Astăzi 21 Octombrie 2019, Luni - Ultima actualizare la 20 Octombrie 2019
Abonamente

Actualitate 30 Aprilie 2019, ora 08:36

OPINIE /// Vladimir Vladimirovici şi „Chestiunea paşapoartelor“

Marime Font

Politicienii noştri se află în croaziera lor obişnuită, plătită din banii contribuabilului român, care-i duce şi mai departe înspre minunatele şi liniştitele Insule ale Nepăsării. N-au avut nici timp şi nici chef să vadă cum Vladimir Vladimirovici Putin a lansat şi în direcţia noastră o temă echivalentă cu o rachetă cu încărcătură nucleară.

A deschis astfel o ofensivă preventivă, folosind avantajele conferite de tulburarea extremă a apelor de la graniţa ce desparte Rusia de teritoriile UE/NATO, exact înainte ca şefii de state şi guverne din Europa să ajungă la Sibiu pentru a discuta proiectul a ce ar urma să fie viitoarea construcţie comună.

Vladimir Vladimirovici le transmite un mesaj absolut lipsit de ambiguitate, anunţând că, de ce nu, dacă circumstanţele o vor cere, este gata să meargă foarte departe în asumarea tuturor consecinţelor demersului pe care mi-am permis să-l denumesc "Chestiunea Paşapoartelor". Este poate chinesenţa, acum, a unui proces început de ruşi demult, imediat după destrămarea URSS, pentru a construi ce trebuia să fie coloana vertebrală a viitoarei mari operaţiuni politico-ideologice de redefinire naţională.


Totul s-a bazat pe enunţul principiului fundamental: Rusia post-URSS trebuia să recupereze tipul de identitate imperială spunând tuturor ruşilor (ruşilor de pretutindeni şi nu doar celor care rămăseseră pe teritoriul Federaţiei) că Mama Rusie nu-i uită. Dimpotrivă, se va lupta să recupereze tot ce părea pierdut, extinzând, treptat şi sigur, toate garanţiile constituţionale către toţi etnicii ruşi, oricunde ar trăi ei în această lume. Desigur, operaţiune în cercuri concentrice, începând cu ce era cel mai la îndemână, arcul de cerc al fostelor republici sovietice şi, în primul rând, Ucraina.

Planificatorii occidentali înţeleg de-abia acum că "recuperarea" rusă nu priveşte în primul rând zona militară, de securitate, economică sau relaţionare cu vechile pieţe tradiţionale de influenţă. Cea mai importantă dimensiune este - şi asta dă întreaga valoare a demersului de acum- cea identitară care înseamnă, pentru strategii Kremlinului, repunerea pieselor exact din punctul unde se ajunsese în momentul ruperii sistemului sovietic, încercând răsturnarea sensului jocului istoriei. Nu uitaţi că pentru Putin, dizolvarea URSS a reprezentat şi încă mai reprezentă "cea mai mare catastrofă politică a secolului XX...cine nu regretă URSS înseamnă că nu are suflet".

Tehnica recuperării identităţii naţionale devine, din punctul meu de vedere, cea mai mare operaţiune ofensivă activă din cadrul noului tip de război hibrid, obiectivul strategic fiind restaurarea încrederii ruşilor în singura lor mare valoare care a străbătut secolele şi a cărei soliditate a fost testată în marile războaie purtate de mujikul rus: Mama Rusie ca entitate aproape religioasă, foarte aproape de sensul pe care-l acordau odinioară primii teoreticieni romantici ai pan-slavismului şi pe care acum, în cu totul alte condiţii şi folosind un limbaj adaptat secolului XXI, îl formalizează doctrinele lui Dughin şi Gherasimov.

Oferta rusească de acum privind înlesnirea obţinerii de cetăţenie pentru ruşii din cele două republici separatiste ucrainiene este mai puţin un avertisment pentru noul preşedinte ucrainian care oricum ştie că locuitorii din Donbas sunt arondaţi Moscovei. Este - şi asta au înţeles în fine, foarte târziu, liderii europeni - un mesaj foarte sumar ambalat în poleiala unei uimiri ingenue adresat liderilor care discută viitorul Europei. Spunându-le că de ce se miră acum de gestul rusesc atâta timp cât n-au schiţat nici un fel de protest în cazuri similare : "Este straniu. Buletinele de identitate acordă Ungaria, România. Am o întrebare. Cu ce ruşii care locuiesc în Ucraina sunt mai răi decât ungurii şi românii?".

În opinia mea, avertismentul conţinut în acest mesaj a fost acum înţeles la justa valoare de cei de la Bruxelles, tocmai fiidcă se referă la o mişcare de perspectivă cu consecinţe enorme dacă i se va permite extinderea şi folosirea sa ca precedent.

Mai precis, Putin evocă, în subtext, posibilitatea (aş spune chiar probabilitatea" ca "arma paşapoartelor", implicit a acordării de cetăţenie, să poată fi folosită pe viitor ca precursor sau catalizator al unor situaţii conflictuale între state care ar dori recuperarea unor teritorii, exact pe calea deschisă de Rusia prin experimentul Crimeea. În plus, cu delicateţea carcateristcă politicii de la Kremlin, ucrainienii sunt avertizaţi că paşapoarte pot da ungurii populaţiei din TransCarpathia şi românii pentru membrii comunităţilor din zona Cernăuţi, spre exemplu. Exact aşa cum, dacă şi când va fi cazul, trecând de data asta la lucruri serioase, ar putea face Rusia în cazul comunităţilor rusofone din Lituania, sau din Osetia sau...lista poate fi oricând exitinsă. Căci, nu-i aşa, orice stat poate da drumul unei asemenea politici de "reasimilare", aruncând în aer întreg proiectul Europei Unite.

De-abia acum, în aceste condiţii de tensiune de acum, în momentul unei ridicări în forţă a tuturor tipurilor de extremism, a generalizării mesajelor de ură, se vede valoarea unuia dintre cele mai mari eşecuri care au marcat aventura europeană. Poate vă amintiţi de momentul în care în Parlamentul European se dezătea intens problema conceptului de "cetăţenie europeană", asociată evident unui paşaport unic european. Ideea sabotată profesionist, odată cu intenţia de proclamare a unor rădăcini comune iudeo-creştine ale Europei. Au căzut toate în momentul în care proiectul Tratatului Constituţional nu a trecut de votul cetăţenilor francezi.

Acum, foarte probabil, poate începe un drum al regresiei pe modelul izolării americane, cu naţiuni care se vor închide treptat între propriile frontiere, speriate de valul de migraţie externă cu mult depăşit de fluxul enorm de disperaţi plecaţi din ţările estului, multe milioane din România, în căutare de locuri de muncă. Nu frontierele, nu barierele de orice fel vor deveni arma politică a naţionaliştilor suveranişti, ci redefinirea severă a condiţiilor de acordare a naţionalităţii asociată din ce în ce mai mult, aşa cum veţi vedea, cu dreptul de a accesa piaţa muncii.

De cealaltă parte, veţi auzi chemarea liderilor europeni la realizarea visului european în condiţiile unor politici de tip nou, enumerate la modul teoretic în foarte interesantul Document final de poziţie care va fi adoptat la Sibiu. Vi-l prezint în detali în zilele viitoare. Dar întrebarea esenţială nu este nicidecum legată de valoarea documentului în cauză, ci de calitatea, puterea, credibilitatea, determinarea şi capacitatea relaţională de joc strategic a viitorului lider european care va prelua întregul joc.

Va continua oare confruntarea de acum sau, dimpotrivă, chestiunea paşapoartelor va rămâne un simplu avertisment, episod integrat într-un alt raţionament, cel care ar contrabalansa raţionamentul antinomic, inversând motoarele şi inaugurând un posibil dialog cu instituţiile europene? Să vedem cum se vor repartriza aceste funcţii şi ponderea decisă de lideri. De-abia după aceea va începe discuţia de profunzime cu binomul de putere ruso-chinez. Este un scenariu, nu imposibil, cu dezvoltări chiar plauzibile, dar, după cum ştiţi, politica este un asamblaj de posibilităţi imposibile, căci in această cauză lucrurile merg câteodată aiurea.

Dar, cine ştie, aşa cum se aude acum de la surse discrete din anumite capitale, s-ar putea ca o anumită conjunctură stelară să ne fie favorabilă şi să ni se deschidă o fereastră spre un orizont mai senin. Numai că, fereastră fiind, cineva de la noi ar trebui: 1. să vrea să se uite într-acolo 2.să vrea s-o şi deschidă. Între timp, se redefinesc hărţile, cu noi pe-acolo pe undeva, ducând cu stoicism tot ce ne e scris.

https://m.adevarul.ro 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 22:43

Rezultate preliminare în TIMP REAL /// Ceban - 41%, Năstase - 31%, Chirtoacă - 10%, Țîcu - 4%. Urmează TURUL 2

Rezultate preliminare în TIMP REAL /// Ceban - 41%, Năstase - 31%, Chirtoacă - 10%, Țîcu - 4%. Urmează TURUL 2

În turul II al alegerilor pentru primăria capitalei se vor duela candidatul PSRM, Ion Ceban, și candidatul ACUM Platforma DA și PAS, Andrei Năstase iar Dorin Chirtoacă obține un rezultat surprinzător.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 18:49

LIVE /// ALEGERI 20 octombrie 2019 - PREZENȚA LA VOT ÎN TIMP REAL

LIVE /// ALEGERI 20 octombrie 2019 - PREZENȚA LA VOT ÎN TIMP REAL

 Urmăriți în timp real prezența la vot în cadrul alegerilor locale generale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 14:02

Ce defecte și calități ai în funcție de data nașterii

Ce defecte și calități ai în funcție de data nașterii

Pasionatii de numerologie fac tot felul de calcule si aduc publicului nenumarate curiozitati legate de data nasterii fiecarui om. Iata ce defecte si ce calitati ai, in functie de ziua in care te-ai nascut. Inainte, trebuie sa faci un calcul simplu. Aduna cifrele din data ta de nastere, astfel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:58

Aluat pizza. Secretele unui aluat de pizza ca la pizzeriile celebre

Aluat pizza. Secretele unui aluat de pizza ca la pizzeriile celebre

Vrei sa stii cum se prepara un aluat de pizza delicious. Noi am cautat si am gazit secretele unui aluat de pizza ca la pizzeriile celebre. Nu vei mai face niciodata comanda si vei prepara pizza numai in casa. Daca iti place blatul pufos, atunci ti se potriveste acest aluat de pizza. Pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:48

Interpretare vise: Top 5 coșmaruri și ce înseamnă ele

Interpretare vise: Top 5 coșmaruri și ce înseamnă ele

Cu siguranta ati avut cosmaruri si, poate, unele dintre ele s-au repetat, in timp. Vrei sa stii cum pot fi interpretate visele? 1. Pici la un examen sau nu poti rezolva o problema Chiar daca anii de scoala au trecut demult, mai poti avea cosmaruri legate de picarea unui examen sau ceva...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:40

Hrean cu oțet – un remediu naturist împotriva răcelii, gripei și febrei

Hrean cu oțet – un remediu naturist împotriva răcelii, gripei și febrei

Răceala, gripa și sinuzita ne vor da bătăi de cap câteva luni înainte, așa că este bine să ne pregătim ,,armele”, naturiste bineînțeles, pentru a nu afecta imunitatea și forțele proprii de luptă ale organismului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:35

Peste 440.000 de moldoveni sunt pregătiți să emigreze în SUA

Peste 440.000 de moldoveni sunt pregătiți să emigreze în SUA

Moldova se află pe locul al treilea dintre țările spațiului post-sovietic, după numărul de cereri depuse pentru a obține Carte verde și viză în SUA.Și numărul de cereri de plecare în SUA este pur și simplu înfricoșător – 440.863 și familiile lor....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:28

Brexit. Membrii Parlamentului britanic primesc amenințări

Brexit. Membrii Parlamentului britanic primesc amenințări

Dezbaterile din jurul Brexitului îi împart pe britanici în tabere, pe măsură ce discuţiile dintre susţinători şi oponenţi sunt tot mai înverşunate. Membri ai Parlamentului din ambele aceste tabere sunt acuzaţi că dezbină populaţia cu discursuri inflamatoare....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 11:15

Pisica ta crede că ești maică-sa

Pisica ta crede că ești maică-sa

Un studiu nou a arătat că pisicile formează același tip de atașament ca bebelușii și câinii. E o întrebare destul de întâlnită la mine acasă și sunt sigur că și în altele în care trăiesc animale: după ce una dintre pisici face ceva adorabil,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 11:06

Ce se întâmplă când îți faci transplantul de păr la o clinică falsă

Ce se întâmplă când îți faci transplantul de păr la o clinică falsă

Un număr îngrijorător de clinici care fac transplant de păr în Marea Britanie nu sunt înregistrate oficial la Ministerul Sănătății. Am vorbit cu câteva dintre victimele lor. DOUĂ TRANSPLANTURI FĂCUTE LA CLINICI FĂRĂ LICENȚĂ. FOTOGRAFIE DIN ARHIVA LUI ROSHAN...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Octombrie 2019, ora: 10:32

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 OCTOMBRIE 2019. BALANȚELE SE SIMT TRĂDATE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 OCTOMBRIE 2019. BALANȚELE SE SIMT TRĂDATE

Horoscopul zilei de 20 octombrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 octombrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:30

OPINIE /// Culmea alegătorului

OPINIE /// Culmea alegătorului

Foarte curînd vom alege președintele României. Avem libertatea de a vota pe cine vrem noi. Desigur, pe cine vrem dintre cei care vor, adică dintre cei care candidează. Cum altfel? Dar chiar și așa, aceasta este o libertate de cel mai înalt rang. Una dintre acelea care te...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:23

Ce este avitaminoza și cum o tratezi eficient

Ce este avitaminoza și cum o tratezi eficient

Avitaminoza se referă, în general, la carența unei anumite vitamine sau a mai multora. Considerată o boală de nutriție, afecțiunea este rareori întâlnită în cadrul societăților dezvoltate, acolo unde nu lipsesc informațiile despre o alimentație echilibrată, dar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:15

Casual sau elegant? 8 modele de genți care combină perfect cele două stiluri

Casual sau elegant? 8 modele de genți care combină perfect cele două stiluri

Dacă ar fi să găsim calitatea principală a unei genți, aceea ar fi, fără urmă de îndoială, versatilitatea. Adorăm modelele care trec cu brio testul timpului și care se pot potrivi fără probleme la toate stilurile și articolele vestimentare din garderoba noastră. Și,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:12

Cel puțin 15 morți după ce a cedat barajul unei exploatări aurifere din Siberia

Cel puțin 15 morți după ce a cedat barajul unei exploatări aurifere din Siberia

Cel puţin 15 oameni şi-au pierdut viaţa şi alţi 14 au fost răniţi, după ce barajul unei exploatări aurifere din Siberia a cedat. Puhoaiele au inundat barăcile unde se aflau muncitorii. Şase persoane sunt date dispărute în urma incidentului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:07

Proteste în Croația, după eliberarea a cinci bărbați acuzați că au violat o fată de 15 ani

Proteste în Croația, după eliberarea a cinci bărbați acuzați că au violat o fată de 15 ani

Mii de oameni au protestat în mai multe orașe din Croația față de modul în care autoritățile se ocupă de cazurile de violență sexuală împotriva femeilor. Demonstrațiile, organizate de grupuri care militează pentru drepturile femeilor, au fost determinat de eliberarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:00

A fost efectuat cel mai lung zbor comercial din lume, între New York şi Sydney/ VIDEO

A fost efectuat cel mai lung zbor comercial din lume, între New York şi Sydney/ VIDEO

Compania australiană de zbor Qantas a încheiat duminică dimineață testul celui mai lung potențial zbor comercial fără oprire din lume, pornind din New York, cu destinația Sydney și având o durată de 20 de ore, relatează site-ul agenției Reuters, citat de MEDIAFAX.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 09:54

Pavel Filip împreună cu soția și nepotul, la secția de votare: „Am votat ca acest oraș să aibă un primar gospodar”

Pavel Filip împreună cu soția și nepotul, la secția de votare: „Am votat ca acest oraș să aibă un primar gospodar”

Președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Pavel Filip, a venit la secția de votare împreună cu soția și nepotul pentru a-și exprima dreptul la vot. Ex-premierul se declară convins că pentru șefia capitalei se va da bătălia și în turul II.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 09:52

Andrei Năstase a votat cu gândul la generațiile viitoare și cu certitudinea că, de această dată, nu vor fi anulate rezultatele scrutinului

Andrei Năstase a votat cu gândul la generațiile viitoare și cu certitudinea că, de această dată, nu vor fi anulate rezultatele scrutinului

Candidatul Blocului ACUM la primăria municipiului Chișinău, Andrei Năstase, și-a exprimat dreptul la vot în această dimineață. El a declarat că a votat cu gândul la Chișinău, la suburbii și la locuitorii Capitalei, precum și pentru un nou început. Andrei Năstase a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2019, ora: 10:23

Lady Gaga a căzut de pe scenă/ VIDEO

Lady Gaga a căzut de pe scenă/ VIDEO

Concert cu peripeții pentru Lady Gaga, care a căzut de pe scenă în Las Vegas. S-a întâmplat la scurt timp după ce artista invitase pe scenă un fan. I-a sărit acestuia în brațe, numai că bărbatul și-a pierdut echilibrul, iar cei doi au căzut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2019, ora: 10:11

Hillary Clinton critică o candidată democrată, „favorită a ruşilor”

Hillary Clinton critică o candidată democrată, „favorită a ruşilor”

Hillary Clinton a acuzat Moscova că se amestecă din nou în alegerile prezidenţiale americane în favoarea lui Donald Trump, sprijinind candidatura unei democrate în alegerile primare în vederea prezidenţialelor, pe care o numeşte „favorită a ruşilor”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2019, ora: 10:05

Ciocniri violente la Barcelona între protestatari și forțele de ordine/ VIDEO

Ciocniri violente la Barcelona între protestatari și forțele de ordine/ VIDEO

Au izbucnit violențe, vineri seara, la Barcelona, între protestatari și forțele de ordine, după ce sute de mii de oameni au participat la un miting uriaș în Barceelona, la apelul celor care militează pentru separarea de Spania. Pe măsură ce s-a lăsat noaptea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2019, ora: 09:40

Accident la Hâncești: 2 mașini s-au ciocnit iar un TIR s-a răsturnat

Accident la Hâncești: 2 mașini s-au ciocnit iar un TIR s-a răsturnat

Două mașini au fost implicate într-un accident rutier produs pe traseul Bozieni-Hâncești.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)