Internațional

ONG-urile din R. Moldova, premiate la Praga

La Praga am ajuns împreună cu un grup de reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale din R. Moldova, care au fost selectate de Fundaţia ERSTE din Austria pentru a participa la Gala Premiilor pentru Integrare Socială acordate ONG-urilor din Europa Centrală şi de Est. Am părăsit Chişinăul pe la şase dimineaţă cu un avion cu elice ce ne-a dus spre Budapesta, unde trebuia să facem o escală. În cinci minute după decolare am văzut Prutul sinuos, iar într-o oră şi jumătate vedeam deja Dunărea străbătută de poduri în capitala Ungariei. Oraşele frumoase sunt şi de sus frumoase, mi-am zis… La aeroportul din Budapesta, ne-am reţinut puţin mai mult decât era prevăzut, pentru că întârzia avionul spre Praga. Ca să omorâm timpul, am dat buzna în magazinele duty free şi am mirosit toate parfumurile, am măsurat toţi ochelarii (unii costând mai mult decât un bilet de avion) şi am răsfoit revistele scrise în maghiară, o limbă foarte „accesibilă”. În capitala Cehiei am reuşit să ajungem în după-amiaza zilei. După formalităţile de cazare, am părăsit camera de hotel şi ne-am îndreptat spre malurile Vltavei, râul care străbate Praga şi căruia germanii îi spun foarte familiar pentru noi, Moldau.

O întâlnire la Praga

Reţeaua transportului subteran e bine dezvoltată în Praga, un oraş cu relief deluros, unde cea mai simplă metodă de a ajunge rapid undeva este metroul. Venisem cu o zi înainte de reuniunea ONG-urilor invitate de Fundaţia ERSTE şi trebuia să reuşim, în 24 de ore, să facem cât mai multe lucruri într-o capitală europeană unde nici câteva zile nu-ţi ajung ca să le vezi pe toate. De aceea, cu harta oraşului în mână, am coborât în subterană. Discutam cu Stela Jemna, free lancer la Moldova 1, despre programul de week-end când, la un moment dat, am fost întrerupţi: „Sunteţi din Moldova?”. Întrebarea venea din partea unui tânăr pe nume Stanislav.

Originar din satul Cobâlea, r-nul Şoldăneşti, băiatul venise la muncă acum două luni la Praga. Lucra cu acte în regulă, nimic ilegal. Între două staţii, în vagonul metroului, Stanislav ne-a povestit că are paşaport românesc şi că s-a angajat la construcţii pe baza unui contract perfectat de o firmă din România. Când a ajuns în Praga şi-a dat seama că trebuia să facă altceva decât era prevăzut în document. A sesizat poliţia cehă şi acum aşteaptă returnarea banilor din partea firmei. Între timp, şi-a găsit un alt serviciu, dar speră că va pleca în curând în Franţa, unde a găsit deja o ofertă mai bună. I-am lăsat contactele noastre, am promis să ieşim împreună la o bere, dar nu ne-a mai sunat. Îmi amintesc că acum doi ani, când am vizitat Cehia cu un grup de prieteni, am avut surpriza să întâlnesc urmele moldovenilor care trec prin Praga. Mă aflam pe unul din podurile peste râul Vltava, când în preajma mea s-a oprit, la semafor, un microbuz vişiniu, fără numere de înregistrare. Nu i-aş fi atras atenţia, dacă din interior nu ar fi ajuns la urechile mele un cântec interpretat de Gheorghe Ţopa. Nici nu m-am îndoit că şoferul a fost un concetăţean de-al meu.

Două premii ERSTE pentru Integrare Socială au ajuns în R. Moldova


Larisa Celan (director adjunct al Societăţii Orbilor din Moldova) şi Lucia Gavriliţă (director executiv al Centrului Speranţa) îşi prezintă menţiunile

Premiile pentru Integrare Socială, pe care Fundaţia austriacă ERSTE le acordă o dată la doi ani celor ce au reuşit să ajute persoane marginalizate să se integreze în societate – au fost decernate în seara de 20 iunie. Pentru prima dată, alături de alte 11 state din Europa Centrală şi de Est, la această Gală a participat şi RM, reprezentată de opt organizaţii: Caritas Moldova, Centrul „Speranţa”, Misiunea Socială „Diaconia”, Salvaţi Copiii, Centrul de Resurse „Tineri şi Liberi”, Centrul „Soarta” din Soroca, Organizaţia nonguvernamentală „Verbina” şi Societatea Orbilor din Moldova. Ele au fost selectate de un juriu internaţional datorită proiectelor inovative cu impact mare asupra diferitelor categorii de persoane care au nevoie permanentă de susţinerea aproapelui. În cadrul ceremoniei de anunţare a câştigătorilor, organizate impecabil la Barrandov Studios, locul de naştere al multor filme hollywoodiene, am aflat cu sufletul la gură că în ţara noastră vor pleca două premii. Astfel, proiectul educaţional al Centrului „Speranţa”, destinat copiilor cu dizabilităţi din RM, a luat o menţiune de onoare şi un premiu în valoare de 16 mii euro. Menţiunea vine să aprecieze efortul pe care Centrul „Speranţa” l-a depus pentru a include în şcoli peste 500 de copii cu dizabilităţi, acordându-le condiţii adecvate de transport şi cadre didactice pregătite. „Acest premiu este, înainte de toate, al părinţilor copiilor cu dizabilităţi, al echipei Centrului „Speranţa” şi al pedagogilor din şcolile în care lucrăm”, a spus directorul executiv al Centrului, Lucia Gavriliţă. Cea de-a două organizaţie premiată a fost Societatea Orbilor din Moldova. Directorul adjunct al instituţiei, Larisa Celan, a obţinut o menţiune de advocacy pentru sprijinul acordat studenţilor cu dizabilităţi de vedere care studiază la Chişinău, prin crearea unui centru dotat cu tehnologii informaţionale speciale şi printer Braille ce transformă literatura de specialitate în format accesibil.

Trofeul ERSTE, un arici de mare

Momentul culminant al evenimentului organizat de Fundaţia ERSTE a fost decernarea Marelui Premiu şi a trofeului special – un arici de mare din metal, care simbolizează greutăţile cu care se confruntă o organizaţia neguvernamentală, dar şi complexitatea problemelor sociale. Deoarece ariciul, precum se ştie, are ace, înmânarea trofeului se face cu mănuşi pe mâini. Această procedură solemnă a urmat după ce Casa Femeilor Independente din Zagreb a fost declarată drept câştigătoare a Marelui Premiu. Organizaţia a fost recunoscută şi apreciată pentru asistenţa acordată copiilor şi femeilor ce au suferit din urma violenţei în familie, o problemă mult timp ignorată de autorităţile din Croaţia. Aplauzele însă au răsunat şi pentru alte 31 de organizaţii din 12 state, care au reuşit să ajute persoane cu dizabilităţi, minorităţi etnice, oameni fără domiciliu, bătrâni singuratici etc.


Ariciul de mare simbolizează greutăţile pe care le întâmpină ong-urile, dar şi responsabilitatea de a le înfrunta

„Aceste organizaţii îşi dedică întreaga activitate în crearea unei societăţi fără prejudecăţi şi drepturi egale pentru toţi. Ce putem face noi e să le oferim o recunoaştere publică”, a declarat CEO al ERSTE Group, Andreas Treichl.

Pe lângă premiile băneşti oferite în acest an, în valoare totală de 613 mii euro, toţi finaliştii selectaţi – ONG-uri din 12 state din Europa Centrală şi de Est – vor fi promovaţi în cadrul Reţelei de Integrare Socială a Fundaţiei ERSTE, o bază de date interactivă, care poate fi accesată de potenţiali finanţatori ai proiectelor.

Fundaţia ERSTE a fost fondată în 2003, preluând tradiţiile primei bănci de economii din Viena fondate în 1819, care promova voluntariatul şi suportul categoriilor nevoiaşe de cetăţeni. În prezent, Fundaţia ERSTE face parte din Grupul financiar ERSTE, cu o cotă de 25,3% de acţiuni. Premiile Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială sunt acordate începând cu anul 2007. În prima ediţie a concursului au participat patru republici din fosta Iugoslavie, ca ulterior, în doar câţiva ani, lista participanţilor să se extindă la 12 ţări, inclusiv R. Moldova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *