Astăzi 23 Februarie 2020, Duminică - Ultima actualizare la ora 06:59
Abonamente

Actualitate 18 Decembrie 2019, ora 10:32

OPINIE /// Premierul Ion Chicu este unul tehnocrat sau conduce o instituţie subordonată preşedinţiei?

Marime Font

 

Guvernul Chicu a împlinit o lună de când a fost instituit. Premierul s-a manifestat destul de activ în faţa propriului cabinet de miniştri, dar şi în societate. Totodată, există mai multe controverse privind activitatea acestuia. La momentul instituirii s-a încercat de a convinge societatea că este un Guvern de tehnocraţi.

Dacă ne uităm la lista miniştrilor vedem că executivul are acoperire politică, pentru că majoritatea miniştrilor sunt persoane apropiate preşedintelui Igor Dodon. O bună parte dintre acestea au fost consilierii preşedintelui pe diferite domenii, constată în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”, analistul politic IDIS Viitorul, Ion Tăbârţă.

Loading...


Activitatea Guvernului Chicu trebuie de analizat din perspectiva tehnocrată, aşa cum s-a declarat acest executiv, dar, în mod special, aspectele activităţii lui politice. Şeful cabinetului de miniştri încearcă să ne convingă că prestaţia lui este una tehnocrată şi nu politică. Aspectul tehnocrat, premierul încearcă să-l exemplifice prin diferite iniţiative şi angajamente asumate pe domeniul social şi economic, care prevăd înlesniri pentru anumite categorii de populaţie şi dezvoltarea a mai multor programe social-economice.

„Din momentul anunţării iniţiativelor sociale apare întrebarea cât sunt ele de realizabile. Pentru că la adoptării bugetului s-a constatat o creştere a deficitului bugetar cu peste un miliard de lei în comparaţie cu bugetul elaborat de Guvernul Sandu. În prezent acesta este de peste 7 miliarde de lei. Or, precedentul Guvern urma să acopere deficitul bugetar din sursele externe, preponderent venite din UE”, afirmă Tăbârţă.

Actualul program al Guvernului are un şi puternic aspect electoral. Programul este pentru un an, până în anul 2020, ceea ce a provocat mai multe suspiciuni că actualul premier are drept angajament de a-i asigura condiţiile necesare pentru un nou mandat preşedintelui Dodon.

Potrivit analistului, din punct de vedere al funcţionalităţii instituţionale a Guvernului apar mai multe nedumeriri, pentru că s-a instituit o practică anormală când premierul vine la preşedinţie în ficare zi de luni şi primeşte indicaţii. Or, Republica Moldova este republică parlamentară, iar prim-ministrul este principala persoană executivă în stat. În timp ce instituţia prezidenţială este un simbolică cu atribuţii limitate, care trebuie să garanteze respectarea Constituţiei. În prezent avem o practică mixtă similară cu cea din perioada comunistă şi a conducerii lui Plahotniuc. Preşedintele Voronin avea practica să cheme principalele persoane în stat pentru a le da indicaţii. Însă atunci această practică era explicată prin faptul că PCRM deţinea o majoritate confortabilă în Parlament, iar preşedintele Voronin avea o autoritate mare în partid şi, prin ricoşeu, Voronin avea autoritate asupra tuturor instituţiilor. În perioada PCRM, Republica Moldova era la fel o republică parlamentară, însă datorită majorităţii din Parlament, ţara a funcţionat după logica republicii prezidenţiale. La rândul său, Plahotniuc la şedinţele de partid ale PDM dădea indicaţii prim-ministrului şi miniştrilor ce trebuie ei să facă.

Preşedintele Dodon vrea să readucă aceste practici în prim planul vieţii politice. Însă trebuie să luăm în considerare că PSRM nu are majoritatea parlamentară pe care o avea cândva PCRM. Din punct de vedere al funcţionării instituţionale a statului, subordonarea Guvernului Preşedinţiei nu este o practică normală, care ar aduce bile albe actualului şef al Guvernului. Mai ales când se vorbeşte independenţa tehnocrată a actului executiv. Totodată, instituirea acestei practici de relaţie instituţională între Guvern şi Preşedinţie alimentează suspiciunile că Executivul are minerea să-i asigure încă un mandat preşedintelui Igor Dodon.

Un aspect important al actualului Guvern este politica externă, care încearcă să ne convingă că promovează o politică echilibrată. Dar deocamdată se întrezăreşte doar filiera estică. Relaţia cu partenerii europeni rămâne un handicap. Am avut acea vizită fulger a premierului la Moscova. De fapt, s-a aşteptat căderea Guvernului Sandu ca după instituirea noului executiv să avem această vizită cu caracter economic în Federaţia Rusă, în timpul căreia s-a discutat despre controversatul credit de 500 mil USD. Deocamdată nu este clar ce se discută în subsolurile relaţiei Republicii Moldova cu Federaţia Rusă. Sunt mai multe aspecte neclare şi în ceea ce priveşte subiectul aeroporturilor şi a portului Giurgiuleşti. Din punct de vedere al intereselor strategice ale statului, construirea aeroportului din Ciadîr-Lunga provoacă multe semne de întrebare. La fel şi cedarea portului Giurgiuleşti unor businessmeni ruşi.

„În acelaşi timp, Guvernul Chicu are anumite deficienţe de comunicare şi de credibilitate cu partenerii europeni. Nu este clară relaţia cu România, în contextul în care comunicatul emis de Ministerul de Externe de la Bucureşti este unul dur la adresa Republicii Moldova. Ba mai mult, nu este deloc în favoarea Chişinăului, iar ceea ce a vociferat România este, în linii mari, şi poziţia UE în raport cu Chişinăul la ora actuală”, a precizat Ion Tăbârţă.

Un aspect al politici externe este relaţia cu Ucraina. Aşteptăm vizita premierului la Kiev, care este una foarte importantă pentru Republica Moldova. Faptul că din delegaţie nu face parte Ministrul Apărării provoacă anumite semne de întrebare. Mai ales că anterior acesta a făcut nişte declaraţii scandaloase cu privire la conflictul din estul Ucrainei. De aceea, premierul va trebui să convingă partenerii ucraineni că reprezintă o instituţie independentă în dialogul cu Kievul şi nu îndeplineşte anumite comenzi ale preşedinţiei. În context, şi preşedintele Igor Dodon are o relaţie deficitară cu Kievul, la fel din cauza unor declaraţii hazardate în raport cu anexarea Crimeii de către Federaţia Rusă.

În concluzie, Ion Tăbârţă se întreabă, dacă premierul Ion Chicu este unul tehnocrat sau conduce o instituţie subordonată preşedinţiei. Dacă Chicu vrea să ne convingă că are drept scop rezolvarea problemelor cu caracter social şi economic, trebuie să se distanţeze de relaţia cu preşedinţia şi să impună un dialog instituţional clar, în limitele prevederilor constituţionale. Este vorba de prerogativele preşedinţiei şi ale cabinetului de miniştri în raportul designului instituţional al Republicii Moldova. Dacă dânsul nu va reuşi să facă acest lucru, certitudinea, că are misiunea să-i asigure un nou mandat lui Igor Dodon, va fi una din ce în ce mai clară.

http://tvrmoldova.md/ 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 20:51

Piperul este un condiment des utilizat pentru a da gust salatelor si fripturilor, insa – inca din vremuri antice – proprietatile piperului au fost folosite atat in medicina, cat si in gospodarie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 20:45

Procurorul Teodor Niţă, care instrumentează cazul celor 16 containere cu deşeuri, care în acte figurau ca fiind obiecte de uz casnic second hand, descărcate în Portul Constanţa de pe o navă olandeză venită din Marea Britanie, a declarat vineri că acesta ar fi unul dintre...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 20:36

Autoritățile italiene au anunțat, sâmbătă, că o a doua persoană infectată cu coronavirus a murit. Este al doilea deces înregistrat de Italia în mai puțin de 24 de ore și, de asemenea, este al doilea cetățean european care este răpus de virusul apărut în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 20:22

Vedetele din „Friends” se reîntâlnesc într-un nou episod realizat pentru HBO Max. Serialul „Friends” a fost difuzat timp de 10 sezoane, începând din 1994, iar ultimul episod a avut 52.5 milioane de telespectatori doar în Statele Unite....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 19:43

Simona Halep, campioană la Dubai. O partidă cu mult tenis frumos, dramatism, emoții

Simona Halep, campioană la Dubai. O partidă cu mult tenis frumos, dramatism, emoții

Jucătoarea de tenis din România, Simona Halep, locul 2 WTA, a câștigat, sâmbătă, trofeul turneului de la Dubai, după ce a învins-o în finală pe Elena Ribakina din Kazahstan, locul 19 WTA, scor 3-6, 6-3, 7-6. Este pentru a doua oară când românca...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 16:57

Va denunța Moldova Convenția Europeană a Drepturilor Omului?

Va denunța Moldova Convenția Europeană a Drepturilor Omului?

 Decizia CEDO în cauza Ojog si Alții (nr. 1988/06) a readus in discuție problema recuperării prejudiciilor cauzate de către judecători prin adoptarea hotărârilor ilegale, care mai apoi au generat condamnarea Guvernului la CEDO.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 22 Februarie 2020, ora: 10:18

Postul Paștelui 2020. Când începe și ce tradiție bizantină NU e bine să o neglijezi

Postul Paștelui 2020. Când începe și ce tradiție bizantină NU e bine să o neglijezi

Postul Paștelui 2020. În calendarul bisericesc, în Postul Paștelui se intră în două etape, primul pas fiind făcut chiar mâine, pe 23 februarie, în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți. Lăsată Secului pentru Postul Paștelui 2020 are două etape care conduc treptat către Postul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 09:40

Începe forajul în Marea Neagră. Producţia estimată va fi de 1 mld. metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul României

Începe forajul în Marea Neagră. Producţia estimată va fi de 1 mld. metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul României

Ministerul Economiei a emis, vineri, autorizaţia pentru executarea lucrărilor de foraje geotehnice offshore pe segmentul submarin al viitoarei conducte de alimentare din amonte Ana - STG, în apropierea ţărmului, în zona Vadu din judeţul Constanţa, a anunțat instituţia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 08:50

Bufonul regelui Consilierul lui Ion Chicu îl numește pe deputatul ACUM, Sergiu Litvinenco: „Leneș și mincinos”

Consilierul lui Ion Chicu îl numește pe deputatul ACUM, Sergiu Litvinenco: „Leneș și mincinos” Din editia print

Consilierul Premierului tehnocrat Chicu este cunoscut ca o persoana ciudată ce distribuie postări bizare pe pagina sa de facebook. Anterior Vitalie Drăgancea a dedicat mai multe postări dedicate liderilor opoziției parlamentare. Mai jos vă prezentăm câteva „idei” din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 08:04

5 alimente care agravează simptomele răcelii

5 alimente care agravează simptomele răcelii

Îți vâjâie capul, îți curge nasul și strănuți în continuu? Sunt semnele clare că suferi de răceală. Dar aceste simptome le au și cei care suferă de infecții virale ale căilor respiratorii superioare (IACRS). Există mai mult de 200 de viruși care pot...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:57

Încă un suicid în centrul țării. Un bărbat de 62 de ani, găsit strangulat în propria gospodărie

Încă un suicid în centrul țării. Un bărbat de 62 de ani, găsit strangulat în propria gospodărie

Un nou caz de suicid a zguduit centrul țării. Un bărbat de 62 de ani a fost găsit strangulat în propria casă, de către fiul acestuia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:49

Trei primari PDM, care au plecat la „Pro Moldova”, au revenit peste o zi înapoi la Filip

Trei primari PDM, care au plecat la „Pro Moldova”, au revenit peste o zi înapoi la Filip

Cei trei primari PDM din raionul Dondușeni, care au anunțat, joi, că pleacă din partid, au revenit peste o zi. Anunțul a fost făcut de președintele democraților, Pavel Filip.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:32

Numărul cazurilor de CORONAVIRUS în China este în scădere

Numărul cazurilor de CORONAVIRUS în China este în scădere

 Numărul zilnic de noi cazuri de contaminare cu coronavirus în China este scădere, cu 397 de cazuri anunţate sâmbătă de comisia naţională de sănătate faţă de aproape 900 vineri, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:12

ROMÂNOFOBIE CURATĂ în Parlamentul de la Chișinău / Extremiștii lui Dodon atacă cu jigniri șovine și xenofobe

ROMÂNOFOBIE CURATĂ în Parlamentul de la Chișinău / Extremiștii lui Dodon atacă cu jigniri șovine și xenofobe

Ieri, deputatul Octavian Țîcu a anunțat că o cărţulie „profund antiromânească şi antiunionistă” , în care se aduc jigniri statului şi cetăţenilor români, este distribuită în Parlament de „angajaţii fracţiunii PSRM”. Din aceste...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:12

Planurile lui Dodon dacă câștigă alegerile: Federalizarea R. Moldova și... „ieșirea din bortă”

Planurile lui Dodon dacă câștigă alegerile: Federalizarea R. Moldova și... „ieșirea din bortă”

Declarații bizare ale lui Igor Dodon despre „planurile sale” în următorii ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:00

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 FEBRUARIE 2020. RACII POT AFLA UN SECRET

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 FEBRUARIE 2020. RACII POT AFLA UN SECRET

Horoscopul zilei de 22 februarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 februarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 03:20

„MITĂ ȘI ÎNAINTE”? 40% din posesorii de autovehicule nu achită TAXA rutieră și respectiv NU EFECTUEAZĂ revizia tehnică a unității de transport

„MITĂ ȘI ÎNAINTE”? 40% din posesorii de autovehicule nu achită TAXA rutieră și respectiv NU EFECTUEAZĂ revizia tehnică a unității de transport

Ratările Bugetelor locale de la evaziunea fiscală a posesorilor de automobile în anul 2020 vor fi de circa 500 milioane lei. Astfel, Primăriile și autoritățile raionale vor aloca pentru întreținerea și reparația drumurilor locale 750 milioane lei în loc de 1,2 miliarde...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 00:50

VIDEO / Opt moldoveni au deschis mai multe fabrici de țigări, în ITALIA. Poliția a confiscat de la ei țigarete de 12 milioane de euro

VIDEO / Opt moldoveni au deschis mai multe fabrici de țigări, în ITALIA. Poliția a confiscat de la ei țigarete de 12 milioane de euro

Opt cetăţeni ai Republicii Moldova au fost arestaţi în sudul Italiei, pentru fabricarea ţigărilor contrafăcute. Reținerea a avut loc în data de 20 februarie, în câteva locații din orașul Napoli, acolo unde suspecții îți desfășurau activitatea ilegală.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 22 Februarie 2020, ora: 00:46

Bulgaria ar putea să amâne până la vară planurile privind aderarea la ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb - n. r.), o perioadă obligatorie de doi ani, înainte de adoptarea monedei euro, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 00:18

Chicu este supărat că oamenii prin teritoriu îi SPUN în față că MOLDOVA NU ARE VIITOR

Chicu este supărat că oamenii prin teritoriu îi SPUN în față că MOLDOVA NU ARE VIITOR

„E paradoxal, dar străinii, investitorii și partenerii noștri externi au mai multă încredere viitorul țării noastre decât noi. Mă doare să aud în teritoriu, de la pedagogi, că poporul ăsta nu mai are viitor, nu mai avem cu cine ne mândri. De parcă marele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 20:19

Secretarul de stat de la Ministerul de Externe de la Chișinău ignoră „politică echilibrată” a lui Dodon: Politica externă este îndreptată spre atingerea obiectivului de integrare europeană

Secretarul de stat de la Ministerul de Externe de la Chișinău ignoră „politică echilibrată” a lui Dodon: Politica externă este îndreptată spre atingerea obiectivului de integrare europeană

Tatiana Molcean: „Din ceea ce este în programul de care ne conducem, mă refer la programul de activitate al guvernului, din ceea ce este fixat în planul de activitate al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, nu aș spune că calendarul s-a schimbat la nivel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 18:00

Daniel Ioniță: „În momentul de față nu suntem convinși că autoritățile de la Chișinău chiar sunt serioase în ceea ce privește parcursul european”

Daniel Ioniță: „În momentul de față nu suntem convinși că autoritățile de la Chișinău chiar sunt serioase în ceea ce privește parcursul european”

România nu este convinsă că autoritățile de la Chișinău sunt serioase în ceea ce privește parcursul european, declară ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță. În cadrul emisiunii „Alternativa europeană” de la Radio Chișinău, diplomatul...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Februarie 2020, ora: 16:33

Jizdan îi acuză pe cei din „Pro Moldova” că și-au schimbat comportamentul după ce Candu a vizitat Israelul

Jizdan îi acuză pe cei din „Pro Moldova” că și-au schimbat comportamentul după ce Candu a vizitat Israelul

Fostul ministru de Interne Alexandru Jizdan nu exclude că cei șase deputați au părăsit PDM în urma unei întrevederi cu Ilan Șor în Israel.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 15:25

Dezmembrarea PDM ia amploare! Mai mulți primari din raionul Rezina au părăsit partidul și susțin grupul „Pro Moldova”

Dezmembrarea PDM ia amploare! Mai mulți primari din raionul Rezina au părăsit partidul și susțin grupul „Pro Moldova”

Au părăsit PD pentru că nu-i mai reprezintă! Șase primari ai unor localități din raionul Rezina și vicepreședinta raionului, Aurelia Grigoriță, au anunțat că părăsesc rândurile Partidului Democrat din Moldova și susțin grupul parlamentar „Pro Moldova”.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)