Internațional

ONU: Mii de persoane ar putea muri din cauza foametei în zonele asediate din Siria

"A continua ridicarea de ziduri tot mai înalte la frontieră împotriva acestor oameni disperați reprezintă un act de cruzime și o iluzie", a remarcat el, în deschiderea sesiunii anuale a Consiliului pentru Drepturile Omului la Geneva.

"Peste 450.000 de persoane sînt prinse într-o capcană în satele și orașele din Siria — în unele cazuri, de ani de zile", a tras un semnal de alarmă Zeid Ra’ad Al Hussein.

"Hrana, medicamentele și alte produse de ajutor umanitar de urgență sînt blocate în mod repetat. Mii de persoane ar putea să moară de foame", a avertizat el.

Pentru a profita de "încetarea ostilităților" decretată sîmbătă, ONU a anunțat că își va intensifica operațiunile umanitare pentru a acorda ajutor în următoarele cinci zile pentru mai mult de 150.000 de persoane blocate în localitățile siriene asediate de către unul sau altul dintre beligeranți.

Coordonatorul afacerilor umanitare ale ONU în Siria, Yacoub el-Hillo, a anunțat duminică seara "livrarea unor ajutoare luni și în zilele următoare în localitatea rebelă Mouadamiyat al-Cham", într-o suburbie a Damascului, asediată de forțele guvernamentale.

În total, ONU prevede, în plus la operațiunile în curs de desfășurare, "livrarea în următoarele cinci zile a unor ajutoare pentru aproximativ 154.000 de persoane care trăiesc în localități asediate din Siria", a adăugat el.

Națiunile Unite așteaptă undă verde de la părțile în conflict "pentru a ajuta aproximativ 1,7 milioane de persoane din zone greu accesibile", a precizat acesta.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cerut luni, la rîndul său, acces în aceste zone pentru a oferi ajutor medical. 

sursa: moldpres.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *