Astăzi 22 Ianuarie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la ora 20:58
Abonamente

Eveniment 2 Mai 2012, ora 07:25

Operaţiunea Molojen. Episodul „Profanarea”

Marime Font

Buletinele moldovenilor conţin mai multe imagini trucate: cetatea Soroca - şase turnuri, iar Hotin - un perete în plus. 

Actul de profanare a fost aprobat printr-un dubios proces-verbal al unei comisii, ai cărei membri habar nu au despre aceasta

În 1996-2000, buletinele de identitate ale cetăţenilor RM, cele pentru apatrizi şi permisele de şedere temporară în ţara noastră pentru străini au purtat pe verso fotografii de Pavel Balan. După ce autorul şi-a căutat dreptatea în judecată, imaginile i-au fost imediat distorsionate, fără ca decizia respectivă să fie publicată în „Monitorul Oficial”. Astăzi, ÎS „Cris-Registru” îşi neagă orice vină şi pune punct jocului. Miercuri, Guvernul a aprobat proiectul Ministerului Tehnologiilor Informaţionale, conform căruia vom putea să ne perfectăm buletine de identitate noi, fără alte fotografii decât cea a titularului. Astfel cade încă o şmecherie pusă la cale pe vremea „eternului şef al paşapoartelor”, Vladimir Molojen - singurul care s-a aciuat comod sub toate guvernările RM de până acum.

Loading...


Printr-o hotărâre a Guvernului Sangheli din 12 septembrie 1994, a fost instituită o misterioasă comisie care, deşi avea o denumire de-un kilometru, se pare că nu s-a întrunit niciodată. Cel puţin membrii comisiei spun că aud despre aceasta în premieră. Este vorba de Comisia guvernamentală pentru elaborarea şi introducerea sistemului naţional de paşapoarte, Registrului de stat al populaţiei şi altor sisteme de importanţă statală. Nu-i exclus că aceasta a existat doar de ochii lumii, însă deciziile sale au fost luate de însuşi Molojen (ex-viceministru de Interne, ex-ministru al Dezvoltării Informaţionale, ex-director al Departamentului Tehnologii Informaţionale, al „Registru” ş.a.m.d.), care, se ştie, acţiona sub oblăduirea controversatului om de afaceri Boris Birştein.

Recent, presa a fost bulversată de anunţul deputatului Valeriu Munteanu, precum că în imaginea cetăţii Soroca de pe versoul buletinelor de identitate (BI) apare un turn inexistent - cel de-al şaselea. Deputatul susţine că imaginea a fost modificată la iniţiativa lui Molojen pentru a nu-l remunera pe fotograful Bălan.


Buletinul de identitate pentru cetăţenii RM cu imaginea originală a cetăţii Soroca.


Buletinul de identitate pentru cetăţenii RM cu imaginea schimonosită a cetăţii, eliberat de la 1 mai 2000.


De fapt, aceeaşi soartă a avut-o şi imaginea cetăţii Hotin, a aceluiaşi autor, de pe BI pentru apatrizi, la care s-a mai adăugat un perete pe partea dreaptă, s-a nivelat acoperişul, iar direcţia punţii de la intrare a fost modificată din stânga spre dreapta. O altă fotografie a lui Balan, cea cu Mănăstirea Curchi, a fost folosită iniţial ca imagine pe versoul permisului de şedere pentru străini, fiind apoi înlocuită cu altă poză, în care turla bisericii din stânga se află mai spre dreapta.


Buletinul de identitate pentru apatrizi cu imaginea originală a cetăţii Hotin. 


Buletinul de identitate pentru apatrizi cu imaginea schimonosită a cetăţii, eliberat de la 1 mai 2000. 


Cele trei fotografii au fost selectate în anul 1996, fără ca Balan să ştie. Întrebat de noi de ce s-a întâmplat aşa, Molojen se spală pe mâini, apelând la regrete: „Vă spun cu mâna pe inimă că s-a procedat incorect faţă de băiatul acela, care într-adevăr a fost autorul. I-au luat fotografia fără să se gândească şi iată la ce s-a ajuns. Se spune că de vină este Molojen, dar eu n-am ştiut. Atunci a lucrat comisia, care trebuia să-l recunoască drept autor. Eu nu eram în comisie”. De fapt, Molojen a făcut întotdeauna parte din ciudata comisie. Mai greu ne-a fost să aflăm cine o conducea în 1996, căci componenţa comisiei de atunci se păstrează, parcă, în taină. Chiar şi reprezentanţi ai „Registrului” s-au eschivat să ne răspundă la această întrebare...


Permisul de şedere pentru cetăţenii străini cu imaginea Mănăstirii Curchi, autor Pavel Bălan

Permisul de şedere pentru străini eliberat din 1 mai 2000 (imaginea lui Bălan este înlocuită)

 Ulterior, componenţa comisiei a fost schimbată la 7 mai 1997, trecând sub conducerea lui Nicolae Cernomaz. Printre membrii de atunci se numără şi ex-vicepremierul Andrei Cucu, care dă nedumerit din umeri: „Nu-mi amintesc nimic despre o asemenea comisie”. Altul, ex-vicepremierul Finanţelor, Nicolae Bivol, se arată surprins: „În mai 1997, mă retrăgeam din guvern şi n-am făcut parte din o atare comisie”. La 7 iunie 1999, şefia comisiei a fost preluată în acte de Nicolae Andronic, care afirmă convins: „Nu ţin minte aşa ceva”. Din echipa sa făcea parte şi şeful Aparatului preşedintelui Timofti, pe atunci ministrul Justiţiei, Ion Păduraru. Nici el nu are explicaţii: „Comisia era într-un fel secretă. Chiar nu-mi amintesc să fi fost la vreo şedinţă”.

La finele lui 1998, când a aflat că fotografia cu Cetatea Soroca din albumul său „Poliptic moldav” este folosită pe versoul Buletinelor de Identitate (BI), Pavel Bălan a apelat în judecată. El solicita MAI, care la acea vreme se ocupa de documentarea populaţiei, să-i achite daunele cauzate în urma folosirii neautorizate a imaginii şi să încheie cu el un contract pentru folosirea ulterioară a fotografiei. Tribunalul Chişinău i-a admis parţial pretenţiile, Curtea de Apel a casat această decizie, iar Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a trimis cauza la rejudecare. Procesul a durat peste zece ani şi s-a axat doar pe venitul ratat de către autor de la decizia Tribunalului din 24 martie 1999 până la 1 mai 2000 - timp în care au fost eliberate peste 260 mii de BI.

Rezoluţia lui Untilă pentru Molojen…

„Profanarea” s-a produs în 2000, în circumstanţe aparent suspecte, când fotografiile cetăţilor Soroca şi Hotin au fost schimonosite, iar cea cu Mănăstirea Curchi a fost înlocuită cu o altă poză. Decizia a fost luată la 6 aprilie 2000 de aceeaşi comisie guvernamentală, condusă deja de Dumitru Braghiş. Comisia nu a propus Guvernului un proiect de decizie în acest sens, iar singurul act ce confirmă schimbarea este un proces-verbal, care nici n-a fost publicat în „Monitorul Oficial” (MO). Rugat să dea explicaţii, Braghiş ne-a spus: „Idee n-am de aşa comisie! Dar dacă decizia n-a fost aprobată prin hotărâre de guvern şi nici n-a apărut în MO, ea nu este valabilă. Cei care o execută trebuie să dea explicaţii, şi să nu se ascundă după cuvântul „comisie”. Ex-viceministrul de Interne Veaceslav Untilă, şi el membru al comisiei, afirmă: „Zău că nu ştiu nimic. Pe mine Braghiş m-a trimis la pensie în acel an. Dacă am şi fost membru, n-am participat la nicio şedinţă”. Apropo, pe procesul-verbal cu pricina, figurează rezoluţia lui Untilă pentru Molojen: „Organizaţi executarea!”. Fie că Untilă ascunde ceva, fie că semnătura i-a fost falsificată, rămâne de văzut…

Legitimitatea procesului-verbal trezeşte îndoieli şi pentru că, în 2002, adică peste doi ani, Guvernul Tarlev a adoptat „Concepţia sistemului informaţional automatizat „Registrul de stat al populaţiei". În acest document, publicat în MO, modelele actelor de identitate apar cu fotografiile originale ale lui Pavel Bălan.

