Ultima oră

OPINIE. Curentul unionist este în ascensiune

Numai că mişcarea unionistă în Republica Moldova este eterogenă. Astfel de declaraţii a făcut analistul politic, Igor Boţan, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

Igor Boţan a menţionat că în Republica Moldova există unioniştii romantici, care drept instrumentar au doar sensibilizarea opiniei publice prin tot felul de mesaje către liderii mondiali ca să ajute Republica Moldova şi România să depăşească consecinţele pactului Ribbentrop-Molotov. „Avem unioniştii oscilanţi şi mă refer, în primul rând, la Mihai Ghimpu, care spune că unirea nu aduce voturi, de aceea, când e momentul oportun, invocă necesitatea unirii, atunci când lucrurile sunt mai calme, uită de unire. Şi avem noua generaţie de unionişti, care se desfăşoară pe dimensiunea civică”, a opinat analistul.

Igor Boţan a accentuat că ideea unirii nu a avut şi nu are deocamdată o foaie de parcurs. Însă referindu-se la anul 2018, pe care unioniştii au început a insista ca anul în care Republica Moldova se va uni cu România, analistul a menţionat că acesta mai degrabă este un lucru dorit, dar la care nimeni nu contribuie cu elaborarea unei foi de parcurs.

„În primul rând, dacă e să vorbim serios şi să ne referim la o eventuală foaie de parcurs, e nevoie de două elemente de bază, cel puţin ca să începem să lucrăm la o foaie de parcurs. Unu, România trebuie să-şi însereze în Constituţie clauza privind unirea teritoriilor, aşa cum a fost în Constituţia Germaniei, aşa cum este în Constituţia Coreii de Sud şi aşa cum a fost în Constituţia Federaţiei Ruse”, a menţionat Igor Boţan.

Analistul mai spune că pentru ca cei din Republica Moldova să ştie că guvernanţii pot coparticipa la o foaie de parcurs în vederea unirii, cel puţin ar trebui să facă un efort pentru eliminarea din Constituţie cerinţele de depunere a jurământului de a servi suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova. „Eu nu cred că această guvernare este pe bune interesată de proiectul unirii. Dar această guvernare, prinsă la colţ, acceptă şi unionismul, parcă îl acceptă”, a apreciat Igor Boţan.

Analistul a spus că a văzut tinerii unionişti pe care îi consideră oameni sinceri, cărora deocamdată le lipseşte experienţa, dar care pot depune eforturi. Şi dacă vor ca efortul lor să fie consistent, trebuie să aibă în faţă ceea ce se numeşte condiţiile preliminare şi elementele de bază pentru scrierea unei foi de parcurs care să fie urmată. Igor Boţan e de părere că, judecând după cum tinerii unionişti s-au manifestat de-a lungul anului 2015, ei sunt în stare să facă acest lucru.
 
IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *