Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la 21 Septembrie 2018
Abonamente

Cultură 25 Septembrie 2017, ora 05:04    Din editia print

Omul săptămânii: Daria Radu, compozitoare, interpretă

Marime Font

 
 
 

Ea cântă la unison cu noi. Cântă la unison cu propria-i inimă. Este tânără și plină de elan şi iese în scenă cu eleganța-i nobilă de om al artelor frumoase. Pe 21 septembrie 2017, a împlinit o vârstă rotundă, dar are o inimă tânără, deschisă către oameni. Şi oamenii o iubesc, căci merită. 

Daria Radu are studii muzicale de toate nivelurile, de la Școala de luminare culturală de la Soroca până la Institutul de Arte din Chișinău. Îşi începe activitatea ca dirijor de cor în s. Vorniceni, r-nul Strășeni. Apoi scrie muzică, multă muzică și bună. Debutează cu piesa „Cântec de duminică”, pe versurile lui Grigore Vieru, interpretată de Anastasia Lazariuc. Îi devin șlagăre şi cântecele: „Cântă-mă cât tânără mai sunt”, „Pe strada Creangă” (A. Lazariuc), „N-am nicio vină” (M. Ivănuș), „Ecoul dragostei” (N. Crulicovschi). A colaborat cu mulți artiști, precum Ion Suruceanu, Stela Mitriuc, Angela Similea, Vitalie Dani, Mircea Guțu, Mihai Macari etc. Din colaborarea cu primadona Operei Naționale, Maria Bieșu, s-au născut piesele „Moldova mea”, „Romanță pe o singură strună”, „Întreabă-mă”, mult îndrăgite de românii de pretutindeni. Împreună cu Iulian Filip și Mircea Guțu, lansează CD-urile „ABC-ul muzicii pentru copii” (2010). Vine cu mult drag, dacă este invitată, la întâlniri cu elevii, liceenii, tinerii, dar și cu cei mici de la grădiniță. De fiecare dată este fericită alături de cei care-i ascultă și-i prețuiesc muzica.

Compozitoarea Daria Radu este şi autoare a mai multor cărți, culegeri de cântece pentru copii: „Clopoțelul de argint”, „Zâmbetul primăverii”, „Romanța cerului”, „A venit toamna” etc. Este membră a Uniunii Muzicienilor din R. Moldova, cetățean de onoare al oraşului Soroca, câștigătoare a premiului I „Ioana Radu”. A ocupat locul I la Festivalul „Crizantema de Aur” (Târgoviște) și la „Crizantema de argint” (Chișinău). Pentru merite înalte pe tărâmul artei muzicale, s-a învrednicit de Titlul onorific „Maestru Emerit în Artă” și ordinul „Gloria Muncii”.Anii trec, anii vin. Rămâne dragostea de frumos. Cei care o cunosc și o respectă pe Daria Radu îi doresc ani împliniți și luminoși. Suntem şi noi, echipa ziarului TIMPUL, alături de ea, îi urăm cu toții: „Să ne trăiești, Doamnă!”
 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul