Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 13:21
Abonamente
 
 
 

Carte 8 August 2014, ora 06:49    Din editia print

OMUL SĂPTĂMÂNII: Parascovia Onciu

Marime Font

Bibliotecară, directoarea filialei „Transilvania”

Studii: Universitatea de Stat din Republica Moldova, Facultatea Biblioteconomie şi Bibliografie (1972 – 1978) 

Parascovia Onciu s-a născut la 8 august 1954, în satul Chiperceni, raionul Orhei. În anii 1961–1971 și-a făcut studiile la școala medie din Chiperceni. Între anii 1980–1991 a fost șefă și bibliotecară la mai multe filiale ale Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” din Chișinău. Din anul 1991 până în prezent este director al filialei „Transilvania” a Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”. De-a lungul activității sale profesionale, Onciu a primit mai multe distincții, printre care Medalia „Mihai Eminescu” (2000), dar și multe diplome pentru excelență și profesionalism. 
Din anul 1993 este membră a Asociaţiei Bibliotecarilor din R. Moldova, iar din 1996 este responsabilă pe probleme de cultură în cadrul Preturii sectorului Ciocana. În ultimii 40 de ani, Parascovia Onciu a participat și a organizat mai multe proiecte pentru a motiva moldovenii să citească mai mult. Printre acestea se numără: „Bătălia cărților”, „Vreau să-mi citești” sau „Ludoteca”.

Pe 8 august, doamna directoare Parascovia Onciu își sărbătorește ziua de naștere. Cu acest prilej, echipa TIMPUL îi dorește multă sănătate și realizări frumoase. La mulți ani, doamnă Onciu!

Omul Cărții. Și al Cetății

Biblioteca „Transilvania” din Chișinău, sectorul Ciocana, este un veritabil centru de cultură, e o Cetate a Cărții. Aici nu doar se citește, dar și se discută, se fac dezbateri în cadrul întâlnirilor personalităților marcante ale urbei cu cititorii. Această Cetate e apărată de un împătimit al Cărții și al Cuvântului. Numele acestui om e binecunoscut în mediul bibliotecarilor, al cititorilor, scriitorilor – Parascovia Onciu.

Într-o lume invadată de tehnici sofisticate, lumi virtuale, rețele de socializare, lume care tinde să pună stăpânire pe sufletul și interesele tinerilor, zidurile Cetății sunt amenințate de uitare. Acest fenomen se întâmplă deja aievea, nu în imaginația noastră. Biblioteca „Transilvania” nu numai că rezistă, dar și demonstrează contrariul: acolo unde Cartea are slujitori sinceri, pasionați și talentați, zidurile Cetății nu numai că nu se surpă, dar se consolidează - biblioteca e mereu „asaltată” de tineri. Meritul, incontestabil, aparține doamnei Parascovia Onciu, directorul Bibliotecii „Translilvania”, comandantul și apărătorul Cetății care azi împlinește o vârstă ce o face și mai frumoasă, și mai puternică.

La mulți ani, distinsă doamnă Parascovia Onciu, mulți ani înainte în nobila misiune de apărare și consolidare a Cetății Cuvântului.

Alexandra Tănase,
LT „Gaudeamus”

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md