Astăzi 21 Ianuarie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 08:57
Abonamente

Eveniment 19 Martie 2012, ora 16:52    Din editia print

investigațieOtravă pentru Moldova: de trei luni în ţară se vând ţigări interzise

Marime Font

Foto: Ramin Mazur

Legea tutunului se încalcă deschis în timp ce moldovenii se intoxică şi nu observă nimic, iar autorităţile dorm...

Ţigaretele care conţin substanţe nocive peste nivelul maxim admis de Legea cu privire la tutun şi articolele din tutun circulă a treia lună pe teritoriul RM. În mare parte, nu sunt articole de import, ci produse ale fabricilor din ţara noastră. În timp ce ţigările interzise inundă piaţa, producătorii susţin că responsabilitatea de a le scoate din vânzare aparţine furnizorilor finali care, la rândul lor, îi învinuiesc pe producători că nu-şi înlocuiesc „otrava” cu ţigări acceptate. Deşi Legea prevede că organul principal de control în această privinţă este Ministerul Agriculturii, ministrul Vasile Bumacov spune că există alte instituţii de control care urmează să stabilească neregulile. Şi asta chiar dacă încălcările sunt incontestabile.

10+1+10

Au trecut trei luni de la 1 ianuarie 2012, de când în RM se interzice circulaţia (nu doar producerea) ţigaretelor cu filtru ce conţin mai mult de 10 mg de gudron, 1 mg de nicotină şi 10 mg de monoxid de carbon şi a ţigaretelor fără filtru cu o cantitate de gudron ce depăşeşte 13 mg, de nicotină - 1,1 mg şi de monoxid de carbon - 14 mg. Sunt prevederile stipulate în Legea cu privire la tutun şi articolele din tutun, adoptată de parlament la 14 decembrie 2007, care realmente rămân a fi scrise doar pe hârtie. Legea nu prea contează pentru factorii de decizie din RM, probabil, pentru că e vorba de tutun, care, din câte se ştie, este o afacere foarte bănoasă, pentru care în ţara noastră au fost sacrificate şi vieţi omeneşti…


De fapt, pentru a scădea parametrii de substanţe nocive din ţigări, sunt necesare investiţii importante. Astfel, producătorii de ţigări trebuie să aibă la dispoziţie echipament de expandare a tutunului sau lazere de perforare a filtrului, preţul cărora se ridică la zeci de milioane. Astăzi, la „Tutun-CTC”, asemenea echipament nu există, în afară de două lazere de perforare a filtrului. Respectiv, susţine Ala Sîrbu, directorul general al întreprinderii, aici toate ţigările noi se produc la numai două maşini, la care au fost instalate lazerele, ceea ce reprezintă o muncă enormă... Oricum, ne asigură directoarea, indicii de substanţe nocive indicaţi pe pachetele de ţigări produse de CTC de la 1 ianuarie 2012 corespund realităţii.

"Doina", "Fluieraş", "Leana", "Ritm", "Astra"…

Când surse de la CTC ne-au informat că, la finele lui 2011, în depozitele întreprinderii se păstrau stocuri enorme în sumă de circa 170 mln. lei, dintre care o mare parte erau ţigări cu indicii de substanţe nocive vechi, n-am vrut să credem. Mai ales după ce ministrul Agriculturii Vasile Bumacov a lăudat-o insistent pe Ala Sîrbu că ar fi un manager-minune, care a majorat profitul întreprinderii cu peste 60 mln. lei. Ne-am gândit că un manager atât de bun ar trebui să-şi organizeze munca astfel, ca să nu intre în pierderi. Nu pun mâna în foc că vreuna din sursele mele a avut sau nu dreptate, dar voi relata cititorului ceea ce am văzut cu ochii mei.

De la o singură gheretă a firmei “Irbis-Lux” din centrul Chişinăului am cumpărat ţigări “Doina” în ambalaj de carton, “Doina” în cutie simplă şi “Fluieraş”, toate conţinând câte 12 mg de gudron şi 12-14 mg de monoxid de carbon. Vânzătoarea mi-a spus că mai are destule asemenea pachete, însă a refuzat categoric să-mi dea contactele şefului firmei. La fel am păţit şi la gheretele firmei “Eugen Tolmaci & Co”, de unde am cumpărat “Cosmos” şi MT cu 12 mg de monoxid de carbon şi “Leana” cu toţi indicii depăşiţi. Nici la serviciul de informaţie al “Moldtelecom” nu sunt înregistrate telefoanele acestor firme. Apropo, nu e vorba doar de ţigaretele produse la CTC. Practic la toate gheretele de ţigări se găsesc şi pachete de „Ritm”, produse la „International Tobaco” în Orhei, dar şi „Astra” de la fabrica din s. Tvardiţa, cu indici de substanţe nocive interzişi.

„Dauna adusă sănătăţii nu e ceva grav”

Am căutat să aflăm cine se face vinovat de intoxicarea masivă a populaţiei RM prin comercializarea ţigărilor interzise, ca să fim martorii unor acuzaţii reciproce. Patronii firmelor care deţin gherete de ţigări în Chişinău cred că responsabilitatea le aparţine producătorilor. „Eu sunt doar vânzător. Producătorii trebuie să retragă de la noi ţigările interzise şi să ne dea în schimb altele”, afirmă Vasile Cotună, şeful firmei „Milla”. Alţii sunt de părere că, la finele lui 2011, producătorii trebuiau să-i prevină despre scoaterea din circuit a ţigărilor interzise. În schimb, producătorii au altă părere. Oleg Ţurcan, directorul fabricii „International Tobaco” din Orhei, infirmă că ar avea stocuri mari de „Ritm” cu interdicţii de vânzare, chiar dacă Chişinăul e plin de acestea, şi consideră că retragerea lor din vânzare ar fi problematică pentru toate părţile. „Prevederile legii sunt cerinţe tehnice, iar dauna adusă sănătăţii în cazul ăsta nu e ceva grav. Este şi o problemă de ordin economic. Cum ar putea cumpărătorul să ne întoarcă ţigările procurate conform contractului? Dacă le-am primi înapoi, statul ar trebui să ne restituie taxele pentru accize, ceea ce nu se va întâmpla niciodată. Iese un cerc vicios”, spune Ţurcan. Pe de altă parte, Ala Sîrbu admite că în magazine şi la depozitele distribuitorilor săi ar fi putut să rămână doar din greşeală stocuri mici de ţigări interzise. „CTC nu vinde ţigări cu parametrii vechi, dar noi nu purtăm răspundere pentru toată Moldova. Nici la distribuitorii mei nu mai sunt stocuri vechi - eu le văd rulajele. Poate există excepţii, aşa cum, de regulă, sunt scoase la vânzare cutiile aduse la urmă în depozit, iar celelalte rămân în partea din spate. Cât priveşte furnizorii finali, eu nu sunt obligată să-i pun la curent cu prevederile legale”, a precizat Sîrbu.

Distribuitori au de toate - şi "Plai", şi "Plugarul"...

Pentru a vedea cum stau lucrurile în realitate, TIMPUL a încercat să facă o achiziţie de ţigări de la distribuitorul CTC pentru Chişinău, firma „Consonanţa”. Ne-am prezentat drept cumpărători interesaţi de ţigări cu o cantitate maximă de substanţe nocive. Un bărbat, Mihai, ne-a dat de înţeles precaut că mai are 15 cutii de „Doina” în ambalaj simplu cu indicii solicitaţi de noi. Apoi, inexplicabil, s-a răzgândit şi a zis că nu mai are... Însă la alt sediu al firmei, un bărbat ne-a spus că în depozit există şi „Doina”, şi „Plai” cu 12 mg gudron şi „Plugarul” – cu 14 mg. I-am spus că vrem să cumpărăm cât mai multe cutii de fiecare marcă şi s-a arătat dispus să ne ajute: „Puteţi să luaţi o sută şi mai multe. Sunt de toate şi sunt multe…”. Ne-am înţeles că vom reveni a doua zi cu un camion, ca să încărcăm marfa.

Au luat întreprinderile de producere a ţigaretelor vreo măsură pentru a stopa intoxicarea? Sîrbu susţine că a încetat producerea mărfii cu parametrii vechi în noiembrie 2011, pe când „Ritm”-ul interzis s-a produs la Orhei şi în decembrie. Experţii sunt de părere că problema a apărut anume din cauza lipsei de organizare a muncii de producere. Alexandru Fală de la IDIS „Viitorul” susţine că toate părţile se fac vinovate de situaţia creată, aşa cum legea este şi pentru producători, şi pentru furnizori: „Producătorul urma să-şi organizeze munca astfel ca, la începutul lui 2012, să nu rămână în vânzare rezerve de ţigări interzise. Iar distribuitorii şi furnizorii trebuiau să facă tot posibilul ca să epuizeze stocurile cumpărate anterior. Dacă n-au reuşit, indiferent de beneficiul economic, ţigările rămase trebuie scoase din circuit”. La rândul său, juristul Alexandru Ţurcan consideră că problema ţigărilor interzise e similară cu cea a alimentelor expirate. „Producătorul nu poartă nicio vină, căci distribuitorii trebuiau să cumpere atâta cât sunt în stare să vândă. Dacă e să căutăm vinovatul, este cel care pune marfa în vânzare”.


Ministerul Agriculturii îşi neagă atribuţiile legale

Alexandru Cuzimuc, şeful Agenţiei pentru protecţia consumatorilor, recunoaşte că a aflat de la noi despre comercializarea ţigărilor interzise. Marţi, el ne-a asigurat că-şi va lua de ureche subalternii care nu l-au informat despre respectiva încălcare şi că va interveni pentru ca aceste ţigări să dispară de pe piaţă. Toate bune şi frumoase până când Cuzimuc a aflat că vorbim despre ţigări produse în RM. Aici el a început să şovăie: „Dacă e vorba de întreprinderi de stat, e mai problematic. Putem fi acuzaţi că am stopat activitatea CTC şi am prejudiciat statul. Ce e mai important – că se vând ţigări cu mult gudron sau că statul n-are bani?”. N-am vrea să înţelegem că statului i se permite să încalce nestingherit legile şi că astea sunt adoptate doar pentru săraci şi proşti. Din păcate, însă, asta e singura concluzie…

Principalul organ abilitat cu dreptul de control al Legii cu privire la tutun este Ministerul Agriculturii, însă poziţia ministrului Bumacov ne-a lăsat fără replică. El ne-a spus că există alte instituţii de control, ba chiar a propus şi TIMPULUI să participe la aceasta. „Ministerul nu controlează, ci este acţionar la CTC şi trebuie să asigure producerea în conformitate cu reglementările stabilite de guvern. Ocupă-te tu cu asta, că eu n-am când. Dacă alte organe de resort vor stabili nereguli, îi vom pedepsi pe vinovaţi”, ne-a spus ministrul. Este o poziţie cel puţin foarte ciudată, care trezeşte o sumedenie de dubii, fiindcă alineatul 1 al articolului 19 al Legii cu privire la tutun stipulează expres: „Controlul de stat asupra cultivării, prelucrării postrecoltare şi industriale a tutunului, asupra importului, fabricării şi comercializării produselor din tutun este exercitat de: a) Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, prin intermediul Inspectoratului General de Supraveghere Fitosanitară şi Control Semincer, şi de Ministerul Sănătăţii”. Şi este cam incredibilă ipoteza că ministrul Bumacov n-a ştiut despre asta…

Cea mai clară poziţie faţă de vânzarea ţigărilor interzise o are ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi. El ne-a spus că ministerul a format deja o comisie care controlează cum este respectată Legea cu privire la tutun şi articolele din tutun în 2012 şi care îşi va încheia lucrul peste zece zile. „Voi insista ca totul să coincidă prevederilor legale”, a menţionat ministrul Sănătăţii.

P.S. Ieri, ţigările interzise încă se vindeau nestingherit. Am cumpărat dintr-un magazin un pachet de „Doina” cu 12 mg de gudron, 0,8 mg de nicotină şi 12 mg de monoxid de carbon. Dar surpriza a fost alta - deşi preţul înscris pe pachet era de 3,75 lei, ni s-a cerut să plătim 4 lei. Adică, în loc să fie epuizate rapid, ţigările interzise se vând la preţ majorat, de unde putem constata că legea nu contează nici cât negru sub unghie pentru capii acestei afaceri. Când i-am spus vânzătoarei că acest preţ contravine legislaţiei, ea a încuviinţat: „Da, dar nu eu decid…”. Cine atunci decide în ţara asta asupra încălcărilor de lege unanim acceptate? Este o întrebare la care ar fi bine să căutăm cu toţii un răspuns…

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 08:57 de Silviu Tănase

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști Din editia print

Zilele trecute lidera PAS Maia Sandu a oferit un interviu pentru TVR Moldova unde a conturat primele teze referitoare la viitoarea campanie prezidențială. Deși a ezitat să-și anunțe participarea în viitoarea campanie prezidențială, declarând că „PAS va susține un...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Ianuarie 2020, ora: 07:58

A făcut senzație publicarea unui pachet de fotografii din satele basarabene ale anilor 50-60, la apogeul Uniunii Sovietice. Pe mine m-au întristat și vă spun de ce.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Ianuarie 2020, ora: 07:52

Horoscopul zilei de 21 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Carte 21 Ianuarie 2020, ora: 05:49

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie Din editia print

În prezent, în spaţiul audiovizualului există numeroase (ca să nu zicem nenumărate) posturi de radio şi TV, care încearcă din răsputeri să ne ademenească, să capteze cu orice preţ atenţia publicului. În avangarda acestei permanente competiţii sunt cei de la...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Ianuarie 2020, ora: 00:25

Şapte trucuri pentru folosirea mai eficientă a minţii

Şapte trucuri pentru folosirea mai eficientă a minţii

Conştientul emite raţionamente şi subconştientul produce; conştientul alege şi subconştientul livrează marfa. Vă prezentăm câteva trucuri. Este de la sine înţeles că puteţi adăuga cele care corespund aşteptărilor, nevoilor sau dorinţelor voastre. 

( ) Citeşte tot articolul

Film 20 Ianuarie 2020, ora: 20:52

Radu Jude, primul regizor român cu trei producții la Berlinale 2020

Radu Jude, primul regizor român cu trei producții la Berlinale 2020

Cea de-a 70-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin se va desfășura între 20 februarie și 1 martie 2020

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 20:23

Au vrut să fugă ca EL CHAPO, doi pușcăriași din Lipcani au încercat să evadeze săpând un tunel

Au vrut să fugă ca EL CHAPO, doi pușcăriași din Lipcani au încercat să evadeze săpând un tunel

Doi deținuți de la Penitenciarul nr.2-Lipcani intenționau să evadeze printr-un tunel săpat sub zidul închisorii, dar au fost prinși până să-și pună planul în practică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 20:03

EI NU-S NORMALI!!!! /// Parlamentul vrea să cumpere 110 tablete pentru deputați, în valoare de peste DOUĂ MILIOANE de lei

EI NU-S NORMALI!!!! /// Parlamentul vrea să cumpere 110 tablete pentru deputați, în valoare de peste DOUĂ MILIOANE de lei Foto: Ramin Mazur

Portalului e-licitatie.md arată că Secretariatul Parlamentului Republicii Moldova a demarat o licitație publică pentru a achiziționa 110 de tablete noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 19:18

RUSIA: Putin a depus la parlament propunerile sale de amendare a Constituţiei

RUSIA: Putin a depus la parlament propunerile sale de amendare a Constituţiei

 Preşedintele rus Vladimir Putin a depus luni la parlament propunerile sale de amendare a Constituţiei, la mai puţin de o săptămână de la anunţul său surpriză privind o reformă a sistemului politic, transmite AFP. Proiectul de lege, publicat pe site-ul Dumei de Stat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 18:56

MAI există „blocul ACUM” ? /// PPDA anunță că nu o susține pe Olesea Stamate și cheamă alte partide să-l susțină pe Mihai Druță

MAI există „blocul ACUM” ? /// PPDA anunță că nu o susține pe Olesea Stamate și cheamă alte partide să-l susțină pe Mihai Druță

Platforma Demnitate și Adevăr a anunțat că nu o va susține pe Olesea Stamate în cadrul alegerilor parlamentare anticipate pe circumscripția uninominală Hîncești și optează pentru candidatura lui Mihai Druță. Anunțul a fost luat în cadrul ședinței de astăzi a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 16:35

Procurorul general își cere scuze de la „sutele de cetățeni” care au fost urmăriți penal ilegal în ultimii ani de către procurori

Procurorul general își cere scuze de la „sutele de cetățeni” care au fost urmăriți penal ilegal în ultimii ani de către procurori

Mimarea combaterii corupției, arestări ilegale și învinuiți achitați pe bandă rulantă!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:53

Virusul MISTERIOS din China se răspândeşte îngrijorător şi face noi victime. A fost RAPORTA și în Coreea

Virusul MISTERIOS din China se răspândeşte îngrijorător şi face noi victime. A fost RAPORTA și în Coreea

Stare de alertă pe întreg teritoriul Chinei. Cea mai mare temere a specialiştilor s-a adeverit. Noul tip de coronavirus s-a răspândit în alte două provincii din China, după Wuhan.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:48

10 ani de pușcărie pentru 200 de euro / Polițistă din Bălți, reținută pentru luare de mită

10 ani de pușcărie pentru 200 de euro / Polițistă din Bălți, reținută pentru luare de mită

O angajată a Serviciului Poliţiei Judecătoreşti a IGP din Bălţi a fost reţinută de ofiţerii DGT,,Nord” a CNA şi procurori pentru corupere pasivă. Potrivit denunțătorului, poliţista i-ar fi cerut 200 de euro pentru a grăbi încetarea dosarului de căutare, pornit pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:24

Porturile maritime românești, trafic record de mărfuri în 2019

Porturile maritime românești, trafic record de mărfuri în 2019

În 2019 s-a înregistrat cel mai mare trafic de mărfuri din istoria porturilor maritime românești, anunță Compania Națională Administrația Porturilor Constanța, citată de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:15

VIDEO / Rusia: Cinci morți, după spargerea unei conducte de apă caldă

VIDEO / Rusia: Cinci morți, după spargerea unei conducte de apă caldă

Spargerea unei conducte cu apă caldă, în plină noapte, a ucis cel puțin cinci oameni și a rănit alți trei într-un hotel din centrul Rusiei, au anunțat luni autoritățile, citate de AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 20 Ianuarie 2020, ora: 13:58

Ilan Șor: Vom construi la Hâncești un adevărat Strasbourg

Ilan Șor: Vom construi la Hâncești un adevărat Strasbourg Din editia print

Consiliul electoral al circumscripției Hâncești a înregistrat grupul de inițiativă în susținerea candidatului Partidului Politic ȘOR la funcția de deputat, Vitalie Balinschi. Candidatura propusă locuitorilor circumscripției 38 Hâncești a fost prezentată în...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 20 Ianuarie 2020, ora: 13:21

OPINIA CITITORULUI / Statalismul este preferat de românofobi și de cei care vor să fure miliarde

OPINIA CITITORULUI  / Statalismul este preferat de românofobi și de cei care vor să fure miliarde

Un cititor a reacționat la editoriaul „Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 13:13

Prietenii lui Dodon cad unul după altul //// Putin a cerut DEMISIA procurorului general al Rusiei, Iurie Ciaika

Prietenii lui Dodon cad unul după altul //// Putin a cerut DEMISIA procurorului general al Rusiei, Iurie Ciaika

Procurorul general al Federației Ruse, Iurie Ciaika, va pleca din funcție la cererea lui Vladimir Putin, anunță serviciul de presă al Kremlinului. Putin îl propune în această funcție pe vice-președintele Cimitetului de Anchetă, Igor Krasnov.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 12:11

PPDA cere convocarea Comisiei securitate: „Dodon și-a depășit atribuțiile și acționează în interesele separatiștilor”

PPDA cere convocarea Comisiei securitate: „Dodon și-a depășit atribuțiile și acționează în interesele separatiștilor”

Șeful statului și-a depășit atribuțiile când a promis Tiraspolului și Moscovei anularea normei legale care prevede că din 10 ianuarie 2019 toate autovehiculele din stânga Nistrului pot intra în alte țări doar cu plăcuțe neutre de înmatriculare, însoțite de abțibildul MD lipit pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 10:46

Laura Urschi: Cum e să fii incurabil-bolnav în Moldova?

Laura Urschi: Cum e să fii incurabil-bolnav în Moldova?

 Boala nu alege. Ea vine pur și simplu. Nechemată. Neașteptată. Nemiloasă. Ea vine și încearcă a-ți lua totul: profesie, prieteni, familie, casă, viață. Tu ai de ales: lupți sau nu. Simplu, da? Iar acum fără fabule abstracte și metafore.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 10:35

ULTIMA ORĂ /// Un membru al organizației teroriste ISIS a fost REȚINUT pe Aeroportul Chișinău (FOTO)

ULTIMA ORĂ /// Un membru al organizației teroriste ISIS a fost REȚINUT pe Aeroportul Chișinău (FOTO)

Polițiștii de frontieră în cooperare cu ofițerii Centrului Antiterorist al Serviciului de Informații și Securitate, au reținut un cetățean al Tadjikistanului, aflat în căutare ca fiind membru al organizației extremist-teroriste internaționale "DAESH", în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:31

Iurie Reniță: Majoritatea absolută a factorilor politici decizionali de la Chișinău manifestă o atitudine exclusiv conjuncturală și ipocrită față de România

Iurie Reniță: Majoritatea absolută a factorilor politici decizionali de la Chișinău manifestă o atitudine exclusiv conjuncturală și ipocrită față de România

Recentele declarații ale Președintelui K. Iohannis, Premierului L. Orban și ale Ambasadorului D. Ioniță vis-à-vis de realitățile politice din Republica Moldova au fost mai mult decât necesare, ele fiind așteptate de mult timp mai ales de către cei care simt, gândesc...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)