Astăzi 25 Ianuarie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la 24 Ianuarie 2020
Abonamente

Actualitate 30 Aprilie 2019, ora 08:36

OPINIE /// Vladimir Vladimirovici şi „Chestiunea paşapoartelor“

Marime Font

Politicienii noştri se află în croaziera lor obişnuită, plătită din banii contribuabilului român, care-i duce şi mai departe înspre minunatele şi liniştitele Insule ale Nepăsării. N-au avut nici timp şi nici chef să vadă cum Vladimir Vladimirovici Putin a lansat şi în direcţia noastră o temă echivalentă cu o rachetă cu încărcătură nucleară.

A deschis astfel o ofensivă preventivă, folosind avantajele conferite de tulburarea extremă a apelor de la graniţa ce desparte Rusia de teritoriile UE/NATO, exact înainte ca şefii de state şi guverne din Europa să ajungă la Sibiu pentru a discuta proiectul a ce ar urma să fie viitoarea construcţie comună.

Vladimir Vladimirovici le transmite un mesaj absolut lipsit de ambiguitate, anunţând că, de ce nu, dacă circumstanţele o vor cere, este gata să meargă foarte departe în asumarea tuturor consecinţelor demersului pe care mi-am permis să-l denumesc "Chestiunea Paşapoartelor". Este poate chinesenţa, acum, a unui proces început de ruşi demult, imediat după destrămarea URSS, pentru a construi ce trebuia să fie coloana vertebrală a viitoarei mari operaţiuni politico-ideologice de redefinire naţională.

Loading...


Totul s-a bazat pe enunţul principiului fundamental: Rusia post-URSS trebuia să recupereze tipul de identitate imperială spunând tuturor ruşilor (ruşilor de pretutindeni şi nu doar celor care rămăseseră pe teritoriul Federaţiei) că Mama Rusie nu-i uită. Dimpotrivă, se va lupta să recupereze tot ce părea pierdut, extinzând, treptat şi sigur, toate garanţiile constituţionale către toţi etnicii ruşi, oricunde ar trăi ei în această lume. Desigur, operaţiune în cercuri concentrice, începând cu ce era cel mai la îndemână, arcul de cerc al fostelor republici sovietice şi, în primul rând, Ucraina.

Planificatorii occidentali înţeleg de-abia acum că "recuperarea" rusă nu priveşte în primul rând zona militară, de securitate, economică sau relaţionare cu vechile pieţe tradiţionale de influenţă. Cea mai importantă dimensiune este - şi asta dă întreaga valoare a demersului de acum- cea identitară care înseamnă, pentru strategii Kremlinului, repunerea pieselor exact din punctul unde se ajunsese în momentul ruperii sistemului sovietic, încercând răsturnarea sensului jocului istoriei. Nu uitaţi că pentru Putin, dizolvarea URSS a reprezentat şi încă mai reprezentă "cea mai mare catastrofă politică a secolului XX...cine nu regretă URSS înseamnă că nu are suflet".

Tehnica recuperării identităţii naţionale devine, din punctul meu de vedere, cea mai mare operaţiune ofensivă activă din cadrul noului tip de război hibrid, obiectivul strategic fiind restaurarea încrederii ruşilor în singura lor mare valoare care a străbătut secolele şi a cărei soliditate a fost testată în marile războaie purtate de mujikul rus: Mama Rusie ca entitate aproape religioasă, foarte aproape de sensul pe care-l acordau odinioară primii teoreticieni romantici ai pan-slavismului şi pe care acum, în cu totul alte condiţii şi folosind un limbaj adaptat secolului XXI, îl formalizează doctrinele lui Dughin şi Gherasimov.

Oferta rusească de acum privind înlesnirea obţinerii de cetăţenie pentru ruşii din cele două republici separatiste ucrainiene este mai puţin un avertisment pentru noul preşedinte ucrainian care oricum ştie că locuitorii din Donbas sunt arondaţi Moscovei. Este - şi asta au înţeles în fine, foarte târziu, liderii europeni - un mesaj foarte sumar ambalat în poleiala unei uimiri ingenue adresat liderilor care discută viitorul Europei. Spunându-le că de ce se miră acum de gestul rusesc atâta timp cât n-au schiţat nici un fel de protest în cazuri similare : "Este straniu. Buletinele de identitate acordă Ungaria, România. Am o întrebare. Cu ce ruşii care locuiesc în Ucraina sunt mai răi decât ungurii şi românii?".

În opinia mea, avertismentul conţinut în acest mesaj a fost acum înţeles la justa valoare de cei de la Bruxelles, tocmai fiidcă se referă la o mişcare de perspectivă cu consecinţe enorme dacă i se va permite extinderea şi folosirea sa ca precedent.

Mai precis, Putin evocă, în subtext, posibilitatea (aş spune chiar probabilitatea" ca "arma paşapoartelor", implicit a acordării de cetăţenie, să poată fi folosită pe viitor ca precursor sau catalizator al unor situaţii conflictuale între state care ar dori recuperarea unor teritorii, exact pe calea deschisă de Rusia prin experimentul Crimeea. În plus, cu delicateţea carcateristcă politicii de la Kremlin, ucrainienii sunt avertizaţi că paşapoarte pot da ungurii populaţiei din TransCarpathia şi românii pentru membrii comunităţilor din zona Cernăuţi, spre exemplu. Exact aşa cum, dacă şi când va fi cazul, trecând de data asta la lucruri serioase, ar putea face Rusia în cazul comunităţilor rusofone din Lituania, sau din Osetia sau...lista poate fi oricând exitinsă. Căci, nu-i aşa, orice stat poate da drumul unei asemenea politici de "reasimilare", aruncând în aer întreg proiectul Europei Unite.

De-abia acum, în aceste condiţii de tensiune de acum, în momentul unei ridicări în forţă a tuturor tipurilor de extremism, a generalizării mesajelor de ură, se vede valoarea unuia dintre cele mai mari eşecuri care au marcat aventura europeană. Poate vă amintiţi de momentul în care în Parlamentul European se dezătea intens problema conceptului de "cetăţenie europeană", asociată evident unui paşaport unic european. Ideea sabotată profesionist, odată cu intenţia de proclamare a unor rădăcini comune iudeo-creştine ale Europei. Au căzut toate în momentul în care proiectul Tratatului Constituţional nu a trecut de votul cetăţenilor francezi.

Acum, foarte probabil, poate începe un drum al regresiei pe modelul izolării americane, cu naţiuni care se vor închide treptat între propriile frontiere, speriate de valul de migraţie externă cu mult depăşit de fluxul enorm de disperaţi plecaţi din ţările estului, multe milioane din România, în căutare de locuri de muncă. Nu frontierele, nu barierele de orice fel vor deveni arma politică a naţionaliştilor suveranişti, ci redefinirea severă a condiţiilor de acordare a naţionalităţii asociată din ce în ce mai mult, aşa cum veţi vedea, cu dreptul de a accesa piaţa muncii.

De cealaltă parte, veţi auzi chemarea liderilor europeni la realizarea visului european în condiţiile unor politici de tip nou, enumerate la modul teoretic în foarte interesantul Document final de poziţie care va fi adoptat la Sibiu. Vi-l prezint în detali în zilele viitoare. Dar întrebarea esenţială nu este nicidecum legată de valoarea documentului în cauză, ci de calitatea, puterea, credibilitatea, determinarea şi capacitatea relaţională de joc strategic a viitorului lider european care va prelua întregul joc.

Va continua oare confruntarea de acum sau, dimpotrivă, chestiunea paşapoartelor va rămâne un simplu avertisment, episod integrat într-un alt raţionament, cel care ar contrabalansa raţionamentul antinomic, inversând motoarele şi inaugurând un posibil dialog cu instituţiile europene? Să vedem cum se vor repartriza aceste funcţii şi ponderea decisă de lideri. De-abia după aceea va începe discuţia de profunzime cu binomul de putere ruso-chinez. Este un scenariu, nu imposibil, cu dezvoltări chiar plauzibile, dar, după cum ştiţi, politica este un asamblaj de posibilităţi imposibile, căci in această cauză lucrurile merg câteodată aiurea.

Dar, cine ştie, aşa cum se aude acum de la surse discrete din anumite capitale, s-ar putea ca o anumită conjunctură stelară să ne fie favorabilă şi să ni se deschidă o fereastră spre un orizont mai senin. Numai că, fereastră fiind, cineva de la noi ar trebui: 1. să vrea să se uite într-acolo 2.să vrea s-o şi deschidă. Între timp, se redefinesc hărţile, cu noi pe-acolo pe undeva, ducând cu stoicism tot ce ne e scris.

https://m.adevarul.ro 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 23:25

BREAKING/// Două cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus confirmate în Franţa, unul la Paris şi un altul la Bordeaux

BREAKING/// Două cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus confirmate în Franţa, unul la Paris şi un altul la Bordeaux

 Două cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus au fost confirmate în Franţa, unul la Paris şi un altul la Bordeaux.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 21:57

Cristian Tudor Popescu: Niciunul dintre președinții și premierii României după `89 nu este moldovean

Cristian Tudor Popescu: Niciunul dintre președinții și premierii României după `89 nu este moldovean

Hai să dăm mână cu mână/Cei cu inima română/Să-nvârtim hora frăției/Pe pământul României. Asta înseamnă, pentru aproape orice român, Unirea din ianuarie 1859. Pare că toți moldovenii și toți muntenii, debordând de entuziasm, s-au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 20:39

FLASH /// Cutremur puternic în Turcia, de 6,8 pe Scara Richter

FLASH /// Cutremur puternic în Turcia, de 6,8 pe Scara Richter

Un cutremur de 6,8 pe Scara Richter s-a produs vineri seară în Turcia. Seismul s-a înregistrat în estul țării, la o adâncime de 10 kilometri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 20:24

Traian Băsescu: Nu există obiectiv mai mare acum decât reunificarea cu Moldova

Traian Băsescu: Nu există obiectiv mai mare acum decât reunificarea cu Moldova

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat vineri că nu există obiectiv mai mare acum pentru România decât reunificarea cu Republica Moldova, menţionând că astfel ţara noastră ar deveni o adevărată putere agricolă şi îi va creşte puterea de vot în UE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 20:01

Traian Băsescu „mătură pe jos” cu unioniștii din R. Moldova: „Mie unul mi-a ajuns până în gât! Mi se pare că m-au luat așa, de păcălici”

Traian Băsescu „mătură pe jos” cu unioniștii din R. Moldova: „Mie unul mi-a ajuns până în gât! Mi se pare că m-au luat așa, de păcălici”

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, vineri, la ”Convenția Românilor de Pretutindeni”, că în Republica Moldova există 6-7 partide unioniste, dar care nu reușesc să ajungă la un numitor comun. Băsescu a susținut chiar că liderii acestor formațiuni au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 20:00

Reacția PAS după ce Grigore Cobzac a decis că va candida independent la Hîncești / Mai mulți membri PAS n-ar susține ideea ca pe această circumscripție să candideze Stamate

Reacția PAS după ce Grigore Cobzac a decis că va candida independent la Hîncești / Mai mulți membri PAS n-ar susține ideea ca pe această circumscripție să candideze Stamate

Fostul deputat Grigore Cobzac va candida independent pentru alegerilor parlamentare anticipate de pe circumscripția uninominală Hîncești. Cobzac a declarat pentru AGORA că decizia de a candida independent a fost luată de unii membri PAS care nu susțin ideea ca pe această...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 19:28

„Unirea, dacă vreți, o faceți dvs! – a spus ambasadorul Daniel Ioniță. Noi, în România, nu avem o problemă cu asta, dvs aici trebuie să vă lămuriți ce anume vreți!”

„Unirea, dacă vreți, o faceți dvs! – a spus ambasadorul Daniel Ioniță. Noi, în România, nu avem o problemă cu asta, dvs aici trebuie să vă lămuriți ce anume vreți!”

Ambasadorul român la Chișinău, Daniel Ioniță, a spus la o ceremonie de aniversare a Unirii Principatelor Române că „România a fost, este și va fi alături de R. Moldova” și o va susține pe calea către UE, către stabilitate, prosperitate și o viață mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 19:21

Circa 360.000 de litri de VIN s-au scurs într-un pârâu / VIDEO

Circa 360.000 de litri de VIN s-au scurs într-un pârâu / VIDEO

Un pârâu din comitatul Sonoma, din statul american California, a fost poluat miercuri cu circa 367.600 de litri de vin, relatează CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 19:11

10 boli periculoase ce ameninţă viaţa oamenilor din toată lumea

10 boli periculoase ce ameninţă viaţa oamenilor din toată lumea

Medicina a înregistrat o evoluţie fantastică. Astăzi se fac transplante de organe vitale, copii în eprubetă, se efectuează cu succes operaţii de schimbare a sexului, chiar şi unele cazuri de cancer sunt vindecate. Însă unele boli infecţioase încă fac ravagii,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 19:02

SCANDAL LA SOFIA /// Doi spioni ruşi au fost DEMASCAȚI de autoritățile bulgare

SCANDAL LA SOFIA /// Doi spioni ruşi au fost DEMASCAȚI de autoritățile bulgare

Bulgaria intenţionează să-l convoace pe ambasadorul Rusiei la Sofia după ce a acuzat de spionaj doi diplomaţi ruşi, o nouă ilustrare a răcirii diplomatice între cele două ţări apropiate istoric, informează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Editorial 24 Ianuarie 2020, ora: 18:44 de Silviu Tănase

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Multă cerneală a curs în ultimii 10 ani despre reforma justiției... Am avut 20 de guverne în 30 ani, fiecare al doilea venea și reformă de doamne ferește totul și justiția ajungea într-un asemenea hal, încăt era numai bună s-o mai reformezi odată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 18:28

Accident rutier grav, la Căușeni. 5 victime au ajuns la spital

Accident rutier grav, la Căușeni. 5 victime au ajuns la spital

Accident de groază, la Căușeni. Cinci persoane au ajuns la spital, după ce un șofer a ieșit pe contrasens. Totul s-a întâmplat în data de 24 ianuarie, în jurul orei 13.40, la ieșirea din oraș.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 24 Ianuarie 2020, ora: 18:20

Vlad Țurcanu, candidatul PUN la Hâncești: Maia Sandu a ales să se comporte ca un lider de partid, nu ca un LIDER AL OPOZIȚIEI

Vlad Țurcanu, candidatul PUN la Hâncești: Maia Sandu a ales să se comporte ca un lider de partid, nu ca un LIDER AL OPOZIȚIEI

Aflat la o distanță de 10 luni, scrutinul prezidențial din Republica Moldova are parte în următoarele săptămâni de o repetiție generală, la scară locală, cu ocazia unor alegeri parlamentare anticipate (alegeri „noi”, cum sunt denumite ele în Codul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 18:17

GAFĂ de proporții a ministrului Educației. Cum a încurcat discursurile și le-a vorbit tinerilor despre procurori și avocați

GAFĂ de proporții a ministrului Educației. Cum a încurcat discursurile și le-a vorbit tinerilor despre procurori și avocați

Ministrul socialist al Educației, Corneliu Popovici a fost protagonistul unei gafe de proporții comise astăzi la evenimentul de inaugurare a campaniei naționale „Tinerii din Moldova pentru obiective globale”. În timp ce se afla în fața unui auditoriu de tineri,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 17:33

Filip se distanțează de Candu și Sîrbu

Filip se distanțează de Candu și Sîrbu

Președintele Partidului Democrat, Pavel Filip, spune că întâlnirea pe care au avut-o democrații Andrian Candu și Sergiu Sîrbu cu omul de afaceri Nathaniel Rothschild nu a avut legătură cu PDM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 17:15

(VIDEO) Siguranța zborurilor și modernizările. Un film despre schimbarea la față a Aeroportului Chișinău după concesionare

(VIDEO) Siguranța zborurilor și modernizările. Un film despre schimbarea la față a Aeroportului Chișinău după concesionare

Din momentul în care a fost transmis în concesiune companiei AVIA Invest, fluxul anual al pasagerilor Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) a crescut de mai bine de două ori. Acum șase ani, când Aeroportul a fost dat în concesiune, fluxul de pasageri era de 1,3...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 16:48

ACCIDENT GRAV la Căușeni. Cinci persoane au ajuns la spital / FOTO

ACCIDENT GRAV la Căușeni. Cinci persoane au ajuns la spital / FOTO

Grav accident la Căușeni. Cinci persoane au ajuns la spital, după ce un șofer a ieșit pe contrasens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 16:45

Ilan Șor: voi face din Moldova un stat la fel de dezvoltat ca și Israelul

Ilan Șor: voi face din Moldova un stat la fel de dezvoltat ca și Israelul

„Împreună cu echipa mea îmi propun să fac neapărat din Moldova un stat la fel de dezvoltat ca și Israelul!”. Asigurările vin din partea deputatului Ilan Șor, liderul Partidului ȘOR. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 16:22

Premierul României, Ludovic Orban: „Nu trebuie să îi uităm niciodată pe fraţii noştri din Republica Moldova”

Premierul României, Ludovic Orban: „Nu trebuie să îi uităm niciodată pe fraţii noştri din Republica Moldova”

Premierul României, Ludovic Orban, a declarat vineri, 24 ianuarie, la Iaşi, acolo unde a participat la manifestările dedicate Unirii Principatelor Române, că dezvoltarea regiunii de Nord- Est a României este la fel de importantă ca şi dezvoltarea Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 16:04

Iohannis, după ce a fost huiduit la Iași: Sunt foarte bucuros că în România avem o democraţie vie

Iohannis, după ce a fost huiduit la Iași: Sunt foarte bucuros că în România avem o democraţie vie

Preşedintele Klaus Iohannis susține că huiduielile apărute în timpul discursului său de la Iaşi, la manifestările organizate de Ziua Unirii Principatelor Române, arată că "în România avem o democraţie vie". La rândul său, premierul Ludovic Orban,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 16:00

Denumirea mărcii „UNIREA” a fost înregistrată la Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală

Denumirea mărcii „UNIREA” a fost înregistrată la Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală

Inițiativa aparține lui Octavian Apostol și președintelui Asociației „UNIREA-ODIP”, Vlad Bilețchi, iar anunțul a fost făcut astăzi, în ziua în care este marcată împlinirea a 161 de ani de la Unirea Principatelor Unite din 1859, la bustul lui Alexandru Ioan Cuza din Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)