„Profanarea”, ca element de protecţie – doar în RM

Ca şi Molojen, Ştefan Carauş, şef de secţie, şi Vasile Ciornîi, vicedirector general al „Cris-Registru”, ne asigură că schimbarea imaginilor s-a făcut pentru a spori gradul de protecţie a actelor. „Dvs. interpretaţi că pe BI este Cetatea Soroca, dar eu pot să interpretez altfel. Când mă uit din Ucraina peste Nistru, văd o cetate – că se numeşte Soroca sau altfel, nu ştiu. Acestea nici nu-s imagini, ci elemente de securitate a BI şi ele pot fi schimbate prin decizia comisiei”, ne-a spus Carauş. „Este scris în vreun act că asta e Soroca? Standardele internaţionale, aşa ca ICAO DOC 9303, la care RM a aderat presupun un şir de elemente de protecţie pentru un act de identitate”, a precizat Ciornîi. Rugaţi să ne mai dea vreun exemplu din practica internaţională în care imaginea unui monument istoric să fie schimbată astfel, reprezentanţii „Registrului” n-au găsit un răspuns. Ştefan Carauş ne-a spus: „Fiecare încearcă să-şi asigure cu elemente diferite, specifice, protecţia actelor”.
În privinţa procesului-verbal al Comisiei Braghiş, sursele citate susţin că aceasta a fost împuternicită să aprobe modificările fără fi publicate în MO. Întrebaţi în mod repetat care act normativ stipulează aceasta, ei ne-au prezentat Hotărârea Guvernului nr. 385 din 1996, în care nicun cuvânt nu acordă comisiei astfel de împuterniciri. Ei mai afirmă că în Hotărârea Guvernului nr. 333, în care apar modelele actelor de identitate cu poze, este redat doar conceptul simbolic al actelor de identitate. Şi asta chiar dacă în hotărârea respectivă se indică clar cuvântul MODEL.
„N-au publicat decizia în „Monitorul Oficial”, ca să nu pară proşti”

Cât ţine de încercările lui Bălan de a-şi apăra drepturile de autor, Ştefan Carauş spune că la început n-a apărut această problema: „Răspuns la o întrebare se dă atunci când ea se iveşte. În 1994, când a fost creată Comisia guvernamentală, s-a propus ca în actele de identitate să fie oglindite simboluri ce arată istoria statului. La acel moment toţi erau patrioţi şi nimeni nu cerea drepturi de autor”.

Oricum, în 2008, dosarul Bălan a ajuns la CEDO, care a recunoscut încălcarea dreptului la proprietatea intelectuală a autorului şi a obligat RM să-i achite daune materiale de 5000 euro. Apoi, după revizuire, CSJ a lăsat în vigoare decizia Tribunalului, prin care Bălan urma să primească 180 mii lei. Fiindcă i s-a plătit însă doar diferenţa dintre cele două sume, Bălan a mers iarăşi în judecată. Astăzi, pe acest caz există încă un dosar la CEDO. În opinia ex-ministrului Tehnologiilor Informaţionale, Alexandru Oleinic, fotograful Bălan cere sume exagerate de bani. „El a beneficiat de tehnică şi transport de la stat. În loc să se bucure că lucrarea sa se află în fiece casă, el cere atâţia bani de la stat. Dar există şi o datorie cetăţenească”. Totodată, Oleinic este de părerea că schimonosirea fotografiilor este o „profanare a monumentelor istorice” şi că autorii falsului nu şi-au publicat decizia în MO „ca să nu apară proşti în faţa oamenilor”. Nicolae Andronic este de aceeaşi părere: „Dreptul de autor îl poate cere cel care a construit cetatea, dar nu cei care o fotografiază. Cât priveşte schimbarea imaginii, nicio comisie nu o poate face fără o hotărâre de Guvern”.

„Eu aş fi făcut puşcărie, dar lor li se permite…”

„Profanare, schimonosire, denaturare a imaginii autentice”. Aceasta înseamnă modificarea imaginilor unor monumente istorice în opinia lui Ion Ştefăniţă, directorul Agenţiei de inspectare şi restaurare a monumentelor. „O instituţie publică, cum este Registru, nu are acest drept sub nicio formă”, adaugă el. La rândul său, Pavel Bălan spune că a făcut tot posibilul pentru a soluţiona problema pe cale amiabilă, dar fără rezultat. „Toate s-au făcut pe timpul lui Molojen. M-am întâlnit şi cu el, dar n-am găsit consens. Mi-au schimonosit fotografiile, schimbau denumirea departamentului sau adresa, mă alungau de la ei. Eu, dacă aş fi falsificat ceva, demult avea să stau în puşcărie cu tot neamul meu. Dar lor li se permite”. Astăzi, şi Molojen caută să dreagă busuiocul, făcând trimitere la aceeaşi comisie-fantomă: „Comisia trebuia să-i plătească atunci, dar nu după judecată”.

Recent, directorul general al „Registru”, Sergiu Răilean, a dispus efectuarea unei anchete interne pe cazul Bălan. „Nu ştiu dacă se face cineva vinovat. E vorba mai mult de neprofesionalism”, crede el. De aceea, Răilean consideră ca fiind foarte benefică aprobarea de către Guvern a modelelor noi pentru BI, ce vor avea mărimea unui card bancar şi nu vor conţine alte fotografii decât cea a titularului. De aceeaşi părere este şi ministrul Filip: „Nu-i înţeleg pe cei care, din prostie, presupun, nu au găsit un compromis cu fotograful. Le era atât de greu să facă alte fotografii?”.

Vitalie Nagacevschi, avocatul lui Bălan la CEDO, susţine că clientul său a fost supus unui act evident de batjocură:. „Noi nu avem o cultură faţă de respectarea drepturilor de autor. O fotografie artistică este o operă de artă. De altfel, de ce n-a fugit Molojen cu aparatul foto în buzunar la Soroca? Şi oricât de tare ar fi o comisie, ea nu poate să modifice o hotărâre a Guvernului. Astfel, veridicitatea actelor cu imaginea schimbată este dubioasă”.

Cine era comisia?

Şi după venirea comuniştilor, comisia-fantomă a activat în acelaşi mod. Din 2001, ea era condusă pe hârtie de Andrei Cucu, care infirmă categoric acest lucru. Printre membri s-au numărat şi Zinaida Greceanîi: „N-am fost membră a unei asemenea comisii”, şi Marian Lupu, care a râs distrat, auzind întrebarea: „Parcă nu mă jelui pe memorie şi ţin minte foarte multe comisii, dar aici chiar nu-mi amintesc nimic. Nu exclud că e vorba de o comisie pur formală”, a menţionat Lupu.

Să înţelegem că toţi aceşti foşti şi actuali demnitari ne mint sau că cei care vorbesc serios despre comisia-fantomă ne au de proşti? Presa a mai scris despre faptul că afacerile cu paşapoartele în RM au fost dirijate de Molojen în colaborare cu Birştein – persoană agreată până deunăzi la toate curţile domneşti ale RM. Poate că ei doi şi erau comisia, iar toate guvernele le făceau, supuse, jocul? Ca să aflăm răspunsurile la aceste întrebări, ar fi bine să ştim şi cui îi aparţine semnătura lui Untilă din rezoluţia către Molojen…

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 20:58

ULTIMA ORĂ /// PSRM vrea să modifice Constituția ca Președintele să poată numi judecătorii direct. Proiectul a fost AVIZAT de Guvernul Chicu / DOC

ULTIMA ORĂ /// PSRM vrea să modifice Constituția ca Președintele să poată numi judecătorii direct. Proiectul a fost AVIZAT de Guvernul Chicu / DOC

Guvernul a avizat proiectul de lege privind modificarea Constituției. Inițiativa propune schimbarea modului de numire în funcție a judecătorilor și reglementează activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, informează Radio Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 20:09

BREAKING NEWS / Andrei Năstase nu exclude că va candida la funcția de Președinte al Republicii Moldova

BREAKING NEWS / Andrei Năstase nu exclude că va candida la funcția de Președinte al Republicii Moldova

Liderul Partidului Pltforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, nu exclude faptul că ar putea candida la alegerile prezidențiale. Despre aceasta Năstase a declarat în cadrul emisiunii Punctul pe Azi de la TVR Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 19:50

FOTO / Andrian Candu și Sergiu Sîrbu, alături de Rothschild

FOTO / Andrian Candu și Sergiu Sîrbu, alături de Rothschild

Dumitru Ciorici a postat în canalul său de Telegram o poză în care apar democrații Andrian Candu și Sergiu Sîrbu, alături de miliardarul elvețian, Nathaniel Rothschild.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 19:19

Maia Sandu acuză și ea reacțiile BOLNĂVICIOASE ale unor demnitari de rang înalt din RM la adresa lui Iohannis

Maia Sandu acuză și ea reacțiile BOLNĂVICIOASE ale unor demnitari de rang înalt din RM la adresa lui Iohannis

„Astăzi am avut o discuție cu ambasadorul României la Chișinău, domnul Daniel Ioniță, în care am reiterat necesitatea continuării sprijinului României pentru mai multe proiecte importante pentru Republica Moldova„, anunță Maia Sandu pe facebook.com

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 19:08

STOP CADRU /// Ion Chicu și-a adus aminte de un tratat dintre Franța și Germania din '63: „E nevoie de înțelepciunea și inteligența autorilor Tratatului de la Elysee pentru a consolida echilibrul în lume”

STOP CADRU /// Ion Chicu și-a adus aminte de un tratat dintre Franța și Germania din '63: „E nevoie de înțelepciunea și inteligența autorilor Tratatului de la Elysee pentru a consolida echilibrul în lume”

„Tratatul de la Elysee, probabil, este una din cele mai bune probe a impactului benefic al inteligenței și înțelepciunii”, se spune într-un mesaj al premierului Chicu, cu ocazia aniversării unui oarecare „Tratat de la Elysee”

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 19:00

Mișcarea Politică UNIREA va organiza, joi, 23 ianuarie, ora 10:00, un PROTEST ANTI-dodon

Mișcarea Politică UNIREA va organiza, joi, 23 ianuarie, ora 10:00, un PROTEST ANTI-dodon

Mișcarea Politică UNIREA va organiza, joi, 23 ianuarie, ora 10:00, acțiunea "Minutul Tăcerii", în fața Președinției RM.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 18:46

Schema prin care ruși și ucraineni devin cetățeni români fără să-i verifice nimeni

Schema prin care ruși și ucraineni devin cetățeni români fără să-i verifice nimeni

Funcționar, către subordonați: „Bag dosarul în altă comisie, până când găsesc măcar un membru să dea aviz pozitiv”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 17:38

Gheorghe Erizanu: Moldoveneasca. Mircea V.Ciobanu trișează

Gheorghe Erizanu: Moldoveneasca. Mircea V.Ciobanu trișează

Mircea V.Ciobanu scrie pe ogoarele like-urilor, ia atitudine, dă cu tifla în după amiaza zilei de ieri, într-un manual de limbă și literatură română pentru clasele primare. MVC acuză manualul, grosso modo, de moldovenism. Prea mulți autori moldoveni, zice MVC. Concluzia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 17:31

15 martie 2020 /// Medicul Ștefan Gațcan este candidatul desemnat de PSRM pentru funcția de deputat în circumscripția uninominală nr. 38, Hâncești

15 martie 2020 /// Medicul Ștefan Gațcan este candidatul desemnat de PSRM pentru funcția de deputat în circumscripția uninominală nr. 38, Hâncești

