Actualitate

Organizarea controlului în comun în punctul de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene „Pervomaisc-Cuciurgan”

În cadrul evenimentului a fost prezentată o informaţie amplă cu privire la obiectivele şi modalităţile practice de implementare a înţelegerilor convenite între Republica Moldova şi Ucraina vizând organizarea controlului în comun în punctul de trecere „Cuciurgan-Pervomaisc”, situat pe sectorul central (transnistrean) al frontierei de stat moldo-ucrainene.

A fost menţionat, în particular, faptul că tendinţa autorităţilor moldoveneşti de a-şi restabili controlul asupra întregului perimetru al frontierei de stat moldo-ucrainene este una absolut firească şi legitimă care decurge din principiul general recunoscut al dreptului internaţional privind respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a statelor consfinţit în documentele fundamentale ale ONU şi OSCE, inclusiv, vizând reglementarea conflictului transnistrean. A fost subliniat, îndeosebi, faptul că principiul respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova este stipulat şi în Concepţia politicii externe a Federaţiei Ruse din 30 noiembrie 2016, precum şi în tratatele politice semnate de către Republica Moldova cu Federaţia Rusă şi Ucraina.

Controlul în comun în punctul de trecere a frontierei „Cuciurgan-Pervomaisc” urmează să fie efectuat pe teritoriul Ucrainei în baza Acordului interguvernamental moldo-ucrainean din 11 martie 1997 şi a Protocolului dintre serviciile vamale şi grănicereşti ale cele două ţări semnat la 4 noiembrie 2015, proiectul în cauză fiind sprijinit de către Uniunea Europeană, inclusiv, prin Misiunea EUBAM. Un control similar se efectuează deja de mai mulţi ani în punctele de trece a frontierei moldo-ucrainene „Briceni-Rosoşenî”, „Criva-Mamaliga”, „Larga-Kelmenţî” şi „Giurgiuleşti-Reni”.

Controlul în comun în punctul de trecere „Cuciurgan-Pervomaisc” va demara în viitorul apropiat şi se va desfăşura în două etape. La prima etapă, care va dura aproximativ şase luni cu posibilitatea de a fi prelungită, colaboratorii Serviciului Vamal şi ai Poliţiei de Frontieră ale Republicii Moldova vor purcede, împreună cu structurile ucrainene respective, la efectuarea controlului în comun doar asupra operaţiunilor de export de bunuri din regiunea transnistreană, conform prevederilor Hotărârii Guvernului RM № 815 din 02.08.2005 „Cu privire la regularizarea traficului de mărfuri şi servicii ce constituie obiectul activităţii de comerţ exterior a agenţilor economici din Transnistria, precum şi furnizarea de către aceştia a reţelelor şi a serviciilor de comunicaţii electronice”. La această etapă angajații Poliţiei de Frontieră vor monitoriza fluxurile de transport şi persoane, vor înregistra cetăţenii străini, la solicitarea acestora, care vor intra sau vor ieşi de pe teritoriul Republicii Moldova, precum şi vor consulta toate persoanele interesate cu privire la legislaţia naţională a Republicii Moldova în domeniul migraţiei.

La cea de-a doua etapă, colaboratorii Serviciului Vamal şi Poliţiei de Frontieră moldoveneşti împreună cu structurile ucrainene de resort vor efectua controlul în comun în acest punct de trecere a frontierei asupra traficului de bunuri, atât la export, cât şi la import, precum şi a mijloacelor de transport şi a persoanelor fizice în ordinea stabilită pentru celelalte puncte de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene în care controlul se efectuează în comun. A fost remarcat faptul că agenţilor economici şi persoanelor fizice din regiunea transnistreană nu le vor fi impuse careva restricţii sau interdicţii care ar schimba procedurile existente de trecere a frontierei. Bunurile importate în Transnistria nu vor fi supuse controlului fitosanitar şi veterinar, responsabilitatea pentru securitatea alimentelor fiind lăsată pe seama structurilor respective de la Tiraspol.

Controlul în comun în punctul de trecere a frontierei „Cuciurgan-Pervomaisc” are menirea de a contribui la facilitarea traficului de mărfuri, mijloace de transport şi persoane pentru a satisface interesele agenţilor economici, inclusiv, a întreprinzătorilor mici şi mijlocii, precum şi a persoanelor fizice din regiunea transnistreană. Acesta va conduce la stimularea operaţiunilor de export-import în această regiune, inclusiv a bunurilor accizabile, în particular, prin reducerea considerabilă a timpului de control în vamă, cheltuielilor de transport şi a distanţelor de parcurs. Controlul în comun în acest punct de a trecere a frontierei nu va fi folosit în nici un fel pentru a exercita careva presiuni asupra acestei regiuni sau cu atât mai mult pentru a instaura o aşa-zisă blocadă economică care ar pricinui pagube economice de zeci de milioane de dolari anual şi ar contribui la agravarea situaţiei social-economice din regiune, pe seama cărora la Tiraspol se fac multe speculaţii politice pentru a induce lumea în eroare.

Astfel, agenţii economici şi locuitorii regiunii transnistrene se vor convinge în curând de avantajele controlului în comun în punctul de trecere „Cuciurgan-Pervomaisc”, pe unde trece artera comercială principală a acestei regiuni, inclusiv privind facilitarea comerţului, atât cu statele CSI, cât şi cele ale UE, în baza regimurilor comerciale preferenţiale. Aceasta implicit va contribui la stimularea dezvoltării economice, păstrarea locurilor de muncă, sporirea fluxului de valută forte şi asigurarea programelor sociale în regiunea transnistreană.

În cadrul conferinţei de presă s-a menţionat, de asemenea, faptul că autorităţile moldoveneşti au discutat în repetate rânduri cu reprezentanţii politici ai Tiraspolului pe marginea chestiunilor legate de introducerea controlului în comun la Cuciurgan, în particular, în cadrul Conferinţei din iulie anul trecut din Bavaria, precum şi în cadrul dialogului direct dintre Chişinău şi Tiraspol la diferite niveluri, inclusiv, în cadrul grupurilor de lucru/experţi privind măsurile de întărire a încrederii. A fost reiterată disponibilitatea Chişinăului de a continua acest dialog cu Tiraspolul pentru a înlătura eventualele neînţelegeri de natură să conducă la înăsprirea situaţiei în regiune.
 
Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *