Eveniment

Ordinul Regal „Steaua Polară” pentru Natalia Gherman

În cadrul ceremoniei, Ambasadoarea Ingrid Tersman a menţionat că decizia de a decerna acest ordin Nataliei Gherman a fost luată de Regele Suediei, Carl Gustav al XVI-lea, în semn de profundă recunoştinţă pentru activitatea acesteia în calitate de Ambasadoare a RM în Regatul Suediei şi promovarea relaţiilor moldo-suedeze. „Angajamentul şi dedicaţia de care aţi dat dovadă pentru promovarea relaţiilor dintre cele două ţări au fost extraordinare. Datorită profesionalismului şi energiei nesecate, îmbinate cu multă graţie, aţi fost o reprezentantă extraordinară a ţării dvs.”, a spus Ingrid Tersman. „Este o mare onoare pentru mine să primesc acest ordin, dar şi să-mi exprim recunoştinţa faţă de Maiestatea Sa, Regele Suediei. Distincţia regală are o semnificaţie foarte specială de continuitate şi credibilitate între Suedia şi RM. Sunt convinsă că, împreună, vom face RM mai puternică în apărarea tuturor cauzelor juste şi echitabile şi valorilor susţinute de Europa”.

Prezent la ceremonie, premierul Vlad Filat s-a arătat convins că „relaţiile moldo-suedeze se vor caracteriza şi în continuare prin prietenie, ceea ce ne va asigura un viitor sigur european”. Părinţii Nataliei Gherman – şi anume, Mircea Snegur, primul preşedinte al RM şi soţia sa, Georgeta – s-au bucurat şi ei enorm de succesul Nataliei. „Este o mare bucurie şi pentru noi. Suntem mândri de această înaltă distincţie, pentru că ea o merită. Natalia mânuieşte perfect abilitatea de diplomat şi tot timpul a făcut acest lucru cu dăruire”, a spus preşedintele Mircea Snegur.

Natalia Gherman activează în serviciul diplomatic al RM din anul 1991. A reprezentant ţara noastră în diverse misiuni diplomatice: Ambasadoare a RM în Austria şi Reprezentantă Permanentă a RM pe lângă OSCE şi alte organizaţii internaţionale cu sediul la Viena (2002-2006); Ambasadoare a RM în Suedia, fiind acreditată prin cumul în Norvegia şi Finlanda (2006-2009). În prezent, ea este viceministră de Externe, negociatoare-şefă a Acordului de Asociere RM-UE.
Ordinul Regal „Steaua Polară” a fost instituit de Regele Suediei Frederick I la 23 februarie 1748 şi poate fi acordat membrilor familiei regale şi cetăţenilor străini în semn de recunoştinţă pentru promovarea relaţiilor de diplomaţie a statului suedez.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *