Astăzi 21 Februarie 2019, Joi - Ultima actualizare la 20 Februarie 2019
Abonamente

Timpul Local 21 Noiembrie 2010, ora 08:05

Angajamente internaţionale"Onorată instanţă, am dreptul să nu fiu speriat!"

Marime Font
Imagini: 3

 La 19 noiembrie, când a fost marcată Ziua mondială de prevenire a abuzului asupra copiilor, Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (CNPAC) a lansat Campania regională de comunicare „Onorată instanţă, am dreptul să nu fiu speriat!”. Campania este realizată cu sprijinul Ministerului Justiţiei şi Procuraturii Generale.

Această campanie este adresată ofiţerilor de urmărire penală, procurorilor şi judecătorilor şi şi-a propus scopul de a îmbunătăţi atitudinile şi practicile profesioniştilor privind nevoile speciale ale copiilor care participă la proceduri legale în calitate de martori sau victime ale abuzului şi violenţei.

Potrivit specialiştilor în domeniul protecţiei copilului, practicile legale cu participarea copiilor, aplicate actualmente în R. Moldova, sunt învechite şi conduc la revictimizarea copilului.


„Un copil, victima unui abuz sau a neglijării, atunci când este antrenat în proceduri legale în calitate de martor, trăieşte de foarte multe ori emoţii negative într-un sistem care, de fapt, ar trebui să-l protejeze. Pe parcursul examinării unui caz de abuz, victima minoră este intervievată sau audiată de cel puţin opt ori. Aceasta presupune povestirea evenimentelor traumatizante prin care a trecut. Trăirea repetată a emoţiilor negative, dar şi frica de reprezentanţii instituţiilor de drept - ofiţerul de urmărire penală, procurorul, judecătorul -, precum şi aflarea sa în prezenţa abuzatorului în sala de judecată, poate conduce la revictimizarea copilului. Până nu demult, această realitate a fost negată. Deloc întâmplător, imaginea campaniei este o mantie de judecător, pusă pe un umeraş: crearea condiţiilor prietenoase pentru audierea unui copil-martor presupune şi renunţarea la mantia de judecător, atunci când e audiat un copil, în favoarea hainelor civile. Dar sunt şi alte proceduri legale care trebuie revăzute, deoarece mai mult decât îmbrăcămintea contează atitudinea specialiştilor cu care se întâlneşte un copil în sistemul de drept, existenţa unor condiţii prietenoase, proceduri care ar facilita o deschidere a copilului în faţa instanţei”, a menţionat Daniela Sâmboteanu, preşedinta CNPAC, în cadrul unei conferinţe de presă.

Rodica Secrieru, şefa Cabinetului ministrului de Justiţie, a menţionat faptul că, din 1993, de când R. Moldova a devenit parte a Convenţiei pentru Drepturile Copilului, s-au depus eforturi considerabile pentru a proteja minorii aflaţi în contact cu sistemul de justiţie. „Însă accentul a fost pus pe copiii aflaţi în conflict cu legea; copiii-victime ale unor infracţiuni au fost lăsaţi în umbră. Ministerul Justiţiei a semnat un acord de colaborare cu CNPAC pentru a realiza schimbări în procedurile legale în raport cu copiii care sunt martori şi victime ale infracţiunilor”.

Mariana Gornea, şefă adjunctă a Secţiei minori şi drepturile omului de la Procuratura Generală, a adăugat că „statul este obligat să-i asigure copilului o protecţie specială, înainte de toate prin acordarea protecţiei juridice potrivite particularităţilor de vârstă”. De asemenea, Procuratura Generală şi-a luat angajamentul să dezvolte reţeaua de camere de audiere a copiilor. În prezent, o cameră de audiere a copiilor, dotată cu sistem video şi circuit închis, există doar la Centrul „Amicul” din Chişinău, coordonat de CNPAC, unde copilul-martor sau victimă poate fi intervievat în condiţii prietenoase, în prezenţa doar a judecătorului/procurorului/ofiţerului de urmărire penală şi a psihologului.

Judecătoarea Dina Rotarciuc, membră a Consiliului Superior al Magistraturii, a menţionat necesitatea ca în fiecare procuratură şi judecătorie să existe cel puţin un psiholog şi în fiecare să fie raion camere de audiere a copilului, amenajate după standardele promovate de CNPAC. „În calitate de judecătoare, spune ea, am folosit sala de la „Amicul” în cazul procesului privind o tentativă de omor, pentru audierea victimei, o fetiţă aruncată de la etajul 7. În prima instanţă, abuzatorul fusese achitat, din cauză că victima, fiind speriată, nu a putut să comunice cu instanţa. Audierea copilului în acest dosar de către completul de judecată de la Curtea de Apel s-a realizat în condiţii speciale, la Centrul ”Amicul”, într-o atmosferă care a încurajat copilul să vorbească. Astfel a fost posibil ca abuzatorul să fie condamnat”.

În cadrul campaniei menţionate, CNPAC va efectua o analiză a legislaţiei naţionale privind participarea copilului la procedurile legale şi va veni cu recomandări specifice de îmbunătăţire a legislaţiei în corespundere cu prevederile Convenţiei ONU cu privire la drepturile copilului, precum şi ale altor documente internaţionale.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 18:55

Patru membri ai Parlamentului European au fost reţinuţi, în timpul unui protest față de prezenţa bombelor nucleare americane pe teritoriul Europei, trei dintre ei pătrunzând într-o bază militară din Belgia, potrivit Politico.eu

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 18:53

Tot mai mulți oameni de afaceri anunță susținerea Partidului Democrat la alegerile parlamentare din 24 februarie. Este și cazul lui Iurie Mihalachi, patronul rețelei de magazine IMC Market, care apreciază reformele implementate de actuala Guvernare. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 17:31

Primele numere de înmatriculare cu emoticonuri / FOTO

Primele numere de înmatriculare cu emoticonuri / FOTO

Autoritățile din Queensland, Australia, au lansat numerele de înmatriculare cu emoticonuri, pentru șoferii care vor să personalizeze și mai mult plăcuțele de identificare a mașinilor, relatează BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 17:18

Jurnaliștii de la portalul agora.md au mers la Grozești, în satul de baștină al liderului PDM, Vlad Plahotniuc. Aceștia au realizat un reportaj video, în care oameii au doar cuvinte de laudă despre șeful democraților, care candidează pe circumscripția Nisporeni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 16:40

Toți pensionarii din Republica Moldova vor primi medicamente gratuite după venirea la guvernare a Partidului Politic ȘOR, a promis liderul acestuia, Ilan Șor. El a prezentat prioritățile programului formațiunii sale destinat pensionarilor, care mai prevede majorarea de câteva ori a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 15:47

Rețeaua de magazine Nr.1 anunță că a majorat din nou salariile angajaților, ca urmare a reformei fiscale, implementată de Guvern și își anunță susținerea pentru Partidul Democrat din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 15:44

O companie din nordul țării - T.B. Fruit Moldova - ar putea primi o amendă record de 13 milioane de lei, dacă se va dovedi că a comis evaziune fiscală în proporții deosebit de mari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 13:20

Instituțiile media din trustul Platon-Țopa continuă să tirajeze valuri de minciuni în actuala campanie electorală, iar cele mai multe dintre ele vizează Partidul Democrat din Moldova. Unul dintre ultimele materiale denigratoare se referă la activitatea cadidatului PDM pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 13:19

Microsoft a anunțat miercuri că a descoperit campanii de atacuri cibernetice îndreptate către instituții din mai multe țări europene, atacuri inițiate de un grup apropiat Kermlinului, numit Strontium. Este același grup cu celebrul Fancy Bear sau Sofacy, implicat în alte...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 13:01

Partidul Politic ȘOR a elaborat un program concret care va îmbunătăți viața pensionarilor. Iar una din prevederile acestuia este anularea impozitelor directe și indirecte pentru pensionari, ceea ce va duce la reducerea mărfurilor și serviciilor pe care le procură cu aproximativ...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 12:51

Se împlinesc 5 ani de la ocupația Crimeii de către Rusia. În februarie 2014, Moscova, pentru prima dată în istoria postbelică a Europei a capturat o parte din teritoriul unui alt stat suveran, destabilizând astfel sistemul european și global de securitate. 

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 20 Februarie 2019, ora: 12:13

General Motors lansează biciclete electrice cu autonomie de peste 60 km

General Motors lansează biciclete electrice cu autonomie de peste 60 km

General Motors își face loc și pe piața de biciclete electrice, prin proaspăt înființatul brand ARĪV. Americanii se pregătesc să lanseze două modele de eBikes: una compactă, numită Meld, și una pliabilă, botezată Merge.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 12:09

Noi probe confirmă lipsa totală de integritate a candidatului blocului ACUM în circumscripția uninominală 26 din Chișinău, Iurie Reniță. Acesta a mințit statul și, profitând de conjunctura politică din 2009, prin intermediul judecătorului Mihai Ciugureanu, și-a atribuit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 11:45

De astăzi, Capitala are autocare noi. Directorul interimar al Parcului de Autobuze, Vitalie Copaci, a semnat cu reprezentantul companieie ISUZU la Chișinău, Serghei Daradur, contractul de livrare a 31 de autobuze. Copaci a declarat că transportul va fi pus în circulație în maxim...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 11:32

Un grup de nave din cadrul Flotei Rusiei din Marea Neagră, între care corveta ‘Orehovo-Zuevo’ şi nava de recunoaştere ‘Ivan Hurs’, a început marţi o misiune de supraveghere neîntreruptă a distrugătorului american USS Donald Cook, care a intrat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 11:21

Liderul ”Partidului Nostru”, Renato Usatîi, confirmă, într-o intervenție live pe Facebook, faptul că blocul PAS-PPDA se va destrăma după alegeri în câteva fracțiuni. În opinia sa, acest lucru este logic, deoarece Maia Sadu și Andrei Năstase nu vor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 10:55

La Spitalul Clinic Republican Timofei Moșneaga va fi deschisă o secție pentru cardio-chirurgia nou-născuților și vor fi reparate patru săli de operații. Angajații instituției l-au invitat pe președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, pentru a-i cere sprijinul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 10:39

Astronomii au dat publicităţii o nouă hartă a Universului care dezvăluie aproximativ 300.000 de noi galaxii, descoperite cu ajutorul unui telescop care poate detecta sursele de lumină pe care instrumentele optice tradiţionale nu le pot capta, potrivit businesstimes.com, citat de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 10:25

Președintele Partidului Liberal (PL), Dorin Chirtoacă, susține că tatăl contracandidatului său din circumscripția nr. 32, Mihai Popșoi, a fost ales consilier local la Vadul lui Vodă pe listele Partidului Comuniștilor din R. Moldova, iar acum ar face parte din echipa primarului de acolo,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 09:33

Cărțile de identitate românești se modifică. Cum vor arăta noile documente

Cărțile de identitate românești se modifică. Cum vor arăta noile documente

Cărțile de identitate ale cetățenilor Uniunii Europene vor fi modificate, UE urmând să introducă măsuri de securitate mai stricte.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 09:08

OPINIE /// Cum pot fi taxate unele multinaţionale

OPINIE /// Cum pot fi taxate unele multinaţionale

NEW YORK – În ultimii ani, globalizarea a trebuit să suporte un nou val de atacuri. Poate că unele critici sunt absurde, însă una dintre acestea este absolut justificată: globalizarea le-a permis multinaționalelor mari precum Apple, Google și Starbucks să eludeze plata...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 09:00

Construcția gazoductului Ungheni-Chișinău ar putea fi finalizată până la sfârșitul anului

Lucrările de construcție a conductei de gaze Ungheni – Chișinău, etapa a doua a proiectului de interconectare Iași-Ungheni, care au fost lansate pe 18 februarie, ar putea să fie finalizate până la 31 decembrie curent. Declarația aparține secretarului de stat al Ministerului...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Februarie 2019, ora: 08:53 de George Mârzencu

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar Din editia print

Dodon a fost premiat pentru propagandă românească în satul Sadova

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Februarie 2019, ora: 07:56

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)