Actualitate

Oraşul Durleşti, zguduit de crime..

Cutremurătoarea tragedie însă nu este prima de o asemenea cruzime comisă aici, întrucât, în ultimii doi ani, comuna Durleşti este cuprinsă de infracţiuni grave, care au intrat în vizorul populaţiei, autorităţilor şi a presei, fapt confirmat şi de primarul de Durleşti, Nicolae Crudu.

„Într-adevăr, în localitatea noastră au loc tot mai multe infracţiuni, în special în ultimii doi ani. Nu vreau să învinuiesc poliţia, dar consider că n-au fost găsite căi eficiente pentru a pune capăt nelegiuirilor, iar la primăria oraşului nu se discută niciodată despre aceste probleme”.

Dincolo de „căi eficiente”, localnicii continuă să vorbească despre nenorocirile care se întâmplă „în lanţ”, se întreabă a cui este vina pentru toate aceste nefericiri, unii îşi spun că, poate, este vorba de vreun blestem care s-a abătut asupra oraşului lor. Numai despre aceasta se vorbeşte în microbuzele care îi transportă pe oameni spre locurile de muncă, în orele dimineţii. Dar întrebările lor rămân fără răspuns…

„Vai, sigur că-mi este teamă. Un asemenea omor nu se uită uşor. Dar îmi văd de treabă, pentru că am o familie, un serviciu, iar viaţa trebuie să meargă mai departe. Totuşi, dorinţa mea cea mai mare este să fie găsiţi vinovaţii, ca să putem sta mai liniştiţi”, ne spune Ludmila M., o localnică din Durleşti.

Potrivit unor locuitori, epopeea cazurilor terifiante a început în vara anului trecut, în luna iulie, atunci când doi soţi au fost torturaţi în propria casă, omorâţi şi, ulterior, jefuiţi. Deşi, conform declaraţiei şefului Sectorului de poliţie din Durleşti, Petru Scoarţă, vinovaţii au fost prinşi şi cazul este consumat, oamenii, de la o lună la alta, află despre noi omoruri, furturi sau spargeri de maşini.

Ce susţin autorităţile?

„Infracţiuni grave sau mai puţin grave în oraşul Durleşti au fost tot timpul, doar că unele erau tăinuite, altele neînregistrate. Mai trist e că la noi se lucrează, din păcate, abia după ce crima este săvârşită, dar nu se face nimic pentru a o preveni”, ne explică primarul. De altă părere este Petru Scoarţă, care afirmă că în acest an sunt atestate mai puţine infracţiuni decât în anii precedenţi. Aceasta ne-o arată şi cifrele… „În anul curent avem cu zece furturi mai puţin decât în perioada similară a anului trecut. Mă refer la perioada ianuarie-martie. Anul trecut au existat mai multe furturi din case, dar şi mai multe spargeri de maşini, dintre care 90 la sută au fost descoperite. Dintre crimele grave avem aceste două omoruri, de pe 1 aprilie ”. Conform afirmaţiei lui Scoarţă, au rămas nesoluţionate două furturi mai complicate, dar se lucrează mult în acest sens.

Triunghiul Bermudelor din Durleşti

Nicolae Crudu, primarul de Durleşti, consideră că o cauză a acestor întâmplări nefericite ar fi că lumea din comună, în ultimii ani, este adunată din toată ţara. „Vine la noi cine doreşte, stau cu chirie… Cine-i controlează?”, se întreabă Crudu. Originari din Durleşti au rămas doar 30 la sută. O vină pentru numărul mare de infracţiuni o poartă poliţia, care lucrează mai rău decât în timpul sovietic. Adică, are mai puţini specialişti, lipsesc cadrele competente, sunt mai prost plătite. La ora actuală, avem doar cinci sectorişti, şeful de sector şi un inspector pentru minori, la un oraş cu peste 20 de mii de locuitori. Este foarte puţin pentru un oraş cu atâta populaţie. Trebuie să avem poliţie locală, care să patruleze noaptea şi să mai sperie infractorii”.


Durleşti: descrierea celor mai grave cazuri de furt şi omor

1. Str. Mateevici, 16 iulie 2010. Doi soţi au fost strangulaţi cu cablurile de la fierul de călcat şi uscătorul de păr, rămaşi fără suflare în propria locuinţă.
2. Traseul Chişinău – Ialoveni, 10 septembrie 2010. Un bărbat în vârstă de 31 de ani şi o tânără de 18 ani au fost găsiţi împuşcaţi într-o maşină abandonată.
3. Str. Decebal, 14 ianuarie 2011. Trei indivizi mascaţi şi înarmaţi au pătruns în casa unui angajat al Ministerului Tehnologiilor Informaţionale, de unde au furat o mie de euro şi 4000 de lei, după ce au ameninţat proprietarul casei cu o armă de vânătoare şi un cuţit.
4. Str. Decebal, 3 martie 2011. Trei indivizi mascaţi, având asupra lor o armă de vânătoare, au intrat în locuinţa unui avocat şi soţia sa, care este judecător, şi au furat 3500 de euro şi câteva bijuterii.
5. 1 aprilie 2011. Doi adolescenţi, băiat şi fată, în vârstă de 18 şi, respectiv, 15 ani, au fost găsiţi împuşcaţi într-o maşină abandonată, lângă Mănăstirea „Sf. Andrei”.
A. Pe str. Cartuşa au loc cele mai multe furturi de maşini.
B. Pe str. Hotinului au fost înregistrate cele mai multe cazuri de spargeri ale caselor.
Petru Scoarţă este de părere că toate aceste infracţiuni, minore sau mai grave, sunt comise de oamenii care nu sunt angajaţi în câmpul muncii şi n-au un venit stabil, inclusiv de tinerii care nu au o ocupaţie şi sunt lăsaţi în voia sorţii. „Acum, spre exemplu, ne confruntăm cu un minor de 14 ani care consumă droguri şi fură din maşini, dar nu-i putem dovedi vinovăţia”, conchide Scoarţă. Referitor la cadrele de poliţie, este de aceeaşi părere: „Există doar şase inspectori la 30-40 mii de oameni, şi nici nu sunt dotaţi cu echipamentul necesar pentru a-şi exercita misiunea la un nivel profesionist”.

Ce fac oamenii?

Nu putem afirma că spaima şi groaza s-a instaurat în localitatea Durleşti, asta o susţin în declaraţiile lor oamenii şi chiar şeful de poliţie. „După acest caz, oamenii au început să reacţioneze pozitiv, să vină în ajutorul nostru, să facă declaraţii. Chiar zilele trecute, a venit tatăl băiatului omorât şi ne-a zis că ne ajută cu oameni, doar ca să fie găsit vinovatul”. Pe cealaltă baricadă însă stă opinia primarului, care se teme că vor apărea alte noi violenţe: „Va trece un timp oarecare, lumea va uita de cazul cutremurător şi, la sigur, o să auzim de alte infracţiuni sau crime, pentru că aşa se lucrează la noi. Mă tem de un alt lucru – ca nu cumva în acest caz zguduitor să fie găsit doar un „ţap ispăşitor”, pentru a linişti spiritele. Lumea şi de asta se teme…”. Afirmaţia primarului o respinge vehement şeful poliţiei din Durleşti, Petru Scoarţă.
Deocamdată, până va fi descoperit autorul crimei cu două omoruri din Durleşti, Viorica, o mamă a doi copii, ne întreabă: „Şi eu ce să fac atunci când copiii mei, la fiecare trântitură de uşă, întreabă speriaţi: Cine-i?”…

Solicitat de TIMPUL, comisarul de poliţie al sectorului Buiucani, Lilian Botnariuc, a declarat că, în ultimul timp, s-a vorbit prea mult despre aceste cazuri de crimă şi au fost descrise anumite detalii care nu trebuiau să apară în public, în afara anchetei. „Fiecare cuvânt trebuie pus pe cântar, coordonat cu anchetatorii, cu procurorii. Dar vă asigur că, în cel mai scurt timp, criminalul va fi prins. Acum însă nu vă pot spune mai multe despre aceasta”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *