Astăzi 21 Februarie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 18:46
Abonamente

Actualitate 13 Octombrie 2017, ora 15:32

Omul Săptămânii: Ghenadie Jalbă, artist plastic

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Vicepreședintele Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) din R. Moldova, Ghenadie Jalbă s-a născut pe 13 octombrie 1956, în s. Sărata-Veche, r-nul Făleşti. După ce a făcut școala de arte plastice pentru copii din Făleşti, avându-l ca profesor pe Gheorghe Sandu, și-a continuat studiile la Colegiul de Arte Plastice „A. Plămădeală ”, în clasa profesorului Petru Rusu, iar în 1981 a absolvit Institutul Academic de Stat de Arte Plastice din Moscova „V. I. Surikov”, la clasa profesorului Victor Țiplakov.

A debutat, în calitate de plastician, în 1984, participând până astăzi la peste 100 de expoziţii organizate în ţară şi în străinătate. În 1991, a devenit membru al UAP, iar din 1997 este membru al Asociației Internaţionale a Artiştilor Plastici Profesionişti în cadrul UNESCO.

În același timp, Ghenadie Jalbă a fost lector la Universitatea „Ion Creangă”, director la Şcoala de Arte Plastice pentru copii din Făleşti, profesor la Liceul Republican de Arte Plastice „Igor Vieru”. Din 1998 până în prezent este profesor la Colegiul de Arte Plastice „Al. Plămădeală”. În anii 1996-2003, a fost preşedinte al Secţiei Pictură a UAP, iar în anii 2009-2016 a condus Uniunea Artiştilor Plastici din Moldova.Printre cele mai relevante expoziții ale sale în străinătate se numără: Expoziţia Artişti plastici din R. Moldova, Strasbourg, Franţa (1987), Expoziţia artiştilor plastici din RM la Salonul Internaţional, ЦД Х, Moscova, Rusia (1998, 1999), Expoziție din colecţiile MNAM al Moldovei, Finlanda și Germania (1999), Expoziţia în cadrul Târgului Internaţional Hannovra -2000, Expoziţia Vecinii de la Răsărit, Utrecht, Olanda (2006), Expoziţia Moldova, Artă Contemporană, Bruxelles, Belgia (2006). Jalbă are lucrări în colecții publice la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, Muzeul de Arte Plastice din Bacău, Muzeul Literaturii Române V. Pogor, Muzeul de Istorie a Moldovei, precum și în colecții private în Australia, Canada, Rusia, Franţa, Germania, Italia, R. Moldova, România, SUA, Ucraina.

Iată cum îl caracterizează pe Ghenadie Jalbă cunoscutul critic de artă ieșean Valentin Ciucă: „Expozițiile lui Ghenadie Jalbă deschise la Chișinău, Moscova, Iași, Bacău și în alte orașe, taberele și simpozioanele, expozițiile de grup identifică un creator care a făcut din disciplina atelierului și din mobilitatea intelectuală și fizică un mod de a fi permanent racordat la pulsul vieții. Prezența într-o tabără la Paris, dar și la Tescani sau Vatra Dornei subliniază necesitatea dialogului intercultural, varietatea opțiunilor stilistice, asigurând permanent sentimentul surprizelor… anticipate. În general, feminitatea este pentru artist privilegiul unui elogiu adus, prin artă, naturii și vieții, bucuria de a exista fiind darul absolut al divinității”.

Astăzi, Ghenadie Jalbă își sărbătorește ziua de naștere. Cu această ocazie, redacția TIMPUL îi dorește multe realizări frumoase și în viitor.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Februarie 2018, ora: 08:45

Omul pentru om e lup

Omul pentru om e lup Din editia print

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2018, ora: 08:38

Cum a căutat un preot dreptate la Stalin

Cum a căutat un preot dreptate la Stalin Din editia print

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 21 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Chișinău – o cauză pierdută

Ori de câte ori călătoresc undeva nu mă pot abține să nu compar situația altora cu cea de la noi. Mai ales acum că am călătorit în Ucraina, la Odesa. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Inițiere în dialog

Îmi amintesc deseori de profesorul meu de Noul Testament din primii ani de facultate. El ne cerea insistent să nu intrăm în polemici. Nici într-un caz cu cei care vor să ne demonstreze că ei au dreptate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Constantin Tănase

De ce Roșca atacă intelectualitatea

Scrisoare către învățătorii și profesorii din școli, licee, colegii și universități 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Dan Nicu

Comratul „la datorie” din nou împotriva unioniştilor

Găgăuzii ar trebui informați despre beneficiile unirii în limba lor și în cea rusă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Postul Mare

Începe din nou Postul Mare. O perioadă de bucurii duhovnicești, de timp pentru suflet, de slujbe minunate, de pocăință încununată de înviere.  

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md