Legea tutunului se încalcă deschis în timp ce moldovenii se intoxică şi nu observă nimic, iar autorităţile dorm...
Ţigaretele care conţin substanţe nocive peste nivelul maxim admis de Legea cu privire la tutun şi articolele din tutun circulă a treia lună pe teritoriul RM. În mare parte, nu sunt articole de import, ci produse ale fabricilor din ţara noastră. În timp ce ţigările interzise inundă piaţa, producătorii susţin că responsabilitatea de a le scoate din vânzare aparţine furnizorilor finali care, la rândul lor, îi învinuiesc pe producători că nu-şi înlocuiesc „otrava” cu ţigări acceptate. Deşi Legea prevede că organul principal de control în această privinţă este Ministerul Agriculturii, ministrul Vasile Bumacov spune că există alte instituţii de control care urmează să stabilească neregulile. Şi asta chiar dacă încălcările sunt incontestabile.
De fapt, pentru a scădea parametrii de substanţe nocive din ţigări, sunt necesare investiţii importante. Astfel, producătorii de ţigări trebuie să aibă la dispoziţie echipament de expandare a tutunului sau lazere de perforare a filtrului, preţul cărora se ridică la zeci de milioane. Astăzi, la „Tutun-CTC”, asemenea echipament nu există, în afară de două lazere de perforare a filtrului. Respectiv, susţine Ala Sîrbu, directorul general al întreprinderii, aici toate ţigările noi se produc la numai două maşini, la care au fost instalate lazerele, ceea ce reprezintă o muncă enormă... Oricum, ne asigură directoarea, indicii de substanţe nocive indicaţi pe pachetele de ţigări produse de CTC de la 1 ianuarie 2012 corespund realităţii.
De la o singură gheretă a firmei “Irbis-Lux” din centrul Chişinăului am cumpărat ţigări “Doina” în ambalaj de carton, “Doina” în cutie simplă şi “Fluieraş”, toate conţinând câte 12 mg de gudron şi 12-14 mg de monoxid de carbon. Vânzătoarea mi-a spus că mai are destule asemenea pachete, însă a refuzat categoric să-mi dea contactele şefului firmei. La fel am păţit şi la gheretele firmei “Eugen Tolmaci & Co”, de unde am cumpărat “Cosmos” şi MT cu 12 mg de monoxid de carbon şi “Leana” cu toţi indicii depăşiţi. Nici la serviciul de informaţie al “Moldtelecom” nu sunt înregistrate telefoanele acestor firme. Apropo, nu e vorba doar de ţigaretele produse la CTC. Practic la toate gheretele de ţigări se găsesc şi pachete de „Ritm”, produse la „International Tobaco” în Orhei, dar şi „Astra” de la fabrica din s. Tvardiţa, cu indici de substanţe nocive interzişi.
Au luat întreprinderile de producere a ţigaretelor vreo măsură pentru a stopa intoxicarea? Sîrbu susţine că a încetat producerea mărfii cu parametrii vechi în noiembrie 2011, pe când „Ritm”-ul interzis s-a produs la Orhei şi în decembrie. Experţii sunt de părere că problema a apărut anume din cauza lipsei de organizare a muncii de producere. Alexandru Fală de la IDIS „Viitorul” susţine că toate părţile se fac vinovate de situaţia creată, aşa cum legea este şi pentru producători, şi pentru furnizori: „Producătorul urma să-şi organizeze munca astfel ca, la începutul lui 2012, să nu rămână în vânzare rezerve de ţigări interzise. Iar distribuitorii şi furnizorii trebuiau să facă tot posibilul ca să epuizeze stocurile cumpărate anterior. Dacă n-au reuşit, indiferent de beneficiul economic, ţigările rămase trebuie scoase din circuit”. La rândul său, juristul Alexandru Ţurcan consideră că problema ţigărilor interzise e similară cu cea a alimentelor expirate. „Producătorul nu poartă nicio vină, căci distribuitorii trebuiau să cumpere atâta cât sunt în stare să vândă. Dacă e să căutăm vinovatul, este cel care pune marfa în vânzare”.
Principalul organ abilitat cu dreptul de control al Legii cu privire la tutun este Ministerul Agriculturii, însă poziţia ministrului Bumacov ne-a lăsat fără replică. El ne-a spus că există alte instituţii de control, ba chiar a propus şi TIMPULUI să participe la aceasta. „Ministerul nu controlează, ci este acţionar la CTC şi trebuie să asigure producerea în conformitate cu reglementările stabilite de guvern. Ocupă-te tu cu asta, că eu n-am când. Dacă alte organe de resort vor stabili nereguli, îi vom pedepsi pe vinovaţi”, ne-a spus ministrul. Este o poziţie cel puţin foarte ciudată, care trezeşte o sumedenie de dubii, fiindcă alineatul 1 al articolului 19 al Legii cu privire la tutun stipulează expres: „Controlul de stat asupra cultivării, prelucrării postrecoltare şi industriale a tutunului, asupra importului, fabricării şi comercializării produselor din tutun este exercitat de: a) Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, prin intermediul Inspectoratului General de Supraveghere Fitosanitară şi Control Semincer, şi de Ministerul Sănătăţii”. Şi este cam incredibilă ipoteza că ministrul Bumacov n-a ştiut despre asta…
Cea mai clară poziţie faţă de vânzarea ţigărilor interzise o are ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi. El ne-a spus că ministerul a format deja o comisie care controlează cum este respectată Legea cu privire la tutun şi articolele din tutun în 2012 şi care îşi va încheia lucrul peste zece zile. „Voi insista ca totul să coincidă prevederilor legale”, a menţionat ministrul Sănătăţii.
P.S. Ieri, ţigările interzise încă se vindeau nestingherit. Am cumpărat dintr-un magazin un pachet de „Doina” cu 12 mg de gudron, 0,8 mg de nicotină şi 12 mg de monoxid de carbon. Dar surpriza a fost alta - deşi preţul înscris pe pachet era de 3,75 lei, ni s-a cerut să plătim 4 lei. Adică, în loc să fie epuizate rapid, ţigările interzise se vând la preţ majorat, de unde putem constata că legea nu contează nici cât negru sub unghie pentru capii acestei afaceri. Când i-am spus vânzătoarei că acest preţ contravine legislaţiei, ea a încuviinţat: „Da, dar nu eu decid…”. Cine atunci decide în ţara asta asupra încălcărilor de lege unanim acceptate? Este o întrebare la care ar fi bine să căutăm cu toţii un răspuns…
|
Șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost reținut din nou cu puțin timp în urmă. Informația a fost confirmată pentru Jurnal.md chiar de către el. Morari ne-a comunicat că acum se află la PCCOCS, la audieri.
( ) Citeşte tot articolulCel puțin 15 muncitori migranți care dormeau pe marginea unei șosele din India au murit după ce un camion scăpat de sub control i-a călcat, informează digi24.ro. Alte șase persoane au fost grav rănite în accidentul petrecut marți dimineață, au anunțat autoritățile locale.
( ) Citeşte tot articolulLuna Februarie aduce schimbări importante în viața zodiilor, surprize pentru unii și dezamăgiri, mai mici sau mai mari pentru alții. În a doua lună din an apar pot apărea persoane cheie în viața unor zodii care le vor aduce noi perspective de cuplu, sau de business.
( ) Citeşte tot articolulPeste 130 de mașini au fost implicate într-un accident în lanţ produs pe o autostradă din Japonia din cauza unei furtuni de zăpadă. În urma impactului, o persoană a murit, iar 12 au fost rănite, informează Reuters.
( ) Citeşte tot articolulÎn contextul unor declarații publice, în care au fost prezentate informații denaturate privind nivelul de pregătire a țării pentru recepționarea vaccinului anti-COVID-19, dar și acțiunile MSMPS de a asigura Republica Moldova cu vaccin, reiterăm următoarele:
( ) Citeşte tot articolulOpozantul rus Alexei Navalnîi va rămâne în arest pentru 30 de zile, au anunțat autoritățile ruse, la mai puțin de 24 de ore de la revenirea sa în țară și la cinci luni de la momentul în care a fost otrăvit cu agentul neurotoxic noviciok, relatază CNN.
( ) Citeşte tot articolulO vorbă din popor spune că un măr pe zi ține doctorul la distanță. Așa și este! Merele au foarte multe beneficii pentru sănătatea noastră și ar trebui să le introducem în dietă. Iată de ce e bine să consumi un măr pe zi. Beneficiile sunt uimitoare, scrie stiridinlume.ro.
( ) Citeşte tot articolulMeteorologii prognozează pentru ziua de astăzi temperaturi de până la minus opt grade Celsius, iar vântul va sufla din Sud spre Vest, de la slab spre moderat. Pentru data de 20 ianuarie, meteorologii anunță că vremea se va încălzi ușor.
( ) Citeşte tot articolulMersul pe jos are numeroase beneficii. Te ajută să slăbeşti, îţi protejează inima şi poate fi un excelent remediu pentru durerile articulare. Oamenii cred deseori că aceasta nu este o formă de mişcare, ci mai degrabă o modalitate de recreere, însă nu este complet...
( ) Citeşte tot articolul