sufleteste”, pentru ca are multi prieteni, si a negat ca ar detine un automobil Maybach, in valoare de 500 mii USD, cum a scris recent presa. A recunoscut ca il cunoaste de multi ani pe controversatul om de afaceri Vladimir Plahotniuc, dar sustine ca ii leaga doar prietenia, nu si relatii de afaceri (presa a scris insa ca cei doi ar fi pus mana si ar patrona cele mai profitabile afaceri din R. Moldova).

Dupa audieri, Voronin Jr. a refuzat sa spuna ce le-a declarat ofiterilor anticoruptie, invocand secretul anchetei. Iar la intrebarea repetata a ziaristilor cati bani a cheltuit, a glumit: „Este taina militara”. Aproape razand, a raspuns de trei ori la rand „Nu!” la intrebarile daca e implicat in afaceri ce tin de constructii, import de carne, Calea Ferata etc., asa cum au scris ziarele. A spus ca este actionar doar la „Fincombank” (impreuna cu maica-sa, Taisia Voronin, detine peste 20% din actiuni), iar la „Moldconstrukt Market” (pe care presa i-o atribuie ca proprietate) actionari sunt „prietenii” sai (O. Voronin figureaza acolo ca simplu economist).

La fel ca si taica-sau, Voronin Jr. crede ca actuala guvernare se razbuna pe familia lor: „Daca numele meu ar fi fost Patrunjel, atunci n-as fi fost la CCCEC. In loc sa invete ceva de la un presedinte atat de mare ca Vladimir Voronin, ei se ocupa cu fleacuri”. Ofiterul de presa al CCCEC, Angela Starinschi, a respins acuzatia ca ar fi vorba de o comanda politica: „CCCEC nu este un organ represiv in sensul rafuielii politice, ci isi exercita obligatiunile conform competentelor”. Amintim ca CCCEC s-a autosesizat in urma unor investigatii publicate in TIMPUL in luna decembrie 2009. Drept suport pentru aceste dezvaluiri au servit descifrarile de pe cardurile bancare ale lui Oleg Voronin, in a caror posesie a intrat TIMPUL. Constienti de faptul ca informatia cu pricina tine de viata privata a lui Oleg Voronin, am decis, totusi, sa o facem publica, ghidandu-ne de principiul ca – in calitatea sa de fiu al fostului sef al statului, despre care nu o data s-a scris ca ar profita de pozitia tatalui sau pentru a-si gestiona afacerile – Oleg Voronin e, deja, si el o persoana publica. Iar, conform practicii Curtii Europene pentru Drepturile Omului (art. 10 al Conventiei), ziaristul este in drept sa publice o informatie fara a divulga sursa ori fara a o verifica, daca respectiva informatie vizeaza persoane publice sau este de un interes public major.

Daca se va alege cu dosar penal pentru evaziune fiscala si spalare de bani, Oleg Voronin risca, potrivit Codului Penal, pana la zece ani de inchisoare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *