Social

Oportunitati mai bune pentru tineri, femei si batrni

Proiectul „Oportunitati mai bune pentru tineri si femei” a creat o retea de centre de reintegrare sociala pentru tineri si centre maternale in zece localitati din RM. Centrul „Caldura casei pentru copiii in situatii de risc si familii” din Drochia, spre exemplu, adaposteste copii din familii monoparentale, delicvente, cu stare grea financiara etc.

Ei beneficiaza de asistenta timp de trei luni, iar daca nu li se rezolva problemele, sunt sustinuti o perioada mai indelungata. La centrul din Drochia exista 23 de beneficiari intre sase si 16 ani, din familii extrem de sarace, monoparentale sau avand parintii plecati peste hotare si fiind lasati sub supravegherea bunicilor, care nu mai au puteri sa aiba grija de ei. Tinerii isi pot gasi acolo un camin, pana isi gasesc un loc de munca si de trai. Lor li se acorda asistenta si consiliere psihosociala, sunt orientati profesional.

Desi au o situatie mai dificila decat semenii lor, copiii de la Centrul „Caldura casei” sunt plini de viata si foarte ascultatori. Pentru ei, educatoarele au devenit ca niste mamici grijulii. „Facem mancare impreuna, invatam deprinderi de viata, de igiena personala. Copiilor le place sa participe la concursuri interesante, sa mearga in excursii, sa se joace impreuna”, ne-au spus educatoarele.

Am intalnit un baiat de opt ani pe care nu-l viziteaza nimeni acolo, pentru ca parintii se afla la mii de kilometri departare. Iar Viorica, de 14 ani, ne-a povestit ca are un tata grav bolnav si numai mama lucreaza. Fetita face parte dintr-o familie foarte saraca, cel mai mult isi doreste sa termine scoala si sa aiba un serviciu.

In vecinatatea acestei institutii, e situat si Centrul de plasament temporar pentru persoanele in etate. Pana la sase luni, o echipa multidisciplinara ofera asistenta batranilor singuratici sau victimelor propriilor copii. Scopul proiectului este integrarea social-economica a categoriilor vulnerabile. Centrele sunt finantate de Agentia SUA pentru Dezvoltare Internationala prin PNUD, cu contributia administratiei publice locale.

Centrul maternal este o institutie de reintegrare sociala, care acorda ajutor mamelor cu copii si femeilor insarcinate in situatii de criza. Ele pot beneficia de cursuri de calificare profesionala si de instruire, ce le vor avantaja in gasirea locurilor de munca.

Olga, 19 ani: „Sotul ma batea si ma punea la munci grele, chiar si cand eram insarcinata. La centru ma simt mai bine decat acasa – lucratorii au grija de mine si de copilul meu”.
Nina, 20 de ani: „Asa s-a intamplat ca am revenit din Italia insarcinata. Tata m-a alungat de acasa. La centru, am gasit a doua casa, ingrijesc de copil si invat de croitoreasa”.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *