Astăzi 20 Februarie 2020, Joi - Ultima actualizare la 19 Februarie 2020
Abonamente

Actualitate 19 Februarie 2019, ora 10:02

OPINIE /// Avertismentele date de ciclul comerţului global

Marime Font

Ciclurile comerciale se modifică, la fel și economia globală. Însă acum, încetinirea bruscă a creșterii comerțului global din perioada crizei financiare din 2008-2009, ofensiva protecționismului și distrugerea lanțurilor de aprovizionare globale fac ca totul să fie mult mai problematic. Există posibilitatea reală ca o modificare a ciclului comercial deja slăbit să inițieze o deteriorare surprinzător de rapidă a economiei globale.

Indicii ale unui astfel de deznodământ sunt vizibile în varianta din ianuarie a studiului World Economic Outlook a Fondului Monetar Internațional. În timp ce FMI-ul a revizuit în scădere prognoza pe 2019 privind PIB-ul global cu 0,2% (de la 3,7% la 3,5%), instituția a redus nesemnificativ proiecția sa de 4% pentru creșterea schimburilor comerciale globale. Este cu siguranță un aspect derutant. Într-un climat dominat de creșterea tarifelor vamale între SUA și China, cu amenințări că situația va escalada, precum și din cauza pericolelor pe care le prezintă Brexit-ul la adresa zonei euro, avem motive serioase să ne așteptăm la revizuiri în scădere mai semnificative ale perspectivelor comerțului global. Acest lucru este problematic mai ales din cauză că susținerea pe care comerțul global o acordă economiei globale este deja pe un teren nesigur. După scăderea de 10,4% a volumului comerțului global, indusă de criză în 2009 (un record al timpurilor moderne), creșterea comerțului global a fost în medie de doar 3,6% din 2012 până în 2018, adică jumătate din ritmul mediu anual de 7% din cei 20 de ani premergători crizei. Este adevărat, încetinirea schimburilor comerciale poate fi pusă pe seama unei reveniri economice relativ slabe post criză. Dar raportul dintre creșterea comerțului global și creșterea producției economice mondiale ne arată altceva. În cele două perioade precedente de expansiune - 1985-1990 și 2002-2007 - acest raport era în medie de 1,6: cu alte cuvinte, odată ce zgomotul ciclic al revenirii post recesiune s-a stins, creșterea comerțului global a devenit cu aproximativ 60% mai rapidă decât creșterea PIB-ului global. Prin contrast, în perioada actuală de expansiune, acest raport a fost în medie de doar 1,0 între 2012 și 2018, adică un comerț mondial care a încetinit și a ajuns la o creștere cu un ritm egal cu cel al creșterii producției mondiale.

Există dezbateri aprinse despre motivul pentru care creșterea comerțului global a încetinit atât de abrupt în ultimii ani. Un studiu amplu publicat de FMI la sfârșitul lui 2016 atribuie în mare parte această frânare cheltuielilor de capital reduse, și doar în mică măsură protecționismului. Însă lumea s-a schimbat substanțial în ultimii doi ani. În timp ce nivelul scăzut al cheltuielilor de capital persistă - în ciuda unei creșteri temporare datorate tăierilor mari de taxe în țări precum SUA - a apărut o creștere semnificativă a protecționismului, urmată de presiuni asupra lanțurilor de aprovizionare globale. Ca urmare, este nevoie de o regândire a studiului FMI.

Loading...


Administrația Președintelui SUA Donald Trump a luat în mod evident inițiativa în ceea ce privește trecerea de la liberalizare și globalizare la protecționism și fragmentare. O frază din discursul de inaugurare al lu Trump spune totul: „ Protecționismul ne va aduce prosperitate și putere”. Retorica a fost înlocuită rapid de fapte și a fost urmată imediat de ieșirea SUA din Parteneriatul Trans-Pacific, de înlocuirea NAFTA cu USMCA (Acordul SUA - Mexic - Canada) și, bineînțeles, de o succesiune de creșteri de tarife vamale aplicate Chinei. Retragerea din Acordul climatic de la Paris, amenințările de ieșire din Organizația Mondială a Comerțului și nemulțumirile cu privire al participarea la NATO completează procesul de îndepărtare a SUA de multilateralism și de sistemul global de comerț pe care l-a susținut atâta timp.

Pe acest fundal, încetinirea economică din China este cu atât mai problematică. În timp ce datele recente despre PIB arată doar o mică încetinire la sfârșitul anului 2018 (6,4% creștere anuală în trimestrul patru față de 6,5% în trimestrul trei), datele lunare au dezvăluit scăderi drastice ale vânzărilor cu amănuntul în Decembrie la produse precum automobilele sau telefoanele mobile. Importurile chineze s-au prăbușit cu 7,6% în 12 luni, reflectând deteriorarea cererii interne, cifre îngrijorătoare după creșterea de 16,1% din 2017. În același timp, exporturile Chinei au scăzut cu 4,4% în decembrie, pe măsură ce situația tarifelor vamale de pe piețele americane a început să-și facă efectul.

Ca să nu mai spunem că, în funcție de rezultatul negocierilor dintre SUA și China, am putea asista la vești proaste suplimentare pentru exporturile chineze către Statele Unite. Mai mult, chiar dacă China adoptă măsuri agresive pentru contracararea încetinirii din activitatea economică internă, ar putea dura câteva luni până când acțiunile sale vor începe să dea roade. Între timp, pentru cererea chineză de importuri, tendința rămâne de scădere. Acest lucru subliniază un risc cheie din ultima prognoză a FMI: China este cel mai mare exportator mondial și al doilea cel mai mare importator. Impactul său negativ asupra unui ciclu al schimburilor comerciale mondiale deja slăbit abia începe să fie resimțit. Efectele negative ale Brexit-ului nu pot decât să exacerbeze această problemă. Zona euro în întregul său se plasează chiar lângă China între exportatorii globali și puțin mai sus decât China ca al doilea mare importator mondial. La un volum al exporturilor către Marea Britanie care reprezintă 3% din PIB-ul Uniunii Europene - procent mult mai mare în cazul Belgiei, Irlandei și Olandei - fricțiunile induse de Brexit în comerțul mondial nu pot fi ignorate.

Una peste alta, ciclul schimburilor comerciale globale este sub o presiune uriașă în 2019, iar scăderile sunt abia la început. Asta ne arată că există riscul unei diminuări semnificative a creșterii PIB-ului global. Într-o lume încă foarte conectată, nicio economie importantă nu se află la adăpost. Acest lucru este valabil și pentru SUA, unde cel de-al 45-lea președinte al țării continuă să insiste că e ușor să câștigi un război comercial. Poate că nu.

Sursa: digi24.ro
Autor: STEPHEN S. ROACH

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 20:49

Simona Halep a învins-o în turul II al turneului de la Dubai pe Ons Jabeur (25 de ani, 45 WTA), scor 1-6, 6-2, 7-6 (7), asigurându-și calificarea în turul următor, unde o va întâlni pe mai vechea cunoștință Aryna Sabalenka (21 de ani, 13 WTA).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 20:47

După o iarnă destul de blândă, sufletele noastre au deja o atitudine primăvăratică și abia așteptăm să ne eliberăm de hainele groase și să ne plimbăm pe sub pomii înfloriți. Dar, în același timp, ne întrebăm ce va aduce nou primăvara unui an atât de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 20:17

Partidele unioniste și cele proeuropene din R. Moldova ar pune la cale o COALIȚIE LARGA

Partidele unioniste și cele proeuropene din R. Moldova ar pune la cale o COALIȚIE LARGA

Reprezentanții unor partide unioniste și proeuropene s-au întâlnit astăzi pentru a discuta despre crearea unei „coaliții largi de pe acum”, astfel încât cetățenii „să aibă pe cine vota”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 20:12

Toate dosarele care ar fi fost comandate politic, pe timpul regimului Plahotniuc, vor fi revizuite de Procuratura Generală

Toate dosarele care ar fi fost comandate politic, pe timpul regimului Plahotniuc, vor fi revizuite de Procuratura Generală

Toate dosarele care ar fi fost comandate politic, pe timpul regimului Plahotniuc, vor fi revizuite de Procuratura Generală, a declarat Alexandr Stoianoglo. Procurorul general a spus că, dacă se vor descoperi abateri grave, se vor lua măsurile legale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 20:03

Alexandru Slusari: Conducerea Partidului Democrat din Moldova tinde să capituleze în fața lui Igor Dodon

Alexandru Slusari: Conducerea Partidului Democrat din Moldova tinde să capituleze în fața lui Igor Dodon

Conducerea Partidului Democrat din Moldova tinde să capituleze în fața lui Igor Dodon, iar formațiunea politică riscă să se transforme, astfel, într-un apendice al Partidului Socialiștilor. Este comentariul vicepreședintelui PPDA, Alexandru Slusari, după plecarea celor șase...

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 19 Februarie 2020, ora: 20:00 de Irina Nechit

interviu de irina nechit Tamara Cărăuș: „Se reia motivul obscen al moldovenismului. Întreaga existență politică a RM e o existență nudă încât îți vine să întorci capul dezgustat”

Tamara Cărăuș: „Se reia motivul obscen al moldovenismului. Întreaga existență politică a RM e o existență nudă încât îți vine să întorci capul dezgustat”

– Felicitări pentru cartea „Limba de hârtie”, ajunsă la a doua ediție. Are un magnetism puternic, e o dezlănțuire de energii spirituale, identitare, lingvistice. Cititorul o citește dintr-o respirație. Tu, de asemenea, ai scris-o spontan, dintr-o respirație?

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 19:42

Planeta ia foc?! Antarctica se topește. Dezastrul pare iminent

Planeta ia foc?! Antarctica se topește. Dezastrul pare iminent

Antarctica se topește! Este o situație alarmantă la nivelul întregului glob pământesc. Schimbările climatice fac prăpăd, iar specialiștii avertizează cu privire la ce consecințe vor apărea dacă situația nu se remediază rapid. Deja se resimt efectele acestor fenomene meteo extreme.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 19:34

FBI a arestat un mexican, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei

FBI a arestat un mexican, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei

Un cetățean mexican a fost arestat în Statele Unite, fiind acuzat că a acționat în SUA în numele guvernului rus. Potrivit materialelor anchetatorilor, un oficial rus nenumit l-a angajat pe Hector Alejandro Cabrera Fuentes în 2019, instruindu-l, printre altele, să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 18:53

Româncă aproape decapitată, găsită într-un tomberon, în Spania. A fost ucisă de iubitul olandez

Româncă aproape decapitată, găsită într-un tomberon, în Spania. A fost ucisă de iubitul olandez

Final pe cât de înfiorător, pe atât de nedrept pentru o tânăra româncă, stabilită în Spania, mama a doi copii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 18:02

Oficial, Igor Ceaika este coproprietar al posturilor Primul în Moldova și Accent TV

Oficial, Igor Ceaika este coproprietar al posturilor Primul în Moldova și Accent TV

Igor Ceaika, fiul ex-procurorului general rus Iurii Ceaika, apare oficial în acte drept coproprietar al posturilor de televiziune Primul în Moldova și Accent TV. Documentele au fost publicate recent pe site-ul Consiliului Audiovizualului (CA). Autoritatea a aprobat declarațiile...

( ) Citeşte tot articolul

Frumusețe 19 Februarie 2020, ora: 15:58

MakeUp.md: garanție, calitate și originalitate

MakeUp.md: garanție, calitate și originalitate

Dorința de a perfecționa trăsăturile frumoase este una profund umană ce pare să fie adânc înrădăcinată în istoria omenirii. Din cele mai vechi timpuri, machiajul a jucat diverse roluri, de la cel folosit pentru ritualuri religioase, la cel cu uz practic și până...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:26

Malaysia, încurajată să reducă utilizarea ambalajelor de plastic pentru mări mai curat

Malaysia, încurajată să reducă utilizarea ambalajelor de plastic pentru mări mai curat

 O analiză a celor mai periculoşi poluanţi din mări şi oceane demonstrează că malaysienii sunt cei mai mari consumatori individuali de ambalaje din plastic, a anunţat luni WWF care a îndemnat autorităţile guvernamentale din această ţară să limiteze utilizarea obiectelor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:21

A început procesul Facebook cu fiscul american, pe o miză de nouă miliarde de dolari

A început procesul Facebook cu fiscul american, pe o miză de nouă miliarde de dolari

 Într-o instanţă din San Francisco a început marţi un proces în care IRS (Internal Revenue Service, autoritatea fiscală din SUA) solicită Facebook plata unor restanţe de nouă miliarde de dolari, transmite AFP. În faţa judecătorului urmează să compară mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:16

3 moldoveni, aflați în carantină de CORONAVIRUS pe nava „Princess Diamond”, vor ajunge acasă în zilele următoare

3 moldoveni, aflați în carantină de CORONAVIRUS pe nava „Princess Diamond”, vor ajunge acasă în zilele următoare

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a R. Moldova a identificat trei moldoveni pe vasul de croazieră „Princess Diamond”, blocat în portul Yokohama, din Japonia, din cauza infecției cu coronavirus. Este vorba despre trei cetățeni moldoveni, doi bărbați și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:08

Noi servicii funerare ecologice cadavre umane devenite compost - FOTO

Noi servicii funerare ecologice cadavre umane devenite compost - FOTO

Washington a devenit recent primul stat american unde transformarea cadavrelor umane în compost este legală. Tehnica este considerată un serviciu funerar prietenos cu mediul şi a fost testată într-un proiect pilot. Compostul este cunoscut ca îngrăşământ agricol...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:01

Aeroportul Chișinău // RM riscă să piardă sute de milioane de euro într-un arbitraj internațional / DOC

Aeroportul Chișinău // RM riscă să piardă sute de milioane de euro într-un arbitraj internațional / DOC

Andreas Menelaou, directorul „Komaksavia Airport Invest LTD”, deținătoare a „Avia Invest”, compania care gestionează Aeroportul Internațional Chișinău, susține că firma pe care o conduce ia în calcul, drept variantă de rezervă, acționarea în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:00

Un român este al treilea cel mai longeviv bărbat în viaţă

Un român este al treilea cel mai longeviv bărbat în viaţă

Un bucureştean pare să fi găsit elixirul tinereţii, ajungând al treilea cel mai în vârstă bărbat de pe Pământ, recunoscut de Guiness Book of Records. Dumitru Comănescu are 111 ani şi 3 luni şi a fost inginer agronom. Dumitru Comănescu are 111 ani şi 3 luni,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 13:52

Accident fatal la locul de muncă. Un muncitor de 38 de ani a căzut de la etajul 14 al unui bloc în construcție

Accident fatal la locul de muncă. Un muncitor de 38 de ani a căzut de la etajul 14 al unui bloc în construcție

Tragedie fatală la locul de muncă. Un bărbat de 38 de ani a murit după ce a căzut de pe un bloc în construcție, situat în sectorul Botanica al capitalei. Nenorocirea s-a produs în dimineața de 19 februarie, la ora 09.30, pe un șantier de pe strada Nicolae Titulescu....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 13:45

Ce înseamnă când visezi apa. Ce simbol au culorile și starea apei din vis

Ce înseamnă când visezi apa. Ce simbol au culorile și starea apei din vis

Apa ca simbol al visului contine un mesaj foarte important pentru cel care o viseaza. In functie de continut si de natura visului apa poate avea interpretari diferite. Culoarea, locul si starea apei din vis influenteaza semnificatia mesajului. Apa are legatura cu starea emotionala a celui care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 13:39

Spune adio infecțiilor urinare, cu ajutorul acestui remediu natural care te scapă de bacterii într-o săptămână

Spune adio infecțiilor urinare, cu ajutorul acestui remediu natural care te scapă de bacterii într-o săptămână

 Spune adio infecțiilor urinare, cu ajutorul acestui remediu natural care te scapă de bacterii într-o săptămână! ( rețetă) Infectiile tractului urinar pot reprezenta o discutie destul de ciudata, insa e important ca aceasta problema de sanatate sa nu fie neglijata,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 13:32

Cum poți folosi uleiul de ricin în viața de zi cu zi

Cum poți folosi uleiul de ricin în viața de zi cu zi

Uleiul de ricin are proprietati medicinale importante, continand foarte multa vitamina E. Iata insa cum il poti folosi in casa. 1. Lubrifiaza foarfeca ta preferata Pentru ca poate fi ingerat, este mult mai eficient pe metal, comparativ cu alti lubrifianti pe care nu ar trebui sa ii atingi....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 13:21

Fostul preşedinte al Coreei de Sud, condamnat în apel la 17 ani de închisoare

Fostul preşedinte al Coreei de Sud, condamnat în apel la 17 ani de închisoare

 Fostul preşedinte sud-coreean Lee Myung-bak a fost plasat în detenţie, miercuri, după condamnarea sa în apel la 17 ani de închisoare pentru corupţie, transmit AFP şi Yonhap. Aflat la putere între 2008 şi 2013, Lee Myung-bak (78 de ani) a stat pentru scurt...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 19 Februarie 2020, ora: 12:19

DECLARAȚII //// Nichiforciuc, Filip și Candu - cele trei grupuri din PD care nu se mai pot înțelege

DECLARAȚII //// Nichiforciuc, Filip și Candu - cele trei grupuri din PD care nu se mai pot înțelege Foto: foto simbol

În Partidul Democrat existau până astăzi trei grupuri: Nichiforciuc, Filip și Candu. Cel puțin așa susține deputatul Andrian Candu, care a anunțat miercuri că părăsește PD. Candu a declarat în cadrul unei emisiuni de la Publika TV că a decis să părăsească PD...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 12:14

Dacia va prezenta la Geneva primul său automobil 100% electric

Dacia va prezenta la Geneva primul său automobil 100% electric

Dacia anunță că va prezenta pe 3 martie la Geneva ”în premieră mondială cea mai accesibilă mașină de oraș 100% electrică de pe piață” Este de așteptat ca modelul de oraș să coste sub 15.000 de euro, dar să fie mult mai accesibil la preț după aplicarea...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)