Astăzi 28 Mai 2020, Joi - Ultima actualizare la ora 21:58
Abonamente

Actualitate 10 Octombrie 2019, ora 07:50

OPINIE //// Ce este libertatea?

Marime Font

Când am ajuns eu prima dată în viață la Paris, undeva prin anii 90, am fost șocat să constat că pe ditamai Poarta Luvrului trona o reclamă la Apple. Era de fapt chiar mișto, o poză mare cu Voltaire (cred), un citat ceva și, într-un colț, discret, mărul mușcat. Chiar dacă mi-a plăcut ideea, m-am gândit că eu n-aș pune totuși o reclamă pe Luvru. Încă aveam o doză mare de tradiționalism în mine, reminiscență a educației naționalist-comuniste, de care crezusem că m-am dezbărat în primele luni din 1990. Da’ de unde… Evoluăm fiecare dintre noi, mai repede sau mai lent, influențați de educație, de experiențe și, bineînțeles, evoluăm (sau involuăm) sub influența celorlalți, a societății în care trăim, cu patimile și năcazurile ei. Iar a noastră chiar are prea multe năcazuri, ca să mai apară și Șora într-o reclamă la eMag.

Este incredibil câte reacții, pozitive, negative și mixte, a putut să stârnească o banală reclamă. eMag a făcut o asociere de brand cu Mihail Șora, câteva jocuri de cuvinte, cu libertatea în sens larg și libertatea (de opțiune) de a alege produse. Rezultatul a fost o neverosimilă ploaie de săgeți otrăvite, spre Șora, spre Papaya, spre eMag, spre #Rezist, chiar spre “userismul marxist” și, bineînțeles, invers, spre comunism, spre anti-comunism, chiar spre conservatorism (laic și creștin)… S-au găsit unii să-l atace pe Șora pentru că reclama aia e făcută de aceeași agenție care a făcut și campania împotriva referendumului referitor la căsătoria homosexuală… Pfff! Nu se mai înțelege om cu persoană în țara asta!

Fiecare cetățean român crede că a înțeles comunismul, dar fiecare își definește altfel raportarea la o perioadă fără eroi, doar cu martiri numai buni să se cațere oricine pe ei. În realitate, reacțiile furioase la reclama eMag cu Mihai Șora n-au legătură cu trecutul comunist al acestui om ci vin dintr-o mutație a stalinismului trăit dar puțin înțeles de societatea noastră. Nu s-a prăbușit acum 30 de ani, căci după jumătate de secol în România acel stalinism (un comunism naționalist cu elemente de fascism pur) era osificat, făcea parte din ființa acestei națiuni. Așa că n-a putut muri ci s-a mutat. Redus la ura de clasă el s-a splitat în două tulpini sociale și un fenomen. Prima tulpină este ignorantă, naționalistă, deseori creștină, frustrată. A doua este ceva mai cultă, marxistă, internaționalistă dar anticorporatistă, la fel de iacobină în esență ca și prima, radicalizată până la idioțenia utilitară, așa cum chiar Stalin o definea acum foarte mult timp. Ce au în comun cele două tulpini este fix dorința de a limita cumva libertatea celorlalți. Ce altceva este ura de clasă?

Loading...


Ei bine, fenomenul format de cele două tulpini mutate din stalinismul românesc se numește pesedism. Putem să-i spunem socialismul-caviar românesc, ilustrat perfect de Liviu Dragnea, și este fix această combinație contradictorie de conservatorism autoritarist, naționalism, marxism, etatism și chiar fascism. Criza pesedismului ne-a lăsat fără amenințarea pierderii libertății și a fost pusă în evidență de o banală reclamă.

Dacă eMag făcea această reclamă acum un an, sfidându-l pe Dragnea, nimeni nu ar fi criticat nimic. Era deci eMag liberă acum un an? Nu, și poate nici nu percepea asta. Ca mai toate firmele mari, eMag nu a urinat contra vântului. A așteptat să pice Dragnea, să-i vină de la marketing măsurătoarea curentului din societate pentru a-l pune pe Șora într-o campanie despre libertate. Bineînțeles, lumea se coalizează cu învingătorul și îi aplică inutile lovituri de picior învinsului, mai ales dacă învinsul e un tiran căzut. Dar indiferent de decizia de oportunitate a conducerii, marketingul eMag nu a greșit. Într-adevăr cei mai mulți dintre clienții lor (de fapt cei mai mulți români) înțeleg libertatea exact așa – să poți să-ți iei ce vrei tu. Ce atâta filozofie? Să avem de toate, să avem slujbă ușoară și bani mulți… oare nu exact acest gen de libertate și l-au dorit românii acum 30 de ani? Au vrut libertatea adevărată? Ce e aia? Fiecare dintre noi e fix atât de liber pe cât poate fi el, nu pe cât vor alții. Libertatea poate fi un concept dureros, nu-l simți decât atunci când îți lipsește, și nici atunci nu-l simți dacă nu ai o conștiință chinuitoare, una care să te împiedice să faci pactul cu diavolul, acceptând o iluzie a libertății izvorâtă exact din autolimitarea voluntară a propriei libertăți. Dar cât de relevant era un Șora acum 30 de ani pentru un popor înfometat și abrutizat? Doar și el și ceilalți și-au dorit libertatea, nu? Au mai înțeles Șora și poporul său libertatea la fel, după ce a căzut Ceaușescu? Nu cred.

O banală reclamă a pus de fapt în evidență o criză – pe cât de uniți împotriva lui Dragnea sau Ceaușescu, pe atât de dezbinați am redevenit fără ei. Pentru că n-avem o direcție, un sens, ne agățăm frustrați și nervoși de astfel de dezbateri futile, ridicole – trebuia sau nu trebuia Șora să tabloidizeze conceptul de libertate, avem sau n-avem dreptul să interzicem căsătorii între persoane de același sex, ar trebui să fim atei sau să fim religioși? În realitate avem mult mai multe lucruri importante cu care să fim de acord și cărora să le căutăm rezolvare – risipa de resurse din societate, criza educației, incapacitatea unei integrări reale cu lumea occidentală, numeroasele crize constituționale, emigrația masivă a tinerilor și criza forței de muncă… Mai puțină intoleranță pe subiecte mici și mai multă unitate și interes pe cele mari, ne-ar face pe toți mai liberi.

https://www.moise.ro/2019/10/06/ce-este-libertatea/ 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 28 Mai 2020, ora: 21:58

VIDEO BOMBĂ! Stoianoglo către Platon: „Salut, Veaceslav” / Platon îi răspunde zâmbind: „Bună, Alexandr Dmitrivici”

VIDEO BOMBĂ! Stoianoglo către Platon: „Salut, Veaceslav” / Platon îi răspunde zâmbind: „Bună, Alexandr Dmitrivici”

Presa a primit un clip video cu V. Platon, după ce Alexandru Stoianoglo a devenit procuror general. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Mai 2020, ora: 09:45

FOTO / Lansarea Nasa SpaceX şi evoluţia costumului de zbor

FOTO / Lansarea Nasa SpaceX şi evoluţia costumului de zbor Din editia print

​Costumele de astronauţi pe care le vor purta Doug Hurley şi Bob Behnken în lansarea primului zbor al Capsulei Crew Dragon, misiunea coordonată de NASA și SpaceX, au fost create cu mare atenţie. Casca realizată la imprimanta 3D şi mănuşi touchscreen-sensitive sunt doar...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 28 Mai 2020, ora: 09:29

Dodon: „Vladimir Plahotniuc A FOST GHIDAT în schema de fraudare a sistemului bancar de Andrian Candu și Serghei Iaralov”

Dodon: „Vladimir Plahotniuc A FOST GHIDAT în schema de fraudare a sistemului bancar de Andrian Candu și Serghei Iaralov” Foto: simbol

Președintele țării, Igor Dodon, susține că Vladimir Plahotniuc a fost ghidat în schema de fraudare a sistemului bancar de oameni bine școliți, precum Andrian Candu și Serghei Iaralov. 

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 28 Mai 2020, ora: 09:13

Vatra Dornei- comoara turistică a Bucovinei

Vatra Dornei- comoara turistică a Bucovinei

Statiunea Vatra Dornei se afla la 89 de kilometri de Bistrita Nasaud si 112 kilometri de Suceava, si este recunoscuta si apreciata in intreaga lume pentru frumusetea ei. Numita si Perla Bucovinei, Vatra Dornei nu inceteaza sa impresioneze turistii de peste tot prin clima placuta, peisaje...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 28 Mai 2020, ora: 08:51

Înălțarea Domnului 2020. Ce să nu faci pe 28 mai ca să ai noroc

Înălțarea Domnului 2020. Ce să nu faci pe 28 mai ca să ai noroc

Înălțarea Domnului este celebrată anul acesta în data de 28 mai. Este una dintre cele mai importante sărbători creștine, fiind marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. În tradiția populară, această sărbătoare poartă denumirea de Ispas.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 28 Mai 2020, ora: 08:49

Unul dintre cei mai în vârstă români vindecați de coronavirus are 92 de ani

Unul dintre cei mai în vârstă români vindecați de coronavirus are 92 de ani

Un bărbat de 92 de ani din județul Botoșani, fost militar de carieră, este unul dintre cei mai în vârstă pacienți vindecati de noul tip de coronavirus din România. A fost printre primele cazuri confirmate în județ, la sfârșitul lunii martie, și bănuiește...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 28 Mai 2020, ora: 08:21

Horoscopul zilei de azi, JOI 28 MAI 2020. Ce mesaj îți transmite Universul?

Horoscopul zilei de azi, JOI 28 MAI 2020. Ce mesaj îți transmite Universul?

 Mercur intra in Rac si comunicarea intra intr-o stare mai dificila. Racul este un semn taciturn, nu vorbeste prea mult. Este foarte greu sa-l faci sa se deschida si sa vorbeasca despre ceea ce simte. Noroc cu Luna in Leu care este destul de expresiva si mai “indulceste” putin...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Mai 2020, ora: 06:25

Dodon ne crede proști? „Nu știu ce a fost în punga de la Plahotniuc”

Dodon ne crede proști? „Nu știu ce a fost în punga de la Plahotniuc”

Șeful statului Igor Dodon susține că nu știe ce a fost în punga care apare în înregistrarea video dată publicității pe 18 mai, curent, de deputatul Iurie Reniță. El este convins că înregistrarea este parte a unui joc realizat de fostul lider democrat, Vlad...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 28 Mai 2020, ora: 03:53

Premieră medicală mondială: Un nou-născut din Anglia a fost tratat cu canabis și salvat

Premieră medicală mondială: Un nou-născut din Anglia a fost tratat cu canabis și salvat

Premieră medicală în Marea Britanie. Un nou-născut care a venit pe lume la 11 martie la spitalul universitar Norfolk şi Norwich (NNUH) este primul bebeluş din lume care a primit o terapie cu canabis.

( ) Citeşte tot articolul

Chișinău 28 Mai 2020, ora: 01:41 de Mihaela Culcinschi

(NE)REGULI NOI LA PRIMĂRIE. Ion Ceban ascunde CV-urile funcționarilor publici, agreați de PSRM

(NE)REGULI NOI LA PRIMĂRIE. Ion Ceban ascunde CV-urile funcționarilor publici, agreați de PSRM

Zero transparență la Primăria Chișinău. Primarul socialist Ion Ceban refuză să facă publice date generale cu privire la noul director al Întreprinderii Municipale INFOCOM, invocând motive mai mult decât stupide și anume că biografia celui din urmă ar conține date cu...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 28 Mai 2020, ora: 00:25

ULTIMA ORĂ /// 49 de cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

ULTIMA ORĂ /// 49 de cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

Primăria comunei Trușeni anunță că în total 49 persoane s-au infectat, 1 caz suspect, 13 se află în carantină, 108 sunt monitorizate la domiciliu și 36 sunt tratate!

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 28 Mai 2020, ora: 00:11

(ARHIVE) Dezvăluiri ZGUDUITOARE: cum UCIDEAU călăii lui Stalin

Dezvăluiri ZGUDUITOARE: cum UCIDEAU călăii lui Stalin

La mai bine de șapte decenii de la primul val al deportărilor, comemorăm zecile de mii de victime care au căzut pradă teroarei comuniste, făcând publice numele câtorva din cei care au răpit, pe nedrept, viețile condamnaților și s-au scăldat în sângele lor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2020, ora: 19:19

Curtea de Apel Chișinău favorizează o tentativă de expropriere a investițiilor europene în cadrul portului maritim din Republica Moldova

Curtea de Apel Chișinău favorizează o tentativă de expropriere a investițiilor europene în cadrul portului maritim din Republica Moldova

Societatea Danube Logistics SRL a distribuit un comunicat de presă, referitor la o tentativă de expropriere a investițiilor europene în cadrul portului maritim din Republica Moldova  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2020, ora: 18:38

Ministerul Educației a demarat procesul de raționalizare a rețelei de universități publice din țară

Ministerul Educației a demarat procesul de raționalizare a rețelei de universități publice din țară

În condițiile existenței în Republica Moldova a unui număr mare de instituții publice de învățământ superior raportat la numărul în descreștere a studenților, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a demarat procesul de raționalizare a rețelei de universități publice...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2020, ora: 15:16

Bebeluș de cinci luni, mort după ce mama i-a dat să bea sânge de broască. Voia să o protejeze de coronavirus

Bebeluș de cinci luni, mort după ce mama i-a dat să bea sânge de broască. Voia să o protejeze de coronavirus

Un bebeluș de doar cinci luni a murit după ce a băut sânge de broasca țestoasă. Familia micuței din Republica Dominicană a ajuns la spital în stare gravă din cauza aceluiași tratament procurat de la un vraci.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 27 Mai 2020, ora: 14:00

Prăjitura care nu îngrașă deloc! Cea mai simplă rețetă

Prăjitura care nu îngrașă deloc! Cea mai simplă rețetă

„Fursecurile nevinovate” sunt varianta cea mai bună pentru cine nu se poate abține deloc în fața dulciurilor! Sunt foarte dietetice dar și foarte delicioase. Iată cum pot fi preparate. Fursecurile sunt „nevinovate” pentru ca nu contin nici zahar, nici faina....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2020, ora: 13:51

GRAV accident rutier în Peresecina: Un TIR s-a ciocnit cu un autoturism / FOTO

GRAV accident rutier în Peresecina: Un TIR s-a ciocnit cu un autoturism / FOTO

Accident la Peresecina. Un TIR s-a ciocnit violent cu un autoturism într-o curbă periculoasă. Un alt impact a avut loc între trei mașini, în capitală.

( ) Citeşte tot articolul

Criza 27 Mai 2020, ora: 12:49

Albinele riscă să dispară

Albinele riscă să dispară

Cele mai importante insecte pentru oameni sunt ameninţate Puțini dintre noi sunt în măsură să perceapă adevărata importanță a albinelor. Pe internet circula o zicală în engleză care sună cam așa în traducere: „Dacă murim, vă luăm și pe voi cu noi”....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2020, ora: 12:41

Cum se fixează corect masca, pentru a nu avea lipsă de oxigen. Dr. Mihail: „Funcționează ca o parașută” (VIDEO)

Cum se fixează corect masca, pentru a nu avea lipsă de oxigen. Dr. Mihail: „Funcționează ca o parașută” (VIDEO)

Masca facială nu provoacă sufocare și nici lipsă de oxigen, dacă este fixată corect, spune dr. Mihail Pautov.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 27 Mai 2020, ora: 12:33

7 designeri români care au cunoscut succesul peste hotare

7 designeri români care au cunoscut succesul peste hotare

Designerii români au depășit granițele țării și și-au prezentat colecțiile pe marile podiumuri internaționale. S-au făcut astfel remarcați de celebrități care nu au stat prea mult pe gânduri și au adoptat o ținută „made in Romania”.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 27 Mai 2020, ora: 12:12

Zodia care va fi binecuvântată de astre în iunie

Zodia care va fi binecuvântată de astre în iunie

 Se apropie iunie, luna în care vara este intensă și plină de promisiuni, în care visăm mai mult ca oricând la dragoste și la libertate. Astrele ne pregătesc un adevărat spectacol celest, în care fiecare zodie are locul său bine stabilit și îi sunt...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)