Astăzi 17 Iunie 2019, Luni - Ultima actualizare la 16 Iunie 2019
Abonamente

Actualitate 19 Februarie 2019, ora 10:02

OPINIE /// Avertismentele date de ciclul comerţului global

Marime Font

Ciclurile comerciale se modifică, la fel și economia globală. Însă acum, încetinirea bruscă a creșterii comerțului global din perioada crizei financiare din 2008-2009, ofensiva protecționismului și distrugerea lanțurilor de aprovizionare globale fac ca totul să fie mult mai problematic. Există posibilitatea reală ca o modificare a ciclului comercial deja slăbit să inițieze o deteriorare surprinzător de rapidă a economiei globale.

Indicii ale unui astfel de deznodământ sunt vizibile în varianta din ianuarie a studiului World Economic Outlook a Fondului Monetar Internațional. În timp ce FMI-ul a revizuit în scădere prognoza pe 2019 privind PIB-ul global cu 0,2% (de la 3,7% la 3,5%), instituția a redus nesemnificativ proiecția sa de 4% pentru creșterea schimburilor comerciale globale. Este cu siguranță un aspect derutant. Într-un climat dominat de creșterea tarifelor vamale între SUA și China, cu amenințări că situația va escalada, precum și din cauza pericolelor pe care le prezintă Brexit-ul la adresa zonei euro, avem motive serioase să ne așteptăm la revizuiri în scădere mai semnificative ale perspectivelor comerțului global. Acest lucru este problematic mai ales din cauză că susținerea pe care comerțul global o acordă economiei globale este deja pe un teren nesigur. După scăderea de 10,4% a volumului comerțului global, indusă de criză în 2009 (un record al timpurilor moderne), creșterea comerțului global a fost în medie de doar 3,6% din 2012 până în 2018, adică jumătate din ritmul mediu anual de 7% din cei 20 de ani premergători crizei. Este adevărat, încetinirea schimburilor comerciale poate fi pusă pe seama unei reveniri economice relativ slabe post criză. Dar raportul dintre creșterea comerțului global și creșterea producției economice mondiale ne arată altceva. În cele două perioade precedente de expansiune - 1985-1990 și 2002-2007 - acest raport era în medie de 1,6: cu alte cuvinte, odată ce zgomotul ciclic al revenirii post recesiune s-a stins, creșterea comerțului global a devenit cu aproximativ 60% mai rapidă decât creșterea PIB-ului global. Prin contrast, în perioada actuală de expansiune, acest raport a fost în medie de doar 1,0 între 2012 și 2018, adică un comerț mondial care a încetinit și a ajuns la o creștere cu un ritm egal cu cel al creșterii producției mondiale.

Există dezbateri aprinse despre motivul pentru care creșterea comerțului global a încetinit atât de abrupt în ultimii ani. Un studiu amplu publicat de FMI la sfârșitul lui 2016 atribuie în mare parte această frânare cheltuielilor de capital reduse, și doar în mică măsură protecționismului. Însă lumea s-a schimbat substanțial în ultimii doi ani. În timp ce nivelul scăzut al cheltuielilor de capital persistă - în ciuda unei creșteri temporare datorate tăierilor mari de taxe în țări precum SUA - a apărut o creștere semnificativă a protecționismului, urmată de presiuni asupra lanțurilor de aprovizionare globale. Ca urmare, este nevoie de o regândire a studiului FMI.


Administrația Președintelui SUA Donald Trump a luat în mod evident inițiativa în ceea ce privește trecerea de la liberalizare și globalizare la protecționism și fragmentare. O frază din discursul de inaugurare al lu Trump spune totul: „ Protecționismul ne va aduce prosperitate și putere”. Retorica a fost înlocuită rapid de fapte și a fost urmată imediat de ieșirea SUA din Parteneriatul Trans-Pacific, de înlocuirea NAFTA cu USMCA (Acordul SUA - Mexic - Canada) și, bineînțeles, de o succesiune de creșteri de tarife vamale aplicate Chinei. Retragerea din Acordul climatic de la Paris, amenințările de ieșire din Organizația Mondială a Comerțului și nemulțumirile cu privire al participarea la NATO completează procesul de îndepărtare a SUA de multilateralism și de sistemul global de comerț pe care l-a susținut atâta timp.

Pe acest fundal, încetinirea economică din China este cu atât mai problematică. În timp ce datele recente despre PIB arată doar o mică încetinire la sfârșitul anului 2018 (6,4% creștere anuală în trimestrul patru față de 6,5% în trimestrul trei), datele lunare au dezvăluit scăderi drastice ale vânzărilor cu amănuntul în Decembrie la produse precum automobilele sau telefoanele mobile. Importurile chineze s-au prăbușit cu 7,6% în 12 luni, reflectând deteriorarea cererii interne, cifre îngrijorătoare după creșterea de 16,1% din 2017. În același timp, exporturile Chinei au scăzut cu 4,4% în decembrie, pe măsură ce situația tarifelor vamale de pe piețele americane a început să-și facă efectul.

Ca să nu mai spunem că, în funcție de rezultatul negocierilor dintre SUA și China, am putea asista la vești proaste suplimentare pentru exporturile chineze către Statele Unite. Mai mult, chiar dacă China adoptă măsuri agresive pentru contracararea încetinirii din activitatea economică internă, ar putea dura câteva luni până când acțiunile sale vor începe să dea roade. Între timp, pentru cererea chineză de importuri, tendința rămâne de scădere. Acest lucru subliniază un risc cheie din ultima prognoză a FMI: China este cel mai mare exportator mondial și al doilea cel mai mare importator. Impactul său negativ asupra unui ciclu al schimburilor comerciale mondiale deja slăbit abia începe să fie resimțit. Efectele negative ale Brexit-ului nu pot decât să exacerbeze această problemă. Zona euro în întregul său se plasează chiar lângă China între exportatorii globali și puțin mai sus decât China ca al doilea mare importator mondial. La un volum al exporturilor către Marea Britanie care reprezintă 3% din PIB-ul Uniunii Europene - procent mult mai mare în cazul Belgiei, Irlandei și Olandei - fricțiunile induse de Brexit în comerțul mondial nu pot fi ignorate.

Una peste alta, ciclul schimburilor comerciale globale este sub o presiune uriașă în 2019, iar scăderile sunt abia la început. Asta ne arată că există riscul unei diminuări semnificative a creșterii PIB-ului global. Într-o lume încă foarte conectată, nicio economie importantă nu se află la adăpost. Acest lucru este valabil și pentru SUA, unde cel de-al 45-lea președinte al țării continuă să insiste că e ușor să câștigi un război comercial. Poate că nu.

Sursa: digi24.ro
Autor: STEPHEN S. ROACH

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 22:26

 Ce este în fond Uniunea Europeană? Vom afla poate răspunsul analizând ce a fost Uniunea Sovietică. URSS era condusă de 15 persoane ne-alese, care se numeau unele pe altele și nu trebuiau să dea socoteală nimănui. Uniunea Europeană este condusă de două duzini de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 22:18

Maia Sandu: Decizia de anulare a mandatului de arest pe numele lui Renato Usatîi, ridică mari semne de întrebare

Maia Sandu: Decizia de anulare a mandatului de arest pe numele lui Renato Usatîi, ridică mari semne de întrebare

Imediat după eliberarea lui Renato Usatîi a urmat reacția prim-ministrei R.Moldova dnei Maia Sandu. Potrivit acesteia „decizia de astăzi, de anulare a mandatului de arest pe numele lui Renato Usatîi, ridică mari semne de întrebare”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 22:14

BREAKING NEWS /// Renato Usatîi a fost eliberat de PCCOCS

BREAKING NEWS /// Renato Usatîi a fost eliberat de PCCOCS

Procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) l-au eliberat pe președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi. Renato Usatîi, ieșit din sediul Procuraturii, a promis susținătorilor care l-au aclamat că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 22:12

OPINIE /// Usatîi va fi principalul contracandidat al lui Igor Dodon la prezidenţiale

OPINIE ///  Usatîi va fi principalul contracandidat al lui Igor Dodon la prezidenţiale

Analistul politic Dionis Cenuşă consideră că Renato Usatîi va deveni fi principalul contracandidat al lui Igor Dodon la prezidenţialele din 2020, după ce liderul formaţiunii politice „Partidul Nostru” a revenit în Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 22:09

Alertă cu bombă la Aeroportul Internațional Chișinău. Pasagerii sunt evacuați

Alertă cu bombă la Aeroportul Internațional Chișinău. Pasagerii sunt evacuați

Alertă cu bombă la Aeroportul Internațional Chișinău. Poliția este pe loc, iar pasagerii au fost evacuați.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 20:17

Înainte de Cernobîl a fost dezastrul nuclear de la Kîștîm! Cum au reușit autoritățile comuniste să-l țină ascuns zeci de ani, deși au murit sute de oameni din cauza radiațiilor

Înainte de Cernobîl a fost dezastrul nuclear de la Kîștîm! Cum au reușit autoritățile comuniste să-l țină ascuns zeci de ani, deși au murit sute de oameni din cauza radiațiilor

Cernobîl, serialul produs și difuzat de HBO, a înregistrat cea mai mare notă din istorie pe platforma de filme IMDB, depășind astfel și documentarul Planet Earth II (9.5) și celebrul serial Game of Thrones (9.4). Totuși, înainte de Cernobîl a fost dezastrul nuclear...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 16 Iunie 2019, ora: 20:04 de Pavel Păduraru

INVESTIGAȚIE /// AFACEREA GRAD sau legătura ascunsă dintre frații Dodon și deputatul Radu Mudreac

INVESTIGAȚIE /// AFACEREA GRAD sau legătura ascunsă dintre frații Dodon și deputatul Radu Mudreac Din editia print

Nici o instituție de control nu a catadicsit să verifice proveniența banilor din care parlamentarul socialist Radu Mudreac și-ar fi ridicat un centru comercial în inima Capitalei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 20:00

 Fostul premier al R. Moldova, Iurie Leancă afirmă că deciziile Curţii Constituţionale ar fi „adus ţara în pragul unui război civil”. După CC şi-a anulat deciziile pronunţate în perioada 7-9 iunie, care au condus la crearea unui blocaj politic şi juridic,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 19:41

 Prim-ministrul Viorica Dăncilă a transmis prim-ministrului Republicii Moldova, Maia Sandu, un mesaj de felicitare, în numele Guvernului României, pentru preluarea mandatului de prim-ministru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 15:50

13 persoane au ajuns la spitalul din Soroca după ce s-au intoxicat ieri la o masă de pomenire. Informaţia a fost confirmată de medicul epidemiolog de la spitalul raional, Vladimir Guţu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 15:36

Argentina și Uruguay au rămas COMPLET fără ENERGIE ELECTRICĂ! Sunt afectate și părți din Brazilia și Paraguay

Argentina și Uruguay au rămas COMPLET fără ENERGIE ELECTRICĂ! Sunt afectate și părți din Brazilia și Paraguay

Argentina și Uruguayul sunt afectate în totalitate de o pană de curent masivă, de duminică dimineața, au anunțat pe Twitter companiile de distribuție energetică din cele două țări, scrie AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 12:29

Argentina lui Messi, „făcută praf" în presa internațională, după 0-2 cu Columbia, la Copa America

Argentina lui Messi, „făcută praf" în presa internațională, după 0-2 cu Columbia, la Copa America

Înfrângerea Argentinei în fața Columbiei, 0-2, chiar la debutul din Copa America a fost tratată pe larg în presa din America de Sud și nu numai.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 11:04

PROGNOZA METEO /// CANICULĂ - Maximele vor atinge 34 de grade

PROGNOZA METEO /// CANICULĂ - Maximele vor atinge 34 de grade

Astăzi, cerul va fi variabil. La Briceni şi Soroca termometrele vor indica 29 de grade Celsius, la Bălţi se vor înregistra 30, iar la Orhei cu unul mai mult. La Tiraspol şi Leova se anunţă 32 de grade, la Comrat vor fi 33, iar la Cahul maxima va ajunge la 34 de grade Celsius. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 11:02

Agenția Proprietății Publice anunță licitații de privatizare a 36 de bunuri proprietate de stat

Agenția Proprietății Publice anunță licitații de privatizare a 36 de bunuri proprietate de stat

Agenția Proprietății Publice (APP) anunță desfășurarea licitațiilor de privatizare a 36 de bunuri proprietate publică. Licitațiile vor avea loc la 2 iulie curent, iar cererile la concursurile comerciale vor fi acceptate până la 18 iulie, informează MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 10:50

Jaf în stil mare: Al treilea cel mai bogat om din lume, „uşurat“ de 40 de milioane de dolari. Ce şi-au cumpărat hoţii

Jaf în stil mare: Al treilea cel mai bogat om din lume, „uşurat“ de 40 de milioane de dolari. Ce şi-au cumpărat hoţii

Warren Buffett, al treila cel mai bogat om din lume conform ultimelor statistici, a fost jefuit în stil mare, fiind convins să investească 40 de milioane de dolari într-o afacere care nu există.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 10:02

Virgil Pâslariuc Două secole de la răpirea Basarabiei! Ruşii prezintă anexarea ca pe un act mesianic

Două secole de la răpirea Basarabiei! Ruşii prezintă anexarea ca pe un act mesianic

Ce reprezenta Basarabia la 1812? În primul rând, o asemenea regiune nici nu exista. Acel sector din sudul provinciei pruto-nistrene, numit Basarabia, cel mai probabil după numele dinastiei muntene care ar fi stăpânit, scurt timp, gurile Dunării, nici nu mai era menţionat...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 16 Iunie 2019, ora: 09:43

10 cărţi pe care oricine ar trebui să le citească măcar o dată în viaţă

10 cărţi pe care oricine ar trebui să le citească măcar o dată în viaţă

Fie că sunt citite acasă, în timp ce te relaxezi în fotoliul preferat, fie că preferi să le răsfoieşti în mijloacele de transport în comun, în drum spre serviciu, cărţile ar trebui să aibă un rol important în viaţa fiecăruia dintre noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 09:38

Donald Trump, atac la primarul Londrei: Sadiq Khan este o rușine națională

Donald Trump, atac la primarul Londrei: Sadiq Khan este o rușine națională

Preşedintele american Donald Trump l-a criticat din nou sâmbătă pe primarul Londrei, Sadiq Khan, afirmând că acesta este "un dezastru" şi că ar trebui să demisioneze urgent, după ce doi tineri au fost ucişi şi alţi trei bărbaţi au fost răniţi la Londra vineri,...

( ) Citeşte tot articolul

Fotbal 16 Iunie 2019, ora: 09:26

Programul complet de la Euro 2019. Când joacă România U21 și cum se poate califica în semifinale

Programul complet de la Euro 2019. Când joacă România U21 și cum se poate califica în semifinale

Euro 2019 | Campionatul European Under-21 va avea loc în perioada 16-30 iunie în Italia şi San Marino, cu participarea a 12 echipe, printre care şi România.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 09:25

Ciupercile halucinogene ar putea înlocui medicamentele antidepresive

Ciupercile halucinogene ar putea înlocui medicamentele antidepresive

În ultimii ani, interesul pentru folosirea substanţelor halucinogene pentru tratarea depresiilor a crescut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 08:45

Cel mai de temut instrument al lui Stalin împotriva propriului popor. Cum a făcut milioane de victime

Cel mai de temut instrument al lui Stalin împotriva propriului popor. Cum a făcut milioane de victime

Cea mai cumplită armă a lui Stalin îndreptată împotriva inamicilor politici a fost poliţia secretă rusească. Cu ajutorul ei, liderul sovietic a fost capabil să-şi îndepărteze şi compromită toţi opozanţii, să ţină în frâu populaţia, să semene teroare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 08:42

Istoria se repetă. Germania şi Rusia, plan dubios pentru Republica Moldova

Istoria se repetă. Germania şi Rusia, plan dubios pentru Republica Moldova

Alianța PSRM-ACUM și criza constituțională din ultima săptămână în Republica Moldova este rezultatul cârdășiei dintre Germania și Federația Rusă, o reeditare a Pactului Ribbentrop-Molotov, care a aruncat Basarabia în sfera de influență a URSS. Este părerea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 08:39

Alertă de tsunami în Noua Zeelandă, după un cutremur de 7,4

Alertă de tsunami în Noua Zeelandă, după un cutremur de 7,4

Protecţia civilă neozeelandeză a emis duminică o alertă de tsunami după un seism de 7,4 grade înregistrat în cursul dimineţii în Oceanul Pacific în apropiere de insulele Kermadec.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 08:34

Rusalii 2019, tradiții, obiceiuri și superstiții. Ce nu trebuie să faci astăzi

Rusalii 2019, tradiții, obiceiuri și superstiții. Ce nu trebuie să faci astăzi

Rusalii 2019, tradiții, obiceiuri și superstiții. Sărbătoarea Rusaliilor este una dintre cele mai vechi sărbători creştine, împreună cu cea a Paştilor, fiind prăznuită încă din vremea sfinţilor apostoli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 08:31

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 16 IUNIE 2019. BALANȚELE POT AFLA SECRETE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 16 IUNIE 2019. BALANȚELE POT AFLA SECRETE

Horoscopul zilei de 16 iunie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 16 iunie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 16 iunie 2019...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)