Grupul său de inițiativă a fost înregistrat la 19 ianuarie și este format din 20 de persoane, care trebuie să colecteze semnăturile necesare până la 13 februarie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 16:33

FRANȚA: Biserica Catolică elimină „MAMA” și „TATA” de pe certificatele de botez pentru a se adapta „situațiilor noi”

FRANȚA: Biserica Catolică elimină „MAMA” și „TATA” de pe certificatele de botez pentru a se adapta „situațiilor noi”

Biserica Romano Catolică elimină mențiunile despre „mama” și „tata” de pe certificatele de botez, informează Lefigaro. Mai mult, pe acte nu vor apărea nici termenii de „fiu” și „fiică”. Conform sursei citate, decizia Bisericii Romano...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 15:37

PG: Veaceslav Platon nu va fi întors Ucrainei şi nu va fi extrădat Rusiei

PG: Veaceslav Platon nu va fi întors Ucrainei şi nu va fi extrădat Rusiei

Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat autorităților din Ucraina și Federația Rusă despre imposibilitatea satisfacerii solicitării de întoarcere a inculpatului Veaceslav Platon pe teritoriul Ucrainei și, respectiv, de extrădare a numitului către Rusia, transmite...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 15:06

Planul unioniștilor pentru ziua de 24 ianuarie. Evenimentele dedicate celebrării a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române

Planul unioniștilor pentru ziua de 24 ianuarie. Evenimentele dedicate celebrării a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române

Celebrarea a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române va aduna la Iași unioniștii din România și Republica Moldova. Aceștia vor organiza un Marș al Unioniștilor, marcat de momente de reculegere în memoria artizanilor Unirii Principatelor și coregrafice, printre care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 15:06

HOROSCOP 2020. 5 zodii își dau restart la viață

HOROSCOP 2020. 5 zodii își dau restart la viață

Pentru anul 2020, astrologii anunţă a fi un an prosper pentru cinci native din zodiac. Atât pe plan sentimental, cât şi pe plan social şi profesional. Însă, chinionul stă departe şi de alţi nativi din zodiac. Printre cele mai norocoase semne zodiacale, în anul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 14:52

“DFM” îl acuză pe premierul Ion Chicu de hărțuire a mediului de afaceri

“DFM” îl acuză pe premierul Ion Chicu de hărțuire a mediului de afaceri

Compania „DFM” SRL a transmis o scrisoare adresată prim-ministrului Ion Chicu în care și-a exprimat indignarea în legătură cu declarațiile premierului privind intențiile autorităților de a contribui la încheierea activității „DFM” SRL, cel mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 14:38

Batrîncea a depus o PLÂNGERE penală pentru a verifica DE CE AU a fost pornit un dosar penal împotriva PSRM pentru finanțare ilegală

Batrîncea a depus o PLÂNGERE penală pentru a verifica DE CE AU a fost pornit un dosar penal împotriva PSRM pentru finanțare ilegală

PSRM va depune o plângere penală pentru a verifica modul în care a fos pornit dosarul cu privire la finanțarea partidului. Secretarul executiv al Partidului Socialiștilor, Vlad Batrîncea, a afirmat, în cadrul unei conferințe de presă, că dosarul este unul comandat,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 14:24

Victor Chironda „caută” angajați primărie: „Salarii mici. Mult de lucru. Însă asta e temporar. Până FACEM ordine”

Victor Chironda „caută” angajați primărie: „Salarii mici. Mult de lucru. Însă asta e temporar. Până FACEM ordine”

Victor Chironda are nevoie de angajati. Acesta anunta concursuri pentru suplinirea functiilor vacante la Directia Arhitectura, Urbanism, Relatii Funciare si Cadastru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 14:22

Vor fi majorate cotele de export în UE pentru strugurii de masă, prunele şi cireşele din R. Moldova

Vor fi majorate cotele de export în UE pentru strugurii de masă, prunele şi cireşele din R. Moldova

Agricultorii din R. Moldova vor putea exporta în UE cantități mai mari de struguri, prune și cireșe, fără a achita taxele vamale. Comisia parlamentară politică externă și integrare europeană a aprobat miercuri, 22 ianuarie, avizul consultativ privind inițierea negocierilor și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 13:56

Curtea Constituțională a decis că alegerea lui Teodor Meleșcanu la șefia Senatului este neconstituțională / Meleșcanu urmează să fie revocat din funcție

Curtea Constituțională a decis că alegerea lui Teodor Meleșcanu la șefia Senatului este neconstituțională / Meleșcanu urmează să fie revocat din funcție

Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, sesizarea referitoare la alegerea lui Teodor Meleşcanu în funcţia de preşedinte al Senatului, stabilind că este neconstituţională, au declarat, pentru G4Media.ro, surse din CCR.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 13:53

După Olesea Stamate, Vlad Țurcanu și Dorin Chirtoacă CANDIDEAZĂ pentru funcția de deputat din circumscripția Hîncești / 15 martie 2020

După Olesea Stamate, Vlad Țurcanu și Dorin Chirtoacă CANDIDEAZĂ pentru funcția de deputat din circumscripția Hîncești / 15 martie 2020

Liderul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, este candidatul înaintat de formațiunea Mișcării Politice „UNIREA” la funcția de deputat pentru alegerile parlamentare noi din circumscripția Hâncești.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 13:18

Pește inclus în Cartea Roșie, vândut la PIAȚA CENTRALĂ cu 30 de lei

Pește inclus în Cartea Roșie, vândut la PIAȚA CENTRALĂ cu 30 de lei

În urma autosesizării privitor la materialul apărut în sursele mass-media despre comercializarea resurselor piscicole incluse în Cartea Roşie a R Moldova, în temeiul art.440 alin.(3), Cod contravențional al R Moldova, la 21.01.2020 Inspecția pentru Protecția Mediului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 12:51

APROAPE DE TRAGEDIE! 5 ELEVI, intoxicați la Colegiu Tehnologic

APROAPE DE TRAGEDIE! 5 ELEVI, intoxicați la Colegiu Tehnologic

Cinci elevi de la Colegiu Tehnologic din Capitală, au fost aduşi noaptea trecută la Institutul Mamei şi a Copilului, după ce s-ar fi intoxicat cu vapori de vopsea.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 12:44

Ekaterini Sakellaropoulou, prima femeie aleasă în funcţia de preşedinte al Greciei

Ekaterini Sakellaropoulou, prima femeie aleasă în funcţia de preşedinte al Greciei

 Parlamentul de la Atena a ales-o miercuri pe Ekaterini Sakellaropoulou în funcţia de preşedinte al Greciei, prima femeie care ocupă acest post în istoria ţării, transmite AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 12:30

FOTO// Apartament cuprins de flăcări, în Chișinau.Trei MINORI, în periol!

FOTO// Apartament cuprins de flăcări, în Chișinau.Trei MINORI, în periol!

În dimineața zilei de 22 ianuarie un incendiu a izbucnit într-un bloc locativ cu cinci nivele de pe strada Sarmezegetuza 1 din municipiul Chișinău. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 06:16. Potrivit datelor înregistrate, un apartament cu 2 camere de la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 12:06

Yardsale "Ticket to love"

Yardsale "Ticket to love"

Reușiți să prindeți TICKET TO LOVE și să călătoriți cu locomotiva care vă duce spre dragoste! Pe data de 9 februarie, de pe peronul Gării Feroviare pornește locomotiva iubirii YARDSALE care ține drumul spre primăvară! În timp ce trenul așteaptă la peron, împreuna...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 10:37

Igor Dodon și zecile de întâlniri de la Moscova au SCUMPIT GAZUL /// În 2019 am plătit MAI MULT decât 2016 / Cum a evoluat prețul la gaz în ultimii ani

Igor Dodon și zecile de întâlniri de la Moscova au SCUMPIT GAZUL /// În 2019 am plătit MAI MULT decât 2016 / Cum a evoluat prețul la gaz în ultimii ani

Moldoga Gaz a publicat pe site-ul său prețul gazelor naturale procurate pentru perioada 2015 - 2019. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)