Actualitate

OMS, acuzată că s-ar face vinovată de milioane de decese pentru că ar fi militat împotriva alternativelor fără fum

Afirmațiile vin în condițiile în care parlamentarii au cerut guvernului britanic să folosească schimbările survenite după Brexit pentru a avea o „voce puternică și independentă” la summitul COP9 al Organizației Națiunilor Unite privind daunele provocate de tutun, pentru a susține utilizarea țigărilor electronice drept alternativă.

Bates a catalogat OMS drept „neglijentă și incompetentă” și a declarat că organizația ar ignora știința.

„Milioane de vieți sunt în joc și aceasta nu este o exagerare. Dacă vă opuneți unei tehnologii care salvează vieți, în cazul în care progresul a fost foarte lent în trecut, atunci, în esență, vă faceți responsabili de refuzul oamenilor de a folosi această tehnologie salvatoare, iar rezultatul va fi un număr și mai mare de cazuri de boală și de decese”, a declarat activistul Clive Bates.

Acesta a subliniat că OMS ar avea drept obiectiv reducerea cu o treime a deceselor cauzate de bolile netransmisibile, dar că nu ar adopta strategia corectă. Activistul a mai spus că datorită noilor dispozitive și tehnologii, nicotina ar putea fi livrată cu ajutorul încălzirii electronice, astfel fiind evitată arderea.

„Combustia a fost întotdeauna o problemă. În timpul arderii se formează mii de substanțe nocive: agenți cancerigeni, substanțe care irită sistemul respirator, agenți cardiotoxici. Aceștia, și nu nicotina, sunt responsabili pentru numărul de decese provocate de fumat, care ajunge acum la opt milioane de persoane pe an în întreaga lume, conform OMS. Aceste cifre sunt comparabile cu rata mortalității cauzate de virusul COVID-19”, a declarat Bates.

Activistul a mai menționat că țigările electronice ar avea potențialul de a reduce numărul de decese și de a elimina multe din bolile provocate de fumat. Potrivit unor estimări, riscurile ar putea fi reduse cu 95%.

Totodată, Clive Bates a criticat OMS pentru că i-a acordat ministrului indian al sănătății un premiu pentru interzicerea țigărilor electronice, în condițiile în care în țară există 100 de milioane de fumători. Potrivit lui Bates, campaniile împotriva noilor produse ar fi finanțate de miliardari americani.

„Este cel mai superficial nivel de elaborare a politicilor pe care l-ați văzut vreodată la nivel internațional și este susținut de OMS. Organizația Mondială a Sănătății este un actor foarte rău în acest domeniu”, declară Bates.

Lordul Ridley, care prezidează Grupul parlamentar pentru vaping, a declarat că „urăște țigările”, susținând, totodată, că țigările electronice ar fi blocate din cauza anumitor interese.

„Dacă ceva ar salva vieți, cum ar fi o centură de siguranță auto și cineva ar încerca să o interzică, atunci ar fi ridicol și nu văd prea multe diferențe”, a declarat Lordul Ridley.

Un raport în acest sens a îndemnat guvernul să aibă o voce independentă față de UE pentru a face presiuni în vederea unei schimbări în politica internațională.

„Acum că Regatul Unit a părăsit UE, înseamnă că suntem o voce independentă în momentul în care ne apropiem de discuțiile privind controlul tutunului la ONU, ceea ce nu era cazul anterior când trebuia să împărtășim poziția UE. La un asemenea eveniment, o țară ca Marea Britanie are o voce importantă. Nu încercăm să salvăm industria tutunului, ci să grăbim declinul acesteia”, a mai declarat oficialul britanic.

Pe de altă parte, Organizația Mondială a Sănătății afirmă că există tot mai multe dovezi privind riscurile prezentate de țigările electronice.

„Este dificil de generalizat în ceea ce privește riscul pentru sănătate al țigărilor electronice în comparație cu țigările sau alte produse din tutun, deoarece acesta depinde de o serie de factori. Atât produsele din tutun, cât și țigările prezintă riscuri pentru sănătate. Cea mai sigură abordare este să nu folosiți niciunul dintre ele”, se spune într-o declarație a OMS.

Totodată, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, „Emisiile țigărilor electronice conțin, de obicei, nicotină și alte substanțe toxice care sunt dăunătoare atât pentru utilizatori, cât și pentru cei care sunt expuși la aerosoli. S-a constatat că unele produse care pretind că nu conțin nicotină, au în componența lor această substanță. Dovezile arată că aceste produse sunt dăunătoare pentru sănătate și nu sunt sigure. Totuși, este prea devreme pentru a oferi un răspuns clar cu privire la impactul pe termen lung al utilizării acestora sau al expunerii la ele”, se mai spune în declarația OMS.

În lume există peste 1 miliard de fumători, iar 8 milioane de oameni mor anual din cauza bolilor provocate de fumat sau expunerea la fumul de țigară.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *