Astăzi 11 Decembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la 10 Decembrie 2018
Abonamente

Timpul Local 21 Noiembrie 2010, ora 08:05

Angajamente internaţionale"Onorată instanţă, am dreptul să nu fiu speriat!"

Marime Font
Imagini: 3

 La 19 noiembrie, când a fost marcată Ziua mondială de prevenire a abuzului asupra copiilor, Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (CNPAC) a lansat Campania regională de comunicare „Onorată instanţă, am dreptul să nu fiu speriat!”. Campania este realizată cu sprijinul Ministerului Justiţiei şi Procuraturii Generale.

Această campanie este adresată ofiţerilor de urmărire penală, procurorilor şi judecătorilor şi şi-a propus scopul de a îmbunătăţi atitudinile şi practicile profesioniştilor privind nevoile speciale ale copiilor care participă la proceduri legale în calitate de martori sau victime ale abuzului şi violenţei.

Potrivit specialiştilor în domeniul protecţiei copilului, practicile legale cu participarea copiilor, aplicate actualmente în R. Moldova, sunt învechite şi conduc la revictimizarea copilului.


„Un copil, victima unui abuz sau a neglijării, atunci când este antrenat în proceduri legale în calitate de martor, trăieşte de foarte multe ori emoţii negative într-un sistem care, de fapt, ar trebui să-l protejeze. Pe parcursul examinării unui caz de abuz, victima minoră este intervievată sau audiată de cel puţin opt ori. Aceasta presupune povestirea evenimentelor traumatizante prin care a trecut. Trăirea repetată a emoţiilor negative, dar şi frica de reprezentanţii instituţiilor de drept - ofiţerul de urmărire penală, procurorul, judecătorul -, precum şi aflarea sa în prezenţa abuzatorului în sala de judecată, poate conduce la revictimizarea copilului. Până nu demult, această realitate a fost negată. Deloc întâmplător, imaginea campaniei este o mantie de judecător, pusă pe un umeraş: crearea condiţiilor prietenoase pentru audierea unui copil-martor presupune şi renunţarea la mantia de judecător, atunci când e audiat un copil, în favoarea hainelor civile. Dar sunt şi alte proceduri legale care trebuie revăzute, deoarece mai mult decât îmbrăcămintea contează atitudinea specialiştilor cu care se întâlneşte un copil în sistemul de drept, existenţa unor condiţii prietenoase, proceduri care ar facilita o deschidere a copilului în faţa instanţei”, a menţionat Daniela Sâmboteanu, preşedinta CNPAC, în cadrul unei conferinţe de presă.

Rodica Secrieru, şefa Cabinetului ministrului de Justiţie, a menţionat faptul că, din 1993, de când R. Moldova a devenit parte a Convenţiei pentru Drepturile Copilului, s-au depus eforturi considerabile pentru a proteja minorii aflaţi în contact cu sistemul de justiţie. „Însă accentul a fost pus pe copiii aflaţi în conflict cu legea; copiii-victime ale unor infracţiuni au fost lăsaţi în umbră. Ministerul Justiţiei a semnat un acord de colaborare cu CNPAC pentru a realiza schimbări în procedurile legale în raport cu copiii care sunt martori şi victime ale infracţiunilor”.

Mariana Gornea, şefă adjunctă a Secţiei minori şi drepturile omului de la Procuratura Generală, a adăugat că „statul este obligat să-i asigure copilului o protecţie specială, înainte de toate prin acordarea protecţiei juridice potrivite particularităţilor de vârstă”. De asemenea, Procuratura Generală şi-a luat angajamentul să dezvolte reţeaua de camere de audiere a copiilor. În prezent, o cameră de audiere a copiilor, dotată cu sistem video şi circuit închis, există doar la Centrul „Amicul” din Chişinău, coordonat de CNPAC, unde copilul-martor sau victimă poate fi intervievat în condiţii prietenoase, în prezenţa doar a judecătorului/procurorului/ofiţerului de urmărire penală şi a psihologului.

Judecătoarea Dina Rotarciuc, membră a Consiliului Superior al Magistraturii, a menţionat necesitatea ca în fiecare procuratură şi judecătorie să existe cel puţin un psiholog şi în fiecare să fie raion camere de audiere a copilului, amenajate după standardele promovate de CNPAC. „În calitate de judecătoare, spune ea, am folosit sala de la „Amicul” în cazul procesului privind o tentativă de omor, pentru audierea victimei, o fetiţă aruncată de la etajul 7. În prima instanţă, abuzatorul fusese achitat, din cauză că victima, fiind speriată, nu a putut să comunice cu instanţa. Audierea copilului în acest dosar de către completul de judecată de la Curtea de Apel s-a realizat în condiţii speciale, la Centrul ”Amicul”, într-o atmosferă care a încurajat copilul să vorbească. Astfel a fost posibil ca abuzatorul să fie condamnat”.

În cadrul campaniei menţionate, CNPAC va efectua o analiză a legislaţiei naţionale privind participarea copilului la procedurile legale şi va veni cu recomandări specifice de îmbunătăţire a legislaţiei în corespundere cu prevederile Convenţiei ONU cu privire la drepturile copilului, precum şi ale altor documente internaţionale.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 17:53

 Miniștrii și colaboratorii lui Macron, și deputații din partidul La République en Marche sunt acum divizați între partizanii unei politici dure și cei care dori ca puterea să cedeze, într-un compromis.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 17:46

„Președintele” Dodon este SUSPENDAT din funcţie pentru a cincea oară

„Președintele” Dodon este SUSPENDAT din funcţie pentru a cincea oară

Curtea Constituţională de la Chişinău l-a suspendat astăzi din funcţie pentru a cincea oară pe Igor Dodon, după ce „şeful statului” a refuzat să promulge patru legi revotate de Parlament. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 15:01

 Asociația „Pro Europa” din Italia a inițiat un proces colectiv, în vederea obținerii unui termen de grație în executarea obligației de înmatriculare a autovehiculelor în Italia sau repatrierea acestora.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 14:42

 Situația devine tot mai complicată la Londra în privința Brexitului. Mai multe publicații scriu, citând surse din guvern, că votul de marți în privința planului de Brexit al Theresei May a fost scos de pe ordinea de zi a Parlamentului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 14:21

 Coroana pe capul acvilei de aur din stema României va reveni în însemnele oficiale, preşedintele Klaus Iohannis promulgând luni proiectul de lege care obligă autorităţile publice să facă această modificare în stemele şi sigiile existente, până la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 13:32

Un recent sondaj de opinie dat publicității în România arată dorința românilor de apropiere a celor două state aflate în stânga și în dreapta Prutului. Astfel, potrivit datelor prezentate de Biroul de Cercetări Sociale, 74% dintre români ar vota...

( ) Citeşte tot articolul

Finanţe 10 Decembrie 2018, ora: 13:07

Specialiștii încep deja să vadă semnele unei noi crize globale. Economia mondială este amenințată în prezent de un adevărat ciclon. O recesiune în 2019 este din ce în ce mai probabilă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 12:10

Astăzi, 10 decembrie curent, începe perioada electorală pentru alegerile Parlamentului Republicii Moldova din 24 februarie 2019. 

( ) Citeşte tot articolul

Economie 10 Decembrie 2018, ora: 12:06

Biroul Național de Statistică informează, că exporturile de mărfuri realizate în luna octombrie 2018 s-au cifrat la 259,0 mil. dolari SUA, cu 24,9% mai mult față de luna precedentă și cu 3,5% mai puțin, comparativ cu luna octombrie 2017.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 12:04

988 de credite au fost deja acordate în cadrul Programului “Prima Casă”. Datele Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) mai arată că 113 împrumuturi au fost perfectate în cadrul programului “Prima Casă 2”, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 11:55

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea că e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea că e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 10 Decembrie 2018, ora: 11:53

Produsul Intern Brut a crescut cu 0,2% în zona euro şi cu 0,3% în Uniunea Europeană în trimestrul al treilea 2018 comparativ cu trimestrul al doilea, statele membre cu cele mai puternice ritmuri de creştere fiind Malta (3,6%) şi România (1,9%), arată datele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 11:50

Liberalul Mihai Ghimpu este foc şi pară pe liderul PPDA, Andrei Năstase, deoarece acesta i-ar fi trântit uşa în nas, spulberând şansele PL de a ajunge pe listele blocului ACUM. De această părere este analistul politic Petru Bogatu, într-un editorial publicat de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 11:47

Marea Britanie a pus gând rău oligarhilor ruși din anturajul lui Putin

Marea Britanie a pus gând rău oligarhilor ruși din anturajul lui Putin

Agențiile britanice de informații intenționează să sporească presiunea asupra a șase oameni de afaceri ruși care, potrivit Londrei, au ”relații profesionale și financiare foarte apropiate” cu președintele rus Vladimir Putin, scrie Telegraph, citând surse din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 11:32

Ilan Șor: „Nu am oponenți în politica moldovenească; eu nu intru în competiție cu cei care n-au făcut nimic”

Ilan Șor: „Nu am oponenți în politica moldovenească; eu nu intru în competiție cu cei care n-au făcut nimic”

Creșterea ratingului Partidului Politic ȘOR, dar și a popularității liderului acestuia, primarului de Orhei Ilan Șor, se datorează exclusiv modelului său de a înțelege și a face politică - mai puține vorbe și mai multe fapte, consideră edilul de Orhei. Acesta a declarat la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 11:11

Pentru prima data apicultori din Republica Moldova vor produce miere ecologică certificată

Pentru prima data apicultori din Republica Moldova vor produce miere ecologică certificată

Primul grup de 47 de apicultori din Republica Moldova a trecut cu succes perioada de conversie de la producerea mierii convenționale la producerea mierii ecologice. Începând cu anul 2019, apicultorii planifică să producă miere ecologică certificată conform cerințelor Uniunii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 10:57

Negru: Oricât și-ar ascunde capul în nisip actualii lideri ai PLDM, Vlad Filat a avut un rol în furtul miliardului

Decizia PLDM de a nu participa separat la alegerile din 24 februarie este corectă, deoarece formaţiunea nu mai este creditată cu nicio şansă de a intra în noul Parlament. De această părere este jurnalistul Nicolae Negru, într-un editorial publicat de Ziarul National. Totuși,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 09:57

Minge de foc pe cerul din Mexico City. Un meteorit uriaş a făcut spectacol, înainte de răsăritul soarelui (VIDEO)

Minge de foc pe cerul din Mexico City. Un meteorit uriaş a făcut spectacol, înainte de răsăritul soarelui (VIDEO)

Imagini spectaculoase surprinse în Mexic. Un fotograf amator a reuşit să surprindă momentul în care un meteorit brăzdează cerul din Mexico City, înainte de răsăritul soarelui.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 09:30

Pe cine reprezintă Franco Frattini în OSCE?

Pe cine reprezintă Franco Frattini în OSCE?

Reprezentantul special al președinției Italiei în exercițiu a OSCE, Franco Frattini   neagă implicarea Rusiei în conflictul din Transnistria.El susține că Federația Rusă nu ar fi parte a conflictului transnistrean, ci doar un mediator, componentă din formatul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 09:20

(CUM SCRIEM, CUM VORBIM?) „Susținerea preventivă” este, de fapt, prealabilă

(CUM SCRIEM, CUM VORBIM?) „Susținerea preventivă” este, de fapt, prealabilă

În cadrul studiilor universitare și postuniversitare se scriu și se susțin mai multe tipuri de teze - de an, de licență, de masterat, de doctorat și elaborarea acestor lucrări este o preocupare permanentă a catedrelor de profil și a profesorilor care îi ghidează pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 09:19

RUSIA și jocurile MURDARE. ANCHETATORII au făcut ANUNȚUL. PUTIN e în PERICOL

RUSIA și jocurile MURDARE. ANCHETATORII au făcut ANUNȚUL. PUTIN e în PERICOL

Alte două asasinate comise în ultimii ani în Marea Britanie ar fi fost provocate de Rusia, arată probele descoperite de anchetatorii britanici însărcinați cu ancheta în cazul otrăvirii lui Serghei Skripal și a fiicei sale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2018, ora: 09:10

10 mii de „veste galbene” în Paris. Ce măsuri ar putea anunța Macron ca să taie elanul protestelor

10 mii de „veste galbene” în Paris. Ce măsuri ar putea anunța Macron ca să taie elanul protestelor

135 de răniţi şi 1.385 de arestaţi - acesta este bilanţul protestelor de sâmbătă de la Paris şi din marile oraşe ale Franţei.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)